hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
film [filmklub]  2012. november 22. csütörtök   04:29
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
60 ezer dolláros nagydíj a jövő operatőr tehetségének, Tausz Gábornak


  Tausz Gábor, a jövő nagy operatőr tehetsége nyerte a napokban a IX. Aranyszem Operatőr Fesztivál 60 ezer dolláros Panavision nagydíját. A díjat 2005-ben Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr és Romwalter Béla Richy fővilágosító alapították, akik azóta is szívügyüknek tekintik, hogy minden lehetőséget megadjanak a fiatal magyar operatőrök pályakezdéséhez. Ezzel párhuzamosan sikeresen lezajlott – s több mint 400 érdeklődőt vonzott - Koltai Lajos és Baranyai László operatőr mesterkurzusa, ahol a fiatalok meglepetés-vendégként Törőcsik Marival is találkozhattak.
  
  A IX. Aranyszem Operatőr Fesztivál díjátadó ünnepségét 2012. november 16–án tartották a Műjégpálya dísztermében. Az idei Diákfilm kategória nagydíját Tausz Gábor nyerte, aki immár másodszor lett a díj boldog tulajdonosa. Tausz Gábor a saját maga által rendezett Egyenes Labirintus című film operatőri munkájáért részesült a neves szakmai elismerésben. A Panavision által felajánlott 60 ezer dolláros kameracsomagot Romwalter Judit, a Sparks kamera és lámpakölcsönző cég ügyvezető igazgatója, a Panavision magyarországi képviselője adta át.
  
  A IX. Aranyszem Fesztivál idei főtámogatója: A Magyar Nemzeti Filmalap, a díjátadó ünnepséget a Sparks Film Kft., a Scwindl kft, a Vision Team L.O.Kft., a Filmlabor, a Mafilm valamint a Digitális Révai kiadó támogatták.
  
  A fesztivállal párhuzamosan sikeresen lezajlott – s több mint 400 érdeklődőt vonzott - a HSC Stábiskola szervezésében Koltai Lajos és Baranyai László operatőr mesterkurzusa. Az első napon az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében a fiatal résztvevők meglepetés-vendégként Törőcsik Marival is találkozhattak. Másnap, november 16-án délelőtt műtermi munka folyt, ahol is Koltai Lajos egy folyosói jelenetben mutatta be, hogy férfi és nő viszonyát hogyan fejezhetik ki szavak nélkül a megvílágítások és beállítások. Este a Vajdahunyad vára szolgált forgatási helyszínül. A két világhírű operatőr az éjszakai forgatás rejtelmeibe vezette be a résztvevőket: egy zseblámpás alak sejtelmes mozgását filmezték, amint kinyitja a vár kapuját s elindul a lépcsőn. A mesterkurzus zárónapján a diákok a Filmlaborba látogattak, ahol többek között a fényelés használatával ismerkedtek.
  
  A legtöbb résztvevő hálával és elismeréssel nyilatkozott a mesterkurzusról. Kettejük FB-üzenete hűen tükrözi a háromnapos esemény hatását. „Köszönjük ezt a fergeteges 3 napot minden szervezőnek és oktatónak, akik közreműködtek benne, hogy mindezt átélhessük! Értéket teremtettek ebben a komolytalannak és kilátástalannak tűnő világban... csak tudást és tapasztalatot átadva tudjuk tovább vinni a Filmes Mesterek Kódexet bizva abban, hogy irhatunk bele mi is pár sort...”, illetve „Ahogy sokan mások, én is köszönettel tartozom. Kivételes emberektől tanulhattunk nem csak a szakmájukról, hanem arról is, hogy milyen fontos, hogy ki áll a gép mögött. Köszönöm, hogy részese lehettem mindennek!”
  
  Az Aranyszem Operatőr Fesztivál 2012 díjazottai:
  Diákfilm kategória: operatőr:Tausz Gábor - Egyenes Labirintus ( rendező:Tausz Gábor)
  Zenés klip kategória:operatőr :Polgár Csaba - Down – Fehér Balázs( rendező:Győry Balázs)
  Image Film kategória:operatőr:Mohi Sándor HSC– A Rózsa üzenete ( rendező: Mohi Sándor HSC)
  Dokumentumfilm: operatőr:Kiss Rudolf Péter –Két világ közt (rendező: Nagy Viktor Oszkár)
  Kisjátékfilm: Pohárnok Gergely HSC- Legenda (rendező:Szirmai Márton)
  Televíziós sorozatok kategória: B. Marton Frigyes HSC – Szájhősök 1.rész ( rendező:Kapitány Iván HSC) Győri Márk – Átok filmsorozat – Az éjszaka (rendező: Mátyássy Áron), és Babos Tamás HSC - Hacktion (rendező:Fonyó Gergely)
  Természetfilm kategória: Tóth Zsolt Marcell - A láthatatlan madárfotós 1-3 sorozat (rendező:Molnár Attila Dávid) Játékfilm kategória:Máthé Tibor HSC – Aglaja ( rendező:Deák Krisztina)
  az Év Operatőre, az Illés György díjat Ragályi Elemér HSC kapta, az Ajtó c. filmért. Rendező:Szabó István és a Gattyán György producer által alapított külön díjat.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 masterica    moulin rose    2012    dlrm    for good    mitch & mitch    james cameron    puf    six feet under    anna murphy    michel gondry    tom cruis    újhold    pentagram    mötley crüe    meltdown    a közösségi háló    the book of eli    peter katis    war from a harlots mouth    beatkoho    kellékfeleség    phlegethon    jude law    kick ass  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!