hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2012. november 19. hétfő   06:00
nincsen hozzászólás

szerző: Dino
Therion: Flowers Of Evil turné 2012.
2012. október 17., Budapest, Club 202

  Christofer Johnsson, a Therion alapítója és egyetlen állandó tagja nemrégiben bejelentette, hogy hosszabb szünet várható részéről, már ami az új megjelenéseket illeti. Jövő évtől ugyanis egy régóta dédelgetett álmának megvalósításán dolgozik, ami egy metal-rockopera lesz. Viszont ezt megelőzően, pályafutásának 25. évfordulója alkalmából a negyvenéves zenész még egy jubileumi turnéra indult, hogy a rajongók lehetőleg ne csalódottan várják az akár 5-10 évesre nyúló projekt befejezését. Ahogy azt megszokhattuk, hazánk se maradt ki a körútból, így október 17-én este a Club 202-ben kb. 800-an várhattuk Christofer és aktuális zenekara fellépését.
  
  A turnéra két együttes kísérte el a Theriont, elsőként az öttagú Antalgia lépett színpadra. A progresszív szimfonikus metal banda 2008-ban átdolgozásokkal kezdte pályafutását, majd egy évvel később kezdtek saját dalokat is írni. Idén lett kész első nagylemezük, a Perception of Reality. Kicsit késve értem oda produkciójukra, de túlzottan nem bántam, a hallott számok nem igazán fogtak meg. A nézőtéren is csak lézengtek az emberek – nem egy hálás dolog első előzenekarnak lenni egy ilyen este.
  
  Nagyjából fél órát kaptak a spanyolok, amit rövid átszerelés követett. Ez alatt megkerestem a merchandising pultot, hiszen Christofer már jó előre meghirdette, hogy a koncertek előtt egy-két órát ott fog tölteni, hogy a rajongók személyesen is találkozhassanak vele, és akár tőle vehessék meg az új lemezt, természetesen dedikálva. Szerencsére pont ott volt „Mr. Therion” az eladólány mellett, így röviden el is beszélgethettem vele. Az új album, a Les Fleurs du Mal nem egy hagyományos Therion-kiadvány lett, ugyanis elejétől a végéig feldolgozásszámok találhatók rajta, ráadásul franciául. Mint Christofer elmondta, szereti ezt a korszakot és a reneszánsz zenei hangzást, így esett a választása ezekre a dalokra. A rockopera projekthez már 40 percnyi zenei „alapanyag” készen áll (elég régen megszületett már az ötlet Christofer fejében), de a munka oroszlánrésze majd jövő ősszel kezdődik. Ekkor törik majd a fejüket a történeten, ekkor döntik el, milyen nyelven szólaljanak meg a szereplők stb.. Megkérdeztem, hogy az öt évvel ezelőtti, budapesti koncertfelvételből mikor lesz végre DVD. Elmosolyodott, hogy sokan kérdik ezt tőle (ez nem lehet véletlen, hiszen a mostani koncertre eljött rajongók elég nagy része ott lehetett a 2007-es PeCsa fellépésen is :-D ), de elárulta, hogy jövőre ez a kiadvány is megjelenik. Ráadásul a koncert mellé más felvételek is felkerülnek, például a Sitra Ahra turnéról.
  
  A színpadon az Elyose következett, egy francia electro-szimfonikus-metal együttes, egyenesen Párizsból. A törékeny Justine Daaé a basszusgitárossal, Ghislain Henryvel alapította a zenekart 2009-ben, első nagylemezük pedig most jelent meg, Théogyne címmel. (Egy példányát két szám között be is dobta Justine a közönség közepébe.) Érdekes, hallgatható zenét játszottak, bár egy-egy elektronikus effekt néha már kicsit sok volt. Az angol számok mellett pedig egy-egy francia nyelvű is elhangzott.
  
  Kilenc órakor aztán színpadra lépett az este fő produkciója, a Therion. Ekkorra már elég sűrű tömeg borította a nézőtér elejét, egészen a keverőpultig megtöltve a termet. Az O Fortunát választva intrónak néhány ütem után felcsendült az új lemez első száma, a Poupée de cire, poupée de son. A később előkerülő francia nyelvű számok (összesen három ilyen hangzott el az este folyamán) alatt látszólag nagyobb mozgolódás volt, többen ekkor mentek poharukat feltölteni, és pár olyan felszólalást is hallottam a szélen állóktól, hogy inkább a régieket kellene játszani, de úgy vélem, nagyon jól beleillenek ezek is a Therion-életműbe, a CD újra meg újra bekerül a lejátszómba.
  
  A megszokott négy helyett most három énekes állt a közönség elé. Lori Lewis csodás hangja már öt évvel ezelőtt is elbűvölt, így igencsak örültem, hogy viszontláthattam (vagy inkább viszonthallhattam) őt. Mellé a Sitra Ahra albumon közreműködő Thomas Vikström csatlakozott a turnéra, aki lányát, Linnéát is magával hozta második énekesnőnek. A jelenlegi felállásban Christofer Johnsson mellett Christian Vidal fogott gitárt a kezébe, basszusgitáron Nalle Påhlsson játszott, a dobok mögé Johan Koleberg ült, és ezúttal billentyűs is jött a zenekarral. Stefan Jernståhl rászolgált „The Priest” (A pap) becenevére, mackós termetével és torzonborz hajával igen teátrális külsővel, fekete reverendában állt a színpadon.
  
  Ami pedig az újdonságokon kívül bekerült a felhozatalba, az gyakorlatilag egyfajta best of-nak is tekinthető a Theli albumtól indítva: The Siren of the Woods, Via Nocturna, Lemuria (akusztikus verzióban!), Ginnungagap, Gothic Kabbalah, The Blood of Kingu, The Khlysti Evangelist, hogy csak néhányat említsek az elhangzott számokból, a második ráadásban, zárásul pedig mi más lehetett volna, mint a To Mega Therion. A színpadi produkció is a megszokott színvonalat hozta. Az énekesek néha incselkedtek egymással és a zenekari tagokkal. Folyamatosan változott, hogy kire volt épp szükség, egy-két alkalommal Lori állt például a billentyűk mögé. Christofer napszemüveges-cilinderes megjelenése pedig továbbra is igen extravagáns. De mindenkin látszott, érződött, hogy maximálisan odateszi magát, hogy egy erőteljes fellépést láthasson a nagyérdemű.
  
  Két szám között Christofer nem hagyta ki, hogy elmesélje, amit az együttes weboldalán is megosztott már (bár ahogy maga is kifejtette, ezt maximum a közönség azon négy tagja nem hallotta még, akiknek nincs internetük :-D ), mégpedig az új albummal kapcsolatos infókat. Mivel eddigi lemezkiadója nem igazán támogatta a rendhagyó korong elkészítését, 75 ezer euró hitelt vett fel a stúdió- és egyéb költségek finanszírozására, bízva rajongóiban. Mint elmondta, eddig igen pozitívak a tapasztalatai, egy interjúból pedig az is kiderült, hogy a weboldalon meghirdetett előrendelések száma meghaladta a Sitra Ahra album eladásait, tehát úgy tűnik, nem kell félteni a modernkori Mozartot.
  
  Sajnos a Therionnal kapcsolatos jelenlegi tervek alapján nem számíthatunk egyhamar újabb élő fellépésre a bandától. Remélhetőleg aki ott volt, szivacsként szívta magába a látottakat és hallottakat, hogy minél tovább kibírja újabb hasonlóan remek show nélkül. Ha minden jól megy, a jövő évben várható DVD-megjelenés legalább részben feltöltheti hallójáratainkat és szemgolyónk pálcikáit és csapjait. Előbb-utóbb pedig egészen biztos, hogy újra viszontláthatjuk Budapesten Christofer Johnssont és csapatát.



Kulcsszavak:
  therion     elyose     antalgia 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Therion weboldala

 kapcsolódó helyszín: 

Club 202 - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Concerto Music

 kapcsolódó cikkek: 

Therion: a teljes Leviathan trilógiát bemutatja márciusban a svéd szimfo-metal zenekar

A Megadeth + Therion koncerteket hoz a Concerto Music

Sirenia, Elyose, Alight, Crossing Eternity

Therion - The new metal opera: Beloved Antichrist

Therion - Budapesten a metal-opera
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kapcsolódó fotók: 

Therion - 2012. október 17. Club 202 Flowers of Evil turné 2012.

Elyose - 2012. október 17. Club 202 Flowers of Evil turné 2012.

Antalgia - 2012. október 17. Club 202 Flowers of Evil turné 2012.
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 skálmöld    short sharp stock    trixie whitley    bohemian betyars    myra    trail of tears    lemmy    nofx    nagyúr    turbonegro    legacy festival    pain    sanctuary    uli jon roth    szeg    anasztaszija makarenko    axl rose    rumproof    jeremy renner    moszkva tér    blood for blood    dying fetus    revamp    faithless    fővárosi nagycirkusz  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!