hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2012. augusztus 30. csütörtök   17:15
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
G3 - Joe Satriani, Steve Vai, Steve Morse
2012. augusztus 1. Budapest Sportaréna

  A magyar rockzene kedvelői idén nyáron is elégedettek lehetnek, hiszen egy este alatt három világhírű gitárost is láthattak augusztus 1-jén a „paplászlóba”. A G3 egy olyan koncertsorozat, amelyet Satriani alapított 1996-ban. Azóta ő állandó tag, míg mellette cserélődnek a híresebbnél híresebb gitárosok. Budapestre most Satriani mellett Steve Morse és Steve Vai érkezett.
  
  Este háromnegyed hétkor, kapunyitás előtt bő egy órával, 3 rendezett sorban várakozik a közönség. Hisztérikus rajongásnak, tinilány sikolynak, fanatikus sátorozóknak nyoma sincs, mindenki türelmesen vár. 7 óra 5-kor ez meg is történik, s a párszáz fős tömeg a biztonsági ellenőrzés és a többszörös jegyellenőrzés után behömpölyög az arénába. A lelátón még foghíjasan ülnek, a színpad előtt 4-5 tömött sor.
  
  8 előtt pár perccel, amikor a technikai személyzet már gitárt hangol, kábelt igazgat, már sokkal többen vagyunk, a lelátók és a küzdőtér háromnegyede is tele. Pontos kezdés, Steve Morse és zenekara a színpadon. Morse szimpatikus és persze süt róla a profizmus. Sokat mosolyog, keveset beszél, de a közönséggel végig kontaktusban marad. A halál pontos kiállások és befejezések, valamint a virtuóz futamok elkápráztatják a közönséget. Ugyancsak lélegzetvisszafojtva hallgatjuk, amikor a Deep Purple gitárosa elektroakusztikus gitárt ragad és a basszusgitárosával együtt egyik klasszikus stílusú szerzeményét adja elő, ezzel is bemutatva sokoldalúságát. A blokk a közönség elismerő tapsával, ujjongással ér véget. Már mindenki izgatott, hiszen a következő Vai lesz, de addig még van egy szünet. Mosdó, vagy cigi, esetleg büfésorban ácsorgás. Ám vannak, akik lecövekelnek és kitartóan védik jó helyüket.
  
  Mire Vai színpadra lép már mi is visszafurakodunk előre, hogy testközelből láthassuk a gitárost és „fogantyús” hangszerét. A platina szőke Morse visszafogott személyisége és vegytiszta harmóniái után a fekete hajú Vai-t egyenesen egy ördögi showman-nek nevezhetjük. Gitárral a nyakában pörög, forog, vonaglik, a magasba tartja a hangszert, egyik kézzel gitározik, a másikkal a közönségnek mutogat, és persze foggal penget. Beszél, viccelődik, és szenvedélyes számot küld a feleségének. A közönség persze imádja. A műsora változatos, a dallamosabb „slágerek” mellett, mint a Tender Surrender, hallhatunk dögösebb, húrtépősebb szerzeményeket is mint például a The Animal. Vai blokkja teljesen meggyőző, letaglózó.
  
  Kis szünet következik, és mire visszaérünk Satriani előtt a küzdőtéren áthatolhatatlan embertömeg áll, így nem is sikerül nagyon előre jutni. Felcsendül a Flying in a Blue Dream első kitartott, tremolózott hangja, a kivetítőn pedig Satch bólogat és vigyorog a tömegbe. Az első számot a közönség síri csendben, mély figyelemmel hallgatja, ám két pörgősebb nóta, az Ice 9 és a Satch Boogie után már teljes az extázis. Satch „szólópárbeszédre” is hívja a közönséget, és ő is beveti a foggal pengetést, de azért annyira nem erőlteti a showelemeket, mint Vai. A számok között a közönséghez is beszél, elmondja, hogy mennyire szívesen tér vissza ide Budapestre időről időre. 2004-ben szintén a G3-mal játszott nálunk, de 2006-ban és 2010-ben is megfordult Pesten. A blokk végén, a G3 jam előtt viccelődve megtapsoltatja a közönséget, mondván, hogy „Ismeritek Vai-t, tudjátok milyen szégyellős! Nem mer kijönni, úgyhogy bátorítsátok”!
  
  Végül csak sikerül Steve-t is előcsalogatni. Indul a jam! Az első szám a You Really Got Me beat sláger a Kinks-től, felrokkosítva és szólókkal tele. Ja, és Vai énekel (na meg hullámzik), a basszusgitáros és a szintis pedig vokáloznak. A közép részen a közös színpadi koreográfia megvalósítása után (leguggolás-felállás) – amiből Morse kicsit esetlenül kimarad – indul a szólófelelgetős rész, amit egy refrén majd egy frappáns lezárás követ. Máris felcsendül a következő dal, a Cream-től a White Room, amiben a szintis énekel. Az utolsó feldolgozás a Rockin´ in the Free World Neil Youngtól, ezúttal Satriani éneklésével, ami remek zárószámnak bizonyult, s minden tekintetben megadta a ´kegyelemdöfést´, hiszen az egész aréna üvölthette, hogy „Keep on rockin´ in the free world”!
  


Kulcsszavak:
  g3 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Őzike Fesztivál

Vicky Sunday – Évzáró koncert a G3-ban

Ingyenes Prog X-Mas Countdown Party a G3-ban

G3 - megújul a Király utcai Gödör Klub

G3 - Joe Satriani, Steve Vai, Steve Morse

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kapcsolódó fotók: 

G3 - Steve Morse (UK) - 2012. augusztus 1. Papp László Budapest SportAréna

G3 - 2012. augusztus 1. Papp László Budapest SportAréna
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 hardcore    nohanded painter    mocsok 1 kölykök    what we all come to need    children of bodom    a papháború a vámpírok ellen    the town    bryan singer    coliseum    rózsakő    esa holopainen    maria brink    scarlett johansson    dilis    5 yards    a life divided    dalai láma    wilhelm scream    lajkó félix     amorphis    divine damnation    alkonost    bad religion     hayley williams    bárka színház  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!