hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2012. július 30. hétfő   04:37
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Mozdulatlan múlt, ritmus a jövőben - az Experidance nyári fellépéssorozata
2012. augusztus 3. Nádasladány; 2012. augusztus 4. Ozora

  Román Sándor koreográfus mindig kereste az izgalmas keretet egy-egy darabjához. Ezen a nyáron az Experidance-től már megszokott sokszínűség gyönyörű keretbe foglaltatik, hiszen az ország legszebb kastélyaiban lép fel a méltán híres táncegyüttes.
  
  A nádasdladányi kastély 2012. augusztus 3-án, este 20.30-kor újra egy fergeteges táncos előadásnak ad otthont. Az Experidance Produkció ezúttal Liliomfi történetét dolgozta át a tőle megszokott látványos és magával ragadó előadásmódban.Másnap „A király nevében” című darabbal lép fel 2012. augusztus 4-én, este 20 órakor az ozorai reneszánsz várkastélyban.
  
  Liliomfi
  Ez a Liliomfi nem az a Liliomfi. Ez a Liliomfi más. Forradalmár? Művész? Széltoló? A mi Liliomfink az alkotás erejével változtatja meg a világot. Abban hisz, hogy darabjaira hullott életünkből egy szebb, boldogabb, élhetőbb és szerelmesebb valóság teremthető.
  Előadásunkban a szerelem a főszereplő, de nem az egyetlen. A mi Liliomfinkat egy kérdés űzi, hajtja: a forradalmár-művész a saját tehetségével fel tudja-e rázni az őt körülvevő, tespedt, megfáradt, gondjai súlyától tudatát vesztett, elbutult világot, s ebben a küzdelemben talál-e társat magának? Társat, aki nem csak szótlan múzsa, hanem maga is alkotó ember.
  Liliomfink és színházi társulata egy álmos, vidéki kisvárosba érkezik, ahol csak egy dolog történik, a Semmi. Ami összetartja még a város falait, az a gyűlölet, a félelem és a lustaság. Ebben a világban készülnek előadást tartani a színészek. Az előadásuk különleges, egyedi színrevitel, új megoldásokkal kísérletező színház, amely felkavarja a városlakók érzelmeit és természetesen megdobogtatja a női szíveket is.
  
  Helyszín:
  Nádasdy-kastély, Nádasdladány
  A sok-sok évszázados dicső múlttal és hatalmas vagyonnal rendelkező család erejét és őseihez méltó voltát is megjelenítették a nádasdladányi Nádasdy-kastély építtetői. Nem véletlen, hogy rezidenciájuk építészeti mintájául, az 1500-as évek angol és skót kastélyait választották. Ezzel nemcsak a Nádasdy család ősi eredetét demonstrálták, hanem egyedülálló építészeti kuriózumot is létrehoztak Magyarországon. A historizmus korának egyik legszebb magyar kastélya 1873 és az 1880-as évek eleje között épült.
  
  A király nevében
  Schwajda György ötlete alapján készült egész estés táncszínház, Shakespeare komédiáját dolgozza át, Mátyás király udvarába áthelyezve azt, kosztümökben és természetesen a tőlünk megszokott tánckavalkádban gazdag verzióban.
  
  Volt egy kor, ahol a sugárzó új energiákból, számtalan géniusz csodás erejéből a világ új korszaka született: a RENESZÁNSZ!
  Mit jelentett ez az újjászületés? Az egyén felemelkedését, a szép iránti vágy ébredését, az örömteli élet diadalmenetét, az értelem győzelmét, a boldogság keresésének megújulását.
  
  S volt egy király, mely e korszak tündöklő virágjának kibontakozásában nem csekély szerepet játszott, hisz a humanizmust, Itália túlfűtött szellemét házassága révén beengedte szeretett országába. Beengedte oda, ahol a középkor olyan embere élt, ki maga szemében a gerendát nem, de más szemében a szálkát is meglátta, ítélt s ítéltetett.
  
  A király címerében egy fekete holló van, amely aranygyűrűt tart csőrében. E címer sokfelé látható. Visegrádon és Budán is hirdeti Corvin büszke királyi nevét. Mátyás hírét, ellenségein- nem csak vérrel, hanem furfanggal- nyert sok diadalmát az érc, a márvány, s a betű hatalma feledni nem engedi.
  
  Szerette őt népe, hisz nem ítélt, csak igazságot tett,
  történetünk dicső eletének csak egy szelete lett...
  
  A helyszín:
  Pipo várkastély, Ozora
  Ozora várkastélya igazi kuriózum a hazai műemlékek között, hiszen a reneszánsz világ hangulatát tükröző épületek csak jelentős átépítésekkel, vagy romosan maradtak fenn az országban. Ám Ozorán a barokk korban magtárrá alakított épületből helyreállítható volt a 16. századi reneszánsz palotaépület, ahol igazi középkori hangulat fogadja a látogatókat.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a kandúr    death night feast    nemes andrás    attila    steven tyler    kalózok    comeback kid    insomnium    a dog called ego    sonar    gloryful    muzsikás    garbage    brendan perry    babel sound    rio    monster magnet    dub fx    baobinga    gwyneth paltrow    Ötödik sebesség    tudósok    ossian    peter berg    exarsis  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!