hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2011. december 12. hétfő   19:00
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Morbid Angel, Necrophobic, Benighted, Nervecell
2011. november 27., Budapest, Club 202

  A death metal hazai rajongói nem voltak túlságosan elkényeztetve idén koncerteseményekkel, így különös jelentőséggel bírt a Morbid Angel november végi, Club 202-ben lebonyolított fellépése. A dubaji Nervecell, a francia Benighted és a svéd Necrophobic alkotta elő zenekarok között is mindenki találhatott magának való ínyencséget.
  
  A 2000-ben alakult Nervecell kezdte meg az ekkor még szerény számban jelen lévő közönség bemelegítését. A Dubaj városából származó zenekar eddig kiadott két albumán (Preaching Venom és Psychogenocide) szikár, technikás death/thrash metal muzsikát játszik. A kvartett lendületesen zúzta el fél órás programját, amelynek megszólalásával sem voltak különösebb problémák. Bár zeneileg inkább korrekt, mint kiemelkedő színvonalon mozognak, a bemelegítő szerepkört tökéletesen betöltötték.
  
  A francia Benighted brutális death/grind muzsikában utazik, 1998-as megalakulásuk óta idén már a hatodik nagylemezüket adták ki Asylum Cave címmel. A lemezen hallható agyszaggatóan súlyos és egyben fogós muzsikát élőben is szuggesztíven adják elő, erre többek között az idei Brutal Assault-os fellépésük is bizonyíték volt. Most sem vallottak szégyent a színpadon, a mezítlábas hörgőgép, Julien Truchan vezetésével egy intenzív fél órás koncertet adtak. Ugyan a csak fellépés végére helyére kerülő hangzás most nem állt melléjük, a remek nótáik és az energiától duzzadó előadásuk feledtette a nem tökéletesen megdörrenő cuccot. A kiválóan sikerült új albumra került a hangsúly a programban, így a címadó mellett a Let The Blood Spill Between My Broken Teeth, a Swallow és a Fritzl is elhangzott az Asylum Cave-ről. A korábbi lemezeket pedig a Collapse, a Saw It All és a Slut képviselték. Minden death metal rajongónak ajánlott a szimpatikus brigád lemezeivel való ismerkedés.
  
  A black/death metalt játszó svéd Necrophobic sokak által említett kultikus mivolta egy erőteljesen kérdőjeles kijelentés számomra. Igaz, hogy az 1989-ben alakult zenekar a hosszú pályafutása alatt írt jó számokat, de összességében mindvégig egy másodvonalas, közepes minőségben teljesítő banda maradt. A jó pár éve felvett arckifestős, ripacs színpadi image pedig a szememben tovább rombolta a Necrophobic érdemeit. Az eddig hat lemezt kiadó gárda ezúttal is kifestve, tetőtől talpig bőrcuccokban állt ki a deszkákra (Tobias frontember bőrszoknyája vállalhatatlan támadás minden jóérzéssel rendelkező ember látószerve ellen). A közepes hangzással elővezetett black/death nóták sem emelték a koncert színvonalát, bár a közönség egy részének elnyerték a tetszését az olyan szerzemények, mint a Revelation 666, a Celebration Of The Goat, vagy a The Nocturnal Silence. Felejthető koncert volt egy középszerű zenekartól.
  
  A floridai Morbid Angel a death metal stílus egyik alapbandája, 1984-es megalakulásuk óta több stílusdefiniáló albumot adtak ki. Trey Azagthoth gitáros egy abszolút egyéni látásmóddal bíró művész, aki külső elvárások nélkül alkot. Tiszteletre méltó a zenekar hozzáállása, de Trey sem tévedhetetlen, és ezzel az idei Illud Divinum Insanus lemezre célzok. 8 év után egy ilyen vérszegény, gyenge albummal kár volt előállni, elég lett volna kiadni egy kislemezt. És nem az indusztriális hatásokkal van a baj az albumon, hanem az unalmas, középszerű nótákkal. Szerencsére a koncerteken nem játsszák túl az új lemezt, ez már a bivalyerős nyári Brutal Assault-os fellépésen is nyilvánvalóvá vált. A főleg a régi nótákra épülő szett most is megvett kilóra, ahogy az augusztusi fesztiválos erődemonstráció. A zsigerien brutális, hangos és erőteljes megszólalás már az első pillanatban térdre kényszerítette a hallgatóságot, és nem engedte magához térni a hátralévő 85 percben. David Vincent alapból arrogáns, unszimpatikus viselkedése mostanában kapott egyfajta szarkasztikus, humoros élt, amely által a dalok közbeni beszólásai tényleg szórakoztatóak voltak. A remek vokálok mellett a hangszeres játékban sem volt hiba: Trey a tőle megszokott módon a hajzuhatagába temetkezve pengetett zseniálisan, a Zyklon-ból és Myrksog-ból ismerős Destructhor szintén kiválóan gitározott, a műtétje után felépülő Sandoval mestert (ideiglenesen vagy végleg) helyettesítő Tim Yeung pedig parádésan dobolt. Tim éppen aznap töltötte be a 33. születésnapját, így egy boldog szülinapot kórust is kapott a magából kikelve zúzó budapesti közönségtől. A majd másfél órás koncerten az Altars Of Madness című alapműről elhangzott az Immortal Rites, a Maze Of Torment, a Lord Of All Fevers And Plague, a Blasphemy és a koncertet záró Chapel Of Ghouls. Az idén 20 éves Blessed Are The Sick-et a Fall From Grace és a Day Of Suffering képviselte, a Covenant-ról pedig eljátszották a Rapture-t, az Angel Of Disease-t, a Blood On My Hands-et, a Word Of Shit (The Promised Land)-et, a Sworn To The Black-et és a fenyegetően vészjósló God Of Emptiness-t. A Domination-ről az iszonyatosan súlyos Where The Slime Live került elő és eljátszottak egy nótát a Steve Tucker-es érából is a Bil Ur-Sag képében (a Formulas Fatal To The Flesh albumról). Az új albumot két tradicionálisabb tétel, az Existo Vulgoré és a Nevermore képviselte. Nálunk még a többi állomáson előkerülő I Am Morbid-ot sem játszották. Tehát egy remek setlistet kaptunk (azért egyszer remélem a Gateways albumról is előkerül valami), intenzív előadásban, kiváló hangzással és hangulattal tálalva.
  
  A Morbid Angel a vitatott új lemez ellenére élőben továbbra is hibátlan előadást nyújt, így aki csak az új album miatt hagyta ki a koncertet, erősen bánhatja a mulasztást. Az elő zenekarok is kitettek magukért, bár a Necrophobic helyett szerintem lehetett volna találni megfelelőbb bandát. Jövőre talán több nívós death metal koncertet kap a hazai közönség, két izgalmas esemény már bejelentésre is került (február 7-én Origin, Psycroptic, Leng Tch´e és március 6-án Rotten Sound, Magrudergrind, Exhumed).


Kulcsszavak:
  morbid angel     necrophobic     benighted     nervecell 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Morbid Angel weboldala

A Benighted myspace oldala

 kapcsolódó helyszín: 

Club 202 - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Concerto Music

 kapcsolódó cikkek: 

A Necrophobic gitárosa szerint Jake E. Lee sokkal jobb gitáros Rany Rhoads-nál

Kreator, Morbid Angel, Nile, Fueled By Fire

Kreator, Morbid Angel, Nile: videóüzenet a csütörtöki fellépőktől

Kreator, Morbid Angel, Nile, Fueled By Fire

Morbid Angel: nem mehettek Kanadába
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
 kapcsolódó fotók: 

Necrophobic (SWE) - 2011. november 27. Club 202

Benighted (FRA) - 2011. november 27. Club 202
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 hemlock    európa kiadó    danger angel    isis    mutiny on the bounty    stealing axion    till we drop    the last days of jesus    juliette lewis    rising sound    rocket queen    killswitch engage    megadeth    red dragon cartel    másfél    tara reid    alestrom    org4org    footlose    crazy mama    another way    favreau    enforcer    kells    kapcsolat  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!