hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2011. november 14. hétfő   06:34
1 hozzászólás

szerző: Morello
VI. Grindrise fesztivál (Darkest Hour, The Southern Oracle, Till We Drop, The Sharon Tate)
2011. november 11, Dürer Kert

  Manapság már ott tartunk, hogy szinte az utcára se tudja az ember kitenni a lábát anélkül, hogy ne egy Darkest Hour koncertbe botoljon bele. Persze nincs ezzel semmi gond, sőt kifejezetten örvendetes, hogy egy nemzetközi mércével is kiemelkedő amerikai zenekar ennyire szereti kis hazánkat, a közönséget, ennyire jó kapcsolatokat ápol a szervezőkkel, hogy ha csak teheti, rögvest beugrik hozzánk egy buli erejéig. Így történt ez most is, a „beugrás” szó szerint értendő, hiszen a zenekar a Machine Head / Bring Me The Horizon / DevilDriver európai turnéján vendégeskedik, és a november 12-i bécsi állomás előtti szabadnapot nem arra használták ki, hogy mondjuk a schönbrunni kastélyban gyönyörködjenek, hanem az az arannyal borított barokk lakosztályok helyett inkább a budapesti Dürer Kert kopottas falait és csapolt sörét választották. A VI. Grindrise fesztivál keretében léptek fel a magyar közönség előtt, kiegészülve néhány ígéretes hazai metalcore csapattal, mint a The Southern Oracle, Till We Drop, The Sharon Tate, valamint az előzenekari verseny győzteseként kikerülő Téveszme.
  Bár a másnap esedékes bécsi Machine Head állomás a számomra a kihagyhatatlan kategóriába tartozik (beszámoló itt), úgy döntöttem, a valószínűleg rövid programlehetőséggel rendelkező Darkest Hour-t érdemes főzenekarként is megtekinteni itthon. Már csak azért is, mert akármilyen nevetségesen is hangzik, a számtalan hazai fellépésük ellenére (amelyek közül több volt ilyen-olyan fesztivál koncert) még egyszer sem láttam őket élőben. Valahogy mindig elkerültük egymást. De most végre bepótoltam a lemaradást.
  
  A The Sharon Tate-től kezdtem el követni a programot, ekkor még viszonylag csekély létszám tartózkodott a teremben. A zenekar metalcore-ban utazik, nevüket az underground világában már többször lehetett hallani. A koncertjük alapján viszont nem voltam meggyőzve. A csapat vehemensen csapott a húrok közé, különösen Zsolt az énekes rótta a köröket dühödt bikaként a színpadon, de zeneileg számomra nem sikerült sok emlékezetes momentumot leszállítaniuk. Pedig tény, hogy tehetségesek a srácok és a kiállásuk sem mondható rossznak, de több kiemelkedő, valóban fogós témára lenne szükség, a jellegtelenséget elkerülendő. Sajnos a hangzás sem volt a segítségükre, az énekest még a kommentárok közben sem lehetett tisztán hallani. De a számok alatt sem jött be a teljesen artikulálatlan ének, amiből csak „bááá-báááá-báááá”-t lehetett kivenni.
  A Till We Drop-pal viszont rögtön egy másik dimenzióba ugrottunk. Ez a banda az egészen könnyed oldalról közelíti meg a metalcore-t, az elmaradhatatlan breakdown-ok mellé negédes témák, szirupos énekdallamok társulnak. Nem hangzik túl biztatónak, viszont a koncerten mindez mégis működött. Kellett hozzá a zenekar, de főleg a frontember lelkessége, akik igazán vidám, könnyed bulihangulatot csempésztek a Dürer Kertbe. A Till We Drop zenéjében még a kaliforniai punk rock vonal (Blink 182) hatásait is fel lehet fedezni, szóval tényleg azokat célozzák meg, akik a keménység helyett a bulit részesítik előnyben. A közönség nagy része megtalálta a közös hangot, és jó hangulatú, pörgős party alakult ki. Az biztos, hogy én kényszerítő eszközök nélkül sosem hallgatnék ilyen zenét, de átjött a hangulat, élvezetes volt a produkció.
  A könnyedebb hangvétel után bedurvított a The Southern Oracle. Itt már a metalcore-nak a vérbeli, porba döngölős irányvonala győzedelmeskedett, aki eddig ellanyhult a Till We Drop szirupos muzsikájától, azt most alaposan szétszedték a moshpit-ben. Jól szóltak, a tagok pattogtak, mint a gumibolhák, a közönség őrjöngött, szóval minden adott volt a remek koncerthez. Itt már maguk a nóták is több kapaszkodóval bírtak, a The Southern Oracle zenéje kiforrottabbnak tűnt az előző fellépőknél (bár a maga módján a TWD is megtalálta a saját hangját). Aki a metalcore durvább, üvöltősebb, döngölősebb irányvonalát kultiválja, annak érdemes a srácokra figyelmet szentelni.
  
  Némi átszerelést követően az est főbandája, a Darkest Hour következett. Az eleinte viszonylag csekély, de folyamatosan növekvő létszám eddigre már elfogadható szintet ütött meg. A közönség üdvrivalgással köszöntötte a színpadra lépő tagokat, akik mindenféle cicomázás nélkül kezdtek bele a programjukba. Már rögtön az elején feltűnt, hogy nagyon pocsék megszólalást sikerült kikeverni a Darkest Hour-nek. És ez sajnos később sem változott kásás, zajos, dübörgő hangzás jellemezte mindvégig a koncertjüket, amiből a csapatra olyannyira jellemző finom megoldásokat, szólókat, de még John Henry szövegeit is nehezen lehetett kivenni. Ennek ellenére mégis sikerült óriási hangulatot varázsolnia a zenekarnak, és innentől a rajongók le se tojták, mennyire tisztán szólal meg a zene.
  Sokszor játszott már nálunk a Darkest Hour, a korábbi slágereiket már számtalanszor eljátszották, így a mai program erősen a friss albumukra, a The Human Romance-re koncentrált. Természetesen azért korábbi nóták is helyet kaptak, az Undoing Ruin-ról rögtön három. A közönség lelkesen fogadta a The World Engulfed In Flames, Sound The Surrender, No God, The Sadist Nation, With A Thousand Words To Say But One, Violent By Nature, Convalescence, Your Every Day Disaster, Love As A Weapon, Doomsayer számokat, sokan a szövegeket is kívülről fújták. A küzdőtéren folyamatos volt a nyomulás, a stagedive, a veszett moshpit.
  
  A banda most már szinte egységesen igazi metalos kinézetet öltött, hosszú hajak, szakáll, stb. Nyoma sincs már az egykori alternatív-lenyalt haj-tinicore frizuráknak. Csak egyedül a gyerekarcú John Henry néz ki furán a félhosszú hajával, a többiek azonban rázták a rőzsét, ahogy bírták. Talán csak Mike Schleibaum gitároson látszott némi fáradtság, de a másik gitáron Mike Carrigan és a basszus és dobos poszton helyettesítő tagok becsülettel zúztak. Utóbbinak feltűnően minimál dobcuccot szereltek össze, de a thrash-es tempóknak, a metalcore-os breakdown-oknak és a death-es szegeléseknek ez is megfelelt.
  A mai este legnagyobb pozitívuma az volt, hogy aki Bécsbe kiutazva elégedetlen lett volna a Darkest Hour bemelegítő státuszával vagy nem mellesleg a jegyárral, itt most főbandaként, alapos programmal láthatta a kedvenceit. Nem csoda, hogy sokan szeretik őket nálunk, hiszen a zenekar hozzáállása példértékű szinte még le se tették a hangszereket az utolsó szám után, a basszer máris visszatért a közönséggel fotózkodni, italozni, és a színpad szélén ülve kedélyesen beszélgetni. Én magam pedig elégedetten nyugtáztam, hogy a gyenge hangzás ellenére remekül sikerült az első Darkest Hour koncertem, amit másnap máris követett a második, haha!


Kulcsszavak:
  grindrise     darkest hour     southern oracle     till we drop     sharon tate 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 Atom 2011. november 14. 20:14  #1
Ez elképesztően jól hangzik, tutira állat buli lesz, már alig várom!! \m/

 kapcsolódó helyszín: 

Dürer Kert - Budapest

 kapcsolódó cikkek: 

Darkest Hour: elváltak az útjaik Michael Carrigan gitárossal

Darkest Hour, Fallujah, Bloodlet, Une Misére, Lowest Creature

Darkest Hour: 25 Years Darkness - 2020.01.29. Durer Kert

The Southern Oracle: Coldeater kliprremier és exkluzív koncert

Darkest Hour buli Today is the Day nélkül - 2015 WARM-UP PARTY
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
 kapcsolódó fotók: 

Darkest Hour (USA) - 2011. február 6. Dürer

Southern Oracle - 2011. november 11. Dürer Kert

Till We Drop - 2011. november 11. Dürer Kert

The Sharon Tate - 2011. november 11. Dürer Kert
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 megaagy    ismeretlen férfi    barba negra track    harms way    jambalaya    hailee steinfeld    nouvelle vague    tesco disco    dj mike reem    rockmaraton    carach angren    3 inches of blood    pretty maids    in-dock    peter jackson    mózes réka    what we all come to need    coheed and cambria    efott    abstinenz    foundation    intronaut    nevergreen    eye for i    savages  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!