hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2011. augusztus 8. hétfő   04:59
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
7. Újbuda Jazz Fesztivál Szabados György emlékére
2011. szeptember 2.,3., 4. A38 Hajó, MU Színház

  Idén hetedik alkalommal kerül sor az Újbuda Jazz Fesztiválra, amely eredetileg Újbuda megalakulásnak 75. évfordulójára jött létre. A MU Színház, az A38 Hajó és Újbuda önkormányzatának együttműködéséből született fesztivál az évek során igazi nemzetközi rangú és színvonalú zenei eseménnyé nőtte ki magát, amelyen az európai és tengerentúli dzsessz legnagyobbjai éppúgy fellépnek, mint hazai tehetségek. A 2011-es fesztivált némiképp beárnyékolja, hogy nemrégiben hunyt el a hazai kortárs improvizatív zene vitathatatlan zsenije, Szabados György a 7. Újbuda Jazz Fesztivált az ő emlékének szenteltük. Ennek megfelelően a fesztivál elsősorban az etno jazz és a szabad improvizációs zene köré szerveződik, ismét csak nemzetközi fellépőgárdával.
  
  Újdonságként a fesztiválsorozat történetében először nagyszámú kísérőprogramra is sor kerül: mindkét helyszínen egy-egy dzsesszfotó-kiállítás nyílik, illetve az A38-on Peter Brötzmann életrajzi dokumentumfilmjének magyarországi ősbemutatója lesz.
  
  Program:
  
  2011. szeptember 2., péntek
  19 óra, MU Színház
  Pawel Karnowski fotókiállításának megnyitója
  
  20 óra, MU Színház
  Ágoston Frió
  DuH / Blume-Gratkowski-Márkos-Mezei Quartet
  
  2011. szeptember 3., szombat
  18 óra, A38 Hajó
  Újbudajazz Fotókiállítás megnyitó
  
  18 óra, A38 Hajó
  Brötzmann Filmbemutató
  
  19 óra, A38 Hajó
  Swedish Azz (S)
  Pop Ivan
  
  20 óra, MU Színház
  Tóth Viktor Tercett feat. Hamid Drake
  
  2011. szeptember 4., vasárnap
  19 óra, A38 Hajó
  Zventa-Sventana Project (RU)
  Tariqa
  
  20 óra, MU Színház
  Mikrokolektyw (PL)
  Kochan-Hautzinger Duo (PL/A)
  
  Jegyárak: egységesen, koncertenként elővételben: 1000 Ft, a koncertek napján: 1500 Ft. Jegyek vásárolhatók személyesen a helyszíneken, a nagyobb jegyirodákban, online az Interticket hálózatában (www.jegy.hu), az A38-ra az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu).
  
  Részletes program
  
  2011. szeptember 2., péntek, 20 óra, MU Színház
  Ágoston Frió: Fecni, DuH lemezbemutató koncert
  
  Ágoston Béla Zeneközelítő a magyar zenei élet egyik legsokoldalúbb tagja, számtalan együttes alapítója, multiinstrumentalista, népzenész, avatgárd dzsessz-zenész, zenetanár és zeneszerző. A MU Színházban legutóbb a lengyel 100nka és Tóth Viktor társaságában tett tanúbizonyságot kiváló improvizációs készségéről. Ezúttal tavaly összeállt triójával mutatkozik be, partnerei a különböző műfaji határokat előszeretettel feszegető muzsikus, Hock Ernő és Szegő Dávid a tehetséges ifjú dobos. A Frió hangzásában ezúttal nem a népzenei gyökerek dominálnak, mint inkább a szabad jazz irányába ható ösztönösség. Ahogy Ágoston Béla mondja hála társaimnak, a darabok működnek, még ha a kotta csak egy apró fecni is. Bizonyíték erre közelmúltban megjelent lemezük, a Parázsszőnyeg izgalmas zenei anyaga is.
  
  A trió tagjai
  Ágoston Béla: szaxofonok, hegedű, steel drum
  Hock Ernő: bőgő
  Szegő Dávid: dob
  
  A DuH kvartett két német és két magyar zenész találkozásából született a kortárs magyar kultúrát bemutató tavalyi Scene Ungarn in NRW fesztivál alkalmából. Martin Blume, aki Észak-RajnaVesztfália zenei életének kiemelkedő alakja többször dolgozott már együtt Márkos Alberttel, így kézenfekvő volt a közös munka. Márkos Mezei Szilárdot, Blume pedig a berlini Frank Gratkowskit hívta meg a produkcióba, amely különleges felállásával, elkötelezett kísérletező attitűdjével nem mindennapi élményt kínál.
  
  Mi négyen az első pillanattól kezdve mind emberileg, mind zeneileg tökéletesen megértettük egymást, ezért úgy döntöttünk, folytatjuk a közös munkát, mégpedig állandó formációban, DuH néven: D, mint Németország és H, mint Magyarország. Kvartettünk zenei anyagát lemezen rögzítettük, amelyet most a magyar közönségnek szeretnénk bemutatni.
  Martin Blume
  
  A zenekar tagjai
  Martin Blume: dob
  Frank Gratkowski: szaxofon, klarinét
  Márkos Albert: cselló
  Mezei Szilárd: brácsa
  
  2011. szeptember 3., szombat, 19 óra, A38 Hajó
  Swedish Azz (S), Pop Ivan
  
  A Swedish Azz öt svéd muzsikus egyedülálló kísérlete hazája zenei hagyományainak megértésére és újraértelmezésére. Bár a zenekarvezető, az A38 Hajón már többször is fellépett Mats Gustafsson attitűdjéről a legkevésbé sem a hagyománytisztelet jut először az eszünkbe, az egykor punkzenészként indult, mára a kortárs európai free jazz egyik legnagyobbjakánt tisztelt szaxofonos igenis érdeklődik a múlt iránt. A Swedish Azz egyedülálló hangszerelésben idézi fel az ötvenes-hatvanas évek svédországi dzsessz-aranykorát, azt az időszakot, amikor a nyugati parti progresszív dzsesszmuzsika egyedi módon ötvöződött svéd népzenei elemekkel és sajátos északi színekkel.
  
  Bár Gustafssont elsősorban akusztikus muzsikusként, elemi erejű hangszeres előadóként ismerjük, ebben a projektjében bátran kísérletezik elektronikával, újabb és újabb zenei szerkezetekkel és hangképekkel. A zenészek különleges, ritkán látható-hallható fúvóshangszerek, vibrafon, lemezjátszók és a legkülönbözőbb elektronikus kütyük segítségével állítják elő azt a nem mindennapi hangzásvilágot, ami a Swedish Azz fellépéseit egyedivé teszi.
  
  A zenekar tagjai
  Mats Gustafsson: szaxofon, elektronika
  Per-Ĺke Holmlander: tuba, cimbasso
  Kjell Nordeson: vibrafon
  dieb13: lemezjátszók, elektronika
  Eric Carlsson: dob
  
  A nevét Bodor Ádám regénybeli hegycsúcsáról nyerő Pop Ivan a magyar szcéna egyik legkarakteresebb hangú zenekara, amelynek muzsikájában az avantgárd dzsessz, a balkáni és egyéb népzenék, a rock, a kortárs, és modern zene legkülönbözőbb elemei kavarognak és állnak össze egy semmivel össze nem téveszthető, néhol meditatív, néhol őrjítő, de közben abszolút táncolható, egyedi hangvételű zenévé. A zenekar tavaly ismét megújult; visszatért a régi-új gitáros, Bujdosó János, és az altszaxofonos Lukács Gábor. Az együttes a tőle megszokott lehengerlő energiával küzd az elemekkel és a démonokkal, barátkozik az angyalokkal, valamint a számos új számmal. Ősi energiák, álomvadászat, szárnyalás és zuhanás, paranoia és vigadalom. Meditatív dallamok és lélekrázó zajok, tánc és szenvedés - mondják magukról a zenekar tagjai.
  
  Bujdosó János: gitár
  Hevesi Nándor: basszusgitár
  Abbas Murad: harsona
  Vereb Szabolcs: tenorszaxofon
  Lukács Gábor: altszaxofon
  Horváth László: trombita, hangdoboz
  Németh Csaba: dob
  
  2011. szeptember 3., szombat, 20 óra, MU Színház
  Tóth Viktor Tercett feat. Hamid Drake
  
  A Tóth Viktor Tercett három különleges tehetségű művész többé-kevésbé állandó formációja. Tóth Viktor a fiatal jazz-szaxofonos generáció kiemelkedő, rendkívül sokoldalú zenésze. A zenekarvezető-alapító több felállásban játszott és játszik Európa, valamint az Egyesült Államok számos dzsesszfesztiválján, zenét szerez, verseket ír, népdalokat gyűjt, táncosokkal duettezik. Climbing with Mountains című albuma a 2007-es év legjobb dzsesszlemeze lett, a Fidelio országos szavazásán pedig őt választották meg a 2010-es év dzsessz-személyiségének. Szandai Mátyás 16 éves kora óta játszik különböző dzsessz-zenekarokban, az elmúlt másfél évtizedben a magyarországi jazzélet szinte összes neves képviselőjével dolgozott, mára a műfaj egyik legkeresettebb nagybőgőse, aki szinte valamennyi irányzatában otthonosan mozog, a Dresch Quartet mellett többször játszott erősen népzenei hagyományokból táplálkozó formációkkal, de számtalan kortárs hangvételű produkcióban is közreműködött. A legfontosabb magyarországi jazzmagazin, a Gramofon éves szavazásán kétszer is az ő közreműködésével készült album kapta meg az év jazzlemeze díjat: Dresch Mihály Quartet: Egyenes zene (2004), Tóth Viktor: Climbing with Mountains (Hamid Drake-kel, 2007).
  
  Hamid Drake az improvizatív zene egyik legnagyobb dobos egyénisége. Stílusában a klasszikus ütőhangszerek hangzását ötvözi afro-kubai, indiai és afrikai hatásokkal. Drake a free jazz improvizáció olyan nagyjaival dolgozott együtt, mint Peter Brötzmann, Fred Anderson és Ken Vandermark. Otthonosan mozog a világzene világában, a 70-es évek végén pedig reggae-zenészként is fellépett a Foday Muso Suso´s Mandingo Griot Society tagjaként. Tagja volt a Night on Earth latindzsessz-együttesnek, a Georg Graewe Quartet, a DKV Trio, a Peter Brötzmann´s Chicago Octet/Tentet zenekaroknak, és a legrégebbi chicagói szabad improvizációs csapatban, a Liof Munimulában is játszott. Hamid Drake zenei munkásságát a chicagói Okka Disk lemezkiadó gondozza. Az utóbbi években rendszeresen dolgozik magyar jazz-zenészekkel, egyebek között Tóth Viktorral és Dresch Mihállyal.
  
  A tercett tagjai
  Tóth Viktor: szaxofon
  Szandai Mátyás: bőgő
  Hamid Drake: dob, ütőhangszerek
  
  2011. szeptember 4., vasárnap, 19 óra, A38 Hajó
  Zventa-Sventana (RU), Tariqa
  
  A 2005 óta létező, alapvetően duóként működő, de koncertjeire, lemezfelvételeire alkalmi zenésztársakkal kibővülő Zventa-Sventana két elbűvölő hölgy, illetve a producer-háttérember Jurij Uszacsev projektje. Mindkét énekesnő tisztes komolyzenei képzés, illetve néprajzi-népzenei kutatómunka után vágott bele a közös munkába. A Zventa-Sventana, amely nevét a nagy orosz spirituális filozófus, Danyiil Andrejev egyik központi alakjáról, egy képzeletbeli istennőről nyerte, markáns módon kísérli meg modernizálni a tradicionális orosz-szláv népzenét. Folk, dzsessz, funk, elektronika kavarog a duó impulzív muzsikájában, de a lényeg mégiscsak a két fantasztikus hangú énekesnő. A duót ezúttal magyarországi muzsikusokból verbuválódott alkalmi együttes kíséri.
  
  A duó tagjai
  Tina Kuznyecova: ének, billentyűsök
  Aljena Romanova: ének
  
  A marokkói Said Tichiti volt az első, aki a gnawa zenét Magyarországon bemutatta és zenei körökben ismertté tette Chalaban nevű zenekarán keresztül. A gnawa szülőhelyén, Marokkóban a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának a része, és szorosan kapcsolódik a gyógyító transz-szertartásokhoz. Ezt az ősi szakrális transz-zenei formát nevezte William Burroughs a világ legrégebbi, 4000 éves rocknroll-jának. A gnawa olyan varázslatos ritmusképleteken alapul, melyek egyszerre változatlanok és folyamatosan változók. Bár az alapritmus változatlan, a folyamatosan változó hangsúlyok mindig új lüktetést adnak az improvizációk alatt lassan, de folyamatosan gyorsuló, fokozódó zenének. Ennek az egyedülálló és gazdag ritmikának köszönhetően a gnawa több jelentős rock- és dzsess-zenészre volt hatással világszerte, a Rolling Stones-tól a Led Zeppelinen át Jimi Hendrixig, Ornette Colemanig, Pharoah Sandersig, vagy Archie Sheppig.
  
  Az együttes ritmusszekciója igen jó ismerője a gnawa zenének: Said Tichiti szülőföldjéről hozta magával e tudást, Halmos András pedig Hamid Drake (amerikai jazz dobos) tanácsára és rendszeres útmutatása alapján tanulmányozta a műfajt éveken át. A zenekar - élve a zene szabadságával saját módján formálja koncertről koncertre a zenei anyagot, és sikeresen teremti meg a gnawa-ra jellemző erős érzelmi hatást.
  
  A zenekar tagjai:
  Said Tichiti: ének, gembri
  Dresch Mihály: szaxofon, furulya
  Kovács Ferenc: hegedű, trombita, ének
  Halmos András: dob
  
  2011. szeptember 4., vasárnap, 20 óra, MU Színház
  Mikrokolektyw (PL), Jacek Kochan-Franz Hautzinger Paansori Duo (A/PL)
  
  A Mikrokolektyw Artur Majewski és Kuba Suchar projektje, akiket a magyar vájtfülű közönség már megismerhetett korábbi formációjuk, az európai hírű lengyel Robotobibok avant-jazz együttes magyarországi koncertjein, többek között a Sziget Fesztivál jazz színpadán. Inspirációik forrása főleg a chicagói öreg és fiatal avantgarde mozgalom muzsikája: Don Cherry, Ed Blackwell, Fred Anderson és mások, de zenéltek már együtt többek között Rob Mazurek Exploding Star Orchestra és Sao Paolo Underground együtteseivel is. Legutóbbi lemezüket a legendás chicagói Delmark Records adta ki: most fordult elő először, hogy a kiadó lehetőséget adott európai zenészeknek.
  
  A duó tagjai
  Artur Majewski: trombita, elektronika
  Kuba Suchar: dob, elektronika
  
  Jacek Kochan lengyel dobos, hangszerelő és zeneszerző egyaránt otthonosan mozog a kortárs jazz, a szabadimprovizáció és a nem konvencionális kortárs zene területén. A 80-as években New Yorkban, majd 1990-től a kanadai Torontóban élt és alkotott egészen 1995-ös európai hazatéréséig. Rendkívül impozáns azoknak a művészeknek a névsora, akikkel együttműködött pályafutása alatt: Kenny Wheeler, Dave Liebman, Greg Osby, Marc Copland, Gary Thomas, John Abercrombie, Eddie Henderson, Joey Calderazzo, Ed Schuller, Briggan Krauss, Kazuhisha Uchihashi, Axel Dörner, Assif Tsahar, hogy csak a legismertebbeket említsük. Először 2009-ben, Tóth Viktor szaxofonossal, és a kanadai bőgőssel Chris Jenningsszel trióban adott nagysikerű koncertet a MU színpadán.
  
  Franz Hautzinger minden idők egyik legeredetibb hangzású és legegyénibb technikájú trombitása, sokszínű zenei-, performansz- és színházművészeti tevékenységével az osztrák kortárs zene legszínesebb egyénisége. Az improvizációs és avantgarde jazz legnagyobb alakjai vesznek részt különböző projektjeiben, többek között Derek Bailey, Keith Rowe, John Tilbury, Axel Dörner, Otomo Yoshihide, Kazuhisha Uchihashi, Kenny Wheeler. Hautzinger korábban is vendégszerepelt már a MU-ban, a Szünetjel Nemzetközi Experimentális Zenei Fesztivál keretében mutatta be grafikus partitúráit, illetve saját partitúráin alapuló vizuálakusztikai játékát.
  
  A duó tagjai
  Franz Hautzinger: trombita
  Jacek Kochan: dob
  
  Kísérőprogramok:
  
  2011. szeptember 2., szombat, 19 óra, MU Színház
  Pawel Karnowski fotókiállításának megnyitója
  
  A Budapesten élő lengyel dzsesszfotográfus, Pawel Karnowski évek óta járja Európa válogatott koncertjeit és fesztiváljait. Kiállításán nem beállított zenészportrékat, hanem a zene iránti lelkesedésből, a zenészekkel való bensőséges kapcsolatból, élő koncerteken, élő improvizációk során született fekete-fehér fotókat láthatunk. A kortárs dzsessz fontos képviselőiről készült nagyfelvételek mintha csak a megélt zene sűrítményei lennének. A koncert hangulata, a zenész feszült koncentrációja, ahogyan összenő hangszerével, vagy amint eggyé válik a zenével mindez visszatükröződik a képeken, leolvasható az arcokról, megmutatkozik a kép kompozíciójában, akárcsak a fény kezelésében.
  
  2011. szeptember 3., szombat, 18 óra, A38 Hajó
  jAzz 38 - Gyűjteményes dzsesszfotó-kiállítás és koncertfilm-bemutató az A38 Hajó koncertjeiből
  
  Az A38 Hajó nyolcéves fennállása alatt megszámlálhatatlan dzsesszkoncertet bonyolított. A hajó elkötelezetten igyekszik bemutatni a kortárs improvizatív zene valamennyi műfaját és alműfaját, a lehető legszélesebb skálán. Az A38 Hajót egykor megnyitó, annak első koncertjét adó Maceo Parker dzsesszfunkjától Peter Brötzmann tektonikus erejű free koncertjeiig, a magyar szcéna legnagyobbjaitól alig ismert kelet-európai tehetségekig százak léptek már fel e helyszínen. Nagy örömünkre szolgál, hogy e fellépések nagy részét meg is örökítettük, dzsesszsorozatunk ment az MTV és a Duna TV műsorán. Az A38 tavaly megnyílt, még mindig frissnek és újnak számító, különleges fekvésű kiállítótermében e koncertek fotóiból és mozgóképes felvételeiből nyílik tárlat. Nagyszerű fotósok, többek között Czabán György, Pawel Karnowski (akinek önálló kiállítása párhuzamosan a MU Színházban látható) és sokan mások vesznek részt e csoportos tárlaton, amelyen nem utolsósorban az Újbuda Jazzfesztivál elmúlt hat évét is bemutatjuk.
  
  2011. szeptember 3., szombat, 18 óra, A38 Hajó
  Brötzmann Filmbemutató. Színes német dokumentumfilm, 80 perc. Rendező: René Jeuckens, Thomas Mau és Grischa Windus.
  
  Peter Brötzmann vitathatatlanul az európai free jazz legkiemelkedőbb muzsikusa: a hatvanas évek szabad improvizációs hullámának motorja, képzőművészként a Fluxus mozgalom egyik vezéralakja, akinek művészi érdeklődése nem ismer semmiféle megkötést. Az 1968-as Machine Gun című lemeztől (ami a free történetének egyik legfontosabb albuma) a nyolcvanas évek zajrock- és heavy metal-kísérleteiig számtalan irányzatban alkotott maradandót. Túlzás nélkül legnagyobb szabású és leginnovatívabb vállakozása a Chicago Tentet, ez a tíztagú, monumentális, elsősorban a fúvósszekcióra koncentráló együttes, amely a kortárs szabad improvizációs zene legnagyobb alakjait vonultatja fel, Mats Gustafssontól Joe McPheen át Ken Vandermarkig, és amely pár hónapja lépett fel az A38 Hajón.
  
  Brötzmann idén volt hetvenéves. A jubileum alkalmából három német dokumnetumfilmes készítette ezt a közel másfél órás portréfilmet, amelyenek segítségével betekintést nyerhetünk e nem mindennapi muzsikus munkamódszerébe, alkotási elveibe és valamelyest közel kerülhetünk nehezen megközelíthető személyiségéhez is.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
      dynamite    the karate kid    kamikaze scotsmen    casketgarden    morning star    metalcamp    the haunted    hétköznapi csalódások    lord of the lost    alexander payne    clash of  the titans    alien weaponry    from afar    duff mckagan    specials    el camino    pluto    leander rising    charlie benante    keresztes ildikó    as december falls    harvester    monuments    marlboro man  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!