hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
magazin [program]  2011. április 22. péntek   00:48
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Báthory Expressz: 15 város - 30 nap - 3239 km


  A Báthory Expressz gigantikus turnéjával, 5 magyar és 10 lengyel városon áthaladva, országhatárokon átívelő különleges happeninggel tesz kísérletet arra, hogy újraírhassa a lengyel-magyar két jó barát áttetszőre koptatott szlogenjét. A projekt címe egyrészt a szervező Cracovia Expressz Alapítvány (Krakkói Magyar Centrum) nevére utal, másrészt a 60-70-es évek kultikus nemzetközi gyorsvonatára, mely sok kedves emléket idéz fel az akkortájt krakkói színházi fesztiválokra, gdanski képzőművészeti tárlatokra, varsói jazz jamboreekra zarándokló mai 50-60-asok generációjában. A korosztályélmény feletti nosztalgiázáson túl azonban a kezdeményezés célja, hogy leporolja és újra élővé varázsolja a két nép évszázados barátságának - olykor kiüresedett versikévé degradált - mély történelmi tartalmait és alternatív módon teremtsen lehetőséget a társadalmi aktivitásra.
  
  2011. kiemelt jelentőségű mind a magyar-lengyel kapcsolatok (egymásnak átadott EU soros elnökségek), mind a Krakkói Magyar Centrum szempontjából, amely idén ünnepli 10. születésnapját. A soros elnökség mindkét nép életében fontos eseménynek számít, ám szeretnénk, ha a kultúrák közötti párbeszéd nem pusztán legfelsőbb protokolláris szinten lenne jelen. Ezért május 6-án egyhónapos útjára indítjuk kultúrkamionunkat, ezt a lengyelországi Nysa városából származó kultikus járművet, mely az 50-es évektől a 90-es évek derekáig hazánkban is nagy népszerűségnek örvendett.
  
  BudapestPécsSzegedDebrecenMiskolcNowyS±czTarnówKrakówKatowiceWrocławŁódĽPoznańGdańskSopotWarszawa
  
  Az Út
  
  A Níza május 6-án indul Budapestről, és 30 nap alatt 15 városon, ezen belül 5 magyar (Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc) valamint 10 lengyel nagyvároson keresztül áthaladva (NowyS±czTarnówKrakkóKatowiceWrocławŁódĽPoznańGdańskSopotVarsó), összesen 3239 kilométert hagyva maga mögött érkezik meg Varsóba. A kisteherautó minden állomásán két napon át gyűjti a helyiek által hozott emlékképeket, hazánkban a lengyelekről, Lengyelországban pedig a magyarokról szóló történeteket, fotókat, emléktárgyakat, videonaplóban rögzítve a történeteket. A kamion a falán egyre sokasodó graffitikkal gurul tovább városról-városra, mint egyfajta mozgó üzenőfal. Az anyagokból az út végén kiállítást szervezünk Magyarországon és Lengyelországban, az akciót megörökítő albumot és kisfilmet pedig ünnepélyes keretek között kívánjuk átnyújtani a két ország államfőjének a június 30-i EU átadás-átvétel napján a két ország civil társadalmainak nevében.
  
  Fejezd be! Magyar-Lengyel Webkampány
  
  Míg a Kultúrkamion célcsoportja elsősorban az a társadalmi réteg és korosztály, amely rendelkezik már személyes élményanyaggal a magyar-lengyel kapcsolatokról, addig a webkampány azokat a fiatalokat célozza meg, akiknek eddig még nem volt érintkezése a magyar illetve lengyel történelemmel, kultúrával. A hazai és lengyel közösségi portálokon megjelentetett felhívásunk arra irányul, hogy mindenki kedve szerint fejezze be a jól ismert Magyar-Lengyel két jó barát kezdetű mondatot. A befejezés bármi lehet, egy álom, kívánság (pl. jó lenne, ha végre megépülne köztünk egy autópálya) vagy egy egyszerű kommentár (pl. csak semmit sem értenek egymás nyelvéből), az egyetlen kikötés, hogy ne a megszokott módon folytatódjon (együtt harcol s issza borát). A webkampány a mondóka történelmi hátterére kívánja felhívni a figyelmet, ugyanakkor a legifjabb nemzedék kreativitására, vágyaira, elképzeléseire, ötleteire és fantáziájára építve kívánja újabb tartalommal megtölteni azt.
  
  HU love PL
  
  akciónkat népszerű internetes társkereső oldalak, valamint egy sajátos szociológiai jelenség ihlette. A 60-70-es években több ezer lengyel nő települt át Magyarországra házasságkötési szándékból. Jellemzően csak nőkről volt szó, tehát lengyel férfiak nem érkeztek hasonló célokból hazánkba, és a napjainkban kötött vegyesházasságok is hasonló összetételűek (magyar férfi-lengyel nő). E jelenség okait kutatva dolgozta ki egy magyar művész (Ducki Tamás) és egy lengyel művésznő (Katarzyna Zolich) a HU love PL művészeti akciót, amelynek során egy megkonstruált video-installáció formájában lengyel lányok és magyar fiúk adják fel internetes párkereső hirdetéseiket. Az összekomponált felvételekből álló installációt a Kultúrkamionban vetítjük, majd az emlékképek tárlatának kiegészítőjeként mutatjuk be. Így fonódik össze projektünkben múlt és jövő, s innen alcíme is: Emlék-, és jövőképek két nép barátságából mivel a történelmi folytonosság, a múlt és jövő összekapcsolódásának fontossága magyar-lengyel művészeti akciósorozatunk központi motívuma.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 angertea    the moog    bloodlet    sőrés zsolt    paul    boz cordolla    billy talent    gyalázat    bryan singer    zord    blythe    asking alexandria    belmondo    isomnium    cameron diaz    fátyol hermina    katherine heigl    pszichoszingli    the orange strips    ryan reynolds    volt     j.j. abrams    amoral        moszkva tér  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!