hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2011. április 18. hétfő   04:50
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Wildbirds & Peacedrums (S), Singas: Polyphony
2011. április 26., kedd 20h, A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

  Belépő elővételben: 1000 Ft, a koncert napján: 1500 Ft.
  
  Április 26-án a Magyarország EU-elnökségét népszerűsítő zenei sorozat, a Polyphony következő alkalmával Björk egyik kedvenc zenekara, a svéd Wildbirds & Peacedrums, illetve a magyar Singas lép fel az A38 Hajón. A koncertről az A38 Hajó televíziós felvételt készít, amit egy későbbi alkalommal kerül adásba.
  
  2011. január elsejétől fél éven át Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét. Magyarország 2004. május elseje óta teljes jogú tagja az európai közösségnek, de ez a tagság igazán most teljesedik ki: az elnökséggel hazánk fontos lehetőséget kap, hogy külpolitikai, gazdasági és nem utolsósorban kulturális elképzeléseit érvényre juttassa. Az elnökség alkalmából nagylélegzetű koncertsorozat indult az A38 Hajón: a Polyphony néven futó sorozat Magyarország EU-elnökségét harangozza be és népszerűsíti. A sorozat alcíme: Unity, Diversity, Music (Polifónia Egység, sokféleség, zene) a lehető legpontosabban írja le célját. Az egy éven keresztül zajló, 50 duplakoncertből álló sorozat egyes alkalmain egy-egy magyar és külföldi előadó lép fel a külföldiek az Európai Unió országait képviselik. Polyphony, polifónia, avagy többszólamúság: a sorozat üzenete egyértelmű be- és megmutatni Európa gazdag zenei kultúráját, sokszínűségét, azt a villódzó gazdagságot, amitől e kontinens az, ami. A koncertekről az A38 Hajó televíziós felvételeket készít, melyek hamarosan a televízió képernyőjére kerülnek. A sorozatot a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, illetve a Hungarofest támogatja.
  
  A 2006-ban alakult Wildbirds & Peacedrumsnak tulajdonképpen nem is kellett megalakulnia - a duót ugyanis egy házaspár alkotja, akik ráadásul zeneszerzést is együtt tanultak Göteborgban. Magáért a zenéért elsősorban a dobos és technikai megfejtő, Andreas Werliin felel, míg felesége, Mariam lenyűgöző hangját adja a nagy egészhez. A W&P zenéje egyfajta kísérleti avant-pop, amelyben magával ragadó elegyet alkot az alapul szolgáló dobok, ritmusok sokfélesége, az elektronikus effekt-játékok, mindenekelőtt az énekhang visszhangos, többszólamúsított, kórusszerű manipulációja, illetve az a capella-szerű éneklés. Helyenként bluesos, helyenként gregorián-hatású, helyenként Matthew Herbertre vagy Björkre emlékeztető, egyszerre minimalista és gazdagon burjánzó a svéd duó zenéjét nagyon nehéz kategorizálni. Ezt jelzi az is, hogy első lemezéért például az év dzsesszalbuma díját nyerte el hazájában, pedig a W&P muzsikáját legalább annyira nevezhetnénk popnak vagy folknak, mint dzsessznek. Különlegessége mellett ezer szállal kötődik az elmúlt években világsikereket arató svéd könnyűzenéhez a Wildbirds & Peacedrums például nagy sikerű közös amerikai turnén vett részt Lykke Livel.
  
  A Wildbirds & Peacedrums
  
   és Björk összehasonlítása nem véletlen. A W&B izlandi kapcsolatai egyébként is meglehetősen erősek, hiszen a teljes Rivers albumot Reykjavíkban vették fel, a Björk-lemezeken is közreműködő csellista és hangszerelő, Hildur Guđnadóttir, illetve a Schola Cantorum kamarakórussal. Björk egyik kedvenc zenekaráról van szó, ennek köszönhető, hogy tavaly, amikor az izlandi énekesnő elnyerte a rangos Polar Prize-t, a díjátadón Robyn mellett a Wildbirds & Peacedrums is fellépett a Human Behaviour feldolgozásával.
  
  A Wildbirds & Peacedrums korábban nagy sikerrel lépett fel a Sziget A38/Wan2 színpadán, ezúttal egy, a zenéjéhez jobban illő klubkoncerten mutatja be magával ragadó produkcióját.
  
  A duó tagjai:
  Andreas Werliin: dob, ütősök, programozás, vokál
  Mariam Wallentin: ének, hegedű
  
  Lemezek
  Rivers, 2010
  The Snake, 2008
  Heartcore, 2007
  
  Singas
  , azaz szénsavmentes project. Jazz, breakn´bossa, acid jazz, swing, trip-hop, folk és egyéb stílusok, hatások és elemek ötvözete hallható szénsavmentes felfogásban. Az alapítók (Kores és Zozo) 2005-ben kezdték el a buborékmentesítést, azóta a műsor csak még izgalmasabb lett. A zenekar számai az easy listening válogatáslemezek kedvelt darabjai, legutóbb például a neves Café del Mar sorozat 13. lemezén szerepeltek.
  
  A Singas koncertjeit leginkább performanszként érdemes értelmezni. Tudatos döntésként különbözik a lemezen hallható és az élőben előadott számok vérmérséklete. A zenekar felállásában 2010-ben beállt változások következményeként nevük Singas Project-ről Singas-ra módosult. Mára a zenekar, túl a nemrégiben lezajlott tagcserék után, új dobossal kiegészülve, egy hosszú próbaidőszakot és stúdiózást maga mögött hagyva, kiérlelt produkcióvá állt össze, ahol az improvizáció és kísérletezés kapja a főszerepet. A legújabb kislemez, a Too Many Girlfriends, Too Many Boyfriends, 2010 végén jelent meg.
  
  Tagok:
  Berger Dalma: ének
  Csernák Zoltán: billentyűsök
  Szabó D. Kornél: basszusgitár, szintetizátor
  Porteleki Áron: dob
  
  Lemezek:
  Merry Go Round, 2006
  YoLife, 2007
  
  További koncertek:
  
  Peter Brötzmann Chicago Tentet +1 (D/S/USA)
  Grencsó Kollektív Töltelék
  04.30.szo.19h
  
  Watch My Dying
  Pedigree (EST)
  Sunday Fury
  05.05.cs.20h
  
  Zu Improv (I)
  Kampec Dolores
  05.09.h.20h
  
  Bardo
  Dead Combo (P)
  05.21.szo.21h
  
  Roy Paci & Aretuska (I), Goulasch Exotica DJ-szett
  07.15.p.21h
  
  Mitch & Mitch (PL)
  Vatican Punk Ballet
  09.30.p.20h



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

A38 Hajó - Budapest

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 stesztay dávid    halflives    alesana    i exist    geir westby    garagedays    katy perry    vasko krapkata    halálos iramban: Ötödik sebesség    samiam    tank    kelet underground    radiohead    jaffa    nanny mcphee    night demon    kalapács    black dahlia murder    sidetracked!    d-a-d    arany album    christina aguilera    them crooked vultures    norther    frequency  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!