hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2011. április 4. hétfő   03:06
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Rising Sound – Új Japán Zenék: Merzbow & Pándi Balázs (J/H), Germanotta Youth (I), Justice Yeldham (AUS) az A38-on
2011. április 13., szerda 20h, A38 - Budapest

  Belépő elővételben: 2500 Ft, a koncert napján: 3200 Ft. Elővételben váltható az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve az összes ismert jegyirodában.
  
  Az A38 Hajó kortárs japán zenéket bemutató sorozata, a Rising Sound következő állomásán nem éppen a habkönnyű táncdaloké a főszerep: az egyetemes zajkultúra első számú istene, Merzbow érkezik, hogy a magyar dobossal, Pándi Balázzsal egy kis ízelítőt adjon közösen megjelentetett új lemezükről, amely egy tavalyi New York-i élő fellépés dokumentuma. A díszes kíséret pedig a kortárs avantgárd egy friss formációja, a nevét Lady Gagáról nyerő Germanotta Youth, illetve egy nem mindennapi ausztrál figura, a törött ablaküvegekkel történő öncsonkítást zajzeneművészeti szintre emelő Justice Yeldham lesz.
  
  
  Az 1956-ban született japán mester,
  Akita Maszami, ismertebb nevén Merzbow (japán kiejtéssel: Merucubau) a kortárs zajzene kimagasló alakja. A zenéről vallott nézeteiről már névválasztási is ékesen árulkodik: a Merzbow valójában a zseniális német dadaista művész, Kurt Schwitters híres Merzbau projektjének kifordított, anglo-japánosított változata. A Merzbau önmagában egy talált név: Schwitters a Kommerz, azaz kommersz kifejezéssel játszott el, és épített szülőházában egy fantasztikus világot maga köré a legekülönbözőbb anyagokból, talált tárgyakból, műalkotásokból, hulladlkokból és kincsekből. Merzbow ezt a mindent, hulladékot-műalkotást azonos esztétikai szintre emelő Merz-filozófiát alkalmazta a zenére. Laptopoktól, bonyolult elektronikus kütyüktől kezdve, házilag barkácsolt gitárokon át ruhadarabokig és saját testéig terjed a hangszerek skálája, amelyek segítségével Merzbow létrehozza hihetetlen energiákat felszabadító, torzításokkal, vad tempóváltásokkal, súlyos monotóniával operáló, végtelen hang-, illetve zajfolyamát.
  
  Merzbow Schwitters-rajongását mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a maga módján ő is felépítette a saját Merzbauját: 2000-ben kiadta a Merzbox elnevezésű 50 lemezes (!) gyűjteményt, ami egyrészt már-már az elviselhetetlenségig monumentális betetőzése volt az életműnek, másrészt egyértelműen korunk legfontosabb zajművészéve tette a monomániás japánt.
  
  Merzbow jelentőségét jól mutatja, hogy a színtér legkomolyabb alkotóival dolgozott együtt aktív módon, többek között az A38 Hajón és fellépett Melt-Bananával, Mike Pattonnal vagy a Borisszal. Hihetetlen termékeny szerző és zenész, elképesztő életműve több mint 250 (!) sorlemezből, hatvannál több élő felvételből és számtalan egyéb más felvételből áll össze szinte érthetetlen, hogy mindezek mellett hogyan szakít időt egyéb területekre: ugyanis előszeretettel filmez, fotózik, fest, és aktívan gyakorolja a buto nevű tradicionális japán mozgásművészeti formát.
  
  Egyik legutóbbi élő felvétele egy New York-i koncert anyaga, melyen fellépő- és alkotótársa a fiatal magyar dobos, Pándi Balázs volt. Pándi a kortárs magyar zenei élet túlzás nélkül legsokoldalúbb figurája: súlyos grindcore-tól tradicionális dzsesszig jóformán mindent játszik, brutális noise-zúzdákban éppoly otthonosan érzi magát, mint ambientes elektronikában. Nehéz elképzelni, hogyan dolgozhat együtt valaki olyan távoli világokat képviselő művészekkel, mint mondjuk Venetian Snares, Otto Von Schirach, a Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, vagy a Zu Pándinak mindez sikerül, és az említett, Merzbow-val közös New York-i koncertjéről a New York Times is hozsannákat zengett.
  
  A Rising Sound sorozat mostani koncertjén ők ketten mutatják be a Ducks Live in New York című lemezt.
  
  Talán sokan emlékeznek még a Sonic Youth nyolcvanas évek közepén létrehozott vicces mellékprojektjére, a Ciccone Youth-ra. Ez a könnyed paródiaprojekt elnevezését Madonna eredeti nevéről nyerte, és bár csak pár lemezt jelentetett meg, élő fellépése sosem volt, Into the Groove- és Addicted to Love-paródiája azért megmaradt a poptörténetben.
  
  A nyolcvanas években Madonna uralta a világot, és megszületett a Ciccone Youth. A kétezertízes évek Lady Gagáról szólnak, így létrejött a Germanotta Youth - utal Lady Gaga eredeti nevére a zenekart alapító három olasz fiatalember, akik saját noise-rock forrásaikat valahová a Locust és Aphex Twin közé lövik be. Metál, rock, noise, cyber-grindcore és technó ölelkezik a Germanotta Youth súlyos muzsikájában.
  
  Az est harmadik fellépője a neves ausztrál zajművész és előadó, Lucas Abela legfrissebb alteregója: Justice Yeldham . Produkciója túlzás nélkül elképesztő, az A38 Hajón valaha fellépett legszélsőségesebb akciók között a helye. Justice Yeldham hangszere nem más, mint egy mikrofonokkal, pedálokkal és effektekkel preparált síküveg tábla, amellyel az egész előadás alatt szó szerint kegyetlen kküzdelmet folytat. A fellépés során valósággal elfogyasztja darabokra töri ezt az üveget, miközben szájával, testével dörzsöli, fújja, harapdálja, és a hangfalakból e harc modulált eredménye dübörög. Az akció hevében önmagát sem kíméli, az összecsapás a szó szoros értelmében véres, ahogy a szilánkok felsebzik Justice Yeldham testét és arcát. Sokkoló és megdöbbentő látni-hallani ezt az elképesztő produkciót, ami ténylegesen vérre megy: Justice Yeldhamnél valószínűleg senki sem veszi komolyabban a zenélést a világon.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A38 - Jegyvásárlás

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 slayer    pankkk    god is an astronaut    odett és a go girlz    fonogram    namtar    curse this ocean    bleeding through    scarlett johansson    dumaszínház    kultúra    ska-p    combichrist    afgrund    dark tranquillity    awesome as fuck    baltazár színház    megtorlás    víg mihály    ralph fienenes    haiti    sziget fesztivál    tornűr    propeller band    flotsam and jetsam  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!