hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2011. március 11. péntek   06:00
1 hozzászólás

szerző: Barna
Obscura: Omnivium
Relapse Records

  A német Obscura egy progresszív death metalt játszó együttes, akik a 2009-es Cosmogenesis című második albumukkal hívták fel magukra igazán a figyelmet. A két évvel ezelőtti lemez egy zseniális, összetett alkotás volt, amely az erőteljes Death hatások mellett sajátos ízzel és remekül felépített nótákkal rendelkezett. A progresszív death metal stílus hívei így már tűkön ülve várták a következő lemezt, amely idén március végén meg is érkezik Omnivium címmel.
  
  A szép akusztikus bevezetővel induló Septuagint-al ott folytatja a banda a kiváló megoldásokkal és fogós melódiákkal felvértezett dallamalkotást, ahol a Cosmogenesis-en abbahagyta. A kilenc számos, majd 55 perces műsoridővel bíró album végig izgalmas, változatos a fölényes technikai tudás ellenére. Itt nem öncélú zenei maszturbálás zajlik a dalokban, hanem kerek egésszé formált, kiérlelt nóták sorjáznak egymás után, gyengébb pillanatok nélkül. Az Obscura tagjai magasan képzett muzsikusok: a 2002-ben bandát alapító Steffen Kummerer gitáros/énekes mellett a Pestilence-ből ismert Jeroen Paul Thesseling basszusgitáros, és a két ex-Necrophagist tag Christian Muenzner gitáros és Hannes Grossmann dobos egyaránt hangszerük mesterei. Ez a technikai tudás a hangzás fontos részét képező, kiérlelt basszusfutamokban, az összetett, tekerős riffekben és a kimunkált melodikus gitárszólókban, valamint a fifikás dobtémákban egyaránt tetten érhető. Egyedül talán az ének az, ami lehetne néhol erőteljesebb, de itt is találunk változatosságot Cynic-szerű torzított, dallamos vokáltémák és lemélyített hörgések képében a szokásos magas fekvésű hörgések mellett. A zenei anyag pedig a hosszú játékidő ellenére sem unalmas, minden dalban vannak apró finomságok, tempóváltások, gyönyörűen kivitelezett gitárszólók. A hatásokat tekintve változatosabb is az Omnivium, mint a Cosmogenesis. A Death öröksége és a Necrophagist munkássága persze ezúttal is tetten érhető, de más hatások is jelen vannak a markáns egyéni hang mellett. Például a számomra az album egyik legjobb dala, a komor hangulatú Ocean Gateways egy az egyben a Morbid Angel zenei világára emlékeztet (azon belül is a God Of Emptiness dal súlyosságára). A Prismal Dawn eleje pedig tisztára Opeth, és összességében nem csak a death metal eszköztárából építkeztek a zenészek, hanem a metal zene szélesebbre vett eszköztárából dolgoztak. Igazából a kilenc szerzemény mindegyike egy mestermű, amely rengeteg meglepetést tartogat.
  
  A lemez hangzása is kiváló, minden hangszer arányosan és tisztán kivehető, a sok más bandánál hanyagolt basszusgitár témák itt kifogástalanul szólnak. A technikás, komplex zenéhez igényes koncepció és körítés társul. A dalszövegek és a szépre sikerült borító böngészése alapján ezúttal is a sci-fi és a kozmológia témakörét boncolgatják a zenészek (amely témakör és a zene alapján az amerikai The Faceless zenekar neve is felmerül rokon muzsikaként).
  
  Az Obscura harmadik lemeze talán még erősebb is lett, mint a Cosmogenesis: egy minden igényt kielégítő progresszív death metal alkotás lett az Omnivium. Aki egy kicsit is vonzódik a progresszív metal muzsikához, és annak durvább élét szereti, annak mindenképpen ajánlott az Obscura új lemezének beszerzése. Az Omnivium a 2011-es év egyik legfontosabb lemeze a stílusban, és szerintem nem is nagyon fogja megszorongatni más banda alkotása idén (maximum a visszatérő Gorguts vagy az utoljára 7 évvel ezelőtt lemezzel jelentkező Necrophagist).
  
  Obscura: Omnivium
  
  1. Septuagint
  2. Vortex Omnivium
  3. Ocean Gateways
  4. Euclidean Elements
  5. Prismal Dawn
  6. Celestial Spheres
  7. Velocity
  8. A Transcendental Serenade
  9. Aevum


Kulcsszavak:
  obscura 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 Hód 2011. március 21. 21:20  #1
a leg jobb banda

 kapcsolódó linkek: 

Az Obscura myspace oldala

A Relapse Records weboldala

 kapcsolódó cikkek: 

CAMERA OBSCURA építés és sztereo fényképezés Laczkó Péterrel

Obscura: visszatért a gitáros, Christian Münzner

Itt egy új Obscura dal: Emergent Evolution

Júliusban érkezik az Obscura új lemeze, itt az első klip

SEPULTURA, Obscura, Goatwhore, és a Fits For An Autopsy társaságában Budapesten!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
Roar: Délibáb demo
Borbély Mihály: Polygon - Theodosii Spassov, Lukács Miklós, Dés András
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 blahalousiana    civil war    gulliver utazásai 3d    árvíz    ruszty lászló    killswitch engage    deep purple    no omega    stolen beat    slamo    a day to remember    kings of leon    summer nights    mia wasikowska    shia labeouf    utazó rajziskola    scar symmetry    dan fogelman    sofitel    smici 50    gusto mastivo    charrie    semi holsen    death by stereo    tatu18  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!