hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [háttér]  2011. február 16. szerda   17:57
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
EKBSZ: razziák helyett előzetes ellenőrzés


  Az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért (EKBSZ) álláspontja szerint a szórakozóhelyeken tartott razziák rendkívül költségesek és láthatóan nem vezetnek eredményre. Az EKBSZ, segítve a hatóságoknak, szakértők bevonásával egy javaslatcsomagot készít összeállítani, mely az előzetes ellenőrzéseket és engedélyeztetési folyamatot helyezi előtérbe.
  
  Január 31-én alakult meg a szórakozóhelyek, rendezvényszervezők és független szakértők által közösen létrehozott szervezet, az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért (EKBSZ). Tagjai a szórakoztatóipar legkülönbözőbb területeiről jönnek, és egységesen szeretnék elérni, hogy a magyar kultúra ezen szeglete is mindenhol európai minőségű legyen. Az egyesület célja, hogy segítse a kormány munkáját egy élhető, fenntartható, a zenéstáncos eseményeket érintő szabályozás kialakításában, amely biztonságosabbá teszi az ilyen jellegű rendezvényeket.
  
  Az utóbbi napokban történt rendőrségi és egyéb hatóságok által végzett ellenőrzésekkel kapcsolatban az EKBSZ álláspontja az, hogy a közzétett számszerű eredmények is azt bizonyítják, hogy a razziák rendkívül költségesek és láthatóan nem vezetnek eredményre, hiszen az ellenőrzések körülbelül egy ezrelékének következtében indul büntetőeljárás, fél százalékuk következtében szabálysértési eljárás.
  
  A razziák egyik fél érdekét sem szolgálják, hiszen a hatóságoktól rengeteg erőforrást vesznek el, pusztán azért, hogy a már elkövetett hibákat számonkérjék. Ugyanakkor szervezők számára még akkor is nagy kárt okoznak ezek az eljárások, ha egyébként minden szabályt betartottak. Ez a fajta gyakorlat a kellemetlen múltat idéző módszer, ami a szórakozni vágyókat is elriasztja a rendezvények látogatásától.
  
  Az EKBSZ szeretne segíteni a hatóságoknak, egy életszerű, és a lehető legkevesebb kart okozó ellenőrzési eljárás módszerének kidolgozásában, ezért szakértőkkel együtt elkezdte kidolgozni azt a javaslatcsomagot, ami nem a razziákat, hanem az előzetes ellenőrzéseket, és engedélyeztetési folyamatot helyezi előtérbe. Amennyiben ezeket az ellenőrzéseket a rendezvények kezdete előtt végeznék el a szakhatóságok, lenne arra lehetőség, hogy az esetlegesen adódó hiányosságokat még a vendégek megérkezése előtt lehessen orvosolni, és így valóban biztonságossá tegyék az adott rendezvényeket. Továbbá a rendezvények előtti ellenőrzések jóval kevesebb erőforrást igényelnének a hatóságok részéről, hiszen így nem a vendégekkel teli szórakozóhelyen kellene végrehajtani azokat.
  
  Természetesen a létszámellenőrzés ez alól kivételt jelent, hiszen azt csak a rendezvény alatt lehet megtenni, de erre is van lehetőség úgy, hogy az a rendezvény folyamatosságát ne zavarja, csak abban az esetben, ha a szabályok nem lettek mardéktalanul betartva.
  
  A Kossuth Rádió 2011.02.09-i adásában, az EKBSZ-el folytatott beszélgetésben a Jegyzői Kamara Elnöke is egyetértett abban, hogy a razziák nem biztosítanak megoldást a jelen problémára.
  
  Az EKBSZ üdvözli a kormány azon elképzelését, hogy új törvényeket dolgozzanak ki a rendezvények biztonságosabbá tétele érdekében, azonban ezek a szabályok csak akkor fognak eredményre vezetni, ha a valós problémákból kiindulva, életszerű elvárásokat támasztanak majd mind a rendezvények szervezői, mind a rendezvényeknek helyet adó szórakozóhelyek számára.
  
  Szeretnénk szakembereket a szakmába! áll az EKBSZ köleményében. A rendezvények résztvevőivel közvetlenül érintkező emberekre véleményünk szerint különös felelősség hárul, így az EKBSZ javaslatai közt szerepel, hogy a szórakozóhelyeket biztosító személyzet minden tagja számára legyen kötelező, külön az ilyen zenés-táncos rendezvényekre irányuló szakképzés, ami magában foglalja többek közt az elsősegély-vizsgát, és a tűzvédelmi oktatást. Az egyesület a szülők riadóláncával együtt egy kódex kidolgozásába kezdett, amely segít majd a 18 éven aluliakra vonatkozó szabályok betartatásában. Továbbá számos egyéb gyakorlati javaslattal szeretnénk előállni a közeljövőben elkészülő javaslatcsomagunkban. olvasható az egyesület közleményében.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 efott arcok    funerus    a nyughatatlan    johnny roger    checkpoint charlie    utcazene fesztivál    tnt    kiscsillag    sn1987a    the black box revelation    aquileia ostroma    nyomorultak    twilight of the gods - allstar bathory tribute    smashed face    őz zsolt    brittney jones    the world alive    owen wilson    crown the lost    jack of heart    turbo    gusto mastivo    charlie winston    skillet    edguy  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!