hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2011. január 21. péntek   01:49
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Quintess Tudósklub: Mi az epigenetika – avagy, hogyan befolyásolja az életmódunk génjeink működését?
Egy új tudomány, amellyel megelőzhetőek a krónikus betegségek?

  A beszélgetés résztvevői:
  Dr. Filippo Ongaro a funkcionális és az anti-aging medicina nemzetközi hírnevű olasz specialistája
  Dr. Falus András, akadémikus, genetikus beszélget a fentiekről
  
  Program
  11:00 Karádi Pál, a Quintess alapítójának bevezetője
  11:10 Dr. Filippo Ongaro prezentációja
  11:30 Dr. Falus András és Dr. Filippo Ongaro beszélgetése
  12:00 Újságírói kérdések válaszok
  12.30 Varga István biochef ízelítőt készít az olasz reformkonyha finomságaiból
  
  Helyszín:
  Quintess Villa
  1026 Budapest Páfrány u. 22.
  Időpont:
  2011. január 28., 11. óra
  (jövő hét péntek)
  
  Részvételi szándékát jelezze Molnár Marianna ügyfélkapcsolati vezetőnek:
  TEL: +3670 453 1611
  
  molnar.marianna@quintessclub.com.
  
  Ma már a tudósok számára világosnak tűnik, hogy a DNS merev alapszerkezete a maga 46 kromoszómájával és 26000 génjével, csak az egyik eleme az emberi sejt bonyolult genetikai gépezetének. Habár az alapszerkezetben tárolt 3200 MB-nyi információ az emberiség egészében 99,9% átfedést mutat, a gének kifejeződése külső megjelenésünkben, anyagcserénkben és betegségeink előfordulása tekintetében mégis végtelenül változatos.
  
  De hol vannak a válaszok, ha azokat a DNS és egyenként a gének szintjén nem találjuk meg?
  Az utóbbi években egy új terület, az epigenetika indult fejlődésnek, mely az örökítő anyag működésére ható környezeti tényezőket vizsgálja. Az epigenetika elnevezés a genom kifejeződésének mindazon változásaira utal, melyeket nem mutációk vagy a DNS bázissorrend változásai okoznak. Más szavakkal az epigenetika a többszörös szabályozó mechanizmusokat foglalja magába, mely a genetikai szerkezet felett (görög epi) működnek. Ezen mechanizmusokat többek között olyan külső faktorok befolyásolják, mint a táplálkozás, a stressz és a testmozgás.
  
  Az epigenetika tehát azokat a külső tényezőket foglalja magában, melyek hatással vannak a genom aktivitására.
  
  A telomérák, a kromoszómák stabilitásának védelmét szolgáló sapkaszerű képződmények, szintén epigenetikus kontroll alatt állnak. A telomérák minden sejtosztódás alkalmával rövidülnek, pillanatnyi állapotuk információval szolgálhat a sejt életkoráról és bizonyos betegségek rizikójáról, azok progressziójáról, akár egyes rákbetegségek, mint például az emlő-, a prosztata-, a vastagbél-, a hólyag-, és a fej-nyaki tumorok, valamint a tüdő- és veserák gyors lefolyásáról is. A telomérák rövidülését a telomeráz enzim ellensúlyozza. Az olyan ismert káros életmód-faktorok, melyek a rák és a szív-érrendszeri betegségek kialakulását is elősegítik, szintén hatással vannak ezen enzim működésére. Dr. Dean Ornish nemrégiben megjelent tanulmánya elsődleges bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy az átfogó életmód változtatás, amelybe a megfelelő táplálkozás, mozgás és stressz-csökkentés is beletartozik, szignifikánsan növeli a telomeráz enzim aktivitását, a teloméra fennmaradás lehetőségét és ennek következményeképpen az emberi immunsejtek aktivitását.
  
  Látható, hogy többszörös epigenetikai mechanizmusok segítik a genom stabilitásának fenntartását, illetve ennek ellentéteként a rossz epigenetikus jelzések a genom instablitását eredményezik, hozzájárulva a korosodással járó betegségek kialakulásához és súlyosságához. Az új tudomány, az epigenetika eredményei arra is utalnak, hogy a a szervi betegség kialakulását követően, a kizárólag gyógyszereket alkalmazó orvosi megközelítés rövid-távú- és ma már elégtelen stratégia a korosodó ember számára.
  
  A 21. századi orvoslásnak tehát proaktívvá kell válnia a kóros élettani folyamatok tanulmányozásában biokémiai és molekuláris szinten is, hogy felkészülhessen személyre szabott preventív programokra, amelyek magukban foglalják az életmód megváltoztatását is, annak érdekében hogy azok jobban illeszkedjenek mind az elsődleges, mind a másodlagos prevenció epigenetikai igényeihez.
  
  *A genom olyan öröklődési formájának vizsgálata, mely nem jár együtt a DNS szekvenciájának megváltozásával.
  
  A Quintess Tudósklub részvevői
  
  Dr. Filippo Ongaro az európai űrhajósok orvosaként évekig az Európai Űrügynökségnél (ESA) dolgozott. Munkája során a korai öregedés megelőzésének és kezelésének legújabb módszereit alkalmazta, amelyeket a NASA és az Orosz Űrügynökség is adaptált. Ő az első olasz orvos, aki az Amerikai Anti-Aging és Regeneratív Orvoslás társaság (ABAARM) teljes szakvizsgájával, illetve a Funkcionális Orvoslás Intézetének (AFMCP) diplomájával is rendelkezik. Szakavatott tagja a Nemzetközi Nőgyógyászati Endokrinológiai társaságnak is (ISGE).
  
  Ő a trevizói Regeneratív és Anti-Aging Orvoslás Intézetének alapítója és orvosa, a budapesti Quintess Tudományos Tanácsadó Testületének tagja, illetve az Olasz Anti-Aging Orvosok társaságának (AMIA) ügyvivő elnöke. Dr. Ongaro jelenleg is az Európai Űrügynökség (ESA) konzultánsa, és több anti-aging orvosi szervezet oktatója, beleértve az Amerikai Anti-Aging Orvoslás Akadémiáját is (A4M).
  Ongaro doktor a megelőző-, funkcionális-, és anti-aging orvoslás aktív szószólója. Számos konferencián és ismeretterjesztő fórumon vesz aktívan részt, könyveket ír, rádió és TV műsorokban szerepel.
  
  Dr. Falus András Széchenyi-díjas magyar immunológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Az immunológia és a funkcionális genomika határterületének nemzetközi hírű kutatója. 1994-től a Semmelweis Orvostudományi Egyetem, majd a Semmelweis Egyetem Genetikai Sejt- és Immunbiológiai Intézete igazgatója.
  
  Kutatási területei korábban a gyulladásos citokinek hatásmechanizmusa, a citokinreceptorok jelátvitelének molekuláris szerveződése voltak. Később elsősorban a hisztamin és sejtosztódás közötti kapcsolat, onkogenomikai és immungenomikai kérdések foglalkoztatják. Kiemelten kutatási területe a génhálózatok és a microRNS szabályozás.
  Érdeklődése a 2000-es évek vége felé a bioinformatika felé fordult. Publikációiban a genetika és genomika etikai és világnézeti kérdéseivel is foglalkozik.
  
  Jelentősebb eredményei közé tartozik a hisztamin szabályozó szerepének elsőként történő igazolása a melanoma növekedési faktoraként, valamint a hisztaminreceptorok ellentétes funkcionális jelentőségének kimutatása tumorburjánzásban. Sikerült hisztaminmentes, úgynevezett knockout-egeret előállítania és jellemeznie fenotípusát. A Semmelweis Genomikai Hálózat című előadássorozat egyik irányítója és szervezője 2001-től. Irányításával eddig harminc fiatal szerezte meg PhD-fokozatát.
  Több mint háromszázötven tudományos publikációjára mintegy négyezer hivatkozást kapott. 1993 és 2007 között számos immunológiai tankönyvet írt és szerkesztett. Munkáit elsősorban magyar és angol nyelven adja közre. Két alkalommal a Mindentudás Egyeteme előadója volt.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2022. július 6.
Pet Shop Boys - Dreamworld - The Greatest hits live
2022. július 7.
Five Finger Death Punch + Hollywood Undead
2022. július 9.
Két hét múlva jön az Alpárfeszt – az ország legzöldebb underground kisfesztiválja
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Világpremierrel érkezik Budapestre John Malkovich
Megalakult és hiánypótló feladatot lát el a New Millennium Nemzetközi Akadémia
Minifesztivállal tér vissza a Budapest Parkba a Margaret Island
Évszázados múlt, intenzív jelen – holland kultúra Magyarországon
Baráth Emőke és az Europa Galante: igazi barokk zenei csemegével várja a nézőket a Müpa
Hetedik alkalommal rendezik meg az Echo nyári akadémiát
Kortárs művészet és tradíció találkozása Haydn elveszett koponyája körül
Szigliget várudvar – új kulturális és gasztro központ a balatonnál
 kiemelt 
Simply Red
  
2022

Első Emelet 40, Berkes 60 - 2 az egyben – Születésnapi nagykoncert
KISS - End Of The Road Tour
Pearl Jam Budapesten
Sting (My Songs), Joe Sumner a Papp László Budapest Sportarénában
 friss hozzászólások 

Nemzetközi játszótér az MTV-vel - Kiállítás világszerte az MTV Swatch Playground alkotásaiból (1)
OneRepublic: Never Ending Summer Tour (1)
Premier: meghallgatható a Symbiosis 5 jazz zenekar bemutatkozó kislemeze (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 naturally 7    sentinels     trick or treat    tracer    supernem    charlie winston    fast five    dave grohl    garbage    porcupine tree    shakespeare    amerika kapitány    tribute    mick jagger    hupikék törpike    absolved    kate beckinsale    while she sleeps    scott weiland    arkona    dawncore    hawthorne heights    kissin´ dynamite    livesound    headcat  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2022 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!