hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2003. április 30. szerda   13:54
nincsen hozzászólás

szerző: mogyoro
X-Men 2
Hazai bemutató: 2003. május 1.

  Valamiért egyre több képregényadoptáció kerül mostanában a mozikba. Ez természetesen nem baj! A baj az, hogy jelentős részük nem üti meg azt a szintet, amit a mozijegyekért cserébe elvárnánk. Túl romantikusak, lassúak, egysíkúak (és még sorolhatnám, a lényeg: mintha egy kaptafára készülnének). Szerencsére az X-Men 2 beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, a film nézése közben nem nagyon volt időm unatkozni.
  
  Azokból a képregényekből, amikből mostanában a filmek készülnek, Magyarországra az én gyerekkoromban maximum német nyelvű kiadások jutottak el azokat viszont mindig bújtuk. Mire magyarul megjelentek, már nem olvastam ilyeneket (a Snoopy és a Garfield kivételével, de az más), s lehet, hogy ezért, de mintha el is tűntek volna a Marvel képregények 4-5 éve az újságos standok polcairól, így marad az ilyen történetek rajongóinak a film.
  
  Az X-Men lehet, mert nem egy szuperhős, hanem egy csomó mutáns együttese megkímél minket a képregényhősök megfilmesítésének átkától, nem kell mindig végignéznünk azt a már unalmas tényt, hogy is alakult ki a főhős emberfeletti tulajdonsága. Illetve, a háttérben húzódik egy ilyen szál, Farkasé, de ez a cselekmény szempontjából majdnem mellékes, hiszen Farkas egy a sok közül.
  
  Tartalmat szokás szerint nem fogok leírni az bárhol elolvasható. Elég annyi a film történetéről, hogy folyamatosan épülő cselekményt látunk, a különböző mutánstulajdonságok kibontakozását elősegítő akciókkal. S részben ez teszi élvezetessé a filmet, a magával ragadó komputergrafikák, effektek folyamatos pörgése. Ezeknek köszönhető, hogy e röpke két órára elhisszük, hogy ez tényleg létezik, megtörténhet.
  
  Most veszem észre, hogy nem írtam, második részről van szó, s mégsem simán az első epizód folytatásáról. Vannak új mutánsok a filmben, de megtalálhatóak az első rész főszereplői is (Magneto, Xavier professzor, Farkas, Vadóc, Ciklon, Küklopsz, Mystique), de más a történet alapja középpontban nem a mutánsok két oldalának harca áll. Bár a második rész ott kezdődik, ahol az első rész abbamaradt, azért az X-Men 1 történetének ismerete nélkül is élvezhető a film. Ahogy, nagy valószínűséggel, a harmadik részhez se nagyon kell belemélyedni majd az X-Men Kikicsodába.
  
  Azért egy közös van a két részben. Hála istennek ismét sikerült összeszedni az első rész szereplőgárdáját, az Oscar-díjas Anna Paquint, Ian McKellent (számomra a III. Richard óta ő a nyerő), Halle Berryt, illetve a nem Oscar-díjas, de nem kevésbé kitűnő Patrick Stewartot, Hugh Jackmant, Rebecca Romijn-Stamost (Ezen a héten két premierfilmben is főszerepet játszik, illetve, ebben a részben kivételesen megjelenik maszkírozatlan arcával is, így nem csak a testét csodálhatja a női formák szépségeire éhes férfiközönség:)).
  
  Ezek után elmondhatjuk, hogy egy, a maga műfajában kiemelkedő alkotást nézhetünk meg a mozikban már, aki szereti az ilyen fantázia-akció filmeket!
  
  Szereplők: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berry, Famke Janssen, James Marsden, Rebecca Romijn-Stamos, Brian Cox, Alan Cumming, Bruce Davison, Anna Paquin
  Jelmez: Louise Mingenbach.
  Zene: John Ottman. Co-producer: Ross Fanger.
  Make-up: Gordon Smith
  Látványeffektek: Michael Fink. Vágó: John Ottman.
  Díszlet: Guy Hendrix Dyas. Fényképezte: Newton Thomas Sigel, ASC.
  Executive producerek: Avi Arad, Stan Lee, Tom DeSanto, Bryan Singer
  Producer: Lauren Shuler Donner, Ralph Winter
  Sztori: Bryan Singer, David Hayter, Zak Penn.
  Forgatókönyv: Michael Dougherty, Dan Harris.
  Rendezte: Bryan Singer



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 teen years afters    másnaposok 2.    danny elfman    nagyúr    yonderboi    nicole kidman    sons of apollo    discomfort    waszlavik    ektomorf    szakonyi balázs    fleshgod apocalypse    5 yards    valentin nap    ghost brigade    summer nights    nyomorultak    motörhead    martin scorsese    carson coma    oceanhoarse    fear factory    a dilemma    gasometer    biorobot  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!