hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előadók   2010. január 12. kedd   09:12
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Európa Kiadó


   Miután 1981 tavaszán az URH befejezte alig féléves ténykedését, Kiss László, Menyhárt Jenő és Salamon András Európa Kiadó néven zenekart alapított. Az Európa Kiadó centruma kezdettől fogva Menyhárt Jenő, de sose hiányzott mellőle Kiss basszusgitáros. Salamon András helyett, aki az indulás után hamar kiszállt a zenekarból (foglalkozása: filmrendező) az Invázió 84 nevű középiskolás punkbandában leltek dobosra Magyar Péter személyében. Éveken át ugyanilyen mozdíthatatlan pontnak látszott Dönci, azaz Dénes János is, a gitáros azonban egy keresztény gyülekezet tagja lett, szakított a rock romlottságával és az Európa Kiadóval is. Rajta kívül az évek során még hárman gitároztak a zenekarban: Gasner, Spenót, azaz Tóth Zoltán és Kirschner Péter (ő a 2. Műsorban és az Orkesztra Lunában is játszott). Az Európa Kiadó billentyűseinek sorát Gerő András nyitotta meg, akit Kamondy Ágnes (Orkesztra Luna), Másik János (Trabant) és Varga Orsolya (Orkesztra Luna) követett. Volt még néhány fontos kiegészítő ember: Joe Dissou (Kongó, feketeség, ének), Vető János (Trabant, jelenlét, trombita, ütőhangszerek), Kozma György (konferansz), Molnár Ildikó (Orkesztra Luna, vokál, a többi lánnyal együtt).
  
   1981 szeptember 13-án, épp egy évvel az URH debütálása után lépett először színpadra az Európa Kiadó. Komoly munkába kezdtek, gyakorlatilag évente összeállt egy-egy új koncertprogram, ha nem is csupa friss szerzeménnyel, mert a korábbiak közül is mindig akadt olyan, amelyik kisebb zenei átalakítással tökéletesen beilleszkedett új környezetébe.
   A Pusztulás piszkozatai című demóval indítottak, a Love 82-vel folytatták, majd a Jó lesz...-szel és az Azonosíthatatlan éneklő tárgyakkal eljutottak az 1983 december 31-i búcsúkoncerthez. Leálltak.
  
   Csaknem két év hallgatás következett. Ezt törte meg - egy filmforgatás kedvéért - két utolsó utáni koncert zaja. Nem ez volt az első alkalom, hogy a film az Európa Kiadó segítségére sietett. A Love 82-t úgy tudták tisztességes minőségben megörökíteni, hogy a Balázs Béla Stúdió elfogadta a forgatókönyvüket, állta a hangfelvétel költségét, ez is volt a megállapodás lényege, filmet viszont nem forgattak - igaz, egy másik BBS-produkcióban (Szirtes András: A pronuma bolyok története, 1983) szerepelt Menyhárt Jenő, s elhangzott benne nagy URH-slágere, a Bon Bon Si Bon.
  
   Ezúttal azonban szabályos, egészestés nagyjátékfilmről volt szó: Sós Mária Másik Jánosra bízta a Városbújócska főszerepét, az ő filmbéli rockzenekara lett az Európa Kiadó. 1984 november 11-12-én a dugig telt Jégszínházban, a Jiri Stivinnel és Dörner Györggyel fellépő, filmbéli dzsessz-együttes, majd az akkor még Sex-E-Pilnek írt Sexepil után játszották le azt a műsort, amelyikkel az előző év végén abbahagyták. Csak a film - és egy újabb jó minőségű hangdokumentum - kedvéért vágtak bele. 1985-ben meg is jelent a Városbújócska című film zenéje kazettán.
  
   És következtek az első utáni koncertek. Az Európa Kiadó zeneileg abszolút beérett. A kezdeti reggae-hatások helyére belépett a rap, új dalok íródtak, s kialakult a műsor, amely 1987-ben Popzene címmel jelent meg nagylemezen (kiadó a Hungaroton-Profil). Erdős Péter 1985 őszén vette fel a kapcsolatot a zenekarral, tisztázták a tisztázni valókat, s munkához láttak. 400 órát töltöttek stúdióban, a magyar átlag kétszeresét - rutintalanok voltak (Másik János kivételével), viszont igényesek. A hülyeségre, hogy a hivatalos lemezkészítéssel elárulta volna underground múltját a zenekar, Menyhárt csak vállat vont: „Egy lemez nem árulás. Hanem lemez” (Mai Magazin, 1987 február). 30 ezren megvették.
  
   Két évre rá, 1989-ben megszületett a második lemez, a Szavazz rám (kiadó: Hungaroton-profil). Miközben Menyhárt Jenő egy film tervét fontolgatta, Dénes János kilépett a zenekarból, közvetlenül utána Másik János is, két alapember. De elkészült az album, fúvósszekciója, táncra hívó ritmusai miatt még poposabb, mint az előző. Az album címét adó régi URH-eposszal, nem napi aktualitásra törekedve, mégis telibe trafálta az első szabad választás előtti hangulatot.
  
   1990-ben a Proton kiadta az Európa Kiadó 1986-os Zichy kastélyos koncertjét (amit a Bahia 1998-ban Cd formában is kiadott + 4 Balaton dallal). 1992-ben, tíz évvel a Love 82 után megszületett a folytatás: Itt kisértünk - Love 92. Az EMI-Quint adta ki.
   Ezt követte Menyhárt Jenő és Másik János improvizációkból született közös, instrumentális lemeze. Ezt a Bahia adta ki, ugyanúgy, mint az Európa Kiadó 1994 januári, Katona József Színház-beli koncertjeinek élő felvételét: válogatás a teljes repertoárból, a legrégibbtől a legújabb számokig. A címe És mindig csak képeket lett.
  
   1994-ben fel is oszlottak. Ez, egyelőre (a Kuala Lumpurba költözött) Kiss László és (a New Yorkba költözött Menyhárt Jenő) végső búcsújának tűnt: a Balázs Béla Stúdió által videón megörökített előadás ráadásában, a Megalázó, durva szerelem közben az Európa Kiadó zenészei szép sorjában átadják hangszereiket ismeretlen fiataloknak, a hangok mit sem változnak, csak a fejek mások.
   1997-ben újra összeállt néhány koncertre az Európa Kiadó. Sőt. A Love 82-t és a Jó lesz-t is kiadta a Bahia szintén 1997-ben. Ezután tényleg feloszlottak.


Kulcsszavak:
  Európa Kiadó 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Európa Kiadó - Könnyedén vett apokalipszis

Vagy Sehol - Kiss Llászló, az Európa Kiadó és az URH zenekarok alapítótagjának albumpremierje

Európa Kiadó szombaton a budakalászi RockHázban

Megjelent az Európa Kiadó legújabb albuma

Új nagylemezt ad ki az Európa Kiadó

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
Art of Haven
Piglet´s Suicide
Over My Dawn
Egy másik zenekar
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 depeche mode    psychotic waltz    mighty boosh     rém hangosan és irtó közel    emile hirsch    glen berger    hardcore    uma thurman    amd    frozen crown    polyák lilla    rumproof    utolsó rapszódia    balaton sound 2012    milking the goatmachine    futurspektiv2    neurotic    disturbed    no strings attached    delain    rise against cover    dirkschneider    female metal voices    superhero    architects  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!