hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2010. december 21. kedd   04:42
1 hozzászólás

szerző: Barna
Tiamat, Orden Ogan, Reason
2010. december 14., Budapest, Dürer kert

  A december közepén a Dürer kert nagytermében fellépő Tiamat egyike volt a 2010-es év utolsó nagy koncerteseményeinek. A svéd banda hangulatos dark, gothic metalja előtt a német Orden Ogan és a hazai Reason adott még koncertet.
  
  Az 1994-ben alakult Reason-ről eddig nem igazán lehetett hallani, pedig a régóta zenélő brigád nagyon színvonalas muzsikát játszik. A hattagú banda idén adta ki első nagylemezét Halcyon Days címmel, amely egy kiérlelt, minőségi produktum. Élőben is meggyőzően adták elő az összetett, Opeth-es és Katatonia-s ízeket is magában hordozó zenéjüket. A hangzással sem volt gond, ahogy a színpadi produkció is megfelelő volt, igaz, az előadás még lehetne egy kicsit bátrabb, fesztelenebb. Reméljük a következő lemezre nem kell ennyi évet várni, aki pedig kedvet kapna a zenéjükhöz, a banda honlapjáról ingyenesen letölthető a Halcyon Days.
  
  A német Orden Ogan kissé elütött az este zenei felhozatalától, hiszen a hosszúhajú germán harcosok egy power metal produkcióval álltak a színpadra. Az 1996-ban alakult zenekar a kezdeti időkben még folk metalt játszott, aztán áttértek a power metalra, így az idei Easton Hope című lemez is ebben a stílusban fogant. Élőben is működött az előadás, nagy vehemenciával tálalták a srácok a fogós nótákat. Sebastian „Seeb” Levermann énekes igazi poéngyáros, aki a vicces beszólások mellett a sajnos elég gyér számban jelen lévő közönséget is igyekezett némi aktivitásra sarkallni. A legfogósabb nótájuk szerintem az idei lemez címadója, de a számítógépes kalandoroknak bekonferált (Guybrush Threepwood-nak ajánlott) We Are Pirates is egy remek, lendületes nóta, akárcsak az utolsóként elhangzott Angels War. A hangzás szintén erőteljes volt, így tényleg élvezetes volt hallgatni a mókás hangulatban, de feszesen és profin előadott epikus power metal dalokat.
  
  A Tiamat-ra szépen megtelt a terem, így Johan Edlund-ék a lélegzet visszafojtva várakozó tömeg előtt kezdhettek bele sötét hangulató metal muzsikájukba. Az 1989-ben alakult zenekar tavaly is járt nálunk a Hellhounds Fest elnevezésű turné keretében, és mivel a 2008-as Amanethes óta nem adtak ki albumot, egy best of programot kaptunk ezúttal. Nagy színpadi külsőségek nélkül álltak ki Edlund mesterék, egyedül Johan arca volt sápadtra sminkelve, és a körmei kifestve. A hangsúly inkább a zenére helyeződött, csak minimális kommunikáció szakította meg a hömpölygő darkos muzsikát. Nem szántották fel a színpadot a zenészek (egy kicsit látszottak is a fáradtság jelei a muzsikusokon), és a közönség is inkább egy helyben bólogatva énekelte együtt Johan-al a dalokat, de ilyen muzsikára természetellenes is lenne circle piteket és mosh piteket vizionálni. Erőteljes hangzással dörrentek meg a fogós riffekkel és Johan mélyen búgó, érzelemdús hangjával felvértezett Tiamat szerzemények. Az eljátszott dalok listája jól volt összeválogatva, igaz, nem zenéltek sokat, mindössze egy jó 70 perc volt a tiszta játékidő. A legutóbbi, 2008-as Amanethes-ről csak az Until The Hellhounds Sleep Again hangzott el, a Prey-ről a Cain-t, a Wings Of Heaven-t, a Love In Chains-t és a Divided-et hallhattuk. A Judas Christ-ot a Fireflower, a Sumer By Night és a Vote For Love képviselte, a Skeleton Skeletron-ról pedig a Brighter Than The Sun című slágert játszották. A súlyosabb régebbi nótákat illetően a Cold Seed, a Phantasma De Luxe (A Deeper Kind Of Slumber), a vendéghörgőssel előadott The Sleeping Beauty (Clouds), a Whatever That Hurts és a koncertet záró gyönyörű Gaia (Wildhoney) kerültek megidézésre. Tehát egy viszonylag rövid, de változatos szettet kaptunk, megbízható, profi előadással tálalva.
  
  Elégedetten távozhatott a közönség a Dürer kertből, a Tiamat ezúttal is egy hangulatos szeánszot adott a fagyos, sötét téli éjszakában. Az előzenekarok szintén jók voltak, a német Orden Ogan különösen energikusan prezentálta a power metal muzsikáját. A távol maradóknak biztosan lesz még lehetőségük a pótlásra, a jövő év pedig máris kecsegtet pár kiváló dark rock rendezvénnyel (január végén jön a Fields Of The Nephilim, február végén pedig a Sisters Of Mercy).



Kulcsszavak:
  tiamat     orden ogan     reason 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 robert 2010. december 21. 15:26  #1
Várjuk a képeket

 kapcsolódó linkek: 

A Tiamat myspace oldala

Az Orden Ogan myspace oldala

A Reason myspace oldala

 kapcsolódó helyszín: 

Dürer Kert - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Concerto Music

 kapcsolódó cikkek: 

Reason dalpremier

Reason: új változatban szól az október elején megjelenő The Divine Rest album első előfutáraként a Brother

Rockmaraton 2018 - 2. rész

Rockmaraton 2018 - 1. rész

Télbúcsúztató metálfényben - Orden Ogan; Almanac; Manimal
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kapcsolódó fotók: 

Tiamat (SWE) - 2010. december 14. Dürer

Orden Ogan (GER) - 2010. december 14. Dürer

Reason - 2010. december 14. Dürer
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 fleshless    polod    bryan singer    esazlesa    poison alley    blues    worning    eva mendes    fifa    zsikla mónika    drawing    puf    illdisposed    kovary    trentemoller    gesztelyi nagy judit    elyose    a38 hajó    harlem gospel choir     a lány és a farkas    motorjesus    infinity    the jet-sons    living dead army    grave  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!