hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2010. december 8. szerda   15:34
2 hozzászólás

szerző: Barna
Amorphis, Orphaned Land, Ghost Brigade
2010. november 21., Budapest, Diesel Klub

  A finn Amorphis gyakori vendég nálunk, 2009 őszén szintén a Diesel klubban adtak egy remekbe szabott koncertet. A tavalyinál ezúttal izgalmasabb előzenekarok léptek fel előttük, legalábbis az izraeli Orphaned Land mindenképpen komoly vonzerőt jelentett a nagy számban megjelent koncertlátogatónak.
  
  A finn Ghost Brigade fellépése nyitotta az estét. A 2005-ben alakult öttagú zenekar tavaly adta ki második nagylemezét Isolation Songs címmel, és melankolikus dark/doom metalt játszanak, valahol a Katatonia és a Swallow The Sun határvonalán. Sötét tónusú muzsikájukban megtalálhatóak a zúzós, morózus riffek és a hörgés mellett a keserédes, dallamos énektémák is. Élőben is jól szólaltatták meg a lemezeik jól megírt, de kevés egyéniséget hordozó nótáit. Bár általánosságban véve hiányzott belőlük az átütő erő, a 22:22 Nihil című instrumentális nótában megcsillant az érzelemgazdag, hangulatos előadásmód. A Ghost Brigade-nek még bőven van tere a fejlődésre, kicsit nagyobb egyéniséggel és kimunkáltabb, fogósabb témákkal felvértezve könnyen tehetnek szert nagyobb ismertségre.
  
  Az izraeli Orphaned Land aztán megmutatta, hogyan lehet felszabadultan, kirobbanó hangulatot generálva muzsikálni a színpadon. Már többször láttam a vidám alakulatot élőben, nálunk is zenéltek már 2005-ben a Primordial előtt a Wigwam-ban. Az 1991-ben alakult banda zsidó és arab befolyásokkal fűszerezett progresszív metalt játszik. 2004-es Mabool lemezük egy igazi mestermű, amelyen ugyanúgy megtalálhatóak fogós kórusok, zúzós riffek, és katarzisban kiteljesedő epikus dalok. Az idei The Never Ending Way of ORwarriOR is egy remek album lett, és hallhattunk is róla négy dalt az In Thy Neverending Way (Epilogue), a Barakah, az Olat Ha´tamid, és a megadallamos Sapari képében. Ezen kívül a Mabool öt nótája (The Kiss Of Babylon, Birth Of The Three, Halo Dies, Ocean Land és a fellépést záró zseniális Norra El Norra) került még megidézésre, a korábbi két lemezükről nem játszottak. Nem csak a dalokban nem volt kivetnivaló, hanem a hiheteletlenül vidám, pozitív energiát sugárzó előadásban sem lehetett hibát találni. Kobi Farhi folyamatosan hergelte, tapsoltatta, ugráltatta a közönséget, és emellett a fehér palástban megjelenő muzsikus remekül adta elő a hörgés mellett a tiszta énektémákat is. Jézusra hasonlító kinézetével még poénkodott is (”Nem vagyok Jézus, hiszen már nem vagyok szűz”) Kobi, de a többiek is vicces kedvükben voltak. Matan dobos például az egyik nótánál hastáncos csípőmozgásokkal hergelte a nézőket, de a legfelszabadultabb örömzenét Yossi gitáros mutatta be. Végig úgy mozgott, vigyorgott a figura a kiérlelt riffek pengetése közben, mintha ez lenne élete legcsodásabb napja. Hamar átragadt a közönségre a csodás hangulat, vastapssal, ugrálással, táncolással váltak eggyé a nézők a zenével. Remek koncertet adott az Orphaned Land, legközelebb már főzenekarként jöjjenek!
  
  Az 1990 óta zenélő Amorphis is kiváló koncertbanda, ezúttal is egy megbízható produkciót nyújtottak. A tavalyi Skyforger óta egy válogatáslemezt is kiadtak Magic & Mayhem - Tales From The Early Years címmel, amely újra felvett dalokat tartalmaz az első három albumukról. Tehát pörög a banda, szinte nincs olyan év, hogy ne jelentkeznének valamilyen kiadvánnyal. A mostani koncertjükön szerencsére nem ugyanazzal a programmal álltak elő, mint tavaly: változatos dalcsokrot kaptunk a sajnos elég szűk, 75 perces műsoridőben. A Skyforger-t a címadón kívül a Sky Is Mine, a From The Heaven Of My Heart, a My Sun és a Silver Bride képviselte. A Silent Waters-ről csak a címadót hallhattuk, míg a Tomi Joutsen énekes debütálását jelentő Eclipse-ről a The Smoke és a rendkívül fogós House Of Sleep került megidézésre. Az Am Universum-os Alone persze nem maradhatott ki a programból, ahogyan az Elegy-s My Kantele sem. Utóbbi lemezről még a Better Unborn című nyitónóta és a Song Of The Troubled One is felcsendült, és a brutálisabb, nyersebb első két lemezt is megidézték a kötelező Black Winter Day mellett a Thousand Lakes, Into Hiding, Karelia és Exile Of The Sons of Uisliu képében. A hangulat az Amorphis koncerten is kiváló volt, bár ennek színpad oldali megteremtésében csak a gigantikus rasztákkal bíró Tomi Joutsen énekes jeleskedett. Szuggesztíven énekelt a sajátos formájú mikrofonjába (igaz, a dallamos énekrészei ezen az estén kevésbé voltak meggyőzőek, mint a hörgős témái), és a színpadi aktivitásával sem volt gond, ellenben a többi muzsikussal, akik kissé egykedvűen játszották a fogós témákat. Persze ettől még a Diesel klub teltháza kitörő lelkesedéssel tombolta végig a fellépést, és valljuk be, még ha nem is ez volt a legjobb Amorphis fellépés, így is egy remek koncertélményt kaptunk a finn muzsikusoktól.
  
  A várakozásoknak megfelelően a 2010-es Amorphis fellépés is jól sült el, de ezúttal érzésem szerint az Orphaned Land élvezetesebb, jobb koncertet adott a főzenekarnál. Persze az Amorphis is minőségi előadással jutalmazta a jelenlévőket, valamint a Ghost Brigade szintén élvezetes produkciót nyújtott. Aki pedig idén kihagyta a finneket, még biztosan lesz lehetősége pótlásra, ugyanis remélhetőleg a következő európai turnéjukon is útba ejti hazánkat az Amorphis.


Kulcsszavak:
  amorphis     orphaned land     ghost brigade 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 Barna 2010. december 09. 17:12  #2
Köszi! Hát ha legközelebb főzenekarként jönnek, lesz róluk bővebb beszámoló.

 orph 2010. december 08. 20:10  #1
Jó kis beszámoló! Az Orphaned Land-ről azért többet is írhattál volna

 kapcsolódó linkek: 

Az Amorphis myspace oldala

Az Orphaned Land myspace oldala

A Ghost Brigade myspace oldala

 kapcsolódó helyszín: 

Diesel Club - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Concerto Music

 kapcsolódó cikkek: 

Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed To Obscurity

From The Sky: Antarktika: az Evergrey és az Amorphis világát idézi meg az új dal

Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed To Obscurity a Barba Negra Red Stage-en

Közös turnéval érkezik az Amorphis és az Eluveitie az év végén

Új dal az Amorphis-tól
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 nullus sum    lars ulrich    vallenfyre    illdisposed    stolen beat    grindrise    zombie girlfriend    suhaid    serenity    johnny cash    brendan perry    boz cordolla    hollow haze    javier bardem    kamelot    divine ascension    slipchaos    schizophrenia    vomitous    kontrollzé    steven soderbergh    scorpions    jinjer     király!    gedeon  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!