hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2010. november 24. szerda   16:54
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Grave, Misery Index, Arsis, The Last Felony
2010. november 10., Bécs, Viper Room

  Vannak olyan telhetetlen emberek, akiknek nem elég a gazdag itthoni őszi koncertkínálat, és átvándorolnak a szomszédos országba egy rendezvény kedvéért. Nos, nálunk az utazáshoz ezúttal a Misery Index őszi európai turnéja szolgáltatott indokot. Jason Netherton-ék legújabb lemeze remekül sikerült, és a magukkal cipelt zenekarok is a színtér minőségi képviselői közül kerültek ki.
  
  Sajnos egy kisebb autópályás dugó (és parkolóhely keresés) miatt minimális késéssel érkeztünk Bécs kis belvárosi klubjába, ami azt jelentette, hogy éppen lekéstük a brit The Rotted koncertjét. A death ´n´ roll muzsikát toló úriemberek eddig egy nagylemezt adtak ki tavaly előtt Get Dead Or Die Trying címmel, de fontos megjegyezni, hogy a zenekar elődjének számító Gorerotted már 1997-ben szállította a gyilkos death/gore riffeket. Gorerotted néven volt szerencsém látni őket, és a pozitív emlékek miatt most sajnáltam, hogy lecsúsztunk a The Rotted produkciójáról.
  
  A The Last Felony volt a következő fellépő a pincehelyiségben található Viper Room-ban. A hely amúgy a Kék Yuk-hoz hasonlít leginkább, de szerencsére sokkal jobb hangzásbeli körülményekkel van megáldva. A kanadai srácok 2005-ben alapították a technikás death metalt játszó bandájukat, és idén adták ki második albumukat Too Many Humans címmel. Jó közepes hangzással megtámogatva adták elő megtekert, komplex számaikat. Dalszerzés terén van még hová fejlődniük, ugyanis nem álltak össze kerek egésszé a megtördelt témahalmozásokból felépülő szerzemények. Színpadi produkció tekintetében teljesen rendben volt a fellépés, a nagydarab Sébastien „Seb” Painchaud basszer különösen élvezte a zenélést. Még van idejük a saját stílusuk megtalálására, jelen pillanatban a középszerű bandák sorát gyarapítják.
  
  Az Arsis már jóval ismertebb név, bár inkább Amerikában fut jobban a szekerük. A 2000-ben alakult zenekar szintén technikás death metalban nyomul, de abszolút melodikus formában fogalmazzák meg komplex, gitárvirgázós szerzeményeiket. Az idén kiadott Starve For The Devil már a negyedik nagylemezük, de a bő fél órás koncertjükben a régebbi albumaikat sem hanyagolták a műsorból az új mellett. Egész jó hangzással dörrentek meg a dallamos témákon alapuló gitár virtuóz dalok, és láthatóan a zenészek is élvezték a fellépést. James Malone gitáros/énekes és Nick Cordle gitáros vitték a hátukon a produkciót, a ritmusszekció magabiztos alapozása mellett. Ugyan nekem kicsit túldíszítettnek, öncélúnak tűnik néhány nótájuk, de élőben remek, élvezetes előadást adtak.
  
  Kis meglepetésre az este főzenekara a Grave lett, a Misery Index az előttük lévő idősávot kapta. Igaz, így sem játszottak sokkal kevesebbet, a bő 50 perces koncertjük minden igényt kielégített. A 2001-ben Dying Fetus-ból kilépő Jason Netherton bandája idén adta ki negyedik nagylemezét Heirs To Thievery címmel. Be kell vallanom, nekem az anyabanda (Dying Fetus) mindig is jobban tetszett, de az utóbbi két lemezzel nagyon felzárkózott mellé a Misery Index. A két évvel ezelőtti Traitors és az idei album több fogós dalt tartalmaz, és jóval metalosabb, mint a korai, hardcore és grindcore hatásokban tobzódó Misery Index kiadványok. A komolyabb, kevésbé punkos attitűd a koncertek minőségén is jól látszik, élőben is sokkal erősebbek lettek Netherton-ék az utóbbi időben. Ezt a tényt ez a fellépés is bizonyította: energiától duzzadva darálták el a zsizsegős, pőre, de mégis kivehető hangzással megtámogatott nótáikat. Az intenzitás mellett a pontossággal sem volt probléma, ahogyan a felfűtött hangulattal sem a közönség részéről. Jason Netherton énekes/basszer mellett Mark Kloeppel gitáros és Adam Jarvis überdobos is remekelt a posztján, de a Criminal Element-ből frissen átmentett Darin Morris gitáros is hibátlanul játszott a hangszerén. A koncert egy tömény energiabomba volt, egymás után gördültek elő a megállíthatatlan death metal szerzemények a zenészek kezei alól. A számlistára sem lehetett panasz: a Heirs To Thievery-ről hallhattuk a címadón kívül a Fed To The Wolves-t, a The Carrion Call-t, a The Spectator-t és a You Lose-t, a Traitors albumról pedig a We Never Come In Peace, a Theocracy, a Ghosts Of Catalonia és a Ruling Class Cancelled került megidézésre. A Discordia lemezt a Conquistadores képviselte, a Retaliate debütalbumot pedig a The Great Depression és a Retaliate. Egy intenzív, hibátlan koncertet hallhattunk a Misery Index-től, a srácok tényleg egyre jobbak élőben és lemezen egyaránt!
  
  Az estét az old-school death metalt játszó svéd Grave zárta. Néhányan már hazaindultak a Misery Index után, így kevesebben tekintették meg Ola Lindgren-ék masszív death metal koncertjét. Szerintem elég rosszul döntött, aki távozott, mivel a Grave ismét meggyőzően adta elő zenei esszenciáját. Az 1988-ban alakult zenekar ott volt a svéd death metal alakulásánál, az Into The Grave és a You´ll Never See máig klasszikus lemezeknek számítanak. A svéd figurák azóta is folyamatosan alkotnak, idén már kilencedik albumukat adták ki Burial Ground címmel. Igaz, nagyon hasonlóak a szerzeményeik, de egy sajátos aurával, hangulattal bírnak, ami csakis rájuk jellemző. A jó egy órás koncertjükön is egyből ránk ragadt ez a masszív, komor hangulat, amelyet szikár death metal nótáik közvetítenek. A száraz, tömör hangzás is csak segített a súlyosság megteremtésében, ahogy a dekorációként szolgáló két emberi koponya az erősítőkön. Ola csak ritkán szólt bele a mikrofonba a dalok között, inkább a folyamatos, sodró dalfolyam megteremtése volt a cél. Az új lemez nótái (Liberation, Dismembered Mind) mellett főként a klasszikus első három lemezre helyezték a hangsúlyt. A You´ll Never See-ről a címadó mellett hallhattuk a Chrisi(ns)anity-t, a Soulless-ről a Turning Black-et, az And Here I Die-t és a címadót, valamint az Into The Grave című debütről az Obscure Infinity-t és a remek címadó szerzeményt. Ola Lindgren énekes/gitáros mellett a többi tag is élvezettel muzsikált: Tobias Christiansson basszer, Magnus Martinsson gitáros és Ronnie Bergerstahl dobos mind kitettek magukért. Egy minőségi fellépést adtak a svéd öregek, bár már láttam őket masszívabban megdörrenő hangzással is.
  
  Mindenképpen megérte kiutazni Bécsbe ezért a rendezvényért, elég csak a zseniális Misery Index koncertet megemlíteni. A Grave, az Arsis, és még a The Last Felony is élvezhető fellépést adott, ezáltal teljes mértékben pozitív volt a rendezvény összbenyomása. Egyébként továbbra is sok értékes turnéból marad ki országunk, tehát feltétlenül ajánlott minden koncertre járó rajongónak időnként egy bécsi kiruccanás!


Kulcsszavak:
  grave     misery index     arsis     the last felony 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Grave myspace oldala

A Misery Index myspace oldala

Az Arsis myspace oldala

 kapcsolódó előadók: 

Gravefruit

 kapcsolódó cikkek: 

Új kiadónál a Grave Secrets punk-rock zenekar

Megjelent a The Graveyard Ensemble debütáló albuma, a Death n´ Blues vol.1

Six Score [at] x Indoctrinate [at] x Mass Reaction x On Graves

Sacred Reich, Grave, Night Demon a Durer Kertben

Angel Rat-korszakos Voivod tribute album Gravel Shores-tól
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
Fear Factory, Butcher Babies, Ignea, Ghost Of Atlantis
 kapcsolódó fotók: 

Karen Carroll & Mississippi Grave Diggers (USA/HU) - 2010. szeptember 25. Petőfi Csarnok - I. Budapest Blues Legends fest.
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 david yengibarian    metal blade    fekete sereg    talking heads    to the nines    dragonforce    joe lynn turner    martin lawrence    tokaj    lenny kravitz    kick ass    fegyelmező részleg    blood incantation    grand magus    battle: los angeles    lowest creature    barney és a nők     amorphis    ivan & the parazol    peter watkins    chopin    ereb altor    fast five    tündértantra    steve´n´seagulls  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!