hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2010. november 12. péntek   16:55
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A jazz erős emberei: november 17-én mutatja be Aranylemez című albumát a Full Playback
2010. november 17. Trafó- Budapest

  Talán nem tiszteletlenség pont a Full Playback negyvenes éveiben járó jazzistáival kapcsolatban a bort és a hordót emlegetni, és egy vonatkozó metaforával bejelenteni, hogy november 17-én, este a Trafóban megrendezésre kerülő lemezbemutató koncertjükön bizony azt az esszenciát verik csapra, ami a modern jazz változásaival, fejlődésével párhuzamosan forrt és érlelődött bennük. Főként a jazzrock, a funky és a fúziós zene ízei sejlenek fel az Aranylemez című album számaiban. A dob és basszus modern, feszes groove-jaira elinduló, színes harmóniák a műfaj összetett árnyalataira nyitnak kaleidoszkópot.
  
  A zenekarvezető, Szappanos György az Aranylemezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy az akár kísérleti vállalkozásnak is tekinthető. Együtt tettünk kísérletet arra, hogy a nem jazz fanatikusok számára is fogyasztható összegzését adjuk mindazoknak a zenei élményeknek, amiket a jazz, a világzene és a rock műfajában tevékenykedve ezres nagyságrendben mérhető fellépéseink során külön-külön szereztünk, és megpróbáljuk bizonyítani, hogy ez a stílus nem marginális zene, hanem a populáris irányzatokon is átható motívumrendszer, amely - akár elfogadjuk, akár nem - alapvetően befolyásolja muzikális befogadásunkat. Negligálása tehát a kiadók és a médiatulajdonosok részéről teljes mértékben érthetetlen és értelmetlen.
  
  A basszusgitáros szavait igazolja az a tény, hogy a más zenekarokban már országos, sőt európai hírnevet szerzett zenészekből alakult Full Playback az elmúlt években a zenés klubok egyre népszerűbb és keresettebb zenekarává vált. Annak köszönhetően tehát, hogy a számok a klubok közönségének igényei és az alkotók megalkuvást nem tűrő zenei ízlésének erőterében kristályosodtak ki, hallgatható és igényes jazz albummal gazdagodott a hazai kínálat.
  
  Az Aranylemezen az elmúlt évtizedek jelentős jazz ikonjainak hagyatéka a Full Playback saját szerzeményeiben ötvöződik a zenekar egyedi stílusával up to date produkcióvá. Az anyag jelentősebb részét, erőteljes, dinamikus számok sora adja, amelyekben a virtuóz szólók nem öncélúak, hanem a lemez tudatosan megformált össz-zenekari hangzásokra épülő koncepcióját erősítik. A Szappanos kérlelhetetlen basszusjátéka és Banai rockos dobolása által megteremtett alap fölött - egészen különleges hangzásvilágot teremtve Csepregi Gyula szaxofonjának és Frankie Lato hegedűjének egymásba simuló, néhol ellenpontozó soundja lebeg.
  
  A zongorista-zeneszerző, Kovács Gábor játékának talán az egyik legmarkánsabb megnyilvánulása a Father c. darab - arszpoétikusan tükrözve a szerző művészi ízlését - az édes és fájdalmas emlékezés belső filmjének zenéje, ahol a hang-képek az édesapa és a zenei atyák portréit elevenítik meg egy-egy pillanatra a reminiszcencia szerű futamok és a költői harmóniák által. A darab zongoraszólójának szépségét többek között az adja, hogy a zene örök voltát pont az improvizáció egyszeri és múlandó pillanataiban születő hangok hivatottak hirdetni.
  A játékosság és a felszabadultság nem csak az elektronikus, az akusztikus és vokális hangzások gazdag változatosságában, a sokszínű műfajválasztásban hallhatunk reggaet, latint, jazz-rockot, balladát testesül meg, de tükröződik a címválasztásokban is. A borítón olyan címeket olvashatunk, mint pl. Moon cash saloon (ejtsd munkásszállón), az Amyg-dala vagy a Chepp reggae.
  
  A 17-i lemezbemutató után remélhetőleg ismét gyarapszik azoknak a száma, akik a Full Playback zenéjével kapcsolatban fogalmazzák meg heuréka élményüket: Nem tudtam, hogy ez jazz, de ha igenHiszen akkor én szeretem a jazzt!!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Youtube

Youtube

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 seventh void    enforcer    hó márton    first blood    fonó    újságíró    milkovics mátyás    Ü    antimatter    throwdown    szilvási gipsy folk band    ludditák    legion    jens bogren    gifts from enola    chelsea grin    death valley screamers    morgan freeman    absu    the burning aces    metalcampsabaton    useme    varg    ensiferum    rise against  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!