hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2010. október 21. csütörtök   13:26
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Dark Tranquillity, Insomnium, Inception
2010. október 14. - Budapest, Dürer Kert

  Aki odáig van a dallamos death metal műfajért, azt valószínűleg nem nagyon kellett győzködni arról, hogy október 14-én a Dürer Kertben töltse az estét. A Dark Tranquillity ugyanis az úgynevezett göteborgi metal egyik alapköve, így minden korábbi látogatásukhoz hasonlóan, a Where Death Is Most Alive PT II elnevezésű körútjuk már előzetesen is kihagyhatatlannak számított. Pláne úgy, hogy a finn Insomnium segíti őket turnéjukon, akik ugyan még nem számítanak akkora névnek a szakmán belül, mint a svédek, de fellépésükkel ezúttal is igyekeztek sokat tenni annak érdekében, hogy ez pozitív irányba változzon.
  
  Mindenekelőtt ne feledkezzünk meg a budapesti Inception zenekarról sem, akik megpróbálták hangulatba hozni a már a kapunyitás után szépszámú tömeget. A banda 2008-ban alakult, nyilván akkor még nem is sejthették, hogy két évvel később már az egész világ megtanulja a nevüket (az, hogy egy jó film okán, már csak részletkérdés). A zenekar stílusa egyébként nagyon közel áll a Dark Tranquillity világához, hiszen Bodor Andrásék is előszeretettel keverik az elszállós, dallamos billentyűtémákat a jóféle death metalos riffekkel. Ennek ellenére azonban meg kell vallani, túl sok átütőerőt nem éreztem az Inception produkciójában. A dalok nem elég fogósak, nem könnyű őket elraktározni emlékezetünkben. Viszont ha azt vesszük, hogy mindössze két év alatt jutottak el idáig, akkor egy elég komoly fejlődés állhat még előttük. Mindenesetre, aki szeretne közelebbi barátságot ápolni az Inceptionnel, az látogassa meg a srácok MySpace oldalát is.
  
  Az 1997-ben alakult Insomnium egyszer már bemutatkozott a magyar közönségnek. Az A38-as hajón pár éve a Satyricon és a Keep of Kalessin társaságában sikerült bizonyítaniuk, hogy a finnek is kifogyhatatlannak tűnnek a tehetséges fiatal zenekarok terén. A csapat egyébként tavaly jelentkezett legutóbb lemezzel, méghozzá Across The Dark címmel adták azt ki. Zenéjük itt-ott nem nélkülözi a folkos elemeket sem, de fókuszban azért leginkább a dallamos death témák maradnak. Erre vevő volt a több száz fős közönség is, akik az Equivalence, Down With The Sun, Where The Last Wave Broke hármassal kezdhettek bele a bólogatásba. A csapat körülbelül háromnegyed órát töltött a színpadon, az ez alatt elnyomott tíz szám végére viszont már mindenki kezdett kissé elfáradni. Az Insomnium zenéjéből egy ekkora adag egyszerre bőven elég volt a fülünknek, pláne, hogy a hangosítás is csak a set végére akart egészségesen szólni, a műsor nagy részében a billentyű túlságosan is dominált a gitárok felett. A Niilo Sevänen vezette formáció változatosan szemezgetett a mögöttük lévő négy album terméséből, de a Weighed Down With Sorrow után már a ráadásra sem futotta az idejükből. Jövőre egyébként egy új lemezt helyezett kilátásba az Joensuu-ból származó négyes, úgyhogy nem elképzelhetetlen, hogy azzal is útba ejtenek majd minket.
  
  Tíz óra magasságában közel telt ház előtt - már nem maradt más hátra, mint hogy a deszkákra lépjen a svéd Dark Tranquillity legénysége. A göteborgi legendák idén megjelent albumáról az At the Point of Ignition és a The Fatalist dalok rögtön az elején tudatosították mindenkiben, hogy itt most nem a művészkedés lesz előtérben. Sőt, a frontember, Mikael Stanne is mintha ezúttal nem vágta volna magát furcsa pózokba, ahogy azt korábban már megszokhattuk tőle. Ehelyett végig erőtől duzzadóan, energikusan pörgött az egész műsor, amelynek talán leginkább a már említett, idei megjelenésű We Are The Void album volt a kerékkötője. Ez már csak abban is kiütközött, hogy egy Iridium, Shadow in Our Blood, Dream Oblivion trió közel sem tudott olyan hangulatot varázsolni a teremben, mint egy Damage Done, Lost To Apathy, Monochromatic Stains, The Gallery vagy The Wonders At Your Feet. Na persze az előbb említetteknél is volt hova tovább, hiszen a Misery´s Crown és a ThereIn talán jelenleg a két legkedveltebb DT nóta. A ráadásban az utolsó momentumként elsütött Terminus (Where Death Is Most Alive) kicsit sem hiányzott, de mivel ez volt a turné címadója, így talán megbocsájtható a dolog. A Dark Tranquillity az a zenekar, amelyet mindig öröm látni és nem csak a remek élő produkciójuk okán, hanem a roppant szimpatikus tagok miatt is. Külön jóleső érzés volt a Soilworkből megismert Daniel Antonssont a basszusgitárosi pozícióban látni, aki a Dark Tranquillity-t kilenc évig erősítő Mikael Niklassont váltotta tavalyelőtt ezen a poszton. A csapat többi tagja pedig csak egyszerűen adta magát olyannak, ahogy már több mint húsz éve folyamatosan teszi.
  
  Szerencsére ismét elégedetten nyugtázhattuk, hogy ezek a svéd arcok még ennyi idő után is képesek nagy tömegeket megmozgatni. A bandán látszott, hogy nyoma sincs rajtuk a fáradtságnak, így remélhetőleg még jó pár évig róják majd az utakat és közben egyszer-kétszer rólunk sem feledkeznek majd meg. Mindenesetre mi magyar metalrajongók még jó ideig nem feledjük el a Dark Tranquillity nevét.


Kulcsszavak:
  dark tranquillity      insomnium      inception 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Dark Tranquillity

Insomnium

Inception

 kapcsolódó helyszín: 

Dürer Kert - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Skalar Music

 kapcsolódó cikkek: 

A Moonspell és a Wolfheart társaságában jön hozzánk a Dark Tranquillity

Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed To Obscurity

Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed To Obscurity a Barba Negra Red Stage-en

Ultima Ratio Fest 2022 (Moonspell, Insomnium, Borknagar, Wolfheart, Hinayana)

Ultima Ratio Fest: Moonspell + Insomnium
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kapcsolódó fotók: 

Dark Tranquillity (SWE) - 2010. október 14. Dürer Klub
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bruital orgasme    kruder & dorfmeister    érdi tamás    draconian    lóripop    zinfield    a pénz nem alszik    rózsaszín pittbull    entombed    ozzy    radikális amputáció    the last charge    atkinson    való világ    rutkai bori    a kutya vacsorája    testcsere    in this moment    rollins band    foster the people    gojira    nibutra    szabad az Á    volbeat    the jet-sons  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!