hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [háttér]  2010. szeptember 30. csütörtök   17:38
nincsen hozzászólás

szerző: A38
Vízrebocsájtották az A38 Hajó új „épületrészét”
Fontos pillanatához érkezett a négyszázmillió forintos kulturális beruházás

  2010. szeptember 21.-én kulcspillanatához érkezett egy közel másfél éve tartó budapesti kulturális beruházás. A Petőfi híd budai hídfőjénél horgonyzó A38 Hajó 2003-as megnyitása óta jelentősen kinőtte a rendelkezésre álló teret: az eddigi hét és fél év alatt megrendezett több mint kétezer kulturális rendezvény bebizonyította, hogy elodázhatatlan a bővítés. Mindenekelőtt a hajó megszokott profilját (koncertek, zenei fesztiválok, dzsessz-, világzenei és kortárs könnyűzenei események) szerettük volna bővíteni. Ezt az új úszóművet bocsájtottuk vízre ünnepélyes keretek között, az építő cég, a Ganz Danubius Huti nyergesújfalui telepén.
  
  Az A38 Hajó 2003. április 30.-án nyílt meg, és az elmúlt hét év alatt Budapest egyik legfontosabb kulturális központjává vált. A folyamatosan bővülő, egyre gazdagodó programkínálat és az egyre növekvő látogatószám az A38 Hajó bővítését tette szükségessé. Ehhez nyújtott segítséget az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Programjának támogatása, ami jelentős Európai Uniós forrásokkal járul hozzá ahhoz, hogy az A38 Hajó továbbra is kulcsfontosságú szereplője legyen a magyarországi és budapesti kulturális turizmusnak.
  
  A civil kezdeményezésre hét évvel ezelőtt létrejött intézményben az évek során csaknem kétezer kulturális és művészeti eseményre, koncertre, fesztiválra, színházi előadásra, könyvbemutatóra, kiállításra került sor, melyek összesített látogatószáma jóval meghaladja a százezer főt. A gazdag programkínálat egyetlen hátulütője, hogy az A38 „kinőtte” a rendelkezésre álló teret - az egykor építészeti nívódíjjal kitüntetett, egykori ukrán uszályból átalakított „épület” immár szűkké vált. A folyamatosan bővülő, egyre gazdagabb programkínálat, az újabb és újabb kulturális szolgáltatások (mint például a hajón tartott események professzionális szintű audiovizuális rögzítése) az A38 Hajó bővítését tették szükségessé.
  
  Az A38 Hajó ezért nagyszabású beruházást készített elő. Ennek központi eleme egy, a jelenlegi A38 Hajó mellé lehorgonyzott úszómű, amelyben - különleges belsőépítészeti megoldásainak (áthelyezhető falak, maximális hangszigetelés, az igényeknek megfelelően gyorsan, egy óra alatt kialakítható terek stb.) köszönhetően - igazi multifunkcionális tér jön létre. E tér kiállítások, tudományos szimpóziumok, oktatási rendezvények, illetve előadó-művészeti események lebonyolítására lesz alkalmas. Emellett az úszómű fontos funkciója a fővárosi tömegközlekedésben való részvétel, különös tekintettel a dunai hajózásra.
  
  A projektet Nemzeti Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Régió Operatív Programja támogatja. A támogatási összeg 300 millió forint vissza nem térítendő támogatás, amely közvetve az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjából származik. A bővítés a Kulturális és örökség-turizmus fejlesztése pályázaton nyert összegből valósul meg, 15%-os önrész mellett. Budapest turizmusa jelentős nemzetközi vonzerővel rendelkezik, ám e vonzerő megtartása érdekében szükség van jelentős turisztikai fejlesztésekre, a szolgáltatások színvonalának fejlesztésére és komplex turisztikai termékek kialakítására. Az A38 Hajó II. ütemének beruházása e célok megvalósításához járul hozzá jelentősen.
  
  Ezúttal szemben az A38 Hajó jelenlegi megoldásával nem egy kész hajó átalakításából jött létre új tér, hanem egy teljesen új úszómű készült, melynek kivitelezője a Ganz Danubius Huti, az egyik legpatinásabb hazai hajóépítő cég. A GDH nyergesújfalui telepén épült ez az aprólékosan megtervezett építmény, amely szabályos, geometrikus tereivel egyrészt ahhoz az indusztriális stílushoz alkalmazkodik, amilyen a Hajó, másrészt a környezetéhez, amelyben a közvetlen és a távolabbi építészeti jellegzetességek a letisztult modern formavilágot hozzák.
  
  Az objektum belsejében egy olyan tér kapja majd a fő hangsúlyt, amely a vízre néz majd, s onnan kap közvetlen fényt. Ezt a főtermet kiállítások megrendezésére, filmvetítésre, kisebb előadások, értekezletek megtartására tervezték, valamint lehetőség nyílik majd benne multimédia alkotások bemutatására is.
  Az új kiállítóközpont előreláthatóan november közepén Miltényi Miklós retrospektív kiállításával nyílik majd. Annak idején ő volt az A38 imázsának tervezője, grafikái az állóhajó több pontján láthatók.
  
  A majd ötven méter hosszú, tizenegy méter szélességű és négy méter belmagasságú építmény a Hajóról lesz megközelíthető annak mostani bejáratán keresztül, valamint a víz felől, amit négy híd tesz majd lehetővé, amelyek közül a főbejáró-híd alkalmas lesz a fogyatékkal élők biztonságos közlekedésére is.


Kulcsszavak:
  a38 hajó     kultúra     építészet     budapest     duna     kulturális intézmény     európai unió 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre

Sting újra Budapesten

Jazzfest Budapest 2024

Al Di Meola Electric Band Budapesten

Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 underworld    david yengibarian    pribojszki band    kimnowak    john mayall    over help    deicide    emilrulez    the black dahlia murder    wildbirds & peacedrums    twilight force    Ü    krízis    ossian    twenty-eight ways to bleed    we bought a zoo    ingyen    spirit blue    serious black    jens bogren    waking into nightmares    rock of ages    milking the goatmachine    brendan fraser    die hard  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!