hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2010. augusztus 26. csütörtök   12:38
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Jubileumi Újbuda Jazzfesztivál a 80 éves Újbudán - szeptember 5.
2010. szeptember 5. MU Színház, A38 Hajó, Fonó Budai Zeneház

   A zene által percekig beletekinthetünk a végtelenségbe.
  (Thomas Carlyle)
  
  Amikor 2005-ben Budapest XI. kerülete, Újbuda megalakulásának 75. évfordulóját ünnepeltük, az Újbuda Jazzfesztivál egyike volt a programsorozat kiemelkedő eseményének. Azóta öt év telt el, Újbuda 80 éves lett, a kerület három jelentős kulturális intézménye, a Fonó Budai Zeneház, a MU Színház és az A38 Hajó által életre hívott fesztivál pedig már hatodik alkalommal kerül megrendezésre.
  
  A fesztivállal annak idején az volt a célunk, hogy Újbudát feltegyük a nemzetközi dzsesszélet térképére és olyan folyamatosan fejlődő, bővülő programot hozzunk létre, amelyre büszkék lehetünk. Az elmúlt öt év tapasztalatai alapján elmondhatjuk, ez sikerült! Őszintén be kell vallanunk, nem volt nehéz dolgunk, mert három olyan kiemelkedő, független kulturális központ vállalt szerepet a munkában, melyek az ország legjobbjai közé taroznak. Így az Újbuda Jazzfesztivál ma már lényegesen túlmutat a kerületen, de még a fővároson is. A nyárvégi zenei és kortárs művészeti események között európai rangot szerzett magának.
  
  Újbudára mindig jellemző volt a hagyományokat, a kulturális örökséget tisztelő gondolkodásmód, és a folyamatos fejlődést, a megújulást támogató értékrend harmóniája. Az Újbuda Jazzfesztivál változatos programsorozata remek bizonyíték minderre.
  
  Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok!

  
  Molnár Gyula
  Újbuda polgármestere
  
  Mikołaj Trzaska-Wacław Zimpel-Rafał Mazur Trio (PL) feat. Dóra Attila, Pándi Balázs
  MU Színház, 2010. szeptember 5., vasárnap 20h
  Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.
  
  Mikołaj Trzaska Gdańskból származó szaxofonos és multiinstrumentalista, aki a kilencvenes évek elején tűnt fel a legendás és stílusalkotó Miłoć együttes alapító tagjaként, Lester Bowie-val is közös albumukon. Az évtized második felében Łoskot nevű avantgarde zenekarával aratott komoly sikereket. 2000-től az Ole testvérekkel, Lengyelország legjobb ritmusszekciójával lépett fel és készített felvételeket frissen alapított Kilogram Records nevű lemezcége számára, amely rövid időn belül a kelet-európai free jazz színtér egyik legfontosabb kiadója lett. Szoros kapcsolatokat ápol a skandináv free jazz vonallal, játszik Peter Brötzmannal, Johannes Bauerrel és Joe McPhee híres TRIO X zenekarával is, jelenleg is tagja Ken Vandermark Resonance projektjének.
  
  Wacław Zimpel, az ifjú klarinétos, basszusklarinétos és zeneszerző a rangos poznani I. J. Paderewski Zeneakadémián és a hannoveri Hochschule Für Musik und Theater-en végzett alapos klasszikuszenei tanulmányai után az improvizáció felé fordult, érdeklődése középpontjában az improvizációs és a kortárs zene különböző új formái állnak. Együtt dolgozik az európai és amerikai avantgárd-zenei színtér prominens képviselőivel, olyanokkal, mint Ken Vandermark, Tim Daisy, Dave Rempis, Bobby Few, Steve Swell, Joe McPhee, Steve Cohn, Klaus Kugel, Theo Jörgensmann, Aram Shelton, Mark Tokar és Mikołaj Trzaska, jelenleg tagja Ken Vandermark Resonance projektjének.
  
  Rafał Mazur, az akusztikus basszusgitár első számú mestere Kelet-Európában, a krakkói Meeting of Improvisers, a Laboratory of Intuitions fesztiválok és az ImproArt Studio of Improvisation alapítója, valamint az Ensemble 56 (Dóra Attila magyar szaxofonossal), a Process_Laboratory of Intuition, az Ullén/Dóra/Mazur Trio és a Mazur&Neuringer Duo együttesek létrehozója. Koncertezett Európa-szerte valamint Kínában, Dél-Koreában és Izraelben az alábbi neves improvizátorokkal: Raymond Strid, Lisa Ullén, Lawrence Butch Morris, Marl OLeary Keir Neuringer, Fréderic Blondy, Charlotte Hug, Eve Risser, Oliver Schverdtem, Mikołaj Trzaska, Marek Chołoniecki, Dóra Attila, Sőrés Zsolt.
  
  Dóra Attila, a buddhista teológusként végzett muzsikus alt-, tenor-, és bariton szaxofonon játszik, de laptop, iPhone és sampler segítségével hanginstallációkat is készít. Zeneszerzőként és muzsikusként rendszeresen közreműködik színházi előadások létrehozásában, dolgozik táncosokkal, performerekkel, képzőművészekkel, és több filmzenét is jegyez. Érdeklődésének középpontjában a szabad improvizáció áll, a hazai és nemzetközi improvizatív jazz és kortárs zene szinte minden kiemelkedő muzsikusával játszott már, mint például Grencsó István, David Yengibarian, Sőrés Zsolt, Márkos Albert, Szemző Tibor, Sáry László, Mezei Szilárd, Lajkó Félix,, Anthony Cox, Roger Turner, Phil Minton, Evan Parker, John Edwards, Stuart Jones, Peter Cusack, vagy Paul Lovens. Jelenleg közös lemezfelvételen dolgozik Rafal Mazurral.
  
  Pándi Balázs, a budapesti punk/hardcore színtérről indult fiatal dobos azon kevés magyar zenészek egyike, akit világszerte ismernek. 2006-ban a kortárs elektronikát felforgató Venetian Snaresszel jegyzett közös munkák révén figyeltek fel rá. Azóta rendszeresen turnézik a modern zenetörténet egyik legkultikusabb figurájával, a japán Merzbow-val, valamint legfrissebben jegyzett kiadványán - mely The Blood of Heroes néven debütált - Bill Laswell-lel alkotják a ritmusszekciót. Néhány éve a kortárs improvizáció színterén is próbálgatja erejét, főként kelet-európai zenészek társaként, játszott többek között Rafał Mazurral, részt vett a májusi, nagy sikerű Friv 2 Varsó-Poznan-Krakkó-Budapest improvizációs zenei fesztiválon is.
  
  A zenekar tagjai:
  Mikołaj Trzaska: szaxofon
  Wacław Zimpel: klarinét, basszus klarinét
  Rafał Mazur: akusztikus basszusgitár
  
  +
  Dóra Attila: szaxofon
  Pándi Balázs: dob



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Mikołaj Trzaska

Wacław Zimpel

Rafał Mazur Trio

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 avatar    oceanhoarse    petijegy    nyomorultak    eluveittie    pennywise    bono    delfines kaland    inferia    shades of grey    nemjuci    audun kleive    lafaro    leonard cohen    tito & tarantula    S X    agalloch    szántó faszi    beatles    freedom is a lie    halestorm     csata: los angeles    impro school    hobó-vadászat40    mardi gras  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!