hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2010. augusztus 23. hétfő   11:14
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Converge, Kylesa, Gaza, Kvelertak
2010. augusztus 9., Budapest, Dürer kert

  Az amerikai Converge a kaotikus hardcore muzsika legjelentősebb képviselői közé tartozik, és szerencsére sűrűn meg is fordulnak hazánk színpadain. Két évvel ezelőtt az A38-on adtak egy fergeteges koncertet, ezúttal pedig a Dürer kert nagyszínpadát vették be. Már az ő nevük is garancia volt a koncertest minőségére, és a Kylesa, a Gaza, valamint a Kvelertak tovább növelték az este vonzerejét.
  
  Sokan voltak kíváncsiak a norvég Kvelertak produkciójára. A 2007-ben alakult formáció idén kiadott debütalbuma underground körökben nagy népszerűségre tett szert, így eléggé sajnáltam, amikor a koncertterembe beérve pont az utolsó taktusokat sikerült csak elcsípnem a fiatalemberek black metalos felhangokkal kísért rakenroll zenéjéből. A többiek szerint ütött a buli, én meg majd legközelebb pótolom a lemaradást.
  
  Az amerikai Gaza fellépése már nem nyerte meg annyira a közönséget, pedig szerintem egész hangulatos koncertet toltak a beteg, matekos drone/grind muzsikát játszó arcok. Igaz, furán megtördelt és eléggé elvont a zenéjük, de nekem átjött a súlyos hangzással megdörrenő, rengeteg lassú, földbe döngölő riffet felvonultató 30 perces előadásuk. A 2004-ben alakult brigád zenéje eléggé hasonlít a svéd Crowpath nevű alakulatéhoz, bár ők minőségibb anyagokat adtak ki, mint a Gaza eddigi két nagylemeze. A koncerten amúgy a hangzás mellett a zenészek teljesítményével sem volt gond: a vékonydongájú Mike teljes átéléssel üvöltötte bele a mikrofonba mondanivalóját, és a többi zenész is elmélyülten nyűtte hangszereit. Tehát számomra tetszetős fellépést produkáltak, még ha a végére kicsit unalmassá is vált a produkciójuk.
  
  A Savannah-i Kylesa nem egy friss csapat, a 2000-es megalakulásukat követően tavaly látott napvilágot negyedik, egyben legjobban sikerült albumuk Static Tensions címmel. Sokan csak miattuk látogattak el a koncertestre, és valóban, ízes sludge muzsikájuk egy remekbe szabott fellépésben manifesztálódott. Olyan koszosan dohogó őserővel dörrentek meg az emlékezetes témákkal felvértezett nótáik, hogy egyből mindenkit magával ragadott a feltüzelt hangulat. A zenészek remekül prezentálták a nótákat: a bájos Laura Pleasants gitáros/énekes hölgy vadul üvöltötte a sorokat és veszettül reszelte a húrokat, kiválóan megosztva a gitáros/énekesi teendőket Philip Cope-al. A két dobos remekül mutatott egymás mellett a színpadon, bár Carl és Eric közös játékában nem éreztem óriási zenei pluszt. Ne felejtsük Corey Barhorst basszert sem, a csóka teljes átéléssel mozogva és fejet rázva pengette a témákat. Amúgy főként a tavalyi lemezt helyezték előtérbe, volt Unknown Awareness, Running Red, Said And Done, Scapegoat, Only One és Perception, de a négy évvel ezelőtti Time Will Fuse It´s Worth albumot is megidézték a Hollow Severer és a Where The Horizon Unfolds képében. Feszesen, pöcsölés nélkül tolták egymás után a nótákat, és láthatóan a közönség is élvezte a fellépést. A Kylesa kétségtelenül egy zseniális bulit adott, amit öröm volt végighallgatni.
  
  Az este fő produkciója az 1990-ben alakult Converge volt, és ismét megmutatták, hogy ők a kaotikus hardcore királyai. Remek hangzással megtámogatva, kirobbanó energiával tálalták zúzós szerzeményeiket. Látszott rajtuk a gazdag koncertrutin: Kurt Ballou hiba nélkül hozta a többnyire gyors, kaotikus gitártémákat valamint szépen hozta a vokálokat, ahogy Nate Newton basszer is besegített az énekbe a basszusozás mellett, Ben Koller pedig leszegett fejjel hozta a parádés dobtémákat. Jacob Bannon frontember a szokásosan felhergelt energiabombaként vezényelte le a bulit és üvöltötte/hörögte a jellegzetes hangján a dalszövegeket. Mikrofonjának zsinórjánál fogva dobálása és elkapása abszolút jellegzetes mozdulata, ahogy a magából kivetkőzött grimaszai és ideges járkálása is. Sokszor énekeltette az első sorokat is, valamint a számok közben többször megköszönte a nézősereg aktív részvételét. A közönség persze az első perctől levette a feszesen, izmosan előadott produkciót, volt itt fortyogó moshpit és folyamatos stagediving is néhány egészen vakmerő halálugrást bemutató figurával. A setlistben a kicsit letisztultabb tavalyi Axe To Fall nótái (Dark Horse, Reap What You Sow, Axe To Fall, Worms Will Feed/Rats Will Feast, Wishing Well, Damages, Cutter) mellett természetesen régebbi dalok is bőven felcsendültek. Volt a No Heroes-ról a Hearthache, a Hellbound, a Lonewolves és a címadó, a You Fail Me-ről pedig a First Light, a Hanging Moon és az Eagles Become Vultures. A definitív Jane Doe-ról a Concubine, a Homewrecker, a Distance And Meaning és a ráadást záró The Broken Vow hangzottak el, míg régi nótaként a Locust Reign képviseltette magát. Ugyan a mostani bulinak nem volt olyan katartikus a lezárása, mint a két évvel ezelőtti A38 hajós koncertnek a Jane Doe 11 perces frenetikus címadó nótája, de ezúttal is egy kerek, feszes, kiváló koncertet kaptunk.
  
  A nyár egyik legjobb klubkoncertjét adta a hozzánk is sűrűn látogató Converge alakulata, akik a szokásukhoz híven egy izmos megszólalással megtámogatott, pörgős, energiától duzzadó fellépést adtak. Az előzenekarok közül a Kylesa varázsolt el különösen, de a Gaza és a Kvelertak is remek koncertekkel szórakoztatták a nézősereget. Biztosan jön még a Converge errefelé, így aki most kihagyta ezt a fellépést, lesz még lehetősége pótolni, aki pedig jelen volt, tud még repetázni.


Kulcsszavak:
  converge     kylesa     gaza     kvelertak 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Converge myspace oldala

A Kylesa myspace oldala

A Gaza myspace oldala

 kapcsolódó cikkek: 

Megrázó animációval jelentkezett a norvég Kvelertak

Szeptemberben új Kvelertak album, az Endling jelenik meg

Hallgasd meg a Resolution 13-től a Massive Attack - Paradise Circus feldolgázását

Kvelertak, Planet of Zeus a Dürerben

Kvelertak: márciusban ismét Budapesten a norvég csapat
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
 kapcsolódó fotók: 

Converge (USA) - 2010. augusztus 9. Dürer

Kylesa (USA) - 2010. augusztus 9. Dürer

Gaza (USA) - 2010. augusztus 9. Dürer

Kvelertak (NOR) - 2010. augusztus 9. Dürer
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dance or die    tükrös    crazy town    ease of disgust    trigger the bloodshed    triptykon    sterbhaus    dave lombardo    nemjuci    world war z    electric ladyland    taking dawn    mission impossible ghost protocol    a diktátor    amy winehouse    death is not glamorous    leaner    polar bear club    noctiferia    the book of eli    corey taylor    peter watkins    unleashed    blackgates    tim ries  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!