hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2010. április 22. csütörtök   14:37
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Jarboe, Nachtmystium, Korog
2010. április 11., Budapest, Diesel Klub

  Aki a voks leadása után jóféle metal zenére vágyott, április 11-én a Diesel klubban egy remek koncerteseményen vehetett részt. A kísérletezős, egyedi muzsikákat képviselve fellépett a Jarboe mellett a pszichedelikus black metalt játszó Nachtmystum és a koszos rock/metal témákat döngető Korog is.
  
  A Korog nevű budapesti formáció 1995-ben alakult, és legutóbbi, negyedik nagylemezük Mumus címmel látott napvilágot 2008-ban. A srácok igazi szőröstökű rock/metal riffekkel megtámogatott muzsikát játszanak, melyet Kolos énekes hörgése tesz teljessé. Jó hangzással prezentálták a zúzós témáikat, de a csekély számú közönség inaktív hozzáállása rányomta a bélyegét a koncert hangulatára. Ugyan Kolos a számok közbeni vicces megjegyzéseivel próbálta mozgásra buzdítani a jelenlévőket, de pár mosolyra görbülő szájnál nem sikerült intenzívebb reakciót elérni. Ettől függetlenül becsülettel végigfűrészelte a Korog a programját, melyben jó pár bólogatásra ingerlő, fogós riffet hallhattunk. Egy kellemes bevezető produkciót nyújtottak az este két hátralévő bandája előtt.
  
  Az amerikai Nachtmystium műsorán sem telt meg a nézőtér, de a 2000-ben alakult, pszichedelikus black metalt játszó alakulatot már több néző követte figyelemmel. Blake Judd-ék idén készülnek kiadni az Addicts: Black Meddle Part 2 című ötödik nagylemezüket, amely az előző műveiknél is pszichedelikusabb vizekre fog evezni. Ez a koncert azonban inkább a zsigeri zúzást testesítette meg, ahogy a sebes black metal riffek örvénylettek hallójáratainkban. Sajnos a koncert hangzására a zajos, hangos, kásás jelzők illettek a legjobban, de a muzsikusok előadásában nem volt hiba. Igaz, csak hárman álltak a színpadon (a másodgitáros figura távol maradt), de így is sikerült hűen előadniuk a lemezre préselt, változatos és egyéni szerzeményeket. A 2008-as Assassins: Black Meddle Part 1-ról elhangzott az Assassins, az Away From Light és a Your True Enemy, a 2009-es Doomsday Derelicts kislemezről pedig a Life Of Fire és a Hellish Overdose. Az Instant:Decay albumról az A Seed For Suffering és a Chosen By No One került megidézésre, valamint az Addicts című, idén megjelenő lemezről is játszottak a High On Hate képében. Jó koncertet adtak Blake-ék, bár a szellősen ácsorgó közönség mellett az elég gyenge hangzás is elvett a fellépés értékéből.
  
  A Jarboe nevű hölgy által működtetett meghatározhatatlan stílusú, kísérletezős zenekar volt az este fő attrakciója. Az 1998-ban feloszlott Swans énekesnőjeként megismert hölgy egy ezer hangon performáló dalnok, akinek az experimentális zenéi abszolút művészi produkciókban öltenek testet. Egy fekete kámzsában jelent meg ezen az estén, és meggyőzően oldott meg minden vokális témát: kántált, énekelt, suttogott, lihegett. A színpadhoz illesztett lépcsőn többször lejött a közönségbe énekelni, de a dalok között nem igazán kommunikált a jelenlévőkkel. Inkább a muzsikát átélve és átadva vált integráns részévé az előadásnak. Az őt kísérő zenekar is nagy beleéléssel mélyítette a jó hangzással megtámogatott koncert különleges hangulatát. A gitáros és a basszer a többnyire lassú, súlyos témák pengetése közben bemozogta a színpadot, és a szintit valamint az effekteket kezelő rasztahajú fiatalember is eksztázisban játszotta végig a fellépést. Az előzetesen bejelentett infónak megfelelően az egyik dalnál Csihar Attila is tiszteletét tette a színpadon, és mantikus kántálása, valamint mély hörgése remekül egészítette ki Jarboe énekét. A közönségben is mutatkozott némi aktivitás a hipnotikus bambulás mellett, egy hosszúhajú fiatalember és kopasz barátnőjének eksztatikus vonaglása pedig valósággal beleillett a koncert előadásába (bár némi tudatmódosító szer hatására utalt). A fellépés egy jó 50 perc alatt véget ért, és így volt kerek egész. Számomra a művészi performansz tekintetében remek volt az előadás, de meg kell említenem, hogy szimplán zenei szinten nem tudott teljes mértékben megfogni. Túl elvont és formabontó akar lenni Jarboe művészete, amelyből nekem hiányoznak a könnyebben értelmezhető, tradicionálisabb zenei és dalszerkesztési elemek. Sokszor azt éreztem, hogy az ének terén túl eklektikus és ugyanakkor zeneileg monoton az előadott muzsika, így az élvezhető koncert ellenére otthon biztosan nem fogok Jarboe-t hallgatni.
  
  Akik vették a fáradtságot, hogy aznap este ellátogassanak a Diesel klubba, egy sajátos Jarboe koncert élményével gazdagodhattak a maga nemében szintén egyedi Nachtmystium és Korog fellépésével egyetemben. A sok ismert zenekar mellett kellenek az ilyen experimentálisabb bandák is, akik soha sem lesznek a tömeg kedvencei, de az önmegvalósítás ösvényét és a művészi szabadságot teljes valójukban tudják kibontakoztatni, és ezáltal egyediek lenni.


Kulcsszavak:
  jarboe     nachtmystium     korog 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Jarboe myspace oldala

A Nachtmystium myspace oldala

 kapcsolódó helyszín: 

Diesel Club - Budapest

 kapcsolódó előadók: 

Korog

 kapcsolódó cikkek: 

Jarboe (USA) & Helen Money (USA), vendég: The Devil´s Trade

Korog lemezbemutató és Void Ov Voices (Csihar Attila szóló)

Brutal Assault 2013: további fellépők

Nachtmystium, Jarboe, Korog

Spiritus Mortis, Korog, Nadir, Torn from Earth
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
Fear Factory, Butcher Babies, Ignea, Ghost Of Atlantis
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 cryptopsy    gifts from enola     robert redford    living dead army    grindrise fest vi    atlasz gábor    melting clouds    dystopia    szántó faszi    david bowie    blind myself    from afar    pszichoszingli    világveleje    marko hietala    jon lord    the sherlocks    tsjuder    loreena mckennitt    vended    Ötödik sebesség    morgan freeman    a thousand suns    van canto    sonic syndicate  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!