hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előadók   2005. február 11. péntek   14:33
1 hozzászólás

szerző: Pjotr
Séthy Viktor


  zongorista/gitáros szólista, improvizatőr
  
  1968-ban tévedtem erre a bolygóra.
  6 évesen kezdtem klasszikus zenét tanulni, zongorán. Tanáraim Bartai Ariadne, majd Flier Edit voltak. Édesapám mielőtt orvosi pályára lépett, elvégezte a Zeneművészeti Főiskolát hegedű szakon, így hát rengeteg jó zenét hallhattam már igen ifjú koromban. Ekkor kedveltem meg a jazzt, illetve erős benyomást tett rám az Észak-Afrikai zenei kultúra, lévén a család 1970-1973-ig Algériában tartózkodott.
  
  15 és fél évesen aztán be is iratkoztam a Postás Zeneiskolába, ahol is Binder Károly tanítványa voltam. Időközben ösztöndíjjal felvettek a bostoni Berklee Collage of Musicra, ám természetesen ekkor még nem állt módomban kimenni.
  1984 és 88 között egy barátom managerlésével beturnéztam az országot, majd Kelet- és Nyugat Európát. Többnyire improvizált szóló koncerteket adtam zongorán/orgonán (mint ahogy ma is), de partnereim voltak többek között Gadó Gábor,a Dave Holland Quintet tagjai,és Lee Konitz.
  1988-ban mint politikai menekült hagytam el az országot. Egy ideig Münchenben éltem, és dolgoztam, majd egy rokonom meghívó levele nyomán 1988 októberében New Yorkba utaztam. Néhány héttel érkezésem után a rokon kirakott az utcára - akkoriban egy keménypapír kongával, mint utcazenész kerestem a „kenyeremet”. Nem sokkal később megismerkedtem a szintén Magyar származású Zsolt Paul Golenyával, akivel megalakítottuk a P.G.Q. nevezetű formációt. A quartethez hamarosan csatlakozott Bob Magnuson szaxofonos. Két évet éltem le vidéken, egy Suffern nevezetű kisvárosban, ahol a helyi zeneiskola igazgató-helyettesi állást ajánlott fel, amit azonban zöld kártya híján nem tudtam betölteni. Ekkoriban fogadott tagjai közé a Rockland County´s Jazz and Blues Society. Miután minden megspórolt pénzemet ellopta az albérletem faburkolata mögül egy suhanc, véget vetettem a vidéki létnek, és beköltöztem New York Citybe, egy foglalt házba, mely ma már legális kultúr központ a Lower East Side-on (C-squat). Akkoriban csak egy rom volt, és amolyan művész telep, éjjel-napal folytak a jam-sessionök, s immár végre maradt időm arra is,hogy megtanuljak gitározni, dobolni, illetve itt írtam meg három regényemet.
  
  Felléptem ekkoriban pl. a Blue Note-ban, a Nefertiti-ben, a Knitting Factoryben is. Mielőtt azonban elkezdtem volna első szóló CD-m munkálatait, levert a lábamról valami egzotikus nyavaja - az orvosok 10%-nál kevesebb esélyt adtak arra,hogy agyáltalán megmaradok.
  
  Ez, és a honvágy végül haza hozott. 1993-at írtunk. 1994-ben ismerkedtem meg képzőművész feleségemmel, Bogárkával, akivel aztán együtt dolgoztunk 1998-ig, mikor is Kerepesen megvettük a közművek nélküli romot, melyet persze rendbe hoztunk, s ahol ma is élünk. Időközben inkább, mint képzőművész váltam magam is ismertté (”Független Magyar Szalon” tagság), köszönhetően festőművész apai nagymamámnak, akitől rengeteget tanultam.
  
  A hazai zenei életbe való vissza illeszkedésem nem sikerült maradéktalanul - külhonban inkább megbecsülik a munkáimat. Mert bár világszerte rengeteg, itthon - tudtommal - egyetlen rádió adó sem sugározza a zenéimet (kivéve a helyi Kerepes Rádiót,ahol mint műsorvezető is dolgoztam egy ideig).
  Jelenleg tanítok: zongorát, és gitárt, házi stúdiómban pedig több CD anyagát is rögzítettem,melyeket azonban szintén csak magán úton terheszthetek.


Kulcsszavak:
  Séthy Viktor 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 Séthy Viktor 2011. február 12. 18:55  #1
UTIKALAUZ AZ ELVESZETT VILÁGOKHOZ"



Kiállítás megnyitó,és zongora koncert.



Febr.18-án 17.30-kor a Kossuth Klubban (Nemzeti Múzeumnál)



Szeretettel várunk!!!



Bogár&Viktor

 kapcsolódó linkek: 

Séthy Viktor

Séthy Viktor youtube

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
Art of Haven
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 trentemoller    demi moore    dream evil    endgame    dreamworks    road zenekar    the moon and the nightspirit    volt 2011    vészkijárat    xerosun    volt 2001    paul anka    wolves in the throne room    amber smith    imminence    sorsügynökség    kampec dolores    bréma    rainbow    the agonist    nightwish    endgame    tom waits    omnivium    past perfect  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!