hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előadók   2005. február 11. péntek   12:19
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Plastic O´Hara


  A zenekar története
  
   A PLASTIC OHARA együttes még a tagok gimnáziumi éve alatt alakult, Lequartett néven. Mostani nevét újjáalakulásakor, 1996-ban kapta. Ekkor - rövid próbaidőszak után - a zenekar újból koncertezni kezdett: többször játszottak a Drums zenekarral az Almássy téren, felléptek a Banán Klubban a Fonó Budai Zeneházban, a Vox Caféban és a Diákszigeten. 1998. nyarán a Liszt Ferenc téri Búcsú Cafén a Budapesti Búcsú vendégei voltak. 1999. őszéig a zenekar folyamatosan koncertezett Budapest különböző klubjaiban.
  Ebben az időszakban meghívást kaptak több rangos zenei fesztiválra is, többek között: a Mediawave Fesztiválra (Győr), a Magyarországi Zene Ünnepe rendezvényeire (Budapest, egyetlen magyar zenekar a Muzsikáson és Sebestyén Mártán kívül), visszahívták őket a Budapesti Búcsúra is, és a Francia Intézet Péntek Esti Jazz műsorán is nagy sikerrel szerepeltek.
  
  A zene
   A Plastic Ohara új felfogások és irányvonalak keresésével foglalkozik a tradícionális jazzt néha felhasználva, gyakran azonban cáfolva is azt. Játékuk inspirálói leginkább olyan USA-beli meghatározó nevek, mint Frank Zappa, Miles Davis, John McLaughlin, David Torn és Bill Frisell. Zenéjükben a téma sokkal meghatározóbban kap szerepet, mint a hagyományos irányzatokban, egy számon belül nem ritka a két-három, kemény unisonokkal „feldobott” és megerősített vezérmotívum sem. A különböző metrumú, leginkább páratlan ütemek szembeállítására, a poliritmia és polimetria által keltett feszültség meglovagolására való törekvés (a témák egymásba fűzésével) a zenekarnak egyedien új hangzást teremt. Határozott cél azonban ennek az egyéniségnek bővítése új irányvonalakkal, mindig pergőbb megoldásokkal. Plastic Ohara Plays Big Drastic című albumuk 2000. áprilisában jelent meg.
  
  A zenekar tagjainak rövid életrajzai:
  
  BREZOVCSIK GÁBOR - klasszikus gitár
  A zenekar egyik alapító tagja. 1976-ban született, Debrecenben. 11 évesen kezdte tanulmányait Ghryneus Péternél. Jelenleg Roth Ede és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola klasszikus gitár tanszakának növendéke. Zeneszerzést és zeneelméletet Madarász Ivánnál tanul. Inspirációk: kezdetben John McLaughlin, Miles Davis, David Torn, Brandford Marsalis és John Coltrane. Vendégként játszott a Drums és a Deus ex Machina zenekarokban.
  
  HALMOS ANDRÁS - dob
  1974-ben született Budapesten. 17 évesen kezdett dobolni. Tanárai: Schultz János (klasszikus ütőhangszerek), Geröly Tamás, Nesztor Iván. Zeneelmélet tanára szintén Madarász Iván. A Lequartett és a Plastic Ohara előtt és működése alatt a Nembajazz, az Amon Re, a Laokoón Csoport, az Urizen, a Kárpát Mőbiusz, a Drums, az EF Zámbó HDB és a Kert együttesekkel és alkalmanként különböző swing zenekarokkal játszott.
  
  LUKÁCS GÁBOR - szaxofon
  1976-ban született, Budapesten. Zenei tanulmányait a Kodály Zoltán Zenei Általános Iskolában kezdte. Nyolc évig tanult altfurulyát, majd Dés László tanácsára a szaxofonra tért át. 1998-tól a Royal Conservatoire de Bruxelles jazz tanszakának hallgatója. Tanára Steve Houben, aki a világ legnagyobb zenészeivel játszott együtt. Belgiumban sokan felfigyeltek a tehetségére, többek közt Hatzi Georgiu világhírű basszusgitáros és Toots Tilemans is.
  
  SZERETŐ DÁNIEL - basszusgitár
  1977-ben született, Budapesten. Ghryneus Péternél kezdte klasszikus gitár tanulmányait 13 évesen. 1994-ben basszusgitárra tért át, melyet azóta Vajdovich Árpádtól és Glaser Pétertől tanult. 1998. óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz tanszakának basszusgitár szakán tanul.
  
  KESZEI KRISZTIÁN - elektromos gitár
  1972-ben született Budapesten. Autodidakta módon tanult zenélni. Hasonlóan a zenekar többi tagjához, 1999-ben Madarász Ivánnál tanult zeneelméletet. Első zenekarát még a gimnáziumi évek alatt alapította. Játszott még többek közt a Pink Freud, a Minimálkontakt és Freshfabrik zenekarokban, a Plastic Ohara mellett a Korog zenekar tagja.
  
  KATONA GERGŐ - szárnykürt, harsona
  1972-ben született Budapesten. 7-től 12 éves koráig hegedült Klasszikus trombitát és éneket is tanult Számtalan stílusú és összeállítású zenekarban játszott és játszik.
  
  VÁCZI DÁNIEL - szaxofon
  1972-ben született Budapesten. 6 éves korában kezdett hegedülni, majd 17 éves korától szaxofonozni. 1998-ban diplomázott az ELTE Biológus szakán, 1999-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakának hallgatója. Zeneelméletet Madarász Ivánnál tanul. A Plastic Ohara mellett a Timeless Life Qartett és a Quartet Yengibarian tagja. Játszott ezenkívül a Comethebe, a Triton, a Dragon FM és a Morpheus zenekarokban. 1999-ben közreműködött Gadó Gábor: One Glimpse is not enough c. lemezén.
  
  NAGY BALÁZS - szaxofon
  1975-ben Pécsen született. 5 évesen kezdett klarinétozni, 16 éves korában szaxofonozni. Zenei gimnáziumba járt, majd 1996-tól A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakának hallgatója. A Vajazz, a PMD, az Öregek Otthona zenekarokban játszott, jelenleg a Plastic Ohara zenekaron kívül a Road Kill Café együttes tagja.
  
  DISZKOGRÁFIA:
  
  Plastic O´Hara Plays Big Drastic (2000)


Kulcsszavak:
  Plastic O´Hara 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lies    tony allen    arkhorrl    mais rues des avenue    editors    absu    torture squad    vágtázó csodaszarvas    cattle decapitation    a kétballábas banda    carcass    ite missa est    bruce springsteen    christian epidemic    szenteleki gábor    tango underground    the safety fire    the chariot    deviant    arcok az efottrol    vam design center    stesztay dávid    2012    testcsere    solefald  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!