hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előadók   2005. február 11. péntek   12:20
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kispál és a borz


  Tagok:
  Lovasi András- ének, basszusgitár, szövegek, zene
  Kispál András- gitár, zene
  Michael Zwecker-új dobos!
  Dióssy D. Ákos- billentyűs hangszerek
  
  1987-ben Pécsett megalakul a zenekar, amelynek Lovasi András a Borz nevet javasolja, de Kispál András korábban a Vadkans tagja volt és akkor megfogadta, hogy többé nem játszik állatnevet viselő zenekarban. Különállását kifejezendő a Kispál és a Borz nevet verekszi ki.
  
  1988-ban turnék, fesztiválok, klub-fellépések nyomán népszerű alternatív zenekarrá válnak.
  1990-ben megjelenik első albumuk Naphoz Holddal címen. (A cím eredetileg Napozz Holddal, de a grafikus a telefonban elhallja a bediktált címet)
  
  1992-ben szerződnek A Human Telex alternatív kiadóhoz. Itt jelenik meg Föld, kaland, ilyesmi című albumuk, amely azonnal hatalmas szakmai és közönségsikert arat.
  1993-ban új kiadóhoz, a Rózsa Recordshoz szerződnek és kiadnak egy új albumot Ágy, asztal, TV címmel. Az album megjelenését teltházas koncertek követik országszerte, így a Petőfi Csarnokban is.
  
  1994-ben ismét kiadót váltanak, a PolyGrammal írnak alá szerződést. Nyár végén felveszik a Sika, kasza, léc című albumot, amellyel később az év rock albuma díjat nyerik.
  1996 februárjában kirobbanó sikerű unplugged koncertet adnak a Fővárosi Nagycirkuszban. A koncerttel egy időben megjelenik Ül című lemezük.
  
  1997-ben jelenik meg a Bálnák ki a partra című album és még ugyanebben az évben a Happy Borzday című anyag, amelyet az együttes 10 éves fennállását ünneplő pécsi koncerten rögzítettek.
  
  1998-ban lát napvilágot a Holdfényexpressz, ami azóta a zenekar legkelendőbb albumának bizonyult. Ennek kapcsán Lovasi András megfogalmazza az album erényeit:
  
  1. A bevett divatos zenei sémák (Danubius sound) kerülése, vagy csak parodisztikus, idézőjeles jelenléte.
  2. A szövegek ismét normálisak, talán kissé túl őszinték (lásd csöves világ Magyarországon, mint pl. Őszintén akarok élni, mi is, Sanyi!)
  3. Azért van modernkedés is (samplerek mértékkel), de alapvetően mi konzervatívok vagyunk, mint a polgári kormány.
  4. Nem is értjük, hogy miért nem mi vagyunk a Magyar Polgári Kormány Hivatalos Zenekara?
  
  Még ebben az évben Grünwalsky Ferenc Visszatérés című filmjéhez készített zenét a zenekar.
  99-ben még egy filmben, Jancsó Miklós Anyád!a szúnyogok c. alkotásában is jeleskedtek hőseink. A Ha az életben filmverzióját és egy Lagzi Lajcsival felturbózott instrumentális darabot pottyantottak el a rutinos beatzenészek.
  Március végén 4 napon át a Trafóban, szeptemberben 3 napon át Pécsett ment a zenekar, Hajdú Andrással készített színielőadása, a Tökéletes Helyettes c. zenés-videós-show-s egybeművészet pörölye.
  
  2000-ben aztán a már szokásos Almássy téri koncerten bejelentette a zenekar, hogy Vittay Ferenc az állandó vendégzenész, a pesti különítmény oszlopa többé nem lép fel a zenekarral. Helyét, különböző produkciókban más-más vendégművészekkel helyettesíti majd a zenekar.
  Tavasszal turné (Miért? Mi más?) és a következő lemez előkészületei. Az új lemez producere Bernard Hahn (Heaven Street Seven). Sok stuttgart-i kint tartózkodással demók, filmzenék lemezanyaggá stúdiózása, aztán filmzene anyag remix lemez (KispálraMix) miatti eltolódása. Közben a Dióssyval kvartettként szereplő zenekar Leskovics Gáborral (PUF) kiegészülve nagyszerű (legalábbis szerintük) koncerteket ad csendes-ülős verzióban is. Júniustól nagylemez felvétel, Stuttgartban a dob, basszus; a többi itthon a Főnix-ben.
  2000. augusztusában - a Szigetre - megjelenik a Hang és fény című maxi.
  
  2000. szeptember 18-én megjelent a Velőrózsák című új lemez, amit 2002 novemberében a zenekar 15 éves évfordulóján a Nagyon szerelmes lányok című EP követett. Az EP 4 vadonatúj felvétel mellett egy CD Rom-ot tartalmaz, ami a zenekar minden korszakából nyújt némi ízelítőt. Az új dalok között megtalálható az Anima Sound System énekesnőjével, Németh Jucussal felvett duett is.
  
  2003 április 14-én jelenik meg a Kispál és a borz új sorlemeze Turisták bárhol címmel, amelyről a zenekar frontembere Lovasi András így nyilatkozik:
  ”Mi is nagyon kiváncsiak vagyunk,hogyan fogadja a közönség ezt az albumot, hiszen az előjelek több mint kedvezőek. A zenekar 15 éves szülinapi koncerthelyszínein mindenhol nézőcsúcs (kivéve a Pecsát mert az évek óta tele van), és ami már-már vicces, a tavaszi (nem jubileumi, nem lemez-bemutató, csak úgy) turné eddigi állomásain az őszit is meghaladó érdeklődés. Eközben készült egy olyan lemez, -3 év után- amely a Kispál zenekart a legjobb formájában mutatja. A „Velőrózsák” hömpölygő, lassabb, a 70-es éveket idéző „progresszív” rockja után itt az új album ahol ismét a gitározósabb, pörgősebb, ütősebb, rövidebb témák kerültek előtérbe, és szinte minden olyan stílusjegy újra felbukkan ami szerepet kapott a Kispál zenekar eddigi lemezein (punk, folk, beat),de kibogozhatatlanul egybeszőve, szervesen összegyúrva. Az egységes megszólalásban, lendületben letagadhatatlan szerepe van az új dobosnak (Michael Zwecker), és annak, hogy a koncerteken is gyakran elforduló Leskovics Gábor (Pál utcai fiúk) sokkal jobban belefolyt a hangfelvételkészítésbe, mint eleddig, és a két (sokszor egyenrangú) gitár használata egyrészt izgalmasan új Kispál-sound-ot hozott létre, másrészt a legkorábbi Kispál-koncertek hangzását idézi fel, amikor 2 „csapkodó” gitárossal állt fel a zenekar a világot jelentő stb.
  
   A dallamok meglepően fülbemászóak, a szövegek jók (milyenek lennének?), és hogy valami negatívat is írjunk, aki meg akarja szerezni, annak pénzt kell érte fizetnie. Az album vásárlói egy Kispál klubkártyához is hozzájuthatnak, amelynek segítségével jelentős kedvezménnyel lehet majd koncertjegyeket, pólókat, egyéb rockandroll-termékeket vásárolni.” (Lovasi András)
  
  A 2003. november 24-én megjelenő Turisták Bárhol duplaalbum limitált példányszámban kerül forgalomba, és a tavasszal megjelent Turisták Bárhol lemez mellett egy koncertlemezt tartalmaz, melynek anyagát Rátgéber László (a női kosárlabda-válogatott és a sokszoros bajnok PVSK edzője - a zenekar régi barátja) válogatta össze a zenekar utolsó egy évének rögzítésre került koncertjeiből. Lovasi András azért is kérte fel őt, mert Rátgéber végighallgatta a tavaly (boltokban nem kapható) jubileumi koncert CD-k ( Budapest, Sopron, Győr, Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs) mindegyikét. Szempont volt még ,hogy olyan dalok kerüljenek erre az anyagra amik jelentős változást értek meg első lemezre kerülésük óta. Ezt később elvetették mert mind ilyen volt.
  Az együttes fennállása 15. évének tisztelgő jubileumi koncertkörútnak az volt a különlegessége, hogy a koncertlátogatók megrendelhették a fellépésen rögzített CD-t, és az együttes kipostázta rajongóinak az aláírt, számozott koncertfelvételt.
  
  A rajongók legnyagyobb örömére a dupla koncertlemez szimpla CD-árban lesz majd megvásárolható!
  A vidéki fellépések mellett az idei Sziget-koncert felvételét is hallhatjuk, ahol az együttes rekordlétszámú közönség előtt lépett fel!
  
  
  
  Diszkográfia:
  
  Naphoz Holddal (1991)
  Föld kaland ilyesmi (1992)
  Ágy asztal TV (1993)
  Sika, kasza, léc (1994)
  Fák, virágok, fény (1995, maxi)
  Ül (1996)
  Kicsit (1997, maxi)
  Bálnák ki a partra (1997)
  Happy Borzday (1997)
  Tesis a világ (1998, maxi)
  Holdfényexpressz (1999)
  Hang és fény (2000, maxi)
  Velőrózsák (2000)
  Nagyon szerelmes lányok (2002)
  Turisták Bárhol (2003)
  Turisták Bárhol (limitált, duplalemez) ( 2003)


Kulcsszavak:
  Kispál és a borz 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Kispál és a borz

 kapcsolódó cikkek: 

Megjelent a Kispál és a Borz 11. nagylemeze, a Beszorult mondat

Új Kispál és a Borz klip jött ki, ez a Mocsár

Duplázik a Kispál és a Borz a Budapest Parkban

A Budapest Parkban tartja egyetlen 2023-as koncertjét a Kispál és a Borz

Új dalokkal és orfűi minifesztivállal tér vissza a Kispál és a Borz
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
Art of Haven
Piglet´s Suicide
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 due date    hegyalja fesztivál    valentines day    steam engine    marlboro man    grindrise fest vi    wolf parade    fajkusz    rooney mara    beri ary    black sabbath    karácsony    forbidden    első osztályú vidéki srácok    burden    morbid angel    tyson    steve´n´seagulls    utolsó rapszódia    kristóf norbert    sturle dagsland    wolves in the throne room    kaltenbach open air    aborted    milkovics mátyás  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!