hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [média]  2010. január 5. kedd   16:25
1 hozzászólás

szerző: Morello
Underground Magazin Évértékelő 2009


  A továbbiakban szerkesztőségünk összegzi azokat a lemezeket és koncerteket, amelyek szerintünk a 2009-es évben meghatározónak számítanak - akár pozitív, akár negatív értelemben, valamint a 2010-re esedékes várakozásokat. Az alant leírtak egyéni vélemények, amelyek nyilván elsősorban az elkövető kedvelt zenei stílusaiból táplálkoznak.
  
  

MORELLO

  
  2009. év top lemezei:
  
  Idén szinte pont két pakkot tudnék összeszedni az általam legjobbaknak tartott lemezekről, így most kivételesen top20-at állítok össze a 2009-es termésből. Lássuk ezeket, ABC sorrendben:
  
  Artillery When Death Comes
  Chimaira The Infection
  Dalriada Arany-album
  DevilDriver Pray For Villains
  Ensiferum From Afar
  Five Finger Death Punch War Is The Answer
  Gama Bomb Tales From The Grave In Space
  God Forbid - Earthsblood
  Hatebreed Hatebreed
  Hatesphere To The Nines
  Kalapács Apokalipszis
  Killswitch Engage Killswitch Engage
  Kreator Hordes Of Chaos
  Lamb Of God Wrath
  Megadeth Endgame
  Municipal Waste Massive Aggressive
  Slayer World Painted Blood
  Sworn Enemy Total World Domination
  Vader Necropolis
  Warbringer Waking Into Nightmares

  
  A dán Artillery másodszori visszatérése egy iszonyatosan erős lemezt eredményezett a When Death Comes képében (az első visszatérés során, 1999-ben elkészült B.A.C.K. is élvezetes, bár elfeledett lett). Legfrissebb albumuknak már most méltó helye van az életműben, és a thrasher színtéren.
  A Chimaira idei lemeze, a The Infection talán egy kicsit borongósabb, elvontabb lett a tőlük megszokotthoz képest, de a kiváló zenekari teljesítmény, és a fogós, emlékezetes témák mégis mesterművé érlelték ezt az alkotást a szememben.
  A Dalriada véleményem szerint hazánk legtehetségesebb, leginkább hagyománytisztelő zenekara. Ők még munkásságuk során gyenge alkotást nem adtak ki a kezeik közül. A 2009-es évet Arany János tiszteletére szentelték, ugyanis az Arany-album az ő műveinek metal feldolgozásaiból szemezget. A friss nóták szépen felépítettek, élvezetesek, ahogy a csapattól megszoktuk, az újra felvett dalok esetében viszont a korábbi verziók valahogy jobban tetszettek (bár a Walesi Bárdok hangzásának mindenképpen igazságot szolgáltatott a 2009-es kiadvány).
  Az egyre nagyobb hírnevet szerző DevilDriver egyenletesen erős színvonalat képvisel legutóbbi lemezeivel. Az idei Pray For Villains még talán több finom megoldást tartalmaz, kevésbé „kőbunkó”, mint Dez Fafaráék eddigi falhozkenős alkotásai.
  Finnország egyik legkedveltebb zenei exportcikke is kitett magáért. Nem korszakalkotó, de vérbeli Ensiferum lemez született From Afar néven, mind a szélvészgyors tempók, mind a kellemes melódiák tekintetében kedvére tettek a rajongóknak.
  Lassanként az USA legújabb sztárocskája lesz a Five Finger Death Punch-ból. A magyar származású Báthory Zoltán csapata a modern metal, metalcore és a nu metal legjobb pillanataiból gyúrta össze War Is The Answer lemezét. Ezzel, és a megelőző The Way Of The Fist albummal a csapat sikerrel szólíthatja meg a Trivium lázban élő amerikai (és egyéb) ifjúságot.
  Az írek oldschool thrash üdvöskéje, a Gama Bomb ingyenesen letölthetővé tette a Tales From The Grave In Space lemezüket, amely a megelőző Citizen Brain-nel karöltve fergetegesen jó koncertnótákat rejt. Ez számomra be is bizonyosodott az év elején a csehországi Metalmania fesztiválon, sajnos az itthoni koncertje viszont elmaradt a Gama Bomb-nak.
  A zeneiparral való örökös szembenállásáról hírhedt God Forbid amolyan „csakazértismegmutatom” lemezt készített Earthsblood címmel, és bizony jól megmutatták! Minden eddiginél komplexebb, technikásabb, mélyebb alkotások születtek, az elejétől a végéig kiváló a lemez. A zeneipar kénytelen lesz leborulni előttük, ahogy a szakma és a rajongók már meg is tették.
  Kicsit szokni kellett az új Hatebreed-et, ugyanis a saját névre keresztelt lemez próbál valamelyest nyitni a dallamok irányába, talán egy új kezdet felé kacsintgatva. A brutalitásból és a tonnás súlyból viszont szerencsére így sem engednek, így bőven van miért szeretni Jamey Jasta-ék idei sorlemezét.
  A másik „hetes”, a Hatesphere To The Nines korongja az év elejétől kezdve igen gyakran zakatolt a lejátszómban, azóta sem tudtam megunni a dánok kiváló thrash metal alkotását.
  A Kalapács zenekar talán az idei albummal tört a legmagasabbra az etalonnak számító Ösztön óta (noha a közbülső alkotások is egytől egyig kiválóak). Az Apokalipszis nem a retro-heavy metal témáktól hemzseg, hanem modern ízű groove-okból és finom, ötletes megoldásokból lehet csemegézni, egészen a dobos posztig bezárólag. Kalapács ugyan nem versenyezhet 10 évvel ezelőtti önmagával, de az Apokalipszis lemez így is több, mint meggyőző.
  Bár a Killswitch Engage már másodszor jelentet meg nagylemezt ilyen címmel, nem lett önismétlő a 2009-es album, bár korszakalkotó sem. Egy jókora csokor élvezetes, jellegzetesen Killswitch stílusú dalt kapunk, ahol mind a zúzósabb részek, mind a fogós refrének, dallamok tekintetében egészen kiválót produkál a csapat.
  A Kreator 2001 óta ismét helyes hadiösvényen jár, azóta a legmagasabb színvonalnál nem adják alább. Így történt idén is, a Hordes Of Chaos elejétől végig fenntartja az izgalmat és az agressziót, ahogy azt egy thrash lemeznek mindenkoron tudnia kell. Ezt a lemezt januártól egészen mostanáig sem sikerült megunni, és minden bizonnyal ez már így is marad, hála Mille Petrozza-éknak.
  Amerikában a Lamb Of God újra és újra befészkeli magát a legjobbak közé kiválóbbnál kiválóbb nagylemezeivel. A Wrath is olyan lett, amilyennek lennie kell: agresszív, technikás, horzsolóan súlyos. Naná, hogy itt a helye.
  Eszméletlenül megtalált a Megadeth idei lemeze, Chris Broderick-kel a keze alatt valóban csodát művelt MegaDave. Eddig mindig is Metallica-párti voltam, de Dave most dörzsölheti a kezét, hiszen a lételemének számító örökös versengésben talán életében most először tudott úgy igazán fölékerekedni Ulrich-ék aktuális alkotásának, az amúgy szintén remek Death Magnetic-nek. Bárcsak Dave hangja is képzettebb lenne, hiszen az Endgame folyamán számos óriási ziccert hagy ki ezen a téren.
  Az őrült amerikai ifjonc crossover/thrash csapatnak, a Municipal Waste-nek talán most nőtt be kicsit a feje lágya. Bár a srácok most sem merészkednek 2-3 perc fölé, az idei album mégis sokkal letisztultabb, kimunkáltabb képet mutat. A védjegynek számító dili és a poénos szövegek nem maradnak el, de talán nevezhetjük a banda eddigi legkiforrottabb alkotásának a Massive Agressive-et.
  A Slayer az Slayer. Ők sosem csúsztak le az élről egyik kiadványukkal sem. Nekem a megelőző is nagyon tetszett, de a World Painted Blood sokat merít mind a klasszikus éra zenei világából, mind a modernebb, tőlük szokatlanabb megoldásokból, így az oldschool és a modern thrash rajongóknak egyaránt kedvence lehet. És az is lesz. Mert a Slayer az öl!
  A hardcore/metal-ban utazó Sworn Enemy egy bődületesen agresszív, bivalyerős lemezzel jött ki, Total World Domination címmel. Ezzel a lemezzel még talán az idei Hatebreed-et is lemosták az asztalról, ez pedig szerintem többet mond minden szónál...
  A Vader már jó ideje ontja a „tipikus” lemezeit, szinte belehallgatás nélkül lehet előre tudni, mi várható a lengyel hordától. A Necropolis album is bővelkedik a jellegzetesen véderes témákban, de talán itt-ott olyan ízek is felsejlenek, amelyek nem kimondottan mondhatók tipikusnak tőlük.
  Az ifjú Warbringer tavalyi albuma is óriási siker volt, most az idei Waking Into Nightmares folytatja a sort. Gyors, zúzós thrash csapások rontanak a hallgatóra, és nem kegyelmeznek. Nem csak a nagy öregek, hanem a trónkövetelő ifjú thrasherek is maradandó alkotást tettek le az asztalra.
  
  2009. év top koncerjei:
  
  A koncertek közül elvi megfontolásból csak a hazaiakat szoktam ide összeválogatni. Mégpedig azért, mert úgy gondolom, hogy a kedves Olvasót tökéletesen hidegen hagyja, hogy a tisztelt szerkesztő milyen fergeteges koncertet látott mondjuk Edinburgh-alsón... Sokkal érdekesebbek azok, amelyeken maga az Olvasó is részt vehetett, vagy lehetősége volt rá. Másrészt pedig ez a koncertszervezők felé is egyfajta visszajelzés, hogy mely bulik sikerültek a legjobban idén. Természetesen a külföldi bulik, fesztiválok is megemlítésre kerülnek, de különválasztva. Szóval a lista:
  
  1. Hegyalja Fesztivál 2009 (Machine Head, Death Angel, Testament, Kataklysm, Remorse, Neck Sprain, stb.) - 2009.07.15, Tokaj-Rakamaz
  2. Kreator, Caliban, Eluveitie 2009.02.13, Debrecen
  3. Bonded By Blood, Fueled By Fire, Neurasthenia 2009.05.27, Trafó Klub
  4. Paganfest (Korpiklaani, Unleashed, Die Apocalyptischen Reiter, Alestorm, Dalriada, Ex Deo, Swashbuckle) 2009.09.28, Diesel Klub
  5. Saxon, Iced Earth 2009.02.19, Petőfi Csarnok
  6. DevilDriver, God Forbid, Slytract 2009.06.25, Diesel Klub
  7. Chimaira, Unearth, Throwdown, Daath 2009.10.02, Diesel Klub
  8. Jon Oliva´s Pain 2009.06.10, Diesel Klub
  9. Stagediving Fesztivál (Dalriada, Watch My Dying, Cadaveres, 1KillEmbrace, Nasmith) 2009.09.19, Diesel Klub
  10. Artillery 2009.09.18, Kék Yuk

  
  Elképesztő felhozatalt ígért az idei Hegyalja Fesztivál, ilyen erős (metal) programmal szerintem még egyik hazai fesztivál se büszkélkedhetett. A Machine Head letaglózó, maratoni hosszúságú koncertet adott, egyértelműen az év legjobbja volt ez a buli. Pláne ha még hozzávesszük a Death Angel, Testament, Kataklysm, és további külföldi és hazai bandák brillírozását. Valóban kihagyhatatlan volt ez a rendezvény.
  Debrecenbe kellett utazni a Kreator, valamint a Caliban és Eluveitie koncertjeit megtekinteni, de kétségkívül megérte az út. A germán thrash veterán elképesztően hangulatos koncerttel mutatkozott be a Lovardában, a Caliban és az Eluveitie pedig szintén kiváló bulival szolgáltak, bár utóbbinak a hangzása hagyott maga után kívánnivalót.
  Egy fergeteges, igazi retro-thrash bulinak lehettek részesei azok, akik májusban a Bonded By Blood és a Fueled By Fire koncertjére elmentek. Lobogtak a hajak és a farmeringek, ezen az estén mindenki átérezhette, milyen lehetett anno a ´80-as években tombolni az ifjú Metallica-ra, Slayer-re, Exodus-ra.
  Az idei Paganfest bivalyerős felhozatalt ígért. Nekem a Dalriada, az Alestorm és az Ex Deo koncertje tetszett a legjobban. Szintén élvezetes volt az Unleashed és a Die Apocalyptischen Reiter, a Swashbuckle viszont képes volt rettenet hangzás mellett vidám hangulatot teremteni. A Korpiklaani bulija szintén kiváló volt, de valahogy a lassabb számok nem működnek annyira náluk.
  A heavy metal két alapbandája, a brit Saxon és az amerikai Iced Earth eszméletlenül nagy bulit vágtak le a Petőfi Csarnokban. Minden jelenlévő fémszívű kedvét lelte abban a fergeteges hangulatban, amit a két zenekar varázsolt elénk.
  A zúzásra kiéhezett metalosoknak remek alkalomnak számított a tengerentúli DevilDriver és God Forbid koncertje, mindkét csapat óriási elánnal lépett a deszkákra, és teljes mértékben kenyérre kentek minden jelenlévőt. A thrash/death metalban utazó miskolci Slytract is kiválóan játszott.
  Hasonlóan durva, modern hangulatú metal buli maradt még októberre is, lehengerlő bulit kaptunk ismét az Unearth-től, a Chimaira pedig még rátett egy lapáttal. A Throwdown szintén képes volt feltüzelni a headbang-elni akaró rajongókat, a Daath szintúgy jól teljesített.
  Szerencsére nem maradtunk idén Jon Oliva mester mágikus hangulatú koncertje nélkül, az egykori Savatage agytröszt ezúttal a Diesel Klubban részesített minket a csodában. Az előzenekarok nem voltak igazán említésre méltóak, de Jon és csapata miatt egyértelműen megérte jelen lenni.
  Bivalyerős felhozatallal állt össze az idei Stagediving Fesztivál. A Dalriada, Watch My Dying, Cadaveres, Nasmith, 1KillEmbrace zenekaroktól kivétel nélkül fantasztikus előadást láthattunk.
  Jó pár malőr tarkította a Kék Yukban a dán Artillery koncertjét, viszont a legendás dán thrash banda nagy sikerrel prezentálta újabb és régebbi nótáit. A közönség vevő volt a tombolásra, vérbeli hangulatos underground bulit láthattunk.
  
  Persze bőven van még mit emlegetni idén, hiszen rengeteg kiváló koncertet szerveztek meg 2009-ben, ezt a tízest is nehéz volt kiválogatni közülük. Igazságtalan lenne, ha legalább címszavakban ne emlékeznék meg többek között a Volbeat, DragonForce, Turisas, Soulfly, Arch Enemy, Mercenary, Municipal Waste, Skyclad, Beatallica koncertjeiről, továbbá itthonról a Dalriada és Remorse zenekarok is élménydús bulikkal ajándékoztak meg, de ne felejtsük ki a Kalapács, Omen, Bloody Roots, Kóbor Angyal és a Fekete Bárányok nevével fémjelzett Wigwamos bulit sem, ahol szintén fergeteges volt hangulat. Ezek közül bármelyik koncert akár a fenti tízes listában is helyet kaphatna.
  
  Külföldi fesztiválokat illetően kikerülhetetlenek a februári Metalmaniás élményeink a csehországi zlin-ben, ahol olyan bandákra tomboltuk széjjel magunkat az összeesésig, mint a Soulfly, Exodus, Overkill, Torture Squad, Gama Bomb. Nem sokra rá, május végén már újra fesztiváloztunk, ezúttal Ausztriában, a Summer Nights fesztiválon, ahol többek között a Kreator, Sodom, Arch Enemy, Ensiferum, Satyricon, Kataklysm, Eluveitie, Behemoth, Legion Of The Damned, Sabaton, Mercenary, Cataract, Aborted, Nearea, Keep Of Kalessin, Graveworm, Equilibrium, Alestorm adtak felejthetetlen koncertet.
  Felejthetetlen volt nyáron a szokásos szlovéniai Metalcamp fesztivál is, de sajnos a folyamatos esőzés és az óriási sártenger miatt. Az efölötti bosszankodást leszámítva a zenei program ugyancsak első rangú volt, a Nightwish, Blind Guardian, Down, Dimmu Borgir, Hatebreed, Amon Amarth, Kreator, Edguy, Testament, Sodom, Lamb Of God, My Dying Bride, Dragonforce, Satyricon, Deathstars, Legion Of The Damned, Death Angel, Napalm Death, Vader, Belphegor, Die Apokalyptischen Reiter, Keep Of Kalessin, Destruction, Alestorm nevei garanciát jelentenek erre.
  
  2009. év csalódásai:
  
  Sajnos ilyenekből is akadt pár. A Brainstorm idei lemeze, a Memorial Roots tartalmaz jó pillanatokat, de összességében mégis unalomba fullad. Hasonlót lehet elmondani az új Sonata Arctica-ról, a The Days Of Grays az Unia vonalát viszi tovább, igényesen, de kapaszkodóktól mentesen. A brit thrasher Evile első lemeze kiemelkedően jó volt, az Infected Nations viszont jó szívvel is csak közepesnek mondható. A szupertehetségként induló Drone Juggernaut albuma ugyancsak nem lett kiemelkedő idén.
  Hihetetlenül vártam Tim „Ripper” Owens szóló korongját, de csalódás ért. Hiába dolgozott együtt Ripper világszínvonalú zeneszerzőkkel, az album pár számtól eltekintve eléggé semmitmondó lett. Az új Korpiklaani, a Karkelo próbál néha kicsit komolyabb, megfontoltabb vizekre evezni, de nem áll ez jól nekik. Nem lett rossz ez az album, de kevés az igazán kiemelkedő nóta.
  A Kataklysm tagok projektjeként működő Ex Deo koncertjének óriási hangulata volt a Paganfest-en, de lemezen valahogy mégis elhömpölyög mellettem a zene. A Whiplash visszatérő lemeze, az Unborn Again sem hatott meg túlzottan, nyomába sem ér a zseniális debütalbumnak.
  Koncertek terén bántottak az elmaradt bulik, amelyekből azért kijutott idénre is. Gyengébb koncertélménynek esetleg az Ektomorf áprilisi buliját tudnám megnevezni, ott valahogy sokaknak nem jött át a hangulat az A38 Hajón.
  
  2010. év reménységei:
  
  Így is sokat pofáztam már, úgyhogy inkább rövidre zárom a végére. A lemezekben és koncertekben hihetetlenül gazdag 2009-es évnek remélhetőleg méltó folytatása lesz a 2010-es. Már most számos komoly buli kilátásban van, valamint metal albumokból is lesz mire várakozni 2010-ben. A nagy dömping azért valahol nehéz is, hiszen nem egyszerű kiválogatni az értéket a masszából, még az internet, myspace, stb. segítségével sem. De inkább a bőség zavarával kelljen szembesülnünk, mint a válság ínségével. Mert akármennyire is „divat” hangoztatni a válságot, jó zenéből szerencsére így sem szenvedünk hiányt, ha kellően nyitottak, és nem utolsósorban szemfülesek vagyunk. Ezt a nyitottságot és szemfülességet kívánom a Kedves Olvasóknak 2010-re, a régi kedvencek mellett ismerjünk meg új zenéket, figyeljük a megjelenéseket, és tőlünk telhetően igyekezzünk értesülni a jó koncertekről, hiszen igenis vannak ilyenek, helyi szinten is, amelyek fergeteges élményt tudnak biztosítani azoknak, akik nem átallják átérezni a hangulatot.

  

BARNA

  
  2009. év top lemezei:
  
  1. Alice In Chains - Black Gives Way To Blue
  2. Pelican What We All Come To Need
  3. Nile - Those Whom The Gods Detest
  4. Dying Fetus - Descend Into Depravity
  5. Despised Icon - Day Of Mourning
  6. Katatonia Night Is The New Day
  7. Paradise Lost Faith Divides Us - Death Unites Us
  8. Isis - Wavering Radiant
  9. Lamb Of God Wrath
  10. Converge - Axe To Fall

  
  A tavalyi és tavalyelőtti esztendőben is azzal kezdtem az értékelést, hogy évről évre egyre kevesebb minőségi lemez jelenik meg. Nos, a 2009-es év egy egész jó felhozatalt nyújtott albumok terén, sok kiváló alkotás született. Persze az óriási lemez kavalkádból most is nehéz kiválogatni a ragyogó igazgyöngyöket, de korántsem lehetetlen a feladat.
  A 2009-es évben az első helyre az Alice In Chains visszatérő lemezét tettem. Ebben a pozitív meglepetés ereje is szerepet játszott, hiszen annyira nem rajongtam korábban az Alice In Chains-ért és nem is vártam különösebben a Black Gives Way To Blue-t, de annyira elkapott pár hallgatás után ez a remek dalokat tartalmazó, hibátlanul felépített lemez, hogy a listám élére került.
  A második helyen az instrumentális post metalt játszó Pelican új lemeze szerepel. Az előző, City Of Echoes című alkotás is remek volt, de a What We All Come To Need annyira magával ragadott, hogy bármikor szívesen újra hallgatom a csodás dalokat tartalmazó korongot.
  A Nile szerepeltetése már nem olyan meglepő a listámban, hiszen az egyiptológus death metalosok mindig átlagon felülit alkotnak. A Those Whom The Gods Detest egy kicsit letisztultabb muzsikát rejt, és ugyanolyan izgalmas, mint a korábbi Nile mesterművek.
  A Dying Fetus szintén régi kedvencem, és az új lemezük sem okozott csalódást. Brutális, komplex death metal igazán dinamikus, változatos formában. Minden death metal rajongónak csak ajánlani tudom.
  A Despised Icon szintén egy jó lemezzel rukkolt elő 2009-ben. Bár annyira nem ütött nagyot a Day Of Mourning, mint az előző két albumuk, így is leiskolázzák a sok divatarcot futtató deathcore mezőnyt. No és élőben is izomból aprítanak.
  A Katatonia muzsikája is kedves szívemnek, és a Night Is The New Day egy jól sikerült album lett. Bár kicsit túl egy síkon mozognak a dalok, és nem érzem túl változatosnak a lemezt, nekem hiányoznak az úgymond kiemelkedő nóták. Ettől függetlenül egy egységesen erős színvonalú album született, és márciusban élőben is hallhatunk majd új dalokat a Dürer kertben.
  A Paradise Lost is jelentkezett új albummal, ami szintén remekül sikerült. Egyre visszakeményednek Nick Holmes-ék az utóbbi években, és ezen a 2009-es lemezen a fogós refrének valamint a reszelős riffek egyaránt ütnek a kiválóan megformált nótákban.
  Az Isis új albuma ugyan elsőre annyira nem tetszett, de a többszöri hallgatás és a novemberi Diesel klubos koncert segített megismertetni az értékeivel. Nyugisabb, kevésbé felkavaró zenét rejt, mint a felülmúlhatatlan Panopticon, de így is egy kiváló lemez.
  A Lamb Of God a groove-okban gazdag thrash metal egyik legnagyszerűbb képviselője, és az új lemezük is kivasalja az embert, mint egy úthenger. Magával ragadó, fejrázásra késztető riffek tarkítják a zúzós nótákat. Kár, hogy a 2010-es európai turnéjuk elkerüli hazánkat.
  A zajkirály Converge új albuma sokkal emészthetőbb, és mégis megkapó és változatos muzsikát rejt, így méltán szerepel 2009 legjobb lemezei között az Axe To Fall.
  Az említett tíz album mellett felsorolásszerűen megemlítek még pár lemezt, melyek jól sikerültek, de nem kerültek be a top 10-be:
  
  Maylene And The Sons Of Disaster III
  A Storm Of Light - Forgive Us Our Trespasses
  Obscura - Cosmogenesis
  Asphyx - Death... The Brutal Way
  16 - Bridges To Burn
  Mastodon - Crack The Skye
  My Dying Bride - For Lies I Sire
  Vomitory Carnage Euphoria
  The Red Chord - Fed Through The Teeth Machine
  Kreator - Hordes Of Chaos
  Russian Circles - Geneva
  Cannibal Corpse - Evisceration Plague
  Hatebreed Hatebreed

  
  Itt is beszerzésre érdemes, minőségi produktumok szerepelnek, számomra különösen az Obscura, az Asphyx, az A Strom Of Light, a Maylene And the Sons Of Disaster és a sludge-os 16 új albumai voltak kiemelkedőek.
  
  2009. év top koncertjei:
  
  1. Burst, The Ocean, Bison B.C., Medeia - március 3., Budapest, Dürer kert
  2. Down, Voivod, Sunday Fury - június 23., Budapest, Petőfi Csarnok
  3. Suffocation, The Faceless, Brujeria, Psycroptic, Pestilence -Brutal Assault 2009 fesztivál, augusztus 6-8., Csehország, Jaromer
  4. Rosetta, Blindead, City Of Ships - június 21., Budapest, Dürer kert
  5. Isis, Transitional - november 15., Budapest, Diesel Club
  6. Entombed, Merauder, Devious, Locust On The Saddle, Nadir - december 15., Budapest, Dürer kert
  7. Misery Index, Hate Eternal, Psycroptic, Beneath The Massacre - augusztus 10., Budapest, Diesel Club
  8. Arch Enemy, Mercenary - május 26., Budapest, Diesel Club
  9. The Black Dahlia Murder, Cephalic Carnage, Psycroptic, Sylosis - február 1., Budapest, Dürer kert
  10. Thrash And Burn Tour 2009 (Arsonists Get All The Girls, Carnifex, Beneath The Massacre, Darkest Hour) - április 28., Budapest, Dürer kert

  
  A rendezvényeket illetően szintén egy erős évet tudhatunk magunk mögött, tényleg nehéz volt 10 eseményt kiválasztani a 2009-es koncertdömpingből.
  Az első helyre a Burst fellépését tettem, amely március elején volt a Dürer kert kistermében. Annyira magával ragadott a muzsika hangulata, melyre csak nagyon kevés koncerten kerül sor. Emellett az is pluszt jelent az értékelésnél, hogy sajnos feloszlott a Burst, így (legalábbis egy időre) nem láthatjuk őket, és ebből a fantasztikus élményből, valamint a kiváló lemezeik hallgatásából tudunk táplálkozni.
  A Down júniusi fellépésére már régóta várt a magyar közönség, főleg, hogy tavaly meghiúsult a Petőfi Csarnokos buli. Idén pótolva lett a fellépés, sőt a legendás Voivod játszott a Down előtt, és mindkét banda egy felejthetetlen előadással ajándékozta meg a hallgatóságot.
  A harmadik helyre a cseh Brutal Assault fesztivál pár koncertjét tettem. Idén is eszméletlen jó felhozatalt kaptunk a 3 napos rendezvényen, sőt még az időjárást is jó volt. A Suffocation fellépése mindent vitt, de a The Faceless, a Brujeria, a Psycroptic és a Pestilence is zseniális produkciót nyújtott.
  A post metalos Rosetta egy érzelmeket felszabadító, fantasztikus hangulatú bulit adott a Dürer kertben. A hallgatóság napokig a hatása alá került a muzsika és a zenészek által sugárzott masszív érzéseknek.
  Az Isis szintén egy csodás élménnyel ajándékozta meg a Diesel klubba látogatókat, a post metal stílus nagyjai a nevükhöz méltó, hibátlan performanszot adtak.
  A svéd death metal egyik öregjének számító Entombed az év végén adott egy igazi, mocskos death n roll bulit a Dürer kertben, amelynek össznépi tombolása szintén kellemes emlék marad.
  Augusztusban sem maradtunk klubbuli nélkül, a Misery Index, a Hate Eternal, a Psycroptic és a Beneath The Massacre által lebonyolított death metal koncertestnek nagy sikere volt.
  Az Arch Enemy a sok elmaradt hazai koncertet pótolta a Diesel klubban, és május végén remek koncertprogrammal és hangulattal kárpótolták a hazai rajongókat.
  Február elején is volt egy remek death metal koncertest, ahol a Cephalic Carnage és a Psycroptic nyújtott kimagasló teljesítményt, a nálunk sűrűn megforduló The Black Dahlia Murder mellett.
  Április végén pedig a Thrash And Burn Tour mini fesztiválja érte el hazánkat, ahol sok deathcore csemege kényeztette el a kiéhezett közönséget. Engem a komplex death metalos Beneath The Massacre kápráztatott el különösen, de a Darkest Hour és a Carnifex is remek koncertet adott.
  
  2009. év csalódásai:
  
  Az év csalódásait illetően pár, tavaly már leírt dolgot most újra felemlegetek. Az egyik az, hogy továbbra is nehéz az arctalan, szürke lemezek tengeréből kifogni az igazi értéket, és hogy a divatos, trendi stílusokban (ami most a deathcore) valósággal burjánzanak a csapnivaló produkciók. A másik pedig, hogy sajnos hazákba többségében továbbra sem éri meg elhozni az underground (death metal, black metal, doom, sludge) turnékat. Valamint a sok pénzt kérő, nagy nevek is elkerülik hazánkat. Az underground bulikra a magyarázat, hogy kevesen jönnek el ilyen rendezvényekre, és bukó pénzügyileg a buli, a nagy neveknél pedig nagy a rizikó, hogy sikerül-e nyereségesre kihozni a jelentős befektetést igénylő koncerteket. Így amíg ilyen gazdasági helyzet uralkodik az országban, jobban tesszük, ha többször Bécsbe látogatunk. (Például tavasszal lesz ott The Dillinger Escape Plan, Mastodon, Machine Head, Hatebreed, Lamb Of God, Slayer, Suffocation, Dying Fetus, Origin, Eyehategod).
  Lemezek terén nem ért különösebb csalódás 2009-ben, bár az új Suffocation lemezzel egyáltalán nem voltam elégedett, tőlük jóval többet vártam.
  Koncerteknél a Kaltenbach Open Air fesztiválban csalódtam: elmaradt zenekarok, viszonylag gyenge zenei felhozatal, sárban dagonyázás, mindent elpusztító vihar és hideg tépázta az idegeimet. Ezen kívül csak azt bántam, hogy júliusban nem mentem Bécsbe a The Dillinger Escape Plan, Sepultura koncertre, és ősszel kihagytam a bécsi Clutch bulit valamint a budapesti Alice In Chains koncertet.
  Számomra csalódást jelentett, hogy a zseniális muzsikát játszó svéd Burst feloszlott, no és a kiváló formát mutató, izmos lemezekkel visszatérő holland Gorefest ismételten beszüntette működését.
  
  2010. év reménységei:
  
  A 2010-es évben is rengeteg kiváló lemez várható: The Dillinger Escape Plan, Immolation, Fear Factory, Borknagar, Decrepit Birth, Nevermore, Rotting Christ, Textures, Neurosis, Unearth, Cephalic Carnage, Dark Tranquillity. Még bízok az utóbbi lemezével magát teljesen lejárató Crytopsy-ban is, hogy visszatérnek ahhoz, amihez a legjobban értenek, és hogy 2010-ben végre lesz új Morbid Angel lemez. Örülnék egy Crowbar és egy Corrosion Of Conformity albumnak is. Nagy reménység, hogy az újjáalakult Decapitated és a The Crown egy seggberúgós visszatérő lemezzel jelentkezik, valamint hogy koncerten is kitesznek majd magukért. A Decapitated-et el is lehet csípni a május végi Metalfest Open Air-en, amely végre hosszú idő után igazi, háromnapos metal fesztivál lesz Budapesten, Csillebércen. Ezen jó hír mellett 2010 amúgy is jó koncertekben fog bővelkedni, elég csak a Rammstein-re és a Metallica-ra gondolni. A klub bulikat illetően sem panaszkodhatunk, lesz itt a Bonecrusher fesztiváltól kezdve, The Gathering-en, Hypocrisy-n és Volbeat-en keresztül, Katatonia és Ulver koncertig rengeteg finomság. Amely turné pedig elkerüli hazánkat, az Bécsben úgyis lesz, így lehet sűrűn autózni vagy vonatozni, gyorsan el lehet jutni az osztrák fővárosba.
  Külföldi fesztiválokat illetően a Brutal Assault 2010-ben fogja ünnepelni tizenötödik születésnapját, így minden eddiginél jobb felhozatal várható, és már eddig is bejelentettek pár ütős zenekart (Cannibal Corpse, Converge, Despised Icon, Dying Fetus, Ihsahn, My Dying Bride, Necrophagist, Origin). Ami még felkeltette az érdeklődésemet, az a holland Neurotic Deathfest, amely április végén, május elején kerül megrendezésre Tilburg-ban, és remek fellépőket sikerült 2010-re leszervezniük.
  No és újra ad koncertet 2010-ben az Autopsy és a Gorguts. Remélem, hogy nem csak egy-egy exkluzív buliról van szó, és én is elcsíphetem majd egyszer ezen két definitív bandát élőben.
  Végül 2010-re is magával ragadó koncertélményeket és minőségi, értékes lemezeket kívánok minden olvasónknak!

  

TOKI

  
  
  2009. év top lemezei:
  
  1. Muse - The Resistance
  2. Enter Shikari - Common Dreads
  3. Afi - Crash Love
  4. Sights & Sounds - Monolith
  5. Editors - In This Light And On This Evening
  6. Kasabian - West Ryder Pauper Lunatic Asylum
  7. Gallows - Grey Britain
  8. Biffy Clyro - Only Revolutions
  9. A Day To Remember - Homesick
  10. Amorphis - Skyforger

  
  
  2009. év top koncertjei:
  
  1. Leonard Cohen Papp László Sportaréna Augusztus 31.
  2. Sights & Sounds Dürer Kert Október 19.
  3. Bloc Party Sziget Fesztivál Augusztus 13.
  4. Nine Inch Nails Syma Csarnok Július 24.
  5. Klaxons Sziget Fesztivál Augusztus 15.
  + In Flames Petőfi Csarnok Április 1.
(csakazértis)
  
  
  2009. év top filmjei:
  
  1. Watchmen
  2. Avatar (IMAX)
  3. Harry Potter és a Félvér Herceg
  4. A Pankrátor
  5. District 9
  6. Becstelen Brigantyk
  


Kulcsszavak:
  artillery     when death comes     chimaira     infection     dalriada     arany     devildriver     pray for villains     ensiferum     from afar     five finger death punch     war is the answer     gama bomb     tales from the grave in space     god forbid     earthsblood     hatebreed     hatesphere     to the nines     kalapács     apokalipszis     killswitch engage     kreator     hordes of chaos     lamb of god     wrath     megadeth     endgame     municipal waste     massive aggressive     slayer     world painted blood     sworn enemy     total world domination     vader     necropolis     warbringer     waking into nightmares     hegyalja     machine head     death angel     testament     kataklysm     remorse     neck sprain     caliban     eluveitie     bonded by blood     fueled by fire     neurasthenia     paganfest     korpiklaani     unleashed     apocalyptischen reiter     alestorm     ex deo     swashbuckle     saxon     iced earth     slytract     unearth     throwdown     daath     jon oliva     stagediving     watch my dying     cadaveres     1killembrace     nasmith     metalmania     summer nights     metalcamp     alice in chains     black gives way to blue     pelican     city of echoes     what we all come to need     nile     those whom the gods detest     dying fetus     despised icon     day of mourning     katatonia     night is the new day     paradise lost     nick holmes     isis     panopticon     lamb of god     converge     axe to fall     obscura     asphyx     a strom of light     maylene and the sons of disaster     burst 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 csupi 2010. január 06. 15:40  #1
a harmadik lista áll hozzám a legközelebb

 kapcsolódó linkek: 

Underground Magazin Évértékelő 2008

Underground Magazin Évértékelő 2007

 kapcsolódó előadók: 

Isis
Watch My Dying
Cadaveres De Tortugas

 kapcsolódó cikkek: 

Együtt érkezik a Dürer-be a Hatebreed és a Crowbar

Zenei apokalipszis: Az ERRA új albuma letarolja a hallgatókat

Megjelent a Five Finger Death Punch - Afterlife deluxe kiadása

A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban

Mégiscsak újraéledt a Slayer
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
 kapcsolódó fotók: 

Kalapács és az Akusztika - 2010. március 20. Pecsa

Lamb of God (USA) - 2010. május 21-23. MetalFest Open Air Hungary - Csillebérc

Vader (PL) - 2010. május 21-23. MetalFest Open Air Hungary - Csillebérc

Warbringer (USA) - 2010. február 23. Blue Hell

Death Angel (USA) - 2010. május 21-23. MetalFest Open Air Hungary - Csillebérc

Korpiklaani (FIN) - 2010. május 21-23. MetalFest Open Air Hungary - Csillebérc

Alestorm (SCO) - 2010. november 14. Club 202

ISIS (USA) - 2009. november 15. Diesel klub

Lamb of God (USA) - 2010. május 21-23. MetalFest Open Air Hungary - Csillebérc

Converge (USA) - 2010. augusztus 9. Dürer
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 made of hate    nicia    fővárosi nagycirkusz    katherine heigl    fleshgod apocalypse    bookmarks    banco de gaia    grand mexican warlock    nergal    larry hangman    vektor    spread eagle    hogyan lopjunk felhőkarcolót    morgan freeman    fall out boy    saoirse ronan    assassin    beady eye    deathstars    sonata arctica    travolta    letlive    shrek 4    adam darski    nachtmystium  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!