hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [mozaik]  2009. december 10. csütörtök   10:10
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A Dóm Téri Advent harmadik hete
2009.december 11-15. Szeged - Dóm Tér

  A 96 éves Rátkai Sanyi bácsi, Szeged egyetlen papucskészítő mestere fogja vasárnap este fellobbantani az ország legnagyobb adventi koszorújának utolsó előtti gyertyáját. A Dóm Téri Advent harmadik hétvégéje, minden eddiginél izgalmasabb programokkal várja látogatóit. Pénteken és vasárnap a Nemzetközi Betlehemes Találkozó délvidéki résztvevői váratlanul toppannak majd be a vásári forgatagba.
  
  Már a csütörtök is két különlegességet kínál; délután szicíliai marionett figurákkal elevenedik meg betlehemes játék, majd este fellép Szeged legrégebbi zenekara, a több mint 20 éve működő Gőzerő. A népszerű hardrock-folk banda megújult repertoárral áll a rajongók elé.
  Pénteken az EAST együttes alapítója, Varga János új formációja, a Mediterrán Combo játszik latin dallamokat. Varga több tucat reklámfilm zeneszerzője, akinek munkásságát a műfaj Oscar-díjával is jutalmazták már.
  
  A hét utolsó három napján a Dóm térnek jelképesen két színháza lesz. A meglévő bálaépület mellett egy mozgó népi színház is, mert igazi meglepetésként, pénteken és vasárnap, váratlanul fog felbukkanni közel egy tucatnyi betlehemes csoport a vásározók között. A Dóm Téri Advent látogatói így bármelyik pillanatban, a legősibb karácsonyi népszokás interaktív résztvevőivé válhatnak. A téli ünnepkör szent hagyományának számító betlehemezést, a Délvidék magyarok lakta területeiről érkező gyermekek és felnőttek fogják bemutatni, akiknél ez a szokás ma is elevenen él. Teljesen autentikus dramatikus játékuk korhű ruhákban, vicces-megható párbeszédekben mesélik el Jézus születésének történetét.
  
  A vasárnap este minden szempontból egyedülállónak ígérkezik. Az óriás adventi koszorú egyetlen, az örömet, az ünnep közeledtét jelző rózsaszín gyertyáját Rátkai Sándor papucskészítő gyújtja meg. A 96 esztendős mester egy kihalóban lévő mesterség utolsó képviselője. Sanyi bácsi szinte hazajön a Dóm térre, hisz korábban itt működött műhelye, ahol olyan neves művészek is vásároltak tőle szögedi papucsot, mint Sebestyén Márta. A mester által készített lábbeli valóban páratlan, mert egy-egy méret ugyanazon a kaptafán készül, és csak a taposással válik jobb- illetve ballábassá. A régen sertésszőrrel bélelt lábravaló a török korból maradt ránk, a vérmes szegedi menyecskék a legenda szerint pasát is vertek vele. A szögedi papucs igazi kuriózum, a nagy árvíz után vált szokássá, s olyannyira megszerették a helyiek, hogy a
  
  december 11., péntek
  
   Napközben: Nemzetközi Betlehemes Találkozó
  A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Debreceni Művelődési Központ és a Debreceni Csokonai Színház közös szervezésben ismét megrendezi a Nemzetközi Betlehemes Találkozót, amely hagyományosan a Kárpát-medencei magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje.
  A Dóm Téri Advent, illetve a szervező Ördögszekér invitálásának eleget téve a talákozó delvidéki résztvevői évek óta útba ejtik Szeged városát. Megpihennek a Dóm téren, s bemutatják műsorukat.
  A határátlépés tortúrája, az utazási távolságok valamint a debreceni és Debrecen környéki fellépések miatt érkezésük időpontját nem tudjuk percre pontosan közzé tenni. mentségükre, mentségünkre említjük, hogy a múlt századi falusi betlehemezők sem tették közzé előre érkezésük időpontját.
  
   17.00 Raven Dark - koncert
  A DARK RAVEN (Sötét Holló) nevezetű formáció 5 zenekedvelő emberke szülötte rock zenekar, mely 2006 novemberében alakult.
  A banda tagjai: Jaksa Adrienn (ének), Horváth László (szólógitár), Rózsa Dániel (ritmusgitár), Koncz Tamás (basszusgitár), Gilinger Ádám (dob). Mindannyian megfordultunk már más zenekarokban is és folytattunk zenekari tanulmányokat fejlődésünk érdekében, ezért bátran vállaltuk a decemberi első fellépésünket, amely egy 2 napos hódmezővásárhelyi zenei rendezvényen történt a Petőfi Sándor Művelődési Központban, ahol a helyi Tv riport alanyai is lehettünk.
   2007 márciusában egy helyi koncert alkalmával megismerhettünk egy pesti zenekart, akikkel jó barátságot kötvén eljuthattunk Budapest egyik jó nevű szórakozóhelyére, a Vörös Yukba. 2007 nyarát kihasználva pedig felléphettünk a VIII. Mindszenti Rockfesztiválon és Hmvhely Kossuth terén megrendezett Zene ünnepe-n.
  2008 közepe viszont szomorú időszak lett a banda életében ugyanis a dobosunknak iskolai tanulmányai miatt fel kellett adnia az együttesben betöltött helyét. Sőt nem sokkal később a basszusgitárosunk sem tudta tovább folytatni a zenekari tevékenykedést munkája, ideje miatt. Közös megegyezésben és baráti egyetértésben elváltak útjaink.
  2008 novemberében azonban ismét teljessé vált a zenekar. Megtaláltuk az új dobosunk és basszerosunk akikkel az eddigi zeneiségünk csak még erőteljesebb, energikusabb lett. Új ötletekkel és alig 2 hónap próbálás után már 2 új saját nótával is gazdagodott kicsiny zenekarunk.
  2009 júliusában a banda benevezett a szentesi XVIII. Kurca parti- Coctail Party -Zenész party nevezetű tehetségkutatóra, ahol a helyi Murphy stúdió által felajánlott 10 óra stúdió időt elnyertük. Így a nyáron megcsinálhattuk 3 nótás demónkat, amit 2009 szeptemberében meg is mutathattunk a nagyérdeműnek, a hódmezővásárhelyi Hódstock 4. nevezetű fesztiválon, ahol többek közt ismét a helyi TV riportalanyai lehettünk. Még ebben a hónapban elutazhattunk Békésre a Kultúrházak Éjjel-Nappal RockTalálkozójára, valamint meghívást kaptunk Szegedre a Rádió Mi FM 89.9MHz rádiójába Torma Béla jóvoltából, ahol saját műsorában az Echofónia- minden, ami az élő zenét érinti ben beszélgettünk a zenekar életéről.
  Jaksa Adrienn (ének), Horváth László (szólógitár), Rózsa Dániel (ritmusgitár), Székesi István (basszusgitár), Jaksa Róbert (dob)
  www.darkraven.extra.hu
  
   19.00 Varga János Mediterrán Combo - koncert
  Varga János egyik új formációja a Mediterrán Combo. Temperamentumos virtuóz latin zenei trió, amelyben hangsúlyozottan kapnak szerepet az akusztikus hangszerek. Saját kompozíciókon kívül fellépéseiken világhírű gitárvirtuózok Al Di Meola, Paco de Lucia, John Mc Laughlin műveit is megszólaltatják.
  Varga János zenei pályafutása az EAST együttes alapítótagjaként (zeneszerző-gitáros) indult 1975-ben. Szerezőként részt vett zenei kiadványok készítésében (East lemezek, Crack Orchestra), írt balettzenét (Az áldozat), létrehozott avant-garde zenei csoportot (Art Reaktor), a német Sonoton Music Library ma is gondozza szerzői lemezét (Into The Light), nemzetközi csoporttal közös szerzeményekből álló kiadványt jelentettek meg (Energy Project), közreműködött vendégként, vagy tagként zenei felvételeken (HBB lemezek, Gitárpárbaj, Meeting Point), készített vizuális művekhez zenét, műsorokhoz számos főcím zenét (Magyar Millennium, Kossuth Klub, Közéleti Ütköző, Összkép stb.). Hozzájárult több tucat reklámfilm sikeréhez alkotói team zeneszerző tagjaként. Ardai Tamás rendező-operatőr felkérésére több olyan reklámfilmhez készített zenét, melyek közül kettő az Egyesült Államokban elnyerte a reklámfilm kategória Oszkár díját is. (Globex Holding, Prevent)
  Számos művet és produkciót tudhat maga mögött, amelynek része a The Wings of revelation I. (2000), The Wings of revelation II. (2002) CD-k, illetve a legutóbb megjelent Varga János Project The Wings of revelation Live DVD. E művek zenei anyaga a Varga János Project koncertjein szólal meg élőben, vetített vizuális effektekkel fűszerezve.
  Az elmúlt év tavaszától két másik formációval is koncertezik.
  Mediterrán Combo temperamentumos virtuóz latin-zenei trió, amelyben hangsúlyozottan kapnak szerepet az akusztikus hangszerek. Fellépéseiken saját kompozíciókon kívül világhírű gitárvirtuózok Al Di Meola, Paco de Lucia, John Mc Laughlin műveit is megszólaltatják. Latin Fantázia címmel 2006 decemberében jelentették meg exkluzív CD kiadványukat.
  VJ Grooveland Kellemes lounge, modern elektronikus zene és a lágy smooth jazz fúziója, számos ismert DJ remixének felhasználásával, Cafe del Mar hangulatot idéző előadásmódban.
  www.vargajanos.hu
  
  december 12., szombat
  
   10.30 Madzag Bábegyüttes: Malom a szalmában
  
   14.00 Pátfalvi Hagyományőrző Csoport: Pátfalvi Betlehemes
  
   15.00 Cuháré Népzenei Műhely
  www.cuhare.hu: A szegedi Cuháré Táncműhely azok közé az amatőr néptáncegyüttesek közé tartozik, melyeknek tagjai hiszik, hisszük, hogy a Kárpát-medence népi kultúrája nem csupán múzeumba való elavult, használhatatlan régi holmi, mit nosztalgiából vagy babonából nem dobunk ki, hanem egy igenis élő, erős és rendkívül értékes örökség, mely alkalmas úgymint az elmúlt pár ezer évben, ma is igazi, emberi közösségeket formálni, s azokat megtartani.
  A Cuháré Táncműhely 2004-ben alakult felnőtt táncosokból, akik átmenetileg abbahagytuk az együttesbeni aktív táncolást munkahelyi vagy családi okok miatt, de akiknek közben továbbra is igényünk maradt a kreatív közösségi életre, színvonalas mulatásra és mulattatásra, s így, miként zsák a foltját, megtaláltuk egymást, szervezkedni, dolgozni kezdtünk.
  A Táncműhely 2006. óta egyesületi, 2008. óta közhasznú keretben működik (Cuháré Kulturális Közhasznú Egyesület, Szeged). Az Egyesületen belül tevékenykedik a Táncműhely, a Népzenei Műhely és a Népművelő Műhely. A Cuháré Népzenei Műhelyen belül működő zenekar tagjai más zenekari formációkból már ismerősök lehetnek, azokban jelenleg is aktívan részt vesznek. A zenekar moldvai és gyimesi népzenét szólaltat meg. Tagjai: Varga Orsolya - hegedű, ének, Jávorszky Zoltán - furulya, kaval, Szűcs Bálint - koboz, Erdő Vadim Béla - dob.
  Célunk a Kárpát-medence néphagyományainak minél alaposabb megismerése és annak másokkal való megismertetése, megszerettetése műsoraink, táncházaink, egyéb programjaink által. Segítjük, támogatjuk a Korinda Zenekar működését.
  A rövid, egy-egy néprajzi tájegység vagy falu táncát, vagy annak egy részét bemutató műsorszámok mellett nagyobb léptékű műsorokat is készítünk, és azokat igyekszünk olyan közönséghez is elvinni, mely egyébként nem ismerője a néptáncoknak. Ilyenformán, többször felléptünk már nem kimondottan néptáncos jellegű rendezvényeken is. De rendszeresen fellépünk Szeged város rendezvényein (pl. Szabadtéri Játékok, Karácsonyi vásár). Szívesen járunk a Szeged környéki városokba (pl. Kistelek, Békéscsaba), falvakba is (pl. Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark, Kiszombor), de számos külföldi utunk is volt már (pl. Łódz Lengyelország; Temesvár, Szamosújvár, Kolozsvár Erdély).
  Nagyon fontosnak tartjuk a hozzánk hasonló módon gondolkodó alkotó műhelyekkel való kapcsolattartást, s örömmel tapasztaljuk, hogy a kinyújtott kéz varázslata működik, baráti körünk folyamatosan bővül, terveinknek még a határok sem szabhatnak határt.
  Látjuk, ahogy a kihalás szélén, az utolsónak tűnő percben, életrevaló népek felfedezték népi kultúrájukat, s a világgal megismertetve, megszerettetve megmentik azt. Hisszük, hogy a mi munkánk és a hozzánk hasonló módon gondolkodó és alkotó műhelyek munkája által megvalósulhat Kodály Zoltán és társai álma, hogy minden ember anyanyelvén, anyanyelvi szinten énekeljen, táncoljon, éljen, s ne a gyakran rossz ízlésű nemzetközies másolatok, utánzatok labirintusában tévelyegjen.
  
   16.00 Kerepetye Néptánccsoport
  
   19.00 Miku Band koncert
  Mézeskalács illatot teremtő, csengettyűs, havas éjszakákat és hangulatokat idéző program, melyet az ArtStab hoz a Bálaszínházba. Felcsendülnek az ismert, karácsonyi hangulatot keltő kedvenc dalok feldolgozásai. Éljen a Santaklaus, a Mikulás és az örök pop-rock! A program az ArtStab csoport közreműködésével valósul meg.
  Szabó Annamária - ének
  Varga Norbert ének, gitár
  Pavlovics Máté gitár
  
  december 13., vasárnap
  
   Napközben: Nemzetközi Betlehemes Találkozó
  
   16.30 Effata és a Kenworth Band - koncert
  Egy nagyszerű, valódi családi programnak ígérkezik zenekarunk december 13-i, Luca napi fellépése a szegedi Dóm téren. Koncertünkön a közismert karácsonyi dalok mellett néhány saját szerzeményt is el fogunk énekelni. A dalok éneklésébe, előadásába játékos formában bevonjuk a közönséget is, még színesebbé, érdekesebbé téve számukra az alkalmat. A gyerekek nehezen maradnak egy helyben ülve. Ebből kiindulva vidám, ide illő csoportos játékokkal is készülünk, amelyek a különféle dalblokkok között lesznek eljátszva
  www.kwb.ucoz.com (nulla info)
  
   17.00 Gyertyagyújtás az óriás koszorún
  Közreműködik a Szegedi Vox Nova kórus: kórus
  A Szegedi Vox Nova kórus 2000 októberében alakult. Az alapító tagok azzal a céllal gyűltek össze, hogy megismerkedjenek a kóruskultúra kiemelkadő alkotásaival, és ezeket előadva megismertessék azokat másokkal is.
  Az első előadott mű Händel: Messiás című oratóriumának Halleluja kórusa volt, melyet a Ságvári Endre Gimnázium karácsonyi ünnepségén énekeltek el.
  A kórus 2001 november 7-én egyesületté alakult. Ez év december 16-án a kiskundorozsmai római katolikus templomban Viadana: Exsultate Justi, Scarlatti: Exsultate Deo és Purcell: Magnificat című műveiből adtak koncertet.
  A további fellépésekről és azok programjáról a Fellépések menüpont alatt található bővebb információ.
  A kórus tagjai között találhatók középiskolai tanulók, egyetemi hallgatók, tanárok és más területeken dolgozó zeneszerető emberek. Kórusunk 2006. május 19-én minősítő hangversenyen vett részt, ahol Arany minősítést szerzett.
  
  Szeretettel várunk mindenkit közös adventi gyertyagyújtásra, a szentestét megelőző négy decemberi vasárnapon 17.00 órakor a Dóm téren felállított adventi koszorúnál.
  A rövid adventi műsor után az egyházak és a közélet képviselői közösen gyújtják meg a gyertyát.
  A harmadik varárnap gyertyát gyújt:
  Szetey András, a Délmagyarország főszerkesztője és Makoviczky Gyula evangélikus lelkész valamint Rátkai Sándor szegedi papucskészítő mester.
  Rátkai mestert a Dóm Téri Advent gazdája, az Ördögszekér kérte fel, Szetey főszerkesztőt pedig a városvezetés hívta gyertyát gyújtani.
  Az MTI híre Rátkai mesterről 2008-ban: Nyolcvan éve űzi mesterségét Rátkai Sándor, az utolsó szögedi papucsos, négy évtizede pedig a Szegedi Ipartestület tagja, s ez alkalomból aranygyűrűvel tüntették ki a most 96 esztendős férfit szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.
  Az idős mester elmondta, hogy több mint két évtizeddel ezelőtt, hetvenéves korában fogadta meg, nem engedi ki a szakmát a kezéből, megőrzi a szögedi papucsot. Már többen is voltak, olyanok, akik igyekeztek megtanulni mellette a szakma fortélyait, eddig azonban nem akadt követője, pedig néhány éve egy látványműhelyt is kialakítottak számára a belvárosban.
  Rátkai Sándor az ünnepségen Botka László polgármestertől egy Szeged címerét ábrázoló érmet és egy órát kapott, ez utóbbit azért, mert néhány esztendeje megígérte a politikusnak, együtt fogják ünnepelni 100. születésnapját.
  A törököktől itt maradt, alacsony sarkú lábbelit a XIX. században még negyven-ötven mester készítette és árulta a város főterén. A szögedi papucs nem csak egyedisége folytán páratlan. Ez azt jelenti, hogy egy-egy méret egyazon kaptafán készül, és a taposásával válik jobb-, illetőleg ballábassá.
  Az esküvőkön a szegedi menyasszony nemcsak a módos családokban két párat is kapott a papucsból. Egy hófehéret ez volt a menyasszonypapucs -, amelynek a fejét búzakalász és búzavirág díszítette, valamint egy pirosat vagy bordót, amely megintcsak virágdíszt kapott. Ám ennek az újasszonypapucsnak a fejét bársonyból némelyek brokátból vagy plüssből készítették, és vagy mezei csokrot, vagy rózsákat hímeztettek rá. Akadt olyan papucsfej is, amelyik már eleve díszes brokátból vagy plüssből készült, és a mester csupán arra vigyázott, hogy a rózsák mindkettőn jól láthatók legyenek.
  A helybéliek annyira szerették a szegedi papucsot, hogy a fogadalmi templom központi freskóján Szűz Mária is ezt a lábbelit viseli.
  
   18.00 Új Akropolisz Meseháza: Fehérlófia
  
  december 14., hétfő
  
   16.00 Tóth Andi: Szalmamesék
  Tóth Andi, a Kövér Béla Bábszínház társulatának tagja hallgatóit bevonva olvas meséket.
  
   17.00 Fonó Néptáncegyüttes
  Az üllési FONÓ Néptáncegyüttes 2009-ben ünnepelte megalakulásának 32. évfordulóját.
  Tagjai diákok, főiskolai hallgatók és dolgozó fiatalok, akik a munkájuk mellett vállalkoznak arra, hogy megőrizzék hazájuk tánchagyományait, népük szokásait. A műsoruk az Egész Kárpát-medence táncait felölelve hiteles képet ad a magyarság népművészetéről.
  A sokszínű népi kultúra, a tánc bemutatása mellett nagy gondot fordítanak arra is, hogy az eredeti táncok eredeti népviseletben jelenjenek meg a színpadon. A kosztümök nagy részét a táncosok maguk készítették.
  
  A sikeres szakmai munka elismeréseként a csoport kétszer nyerte el a „Kiváló Együttes” címet. Több nívódíja van a hazai és a nemzetközi fesztiválokról. Állandó résztvevői a belföldi és külföldi bemutatóknak. Európa majd´ összes országában sikeresen képviselték hazájukat illetve lakóhelyüket, Üllést.
  Az együttes nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésre. Már kisiskolás kortól ismerkednek a gyerekek a különböző népi játékokkal, népdalokkal, egyszerűbb motívumokkal, így eljutva a tánc anyanyelvi szintű elsajátításához. Így érte el a „FONÓ” azt, hogy ma már kb. 120-an táncolnak a koruknak megfelelő szinten 4 csoportban.
  A felnőtt együttes előadásain a saját zenekaruk működik közre, akik nemcsak a táncokat kísérik, hanem önálló számokkal is színesítik azt. Az utánpótlás csoportoknak gyerek zenészek húzzák a talpalávalót. Vezetőjük Nagy Róbert.
  
  december 15., kedd
  
   16.00 Gulyás László: Csicseri történet
  
   17.00 Advent a Szeret mentén - dalok moldvából
  Krisztin Róbert - koboz, Kiss-Iván Ágnes - ének, Jávorszky Zoltán - furulya



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 golden globe    headcat    frogshow    spiritual beggars    slipknot    hugh jackman    jeff loomis    maruta    larry hangman    szántó faszi    nervosa    despised icon    gary moore    krúbi    byealex    heidevolk    twisted sister    amputated        max von sydow    ghostpoet    muzsikás    calista flockhart    penélope cruz    brutal knights  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!