hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
film [film]  2009. október 5. hétfő   15:34
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
56. Országos Függetlenfilm Fesztivál
2009 október 8-11. Nyíregyháza-Sóstó

  A Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézettel közös szervezésben 2009. október 8. és 11. között Nyíregyháza-Sóstófürdőn rendezi meg soron következő, 56. Országos Függetlenfilm Fesztiválját. Az 1931-ben alakult, közel 700 tagot számláló szervezet seregszemléje az év legrangosabb függetlenfilmes eseménye, melyen a regionális szemléken díjazott és továbbjuttatott filmek mellett az elő zsűri által kiválasztott alkotások kerülnek a versenyprogramba, melyből a fesztivál zsűrije (jelenleg felkérés alatt) fogja díjazni a legjobbakat.
  A MAFSZ legfontosabb éves rendezvényére a több mint 75 éves hagyományhoz híven 2009-ben is két úton kerülhettek be alkotások. Egyrészt a tavasszal lezajlott regionális szemlékről (Dunántúl, Kelet- és Dél-Magyarország, Budapest) juthattak tovább a szakértő ítészek által megtekintett és értékelt filmek. A három tájegységi szemlére nevezett mintegy 100 filmből 25 jutott tovább, melyeknek összes ideje 267 perc volt.

  
  Közvetlenül is lehetett nevezni az országos fesztiválra. A MAFSZ műfaji megkötés nélkül várta a nevezéseket. Egy alkotó maximum 3 filmmel nevezhetett, a filmek hossza legfeljebb 90 perc lehetett. A 70 nevezett alkotásból a már bekerült filmeken kívül további 19 művet juttatott tovább az elő zsűri (Bakács Tibor kritikus, Buzás Mihály rendező, színész; Czabán György független filmes). Így összesen 44 film kerül vetítésre a verseny-szekcióban, 532 percben.
  Mivel az idei felhívásra tucatnyi ismeretterjesztő film érkezett, ezért a versenyprogram mellett hat, az elő zsűri által javasolt film is vetítésre kerül egy tematikus információs blokkban.
  
  A négy napos rendezvényen nyilvános konzultációt tart a fesztivál zsűrije (jelenleg felkérés alatt), ahol az alkotók és az érdeklődők közreműködésével ízekre szedik a látott filmeket. A 2008-as szombathelyi országos küldöttközgyűlés egyhangú javaslata alapján az országos fesztivál elő zsűrije fokozott szigorral bírálta el a 30 percnél hosszabb filmeket. A fesztivál második napján arra is lehetőség nyílik, hogy a versenybe nem került filmek alkotói személyesen faggassák ki az elő zsűri tagjait.
  
  A fesztivál megnyitóján Tóth Barnabás első nagyjátékfilmjét, a Rózsaszín sajtot tekinthetik meg a látogatók. A rendező már több kisfilmmel bizonyította tehetségét, számos díjat nyert, többek között a MAFSZ fesztiváljain is. A film megtekintése után a film alkotói közönségtalálkozóra várják a nézőket.
  
  Tervezett program:
  
  Október 8. csütörtök

  
  14.00-tól beérkezés, regisztráció
  Megyei Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézet
  (Nyíregyháza-Sóstófürdő, 4431 Tölgyes u. 68.)
  18.00-19.30 nyitófilm
  Tóth Barnabás: Rózsaszín sajt (utána közönségtalálkozó a film alkotóival)
  20.30 ünnepélyes megnyitó, állófogadás
  A rendezvényt megnyitja: Román István, a Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Czabán György, a MAFSZ elnöke
  
  Október 9. péntek
  
  09.00-12.00 információs program
  12.00-13.30 ebédszünet
  13.30-17.30 versenyprogram
  17.30-19.30 konzultáció
  19.30-20.30 vacsoraszünet
  20.30-22.00 nyílt vita az elő zsűrivel (tagjai: Bakács Tibor, Buzás Mihály, Czabán György)
  helyszín: Krúdy Vigadó
  22.00 órától Rock and roll party (Pedrofon Swing Rockn Roll Show Band)
  helyszín: Krúdy Vigadó
  
  Október 10. szombat
  
  9.30-12.00 versenyprogram
  12.00-14.00 ebédszünet
  14.00-15.30 Belőled is lehet pornósztár (Youtube) - előadás és vetítés
  16.00-19.00 versenyprogram
  19.00-20.00 vacsoraszünet
  20.00-tól konzultáció
  23.00-tól IV. Országos Független Pálinkaverseny és zsűrizés
  Éjféltől Pamach lábrázás, dj. Kolbász, dj. Hopihe
  
  Október 11. vasárnap
  
  10.00-től Országos Küldöttközgyűlés
  11.30-tól Ünnepélyes eredményhirdetés, díjkiosztás
  
  A fesztiválon a következő alkotók filmjeit vetítik a versenyprogramban: Antal Attila, Arató Péter, Balogh Ferenc, Balogh János, Binder Ervin, Bordás Róbert, Boros Ferenc, Csóka Miklós, Csuja László, Dér Asia, Ekési Orsolya, Falvay Miklós, Farkas Gábor, Farkas Szilárd, Gerócs László, Honti Gergely, Horváth Szilárd, Horváth Zoltán, Igor és Ivan Buharov, Juhász Jozefa Ariella, Káldy László, Katits Kálmán, Klacsán Gábor, Kotnyek István, Kovács Tibor, Kovárczi Béla András, Kőszegi Tamás, Légvári Dániel, Lichter Péter, Lőrincz Zsuzsa, Majoros Zsolt, Mészáros Attila, Monhalt Ákos, Németh Gergő, Őrsi András, Pántya Beáta, Pap Árpád, Papp Barnabás, Péter M. László, Pudics Zsuzsanna, Rév Marcell, Simonyi Balázs, Szabó Zsigmond, Szirmai Márton, SzőcsBarta Ágnes, Takács Dániel, Vargha Márk Péter, Zsupkó László.
  
  A rendezvényt további programok színesítik:
  - 4. Országos Független Pálinkaverseny
  - TóParti zenés estek és táncos éjszakák (Pedrofon, Dj. Kolbász, Dj. Pamach, Dj. Hopihe)
  - Belőled is lehet pornósztár - előadás a YouTube-ról
  - meglepetés vizespóló verseny
  
  A Magyar Független Film és Video Szövetségről
  
  1931 tavaszán budapesti alkotók álltak össze először, és megalakították a MAFSZ jogelődjét az Amatőr Mozgófényképezők Egyesületét. Ezután minden gyorsan történt. Sikerrel szerepeltek nemzetközi fesztiválokon, az Egyesület látogatói között hercegek is voltak még (pl. József Főherceg), memorandumuk nyomán a Vallás- és Közoktatási Minisztérium bevezette az oktatásban a keskenyfilm használatát (1932), s kezdeményezésük nyomán alakult meg a Nemzetközi Amatőrfilm Szövetség (UNICA - Union Internationale du Cinema d´Amateur) 1937-ben. Az egyesület szépen fejlődött, terjeszkedett, végül országos szervezetté nőtte ki magát.
  
  1938-ban megalakult a Magyar Amatőrfilm Szövetség. 1934-től saját lappal rendelkeztek, ekkor alapították a Pergő Képeket, ami 1944-es megszűnéséig a mozgalom legfőbb szellemi háttere volt. Saját székházuk volt vetítőteremmel, klubbal és archívummal, rendszeresen tartottak szakmai előadásokat és vetítéseket egymás munkáiból. A háború alatt egy jelentős dokumentumfilmes irányzat is elindult. Persze egy-két kivételtől eltekintve passzióból, a szó legnemesebb értelmében vett kedvtelésből filmeztek, még akkor is, ha komoly igényeket támasztottak magukkal szemben. Éppen ez volt a háború után a legfőbb érv a mozgalom újjászervezése ellen. ´´Polgári játékszernek´´ nemigen volt helye az ötvenes években a maga békebeli életszemléletével, világával és igényével. Hosszú halotti csend következett. A filmkészítési vágy azonban nem hagyott alább. Sok hivatalos akadály elhárítása után 1966. januárjában újraalakulhatott a Magyar Amatőrfilm Szövetség. Ezt az időszakot, a 60-as éveket ma már az amatőrfilmezés aranykorának hívják a régiek, s egyre többen a fiatalok is, akiknek módjukban áll az akkori műveket megnézni.
  
  A 61-es fesztiváltól kezdődő 25 év felszabadult, gazdag időszak volt. Minden országos fesztivál eseménynek számított. Minden műfaj jelen volt, bár időszakonként hol az egyik, hol a másik kapott nagyobb hangsúlyt. A 60-as évek közepétől a dokumentum- és néprajzi filmek, a 70-es évek elejétől viszont a játék- és kísérleti, valamint az animációs filmek előretörése volt a jellemző. Az 1966-os újraalakulás után, annak ellenére, hogy soha nem kapott állami támogatást, a mozgalom szépen fejlődött. 1961-től újra megjelent a Pergő Képek, a televízió rendszeresen sugárzott műsort az amatőrfilmesek munkáiból. 1981-ben a Szövetség hatalmas sikerrel megrendezte az UNICA világfesztiválját Siófokon. 1989-ben az országos közgyűlés határozott a Szövetség nevének megváltoztatásáról, az új név: Magyar Független Film és Video Szövetség. Azóta rendeztek 57 tájegységi szemlét, 19 országos fesztivált, számos tematikus fesztivált, bemutató vetítést, filmklub vetítést, és külföldi (európai) bemutatót. A Pergő Képek című lapot 1999-ben újraindították, melyből 2009-ig 33 szám jelent meg (www.pergokepek.hu). A MAFSZ elnöke Czabán György (2001-től), a főtitkár Papp László (2001-től), ügyvezető titkár Győri Csilla (1996-tól). A Szövetségről bővebb információt, napi aktuális híreket a www.mafsz.hu-n olvashatnak a látogatók.
  
  A programokra a belépés ingyenes!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

MAFSZ

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 septicmen     pluto    joe bonamassa    irish    silver church    the amazing spider-man    crown the lost    kiss of the dolls    the stone roses    neokhrome    vengince    divine ascension    crimson shadows    ryan gosling    mortiis    kovary    shade empire    endless main    the avengers    mechanical sound empire     hugh grant    minority sound    fészer    shia laboeuf    eleine  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!