hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
interjú [hazai hangok]  2009. szeptember 4. péntek   12:49
nincsen hozzászólás

szerző: ma
Harap interjú


  A Harap zenekarral beszélgetünk a pesti nyárban. Az első kérdésem nyilvánvaló: Miért pont Harap?
  
  Nahát, ezt még senki sem kérdezte! :) Minden zenekarnak nagy dilemmája a névválasztás, mi sem vagyunk kivételek. Kerestük az igazit. Az első próbák szüneteiben törtük a fejünket, volt is pár ötletünk, de nem volt köztük olyan, ami mindannyiunknak egyformán tetszett. Egyszer csak Ádi, a gitárosunk enyhén túlartikulálva benyögte, hogy legyen Harap. Felröhögtünk és ez maradt. Nem bántuk meg.
  
  A zenekar 2004-ben alakult. Mennyire volt akkoriban egységes a stílusról alkotott vélemény a tagok között? Mindenki elfogadta Zsolt ötleteit, elképzeléseit?
  
  Bár mindannyian más-más stílusú zenéken nőttünk fel, és most is eléggé különbözik a zenei ízlésünk, a zenéléssel kapcsolatos lényeges dolgokban mindig egyetértettünk. Az első a dal. Az a legfontosabb, hogy a dal jó legyen, hogy jól szóljon. Mindent ennek rendelünk alá. A különbözőségünk nem áll nagyon távol egymástól, egyikünk sem szélsőséges típus. A zenénk sem az. Kezdetben persze nem volt még olyan egységes a dalok jellege, de mondták, hogy bár sokfélék, mégis van bennük valami közös, amitől jó őket egymás után hallgatni. Szerintünk ez Zsolti vénájának tudható be, a dalok jóformán teljesen az ő elképzelései, a többiek pedig igyekeznek a legjobbat nyújtva kihozni belőlük a maximumot. A mostanában születő zenék egységesebb képet mutatnak, kialakult egy stílus, egy hangzásvilág, ami a Harapra jellemző.
  
  2005-ben elkészült a demo lemez, 2006-ban végigjártátok a tehetségkutatókat. Tudatosan felépített stratégiának tűnik. Jól látom?
  
  Megfelelő mennyiségű pénz, és kiterjedt kapcsolatrendszer híján az egyetlen lehetőség volt, hogy mások is hallják a zenénket, és lássanak színpadon. Sok érdekes történet és sok szívás volt, mert a legtöbb ilyen szervezmény csak műbalhé (muhaha...) valamennyi támogatásért, pénzért, és a végeredményt már előre tudják. Persze vannak jó kivételek, ahol tényleg számít a tehetség is, ilyet is tapasztaltunk, de ebből sokkal kevesebb van.
  
  2006-ban megnyertetek egy tehetségkutatót, melynek eredményeképpen az Universal lemezszerződést kötött veletek. Mennyiben befolyásolta ez a zenekar életét? A szakma felkapta a fejét?
  
  Nagyon örültünk a szerződésnek, mivel egyedül értük el. Nem volt hátszél, nem volt kenőpénz, csak a zene. Egy rádiós barátunk jelezte, hogy lesz ez az ominózus tehetségkutató. Bár akkorra már elegünk volt az ilyen eseményekből, erre az egyre még elmentünk. Mint kiderült nem hiába. Meg is lepődtünk a végeredményen. :) Azzal, hogy lett lemezünk, mindenképpen előreléptünk. Az már más kérdés, hogy a honi körülmények között, valamint a mi menedzseri adottságainkkal (negatív csúcs) mire mentünk vele. Sajnos nem tudtunk minden áhított kaput eléggé megdöngetni, de tény, hogy a lemez révén nőtt a Harap ismertsége.
  Szakma? Kikről beszélsz? Lassan olyan már, mint a focink - mindenki ért hozzá, meg is látszik. Nem érdekel a véleményük. Nem nekik játszunk, hanem a közönségnek, ők sokkal őszintébbek.
  
  Milyen eseményekre, fesztiválokra kaptatok meghívást? Hogyan történt az első lemezetek promótálása?
  
  Néhány olyan fesztivál, ahol előtte „tehetséges” bandaként jártunk, visszahívott rendes koncertre, ezek nagyon jól estek, valamint egyéb fesztekre is bekerültünk. Azfeszt, Mindszenti Rockfesztivál, Veszprémi Utcazene fesztivál, Művészetek Völgye, Zamárdi Utcafesztivál itt közönségdíjasok lettünk -, hogy csak párat említsünk. Akkoriban elég sok fellépésünk volt. A lemez promótálása nagyobb részt koncertezés révén valósult meg. Emellett szerepeltünk rádióműsorokban, pl. Danubius Hajrá Magyarok, Civil Rádió Rock-korszak, Lánchíd junior utóbbiak tudomásunk szerint máig is előszeretettel játsszák a dalainkat. Néhány cikk és pár lemezkritika is megjelent rólunk az album kapcsán.
  
  2008-ban megállt a lendület. Borult a papírforma. Mi történt?
  
  A promócióba, a sok fellépésbe ölt energia és pénz nem hozta az általunk várt eredményeket. Éreztük, hogy a következő lépcső meglépéséhez kevés a tudásunk. Már nem a zenei, hanem a marketing-menedzsmentbeli. Egy ideje már kerestük azt az embert, aki mintegy zenekari tagként a háttérmunkákkal, szervezéssel foglalkozik, de még nem találtuk meg. Ezzel egyidőben Ádi és a zenekar többi tagja között alapvető elvekben adódtak ellentétek, amikkel nem lehetett tovább együtt élni. A régi próbahelyünk megszűnése is akadályt gördített a zenekar elé. Ez egy nehéz év volt.
  
  Milyen változások történtek 2009-ben? Mik a további terveitek?
  
  Januárban Ádi kilépett, és a próbaterem gond is megoldódott. A trió zenében picit keményedett, átdolgozta a régi koncertanyagot, és új dalokat készített. Háry Péter javaslatára, felajánlására és az ő segítségével felvettük a Műbalhé c. számot modernebb felfogásban, majd ehhez a felvételhez videoklipet forgattunk. Megismerkedtünk egy menedzserrel, aki sokkal hitelesebben áll a dologhoz, mint eddig bármelyik ilyen forma. Jó kapcsolatrendszere, és konkrét elképzelése, stratégiája van az előrehaladáshoz. Pont olyan, amilyennek szerintünk egy menedzsernek lennie kell. Amilyenek mi nem tudunk lenni, mert mi dalszerzők-előadók vagyunk, nem utazóügynökök. Vele jónak ígérkezik a közös munka.
  Az utóbbi időben számos új dalt próbáltunk össze, szeretnénk ezeket hanganyag formában a közönséghez eljuttatni. Szándékosan nem használjuk a nagylemez kifejezést, mert egyáltalán nem biztos, hogy az lesz. Bár szeretjük az albumokat, jó együtt hallani egy csokor dalt, egy nagylemez profi elkészítése nagyon költséges, és nem is nagyon vesznek már lemezt az emberek. Inkább dalokban gondolkodunk.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Harap

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Dübörgő lóerők és a lélek – interjú Dolhai Attilával
Interjú az Auraleak vokalistájával, Hex-szel
A Barba Negra új helyre költözik!
Interjú az Ǝ.N.D. zenekarral
Nest of Plagues interjú: Közös tetoválás és fűnyírás, mint hobbi
Megjelent a Lélekhelyek kislemez: interjú az Illetve zenekarral
Talk2night: új nagylemez, új videóklip és interjú
Interjú Petrás Jánossal az Europica zenekar születéséről
Drawing interjú: „Egy hardcore koncert maga egy sport, egy kemény meccs, ha azt akarod, hogy igazán üssön a dolog!”
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 violator    as they burn    david byrne    idoru    freedom is a lie    downset    honeyball    no doubt    snow white and the huntsman    bartos erika    cherokee    gwar    claps for caroline    natalie cole    will smith    ram-zet    auróra    hangmás    dio    nova rock    wintersun    endless main    69 eyes    sabaton    deicide  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!