hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. július 8. szerda   10:42
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Down, Voivod, Sunday Fury
2009. június 23., Budapest, Petőfi Csarnok

  A New Orleans-i stoner/sludge mesterek tavalyi koncertje sajnos elmaradt, de egy évre rá pótolta is a Down a sokak által várt budapesti fellépését. Emellett előzenekarként nem kisebb hatású zenekar lépett fel, mint a prog/thrash legenda Voivod. A két nagy banda előtt pedig a Sunday Fury melegítette be a Petőfi Csarnok közönségét. A Dimmu Borgir, a Killswitch Engage és a Fear Factory koncertek lemondása után félelemmel vegyes várakozással tekintettem a Down fellépése elé, de szerencsére félelmem alaptalannak bizonyult: mindegyik banda játszott aznap és óriási produkciókkal kápráztatta el a megjelenteket.
  
  Az estét a stoner/sludge muzsikában utazó hazai, váci illetőségű Sunday Fury nyitotta. A korai kezdésnek köszönhetően sajnos lemaradtam a körülbelül fél órás produkciójukról, de mások elmondása szerint egy remek fellépést adott a nemrég a második, Men From The Grey Town című nagylemezével jelentkező zenekar.
  
  Nem kisebb név következett, mint az 1982-ben alakult kanadai Voivod. A progresszív thrash metal egyik legnagyobb hatású zenekara idén 12. lemezét adta ki Infini címmel. Ez már a második album volt a zseniális Denis „Piggy” D´Amour gitáros 2005-ös elhalálozását követően, melynek Piggy korábban feljátszott gitártémái adták az alapját. A sokat tapasztalt kanadai banda az elhunyt gitáros kivételével eredeti felállásban zenélt a színpadon: láthattuk Snake énekest, a 17 év után visszatért Blacky basszert és Away dobost. Az új gitárost Daniel Mongrain személyében találták meg, aki abszolút könnyedséggel, fölényes tudással és mindemellett teljes alázattal hozta Piggy örökérvényű gitártémáit. Daniel mellett a régi tagok is kitettek magukért: Away és Blacky mellett Snake is magabiztos teljesítményt nyújtott. Jó kedvűen, vidáman adták elő a jó hangzással megtámogatott egy órás programjukat. A remek hangulathoz nagyban hozzátett a Petőfi Csarnokban megjelent rajongók kirobbanó támogatása, ami az együtténeklés és csápolás mellett a számok között felhangzó „Voivod” kórusokban is megnyilvánult. Ez a lelkes támogatás még jobban feltüzelte a zenészeket, akik egy remek best of műsort adtak elő. Olyan legendás tételek hangzottak el, mint a Voivod című szám a War And Pain című debütlemezről, az Overreaction és a zseniális Tornado a Killing Technologies-ról, a Tribal Convictions a Dimension Hatröss-ről, a Nothingface címadója, a The Unknown Knows és a koncertet záró Astronomy Domine című Pink Floyd feldolgozás. Az Infini című új lemezről is játszottak egy dalt a Global Warning képében, de itt a hangsúly tényleg a régi korszak lemezein volt. Egy hibátlan órával ajándékoztak meg a kanadai zenészek, akik a korábban híreszteltek ellenére úgy néz ki, hogy mégsem oszlatják fel a Voviod-ot. A most bennük látott tüzet és Daniel Mongrain tökéletesen passzoló gitárjátékát tekintve örülök döntésüknek, és remélhetőleg hamarosan újra Budapesten üdvözölhetjük őket.
  
  A Voivod varázslata után jöttek a New Orleans-i stoner/sludge all star group zenészei. Az 1991-ben mellékprojectként indult Down mára igazi, folyamatosan alkotó és turnézó zenekarrá nőtte ki magát, amelynek üdvözítendő hatásaként viszonlyag gyakori időközönként csíphetjük el színpadon jelen korunk egyik legzseniálisabb zenekarát. A más bandákból (Pantera, Crowbar, Corrosion Of Conformity, Eyehategod) már ismerős tagok az 1995-ös NOLA albummal egy olyan mesterművet készítettek el, mely a mai napig meghatározó a stílusban. A 2002-es második és a 2007-ben kiadott harmadik lemez is jól sikerült, bár az első albumnak nem érhetnek a nyomába. A koncerten a három lemezükről hasonló arányban szemezgető Down egy zseniális produkcióval kápráztatta el a hallgatóságot. Az erős (bár kissé kásás) hangzás mellett a parádés hangulat, a hibátlan színpadi előadás és a mesteri dalok is hozzájárultak a Down első magyarországi koncertjének sikeréhez. Jimmy Bower húzós dobolása, Rex Brown erőteljes basszusozása, a hosszú haj mellé dús szakállat növesztő Pepper Keenan feelinges gitárjátéka, a tar koponyájú, mikulás bácsi szakállal büszkélkedhető Kirk Windstein élményszámba menő szólói és remek gitárjátéka, valamint Phil Anselmo magabiztosan hozott énektémái mind hozzájárultak a felejthetetlen élményhez. Phil elsőrangú frontemberként vezényelte le a koncertet: közönséget énekeltetett, bejárta a színpadot, kommunikált a jelenlévőkkel. Ugyan a hangja kissé megkopott az évek alatt, de itt az üvöltései és a dallamos énektémái is ültek. A hallgatóság pedig remek hangulatot teremtett: mindenki széles mosollyal zúzott és énekelt együtt a zenekarral, valamint vastapssal, a zenekar nevének skandálásával bíztatta a stoner muzsika mestereit. Lélekben tényleg egy New Orleans-i koszos csehóban érezhettük magunkat, ahogy a zsíros southern riffek gördültek elő Kirk és Pepper gitárjai alól. A koncert hosszúságát tekintve ugyan még elbírtunk volna pár dalt, de így is felcsendültek a legnagyobb Down himnuszok, mint a Lifer, a Hail The Leaf, az Eyes Of The South, a Stone The Crow és az abszolút himnusz Bury Me In Smoke a NOLA albumról, a Lysergik Funeral Procession, a There Is Something On My Side és a New Orleans Is A Dying Whore a második albumról. A harmadik lemezt pedig a N.O.D., a The Path, az On March The Saints, a Beneath The Tides és a koncert egyik csúcspontját jelentő, együtténeklős Nothing In Return (Walk Away) képviselte. A Bury Me In Smoke záróakkordjainál színpadra kerülő Voivod tagoknak köszönhetően igazi össznépi parádéval zárult a műsor, amely tényleg az év egyik legnagyobb élményével ajándékozta meg a jelenlévőket.
  
  Mindenki bánhatja, aki nem jött el aznap este, mert a Voivod és a Down is felejthetetlen koncertekkel ajándékozta meg a hallgatóságot. Nem akarom ismételni magamat, de mindkét zenekar olyan profi, zseniális, magával ragadó hangulatú előadást adott, amire csak nagyon kevesek képesek. Remélhetőleg lesz még lehetőségem élőben elmerülni a Down által kreált mocskos, zsíros stoner/sludge muzsika mocsarában, és a Voivod által megidézett sci-fi hangulatú progresszív thrash metal világában.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Down

Voivod

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 boysetsfire    pribojszki band    beneath    nicia    takács eszter    harloch    steelwing    arany album    the black dahlia murder    jon oliva    apacsok    the karate kid    pál utcai fiúk    tyr    crown the lost    star positive    utódomra ütök    kypck    what we all come to need    eagleheart    joana amendoeira    bathory    metalcamp    faster    beatkoho  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!