hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2002. december 13. péntek   17:55
nincsen hozzászólás

szerző: mogyoro
James Bond Halj meg máskor!
Intercom

  December 19-én James Bond (Pierce Brosnan) újra akcióba kezd a magyar mozikban. A film megfelel az előző 19 rész követelményeinek. Sok akció, szép nők, csodakütyük, nagyon gonosz ellenfelek, csipetnyi humor - s egy percig sem szabad komolyan venni (s unatkozni sem igen van idő a 133 perc alatt).
  
  De milyen is lett a mozi? Az első jelenetet akár a Való Világ Lorenzójának emlékének is szentelhetnénk, hiszen annyira szép szörfös akcióval indul a film, mintha a Mester mesélte volna. Ezután meglepő fordulat jön - Bondot lekapcsolják az Észak-Koreaiak, s 14 hónapra börtönbe csukják (legalább tudjuk, mit csinált a ´99-es A világ nem elég óta. Annyit még elárulhatok a történetről, hogy Bondot természetesen kihozzák a fogságból, de utána megvonják a duplanullás minősítését... A többi kiderül a mozikban, hadd ne lőjem le a poénokat.
  
  A film érdekességei - a folyamatos akciókat, mesés helyszíneket (Kuba, Hong-Kong, Észak-Korea, Izland), tökéletes hanghatásokat (tehát az alapkövetelményeket) leszámítva:
  
  Ha már az alapkövetelményekről van szó - a Bond filmekben kezdetben kevesebb akció volt, ez a film másról sem szól (szinte). Nem gondolkodtat el, nincs unalmas szakasz - tömény akció. Talán túl sok is - de lehet, hogy ez a mai kor követelménye, s Bondnak meg kell felelnie a titkosügynök-filmek sebességi elvárásainak.
  
  Sajnálatos az is, hogy már nem Bondtól vesznek ötleteket a rendezők, hanem a forgatókönyvírók visszanyúlnak az Ál/Arc-on át Schwarzenegger kommandójáig. S félő, hogy a 007-es ügynök, ha nem találnak ki valamit, nem éli meg az újabb 20 részt.
  
  Több szexet ígértek a rendezők (pedig egy jó akciófilmben nem igen van szükség az ágyjelenetre - vagy ez is az új kor szelleme?): ez a téma az eddigi James Bond filmekben utalás szerint volt általában fellelhető - s most is inkább a mondatok kétértelműek. Igaz, van Bondnak egy ágyjelenete (kétszer bújik ágyba, de csak az egyiket mutatják „élesben”) - de a pezsgőspoharak takarják a nagy részét - a maradék meg nem kapná meg a TV-ben a sárga karikát. A sárm a mai Bondból hiányzik - a lányokkal vált két mondatot (az a kettő is az ágyra, mint a végjáték helyszínére utal), s kezdődhet is a svédtorna.
  
  A filmbeli rejtett reklámokról - amit olyan nagy mértékben kritizált a külföldi sajtó - nem beszélek - az autót be tudtam azonosítani, de nem tudom, milyen telefont használtak időzítőnek a bombához, milyen órája volt a szuperkémnek - igaz, az kiderült, hogy Észak-Koreában is van MMS szolgáltatás. A készítőknek (vagy a cégeknek?) meg kéne nézniük egy mai magyar filmet, hogy tudják, egy tized másodperc nem elég. Bezzeg a Pizzásból, a Szerelem utolsó vérig-ből, Üvegtigrisből, Meseautóból fel tudnék sorolni legalább tíz szponzort filmenként. Azt hiszem, azt még nem látták az amerikai kritikusok, különben nem mondanák, hogy az egész James Bond egy nagy reklámfilm. Ez sem zavaró.
  
  A „kütyük” szerepe ebben a filmben is megvan. Q (John Cleese) megint olyan gadget-eket készít, amire Bondnak szüksége van - illetve Bondnak pont azokra van szüksége, amit Q készít. Ki tudja? Mindenesetre ebben a részben nincs olyan titkosfegyver, amit Bond ne használna fel a láthatatlan autótól az öngyújtó nagyságú légpalackig.
  
  Így a vége felé egyik kedvencem jöjjön, a Jinx-et alakító Oscar díjas Halle Berry. El őször a Flinstonsban tűnt fel - legalábbis nekem -, amikor eljátszotta a szexi, de gonosz titkárnő szerepét. Ebben a filmben az alakítása olyan sikeres lett (nem színészileg - talán a karakter), hogy a pletykák szerint az amerikai titkosügynöknő szerepét tovább folytathatja önálló filmben.
  
  Ennyit röviden a filmről. Akinek az utolsó James Bond tetszett, annak ez is fog, aki Sean Connery-féle ügynökre vágyik, akiért izgulni kell, az kerülje el a mozikat.
  
  Szereplők: Pierce Brosnan, Halle Berry, Toby Stephens, Rosamund Pike, Rick Yune, Will Yun Lee, Michael Madsen, Judi Dench, John Cleese
  Producer: Michael G. Wilson, Barbara Broccoli. Executive producer: Anthony Waye, Forgatókönyv: Neal Purvis, Robert Wade. Fényképezte: David Tattersall, B.S.C., Vágó: Christian Wagner. Látványtervező: Peter Lamont, Speciális effektek: Chris Corbould. Zene: David Arnold, Rendezte: Lee Tamahori



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A film hazai honlapja

James Bond honlap

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
Elindult a nevezés a 2024-es Magyar Mozgókép Díjra
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jimmy page    i exist    night demon    day of mourning    suhaid    wasted struggle    adni jó    shrek 4    neckbreakers ball    levi fantasy    haunted    vallenfyre    sonar    pfa    kid rock    gro fraas    uzipov    skindred    black veil brides    witherspoon        the bouncing souls    fred durst    tóth vera    science or society  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!