hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2009. június 23. kedd   11:43
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Blues Budapest Jamboree: Karen Carroll (USA) és a Mississippi Grave Diggers (H), Nemes Zoltán: New Orleans-i Blues, Bőrgyári Capriccio
2009. június 26., péntek, Millenáris Fogadó - Budapest

  A Blues Budapest Jamboree bemutatja a budapesti blues éjszaki élet világát, karakteres előadóit. A honky tonk, az underground, és a kortárs blues egy-egy prominens képviselője kalauzolja a közönséget a hazai blues hangzás színes palettáján, a füstös kis bárok intimitásától a fesztiválok világáig.
  
  Nemes Zoltán a Jambalaya zenekar vezetője, szóló zongorakoncertjével, századeleji New Orleans-i hangulatot idézve várja a közönséget a millenáris fogadó bárjában. Ezt követően a fiatal rythm & blues generáció csap a húrok közé. Klasszikusok feldolgozásával és saját szerzeményeivel, a Bőrgyári Capriccio zenekar a valódi klubhangulatot hozza el, mely egy fergeteges session-vel zárul Nemes Zoltán és a Jambalaya zenekar fúvósainak részvételével.
  Az estét Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers nagyszínpados koncertje zárja.
  
  A számos fesztivált megjárt zenekar a tradicionális fekete ritmusok, a roma swing és bebup , a folk blues, és fiatalos groovok ötvözésével hamísítatlan jazz és világzenei fűszerezést ad a tradicionális blues hangzásnak új stílust teremtve a kortárs blues világában. A tradicionális chicagoi blues hangzás és a modern ritmusok kedvelői egyaránt feledhetetlen élményben részesülnek Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers koncertjén!
  
  A zenei programok mellett fotókiállítás segítségével idézzük meg a hazai blues események hangulatát Faltum István és Varga Ilona fotóművészek objektívjének tükrében.
  
  Nemes Zoltán
  
  Nemes Zoltán sajátos New Orleans-i zenéjéről elhíresült énekes-zongorista és zeneszerző 1997-től a klubélet meghatározó alakja. Munkásságát számos megjelent hangzó anyag mellett évente több száz hazai és külföldi élő koncert fellépés is fémjelzi. A Jambalaya zenekar vezetője és alapító frontembere, de sok hasonlóan műfajba vágó produkció is a nevéhez köthető (Mama Killed a Chicken, Spo-Dee-O-Dee, Honky Tonk Trains)
  
  Bőrgyári Capriccio
  
  A zenekar 2000 tavaszán alakult, hogy népszerűsítse a rhythm & blues, blues, rock és progresszív rock műfaj ismert és kevésbé ismert, a ´60´70 -es években született klasszikusait, valamint hogy saját számokkal bővítse a magyar zenei palettát. Míg első lemezük inkább az útkeresésről szólt, második, Progressive című albumuk már jól tükrözi a zenekar által követett zenei irányt. Műsorukban Zeppelin, Grand Funk, Ten years After, Hendrix klasszikusokat hallhatunk a zenekar egyéni stílusára formálva. Jövőre jelenik meg most készülő harmadik lemezük, immár saját szerzeményeikkel, mégis híven ragaszkodva a zenekartól megszokott hangzásvilághoz.
  A csapat klasszikus négyes felállásban lép színpadra (Zurbay Bence-ének, fuvola, szájharmonika; Gazdag Viktor- Gitár; Barabás Attila Basszusgitár; Tóth Dénes dob) Nyolc éves pályafutásuk alatt számos fesztiválon és klubban léptek föl leginkább a motoros közösségek legnagyobb örömére. 2008-ban a Sziget Fesztiválon léptek szélesebb közönség elé, 2009-től rendszeresen találkozhatunk velük a fészek klubban, ahol útjára indult saját zenekari klubjuk. Idén készítik el első önálló szerzeményekből álló albumukat több hazai blues híresség közreműködésével.
  
  Karen Carroll (USA) és a Mississippi Grave Diggers
  
  Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers neve számos közös fellépés és sikeres turné után mára már összeforrt, és fogalommá vált a hazai blues életben! Szuggesztív előadásmód, felhőtlen jókedv és fergeteges muzsikálás jellemzi a zenekar telt házas koncertjeit. Az erőteljes megszólalás magával ragadja a figyelmet, a cizellált karakter játékok pedig különleges élményben részesítik a legigényesebb rajongót is. A Mississippi Grave Diggers, a tradicionális fekete ritmusok, a roma swing és bebup , a folk blues, és fiatalos groovok ötvözésével hamísítatlan jazz és világzenei fűszerezést ad a kortárs Blues világának. Ez teszi egyedivé a zenekar által megteremtett, kontinenseken átívelő, majd hazai színpadokon összeforró hagyományok örömzenéjét.
  
  A zenekar frontemberét, Karen Carrollt, a fekete boszorkátaz egyik leghitelesebb énekeseként tartják számon a nemzetközi kortárs blues életében. Mikor elfoglalja a helyét a színpadon, a nagyvárosi blues első hangjával már magával ragadja a közönséget, mely észrevétlen kerül a kellemes shuffle lüktetés varázsába. Az akusztikus gitárját varázslattal pengető ötven éves asszony a lelke legmélyéről megszólaló hangjával, a dalszövegek minden szavával valós történetet mesél el. Olyan nevekkel említik együtt, mint Koko Taylor vagy Etta James.
  
  A zenekar repertoárjában szereplő standard műsort nagy sikerű, saját szerzemények teszik színesebbé, melyekből különleges hangzásvilág bontakozik ki. A hangszeres párbeszédek és az improvizációk biztosítanak teret a folyamatos megújulásnak, mely koncertről koncertre
  új élményekkel ajándékozza meg a közönséget.
  
  Koncertjein Karen Carroll a Mississippi Grave Diggers-vel életre kelti a pillanat szülte blues magával ragadó jelenét, bizonyítva a műfaj sugárzó öröklétét.
  
  2008-ban végigturnézták a nyár legnagyobb fesztiváljait:
  MUPA, Kaláka Fesztivál, Solymári Gospel fesztivál, Esztergomi művészeti hetek, Sziget fesztivál, Borfalu, Szentendrei nyitott Éjszakák stb. A 2008. év végén a XI. Bluespatika fesztivál házigazda zenekaraként léptek fel.
  2009 Áprilisában egy németországi és ausztriai helyszíneken zajló Jazz- Blues Fesztivál turnéra indulnak, ahonnan visszatérve, újra a hazai rendezvények sztárvendégeként lépnek színpadra. Fellépnek többek között a Millenáris Parkban, a Salgótarjáni, Szegedi és Szombathelyi Jazz fesztiválon, a Tatai Virág- Víz fesztiválon, és a Sziget fesztiválon is.
  
  Karen Carroll vokál, gitár
  Karen Carroll muzsikájának gyökere a déli államok, a romlatlan fekete blues világából és a Gospelből ered. Sajátos, csak rá jellemző ízekkel és érzésekkel tele zenéje a tradicionális delta és chicagói bluesoktól kezdve a fekete jazz és funky ritmusos világán át megmutat mindent, ami fekete zene. Énekstílusa egyedülálló zenész családjának mikroklímájában érlelődött. A családi tradíciókat ötvözte személyiségéből fakadó saját zenei indíttatásaival. Anyja, Jeanne Carroll zenei élményein nevelkedett, és kapott szárnyra és a blues mama zenekarával volt első professzionális megjelenése is. Robert Allen és Nate Griffen mesterektől tanult gitározni. Nekik köszönhette, olyan nevekkel való fellépéseit, mint Lonnie Brooks, Albert King és a Freeman Bros. Katie Webster és Louri Bell közreműködésében is fellépett a nagyközönség előtt. A gyermekkorból megmaradt gospel mellett, ő az igazi fekete Blues hang megtestesítője. Előadásmódjára jellemző a sajátos delta-vidéki megszólalás. Elementáris erővel, ugyanakkor cizelláltan és hitelesen közvetíti a Bluest. 2008. nyarán B.B. King meghívásának eleget téve lépett színpadra a Chicago-i Blues fesztiválon, ahonnan visszatért Európába, hogy állandó turnézenekara a Mississippi Grave Diggers társaságában a nagyobb hazai fesztiválok sztárvendégeként lépjen színpadra. Szóló előadóként 2009-ben a Reigeni Blues fesztivál Chicago-i estjének meghívott sztárelőadója, de számos európai fesztivál fellépésen vesz részt zenekarával a Mississippi Grave Diggers-szel is.
  
  Oláh Andor /Grave Digger/ - szájharmonika
  Blues harmonikás, zeneszerző, életművész. A pesti éjszakai, és a blues élet közismert figurája. Stílusát a tradíciók, és az új fogalmazású sajátos karakterjáték ötvözése jellemzi.
  Folk zenéből táplálkozó színes dallamvilágot jelenít meg, melyet magyaros feeling-el közvetít.
  Fiatalon stoppal bejárta Európát, és zsebében már akkor ott lapult társként egy blues harmonika.´89-ben az Ölveti Blues Band tagja lett, mellyel a nyugati országok terein Street zenét játszott. 90 -ben belépett az ország egyik leghíresebb blues csapatába a Takács Tamás Dirty Blues Bandbe, mellyel két éven keresztül turnézott. Ezután bejárta az Egyesült Államok blues kocsmáit és különböző autentikus előadókkal folytatott közös zenélések alkalmával gyűjtött tapasztalatokat.
  
  Az Államokból visszatérve megalapította a hazánkban hiánypótló, ´20 -as évek delta bluesait játszó Dr. Valter & Lawbreakers nevű zenekarát. 13 évet töltöttek együtt, bejárva az Öreg Kontinens klubjait, fesztiváljait Szerbiától Hollandián át, Finnországig. 1999-ben hívta életre a Mississippi Grave Diggers-t, mellyel különleges feladatokra megfelelő autentikus zenészeket és énekeseket keresett mindvégig. 2003 és 2007 között Big Daddy Wilsonnal lépett színpadra, majd 2007 óta nagy zenekari felállással, saját számokkal és Karen Carrollal kiegészülve hoz új színt a nemzetközi Blues palettájára.
  
  Pályafutása alatt együtt játszott:
  Champion Jack Dupree /USA/, Sugar Blue /USA/, Steve James /USA/, Joe Sass /USA/, Big Lucky Carter /USA/, Bob Brossman /USA/, Sharrie Williams & Wise Guys /USA/, Lazy Lester /USA/, Big Daddy Wilson /US/, Ron Ringwood /US/, Jeanne Carroll /US/
  
  Frankie Látó /Devil Frankie/ - hegedű
  A hegedű nagymesterei között tartják számon a nemzetközi jazz világában. Apai és anyai ágon egyaránt zenész dinasztiából származik. Családja zenei múltját az 1800-as évektől lexikonok, kották, hangfelvételek, kitüntetések igazolják. 1991-től Didier Lockwood francia jazz hegedűstől, 5 éven át tartó Franciaországi tanulmányok alatt sajátította el a jazz-hegedülés fortélyait. Hazaköltözése után számos zenekarban, számos zenei világban kipróbálta magát, a jazz mellett a folk-rock, sőt, még a heavy metal is a palettáján szerepelt, igazi szívszerelme azonban mindig is a gipsy swing maradt. Ennek köszönhető, hogy az old roma swing és a modern bebop jazz ötvözésén, valamint Oláh Andorral való közös munkáján keresztül a blues világába került. Hegedűjáték mellett, különböző effektek és picicato játékkal egyben a szóló gitár funkcióját is mestreien kiváltja. Együtt muzsikált olyan kiváló zenészekkel, mint például Joe Murányi, Dave Samuels, Sam Rivers, Mike Stern, Szakcsi Lakatos Béla, és Balogh Kálmán.
  
  Oláh Gábor - dobok
  A zenekar legfiatalabb tagja, a Jazz tanszak tanulója, a kortárs groove-ok neveltje, aki lendületes és modern hangvételű játékával járul hozzá a Mississippi Grave Diggers generációk különböző hangjait egyesítő játékához, a tradicionális blues ritmusok kortárs megszólaltatásához.
  
  Gyöngyösi Gábor - hammond
  Hammond, wurlitzer, a régi hangszerek és orgonák szerelmese. Számára a hangszere,
  és az általa közvetíthető zene egy végtelen kirándulást jelent, melyben merész improvizációkkal
  és kísérletezésekkel indul újabb és újabb felfedező utakra.
  
  Szuna Péter - basszusgitár
  A Mississippi Grave Diggers különböző zenei területekről érkező, és bluesban találkozó tagjainak játékát tökéletesen fogja össze, de kimeríthetetlen eszköztárával és virtuozitásával szólistaként is emeli a produkció értékét.
  
  Johnnie Shepperd Gitár
  Pásztor János alias Johny Shepard Közép-európa egyik legjobb Blues gitárosaként számon tartott szólistája, aki számos nemzetközi produkció tagjaként megmutatta már tehetségét és virtuozitását. Karen Carroll érzékeny játékát fűszerezi.
  
  Jegyár: 2000/2500 Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ian astbury    beyond the bridge    paramore    stone temple pilots    turmion kätilöt    csempészek    evil invaders    parov stelar    cannes    dalriada    korpás éva    satelles    gypo    rhapsody of fire    sebkha-chott    worning    beyond    deep purple    at the gates    elvis jackson    mangani 888    witchburner    dürer kert    balaton sound    rockélet  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!