hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2009. május 21. csütörtök   11:10
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A Moyzes Quartet Budapesten - a Zeneszalon szlovák kamaraesttel avatja fel a Festetics Palota tükörtermét
2009. május 25. hétfő, 18:00 - 19:00., Festetics Palota – Budapest (VIII. Pollack Mihály tér 3.)

  A Romantika Évei sorozatra készülve örömmel invitálja a Zeneszalon Budapest egyik kevéssé ismert, ragyogó adottságokkal rendelkező báltermébe: a Józsefvárosi palotanegyed egyik legszebb épületében, a Pollack Mihály tér sarkán sokáig felállványozottan álló, ma pompásan felújított hajdani Festetics palotában rendezik meg újabb Zeneszalon estjüket a Szlovák Intézet szíves együttműködésével. A Festetics palotabeli első koncertünkön a világhírű szlovák vonósnégyes, a Moyzes Quartet mutatkozik be május 25-én egy koraesti hangverseny keretében.
  
  Moyzes Quartet
  
  Az idén harminc éves Moyzes Quartet Szlovákia legnagyobb jelentőségű vonósnégyese. A kiváló XX. századi szlovák zeneszerzőről, Alexander Moyzesről elnevezett, 1975-ben alapított zenekar 1986-ban vált a Szlovák Filharmonikusok hivatalos vonosnégyesévé. Tagjaik a Pozsonyi Zeneakadémián végeztek, majd a Bécsi Zeneművészeti Főiskolán képezték magukat tovább. Az évek során az Egyesült Államoktól Németországig sokfelé vendégszerepeltek, mindenütt elsöprő sikerrel.
  A koncertezés mellett aktívan készítenek lemezt, eddig több mint húsz felvételük jelent meg. Repertoárjukon klasszikus darabok éppúgy megtalálhatók, mint avantgárd szerzemények, vagy Astor Piazzolla tangói. Fontos feladatuknak tekintik a szlovák szerzők műveinek megismertetését.
  Magyarországon Szemző Tibor koncertjein tűntek fel már több ízben, ahol saját repertoárjuk mellett olyan kortárs művekben is közreműködtek, melyek távol állnak a klasszikus kvartett-irodalom stílusvilágától. Szlovák zeneszerzők műveinek tolmácsolóiként pedig egyedülálló színt jelentenek a nemzetközi kamarazenei együttesek mezőnyében.
  
  A Festetics Palotáról
  
  A Nemzeti Múzeumot övező utcákat hajdan mágnás negyednek hívták. Ez az utalás a mai Olasz Kulturális Intézet épületében működő Nemzetgyűlés vonzáskörzetében épült több tucatnyi palotára vonatkozott. A ma zömmel a Magyar Rádió által bekebelezett Pollack Mihály téri palotasorral azonosított palotanegyed lényegesen gazdagabb, a Józsefvárosról alkotott képzeteknek szögesen ellentmondó képet mutat mára, mint amennyit a negyedre tekintve sejteni lehetne. Aki emelt fővel jár az utcán, láthatja, hogy milyen pompával kialakított erkélyek, manzard-tetők és ornamentikák szegélyezik a Múzeumtól a Horánszky utca mélyéig terjedű városnegyed utcáit. Mára a régiek mellett (Márvány terem, Kossuth Klub, Olasz Intézet, Fővárosi Szabó Ervin könyvtár és Zeneműtár) több palota korabeli pompájában került felújításra, közülük megtekinthető a Károlyi-Csekonics Rezidencia, (ahol épp a Lady D kiállítás zajlik), vagy a Lőrinc Pap téren megújult Palazzo Zichy, mely kívülről egy egyszerű bérháznak tűnik, de belül luxusszállodaként üzemel. Mind közül kiemelkedik mind elhelyezkedésében, mind pedig kivitelének szépségében az Ybl Miklós tervezte Festetics Palota, melyben jelenleg az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem működik. Termeiket exkluzív igényű rendezvényekre bérbe adják, ezzel is segítve az egyetem működését.
  
  A Palota
  
  A Festetics Palotát Gróf Festetics György miniszteri kijelölése után építtette 1862-65 között. Festetics a kor neves magyar építészét, Ybl Miklóst kérte fel arra, hogy palotát emeljen neki Pesten. A gyönyörű neoreneszánsz építmény Festetics ama gondolatának a megtestesülése, mely szerint: egy magyar mágnásnak nem lehet Bécsben palotája a nélkül, hogy Pesten is ne legyen. Ybl Miklósnak sikerült a funkciók szerinti artikulált, jól működő belső rendszert alkotnia. A főnemesi rang és a szokások követelte életformához tökéletesen alkalmazkodik a palota térbeosztása. A három alapvető funkció reprezentáció, magánélet, kiszolgálás jól elkülönül egymástól. A földszinten a kapualjtól balra eső részt és a mellék kapualjig terjedő utcai szárnyat a férfi lakosztály foglalta el. Legelegánsabb tere a festett textilbetétes famennyezetes, egykor faburkolatos dolgozószoba volt. E helyiséget kis csigalépcső kötötte össze a felette lévő női lakosztály kis márványkandallós, rokokó faburkolatos női szalonjával. A Bródy utcai szárnyban a hercegné magánszobái húzódtak, köztük a háló, gyerekszoba valamint a kápolna. Az emelet reprezentációt szolgáló terei a lépcsőházból nyíló műmárvány burkolatos tér, amelynek természetes megvilágítását ma is az Ybl által sokszor alkalmazott felülvilágító biztosítja. Az erkélyre nyílik a rokokó faburkolatos nagyszalon, ajtajai felett a grisaille képek különböző zeneszerszámokat ábrázolnak. A mellette lévő stukkós párkányú terem volt az ebédlő. A tükörterem intarziás padlójával egyetlen megmaradt kristálycsillárjával, nagy falikarjaival, tükreivel tanúja a hajdani pompának.
  
  Műsor:
  Ilja Zeljenka: Musica slovaca
  Ján Levoslav Bella: g-moll kvartett
  Antonín Dvorák: F-dúr Amerikai vagy néger kvartett, op. 96
  
  Tagok:
  Stanislav Mucha - 1. hegedű
  Fratinsek Török - 2. hegedű
  Alexander Lakatos - brácsa
  Ján Slávik - gordonka
  
  Jegyek 1800 Ft-os áron kaphatók a Ticketpro országos hálózatában.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Ticketpro

Zeneszalon

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lugosi lászló    baobinga    isolated youth    bathory    transformers    bon scott    solar scream    dennis lehane    budapest bár    peter katis    torture squad    steven spielberg    southern comfort    polar bear club    black label society    skálmöld    trent reznor    incubus    black foxxes    jinjer    fonó    mentor    vomit the soul    szántó faszi    a perfect circle  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!