hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2009. március 26. csütörtök   10:21
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Világsztárok a Millenárison - Al Jarreau (USA)
2009. április 16., csütörtök 20:00., Millenáris Teátrum

  Al Jarreau a jazz történetének megkerülhetetlen alakja, akinek énekhangját sokan egyszerűen egyedülálló természeti kincsként tartják számon. Nem véletlen, hogy ő minden idők egyetlen vokalistája, akit hét Grammy-díjjal tüntettek ki, s ami ennél is különösebb, az a sokoldalúságát igazoló tény, hogy díjait három különböző kategóriában kapta a jazz, a pop és a rhythmnblues zenészi csúcsteljesítményeként. Mindezeket hosszú évtizedeket felölelő pályája során szerezte a hetvenes, a nyolcvanas, a kilencvenes és az ezredfordulót követő évtizedben is, ami mindennél jobban bizonyítja, hogy kimagasló teljesítménye nem véletlen villanás volt, hanem tartósan világító, kiváló egyéni életmű.
  
  Alwyn Lopez Al Jarreau néven született 1940-ben az amerikai Milwaukee-ben, Wisconsin államban, a család hat gyermeke közül ötödikként. Édesapja adventista lelkész és kórusvezető volt, míg édesanyja templomi zongorista. A gyermek Al együtt énekelt családjával templomi és jótékonysági koncerteken.
  
  Zenetanára Milwaukee-ban egy magyar férfi, Zimber László volt, aki nem csak tanította, de tőle kapta azokat a lemezeket is, amelyek alapvetően alakították a zenei érdeklődését: Miles Davis, Stan Getz, John Hendricks, Nancy Wilson, Johnny Mathis, Frankie Lane, Perry Como tettek rá meghatározó hatást akkoriban, s Zimber Lászlótól tanulta az improvizációt is.
  
  Egy ösztöndíjnak köszönhetően tanulmányait a Ripon College főiskolán folytathatta, ahol 1962-ben pszichológia szakon diplomázott, miközben folytatta az éneklést ezúttal az Indigos nevű együttes tagjaként. Tanulmányai folytán később az Iowa Egyetemre kerül, emellett San Franciscóban vállalt munkát rehabilitációs tanácsosként, miközben esténként a George Duke által vezetett jazz trióval lép fel.
  
  1967-ben duót alakít Julio Martinez akusztikus gitárossal, amely hamarosan a csúcsattrakciója lesz a Gatsby´s klubnak. Az itt aratott hatalmas siker bátorította fel Alt, hogy végleg zenei pályára lépjen. 1968-ban Jarreau már csak a jazznek szenteli munkáját, s a következő évben Martinezzel délre mennek, ahol Jarreau olyan Los Angeles-i kulcsfontosságú helyeken lép fel, mint a Dino´s, a Troubadour és a Bitter End West. Hamarosan tévéműsorokban is szerepel Johnny Carson, Mike Douglas, Merv Griffin és David Frost műsoraiban, miközben meghívást kap a The Improv-ba is, ahol neves humoristák, mint például John Belushi, Jimmie Walker és Bette Midler előadásainak a szünetében ad koncertet.
  
  A túl sok fellépés azonban érzelmi válságot idéz elő Jarreau-ban, aminek erős befelé fordulás és a hithez való közelebb kerülés lesz a következménye. Ekkor kezd el dalszövegek írásával foglakozni, s megélt spirituális élményei ezután lesznek alapvető hatással a munkájára.
  
  1975-ben Jarreau Tom Canning zongoristával dolgozik, amikor felfedezi őt a Warner Bros. Records, amely találkozást követően hamarosan megjelenik kiváló szakmai fogadtatást kivívó We Got By című albuma, amely azonnal nemzetközi hírnevet szerez a számára, valamint a német Grammy-díjat, amely sikert a hamarosan megjelent második Glow című lemezével ugyancsak megismételte.
  Jarreau karrierje ezt követően a zenészt a jazz egyik legkiválóbb, legsikeresebb és legnépszerűbb énekesévé teszi. Legsikeresebb albuma talán az 1981-ban kiadott Breakin Away, amely felejthetetlen dalát, a We´re in This Love Together címűt juttatta a lemezlisták élére.
  
  1980-ban szerezte a híres Moonlighting amerikai tévésorozat zenéjét, amelyért ugyancsak Grammy-jelölést kapott, de hatalmas sikert és népszerűséget szerzett számára úgynevezett scat éneklése is, amellyel a hagyományos gitár-, basszusgitár- és ütőhangszeres hangzást tudja elképesztő módon utánozni. Az sem mellékes továbbá, hogy ő volt az az Egyesült Államokat képviselő énekes az afrikai We Are the World koncerteken, aki az és ezért kell nyújtanunk segítségül a kezünket! sort énekelte.
  2003-ban Larry Baird karmesterrel együttműködve Jarreau hangját szimfonikus zenével ötvözték, amivel világszerte hatalmas sikert aratott, s elképesztő koncertsorozatot adott jóformán az egész Egyesült Államok területét bejárva.
  
  Befejezésül elegendő, ha csak néhányat említünk azon jazz legendák közül, akikkel Jarreau együtt dolgozott: Joe Sample, Kathleen Battle, Miles Davis, David Sanborn, Rick Braun és George Benson.
  
  Jegyár: 8900/10900 Ft
  Elővételi ár / a program napján fizetendő ár
  Ültetett koncert, helyfoglalás érkezési sorrendben!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jane’s addiction    dead men tell no tales    v.iv fesztivál    goatwhore    hisztéria    chaos of disorder    mutiny on the bounty    alvin lee    stadt    kishúg    carson coma    helstar    három kismalac    trigger the bloodshed    szerelmek    over help    hypnos    black-out kowa    dawncore    clint eastwood    infected rain    nick mccarthy    amott    accept    thom yorke  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!