hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
film [film]  2009. február 4. szerda   10:18
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Cinema Total Second Edition – „Filmhaus Ungarn” Magyar-német filmszakmai rendezvénysorozat Berlinben
2009. február 6-13. Collegium Hungaricum Berlin - Berlin

  A Cinema Total a magyar filmszakma képviseletét és a nemzetközi filmvilág felé történő kommunikációját biztosítja a Berlinale alatt. Távlati célja a kelet-európai filmipar nagykövetségévé válni a Berlinale-k idejére. A Cinema Total Second Edition rendezvénysorozata 2009-ben a Collegium Hungaricum Berlint Magyar Filmes Házzá (Filmhaus Ungarn) alakítja a Berlinale idejére, lehetőséget adva filmipari bemutatóknak és kerekasztal-beszélgetéseknek, német-magyar és nemzetközi filmes szakmai találkozóknak. A Berlinale ideje alatt olyan közeget kívánnak teremteni a Házban, amely felhívja a figyelmet a magyar filmes ipar szolgáltatóira, magyar-német koprodukciós lehetőségekre, fesztiválokra, készülő, partnert kereső filmes projektekre valamint a kreatív alkotókra. A rendezvényt, amelynek egyik partnere a Cottbus-i Nemzetközi Filmfesztivál, Peter Greenaway és Yonderboi 100 év magyar filmjeiből összeállított közös vj-dj produkciója nyitja meg, amelynek az OKM és az MMKA mellett fő támogatója a Magyar Telekom.
  
  A Cinema Total Second Edition rendezvénysorozata 2009-ben a Collegium Hungaricum Berlint Magyar Filmes Házzá (Filmhaus Ungarn) alakítja a Berlinale idejére. A rendezvény fókuszában a Német-Magyar Filmegyezmény áll, melyet 2008. február 20-án írt alá a két ország kormánya. Az egyezmény jelentősége, hogy ösztönözze a két ország közötti filmipar együttműködését, növelje a gyártási költségvetések keretét a német és magyar filmgyártás számára, ami ezáltal nemzetközileg versenyképesebbé válhat. A februári, berlini rendezvénysorozat célja megismertetni az egyezmény nyújtotta lehetőségeket a német és magyar filmipar szereplőivel, valamint újra felhívni az európai producerek figyelmét a Magyar Filmtörvény és a 20%-os adókedvezmény működésére. Szakmai programokon keresztül teret és alkalmat szeretnének biztosítani számukra kapcsolatok kialakítására, közös projektek létrehozására, különös hangsúlyt fektetve arra, hogy a fiatal német producerek új generációja megjelenjen, illetve a magyar filmipar lehetőségei mellett a magyar kreatív szövetségeket (zeneszerzők, díszlettervezők,stb.) és magyar filmes szolgáltatásokat (filmstúdiók, animációs - és utómunka stúdiók) is prezentáljanak.
  
  A Magyar Filmes Ház (Filmhaus Ungarn) a Berlinale alatt feltűnő jelenlétet biztosít a magyar filmkultúrának Berlinben, Európa legújabb kulturális központjában. Peter Greenaway vizuális showja, amely saját képeit 100 év magyar filmjeinek emblematikus felvéteileivel elegyíti különleges hangsúlyt ad a magyar filmnek, filmiparnak az egyik legfontosabb filmfesztivál idején.
  
  Collegium Hungaricum Berlin Magyar Kulturális Intézet
  
  Berlin, a régi-új német főváros jelenleg Európa talán legkiemelkedőbb kulturális metropolisza, a nemzetközi kortárs képzőművészet, a film- és médiakultúra, a klasszikus és alternatív művészeti irányzatok pezsdítő közege. E városban folytatja tevékenységét a tavaly óta új épületbe költözött, újonnan pozicionált Collegium Hungaricum Berlin: interdiszciplináris igénnyel, a kultúra, a tudomány, a technológiák, az új médiák kreatív felhasználásával, sajátos, magyar szemszögű, de a berlini kulturiparban szerves részt vállaló intézményként közvetít és képvisel egy a hagyományokból táplálkozó, jövőorientált, európai Magyarország-képet. Programja képzőművészeti- és multimédiális kiállításokat ugyanúgy magába foglal, mint hagyományos vagy innovatív zenei eseményeket, több hónapon átívelő német-magyar témákat feldolgozó kutatási projekteket, társadalomtudományi, művészeti vagy technológiai témájú konferenciákat. A technikailag kíválóan felszerelt, eredeti helyére, a Dorotheenstrasse 12. szám alá visszatért intézmény ösztöndíjasok gondozásán és a nyelvoktatás mellett rendszeresen részt vesz speciálisan berlini rendezvényekben, fesztiválokon is. Vadonatúj, modern épületének innovatív programjainak köszönhetően az utóbbi időben megháromszorozta látogatóinak számát.
  
  A rendezvénysorozat programja:
  
  A Berlinale megnyitóját követő napon, február 6-án a Filmhaus Ungarn nagyszabású programest keretében nyílik meg a szakmai és a berlini közönség számára. A nyitó este fogadásán a Magyar Filmunió látja vendégül a magyar filmeseket valamint a berlini kulturális- és filmes élet képviselőit, bemutatják az idei Berlinalen hazánkat képviselő, a Shooting Star kategóriájában, azaz az európai film ígéretes színésztehetségei között kiválasztott Tóth Orsit. A színésznő 2004-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd Mundruczó Kornél múzsájaként több filmjében nyújtott alakításáért a Magyar Filmszemle és több nemzetközi filmfesztivál is díjakkal jutalmazta (Szép napok, Johanna, Delta).
  A nyitóest kiemelkedő fénypontja Peter Greenaway és Yonderboi 50 perces DJ-VJ show-ja, amely során a CHB épületének homlokzatára és kiegészítő nagy vásznakra vetített szabadtéri képkoncertet élvezhet a szervezők által ezren felülire várt berlini közönség.
  
  A február 6-ai megnyitót követően egészen a 13-ai záróaktusig a Filmhaus Ungarn napközben szakmai bemutatók, szervezett filmes találkozók, fesztiválok, filmprojektek bemutatása illetve filmes egyeztetések helyszíneként szolgál. A Berinale alatt itt kerül sor a magyar és az ír filmalapítványok közötti megállapodás aláírására is. A CHB kávézó-étterme a magyar és a nemzetközi filmes világ számára Dating and Pitching címszó alatt biztos találkozási pontként funkcionál, esténként pedig az itt zajló jazz - illetve könnyűzenei programok zárják majd a napi szakmai eseményeket.
  A CHB stábja a Berlinale ideje alatt olyan közeget kíván teremteni a Házban, amely felhívja a figyelmet a magyar filmes ipar szolgáltatóira, magyar-német koprodukciós lehetőségekre, fesztiválokra, készülő, partnert kereső filmes projektekre valamint az alkotókra.
  
  Részletes program:
  
  1. nap Greenaway-Yonderboi produkció
  
  A világhírű mozgóképművész és filmrendező, Peter Greenaway VJ-szettje nyitja meg a Cinema Total Second Edition rendezvényt február 6-án este 23 órakor Yonderboi zenei DJ produkciójával közösen. Peter Greenaway a Collegium Hungaricumon keresztül találkozott a magyar művésszel, aki nagy lelkesedéssel fogadta a felkérést, és kész egy különleges koncertanyagot előkészíteni a videóművésszel. A CHB nagy felületeit, különleges vetítési lehetőségeit és a 40m2-es félig-áteresztő vetítővásznat kihasználva a berlini közönség kívül-belül megcsodálhatja a parádésnak ígérkező VJ-DJ show-t. Greenaway 100 év magyar filmtörténetéből válogatta ki azokat a részleteket, amiket saját, Tulse Luper filmrészleteivel kevert össze. A koncertre körülbelül 1000 látogatót várnak a Ház nagytermébe és a Ház elé. A Moholy-Nagy Galéria egy elkülönített termében folyamatosan vetítésre kerül a Tulse Luper Suitcases film 7 órahosszás verziója.
  
  Yonderboi az alábbiakat nyilatkozta a produkcióról: Jelenleg a harmadik lemezemen dolgozom, amit idén szeretnék befejezni. Épp egy hosszú intenzív szakasz után kissé elakadva kezdtem magam érezni, amikor érkezett a hír a Cinema Totalos Greenaway projektről. Nekem különösen nagy értékkel bír ez az együttműködés, ugyanis már régóta ismerője és kedvelője vagyok a filmjeinek. Két hosszabb időszak is volt az életemben, amikor Greenaway filmeket néztem. Először a Splendid Isolation készítése közben, aminek egyébként a borítóját is részben az ő világa inspirálta. Másodszor pedig tavaly nyáron vettem elő, elkezdtem megnézni a kevésbé ismert filmjeit is. Első hallásra meglepett és kiváncsivá tett, hogy VJ-ként is tevékenykedik. Őszintén szólva elképzelni sem tudtam, hogy ez milyen lehet a gyakorlatban. Most, hogy már két megnyugtató amszterdami próbán túl vagyunk, sokkal világosabb a helyzet. Greenaway tulajdonképpen szétcincálja és remixeli saját munkáit, kiragadva es kimerevítve pillanatokat. A sokszáz ismétlődő loopot pedig teljes mértékben improvizálva dobálja a képernyőkre. Így létrehozza saját filmjeinek szilánkos tükörképét, kaleidoszkóp verzióját. Ez számomra szerencsére érthető folyamat, hiszen nagyjából 15 éve loopokban/ismétlődő szekvenciákban gondolkodom én is a zenéről. Számomra technikailag annyiban új ez a mostani feladat, hogy nekem is azonnal kell tudnom reagálni a képen történő dolgokra. Ugyanis a hagyományos VJ-DJ felállással szemben, ahol mindvégig a zene ritmusa a vezér és az adja a szinkronitást, itt felváltva dominál zene és kép, mérkőzésszerűen. Valamint az is érdekesség, hogy kizárólag saját anyagaimból fogok játszani töredékeket, albumszámoktól ritkaságokon át még kiadatlan, néhány hónapos dolgokig, az elmúlt 10 évből aprítva és válogatva. Ez a feladat egyébként érdekes áttekintést adott nekem is a saját eddigi munkáimról.
  
  2. nap Produceri brunch
  A Cinema Total első napján a magyar produceri szövetségek közreműködésével német-magyar szakmabeliek informális találkozója kerül megrendezésre az OKM államtitkára, a Filmunió és az MMKA képviselőinek részvételével. A délelőtti találkozó a rendezvénysorozat szakmai részét vezeti be.
  Ezt követi a Korda Stúdió a Berlinale alatt a német fővárosban tartózkodó filmgyártók képviselői számára rendezett prezentációja és fogadása.
  
  
  3. nap Next generation day
  Emergandsee- konferencia
  Egynapos konferencia a fiatal film jegyében az EmergeandSee Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál szervezésében. Adopted/Adapted Images témájú beszélgetés és előadássorozaton a magyar rendezők közül Fliegauf Benedek részvételére számítanak a szervezők, illetve Varga Balázs, az ELTE filmszak tanára is előadást tart majd a Hogyan reagálunk a kulturális imidzsekre és mit jelent ez az új rendezőgenerációnak című konferencián.
  
  5. nap Kelet-Európa nap a Cottbus International Film Festival szervezésében
  A Cottbus-i Filmfesztivál napja a Collegium Hungaricum Berlin vendége és partnere a Filmhaus Ungarn rendezvényeinek megszervezésében. Az eseménysorozat leghangsúlyosabb szakmai napján a Connecting Cottbus rendezvényeinek bemutatását követően válogatott szakmai résztvevőkkel kerülnek megvitatásra a magyar-német filmes, audiovizuális együttműködési lehetőségek. Esettanulmányok mentén ütköztetik véleményeiket magyar és német producerek, finanszírozók, befektetési szakemberek az adókedvezmények, a koprodukciós szabályozók biztosította vélt és valós lehetőségekről, az új médiák kihívásairól. (Esettanulmány: Kántor László Alexander Ris (A csapda), Petrányi Viktória Susanne Marian (Delta))
  
  6. nap Matchmaking last minute pitch
  Az Allianz Hungaria filmbiztosító támogatásával létrejött Last-minute Pitch elnevezésű új formátum egy professzionális „matchmaker” segítségével koprodukciós partnereket kereső projekteknek teremt lehetőséget a Berlinale alatt itt tartózkodó producerek előtt való bemutatkozásra. A matchmaker, Katalin Gödrös berlini producer-rendező szakmai tapasztalatát, kapcsolatrendszerét, prezentációs és rábeszélőkészségét a projekt szolgálatába állítva mind az adott terv magyar, mind a lehetséges német producerekkel kapcsolatot tartva alakítja ki a last-minute pitch programját.. A Házba szervezett, a terveket előzőleg már ismerő producerközönség a terv ismertetéseket követően érdeklődésüktől függően felveszik a kapcsolatot a prezentálókkal.
  
  7. nap Fade in Script house
  Forgatókönyvírói kerekasztal, kelet-európai forgatókönyvírói műhelyek bevonásával. Elkészült filmek, a résztvevők által kifejlesztett illetve támogatott forgatókönyveinek esettanulmányai mentén vizsgálják meg és mutatják be az európai forgatókönyv műhelyek egyre növekvő szerepét a filmgyártásban. A Script Base nemzetközi internetes forgatókönyv-tár bemutatása a Fade In prezentációjában.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

SuperGroup

Hungaricum

 programajánló: 
2022. augusztus 20.
Sabaton + Avatar + Dynazty
Fekete Zaj
2022. augusztus 27.
Új dalokkal és orfűi minifesztivállal tér vissza a Kispál és a Borz
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Svindler (The Card Counter)
18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál
Epic Drama sorozatok
Szuperállatok ligája
Clusterfuck: Woodstock ´99, Netflix dokumentum sorozata
Exhibition: A modern kert festői: Monet-tól Matisse-ig
Vörös Rakéta (Red Rocket)
Koncertfilmek hete a Cinema MOM-ban
Stúdió 666
Spielberg hét a Cinema MOM-ban!
 kiemelt 
Marco Mendoza - New Direction Tour 2022
  
Maco Mendoza neve nemcsak a basszerek között fogalom, hanem a rockvilág nevei között is előkelő helyet foglal el

Fekete Zaj
Simply Red
Első Emelet 40, Berkes 60 - 2 az egyben – Születésnapi nagykoncert
Sting (My Songs), Joe Sumner a Papp László Budapest Sportarénában
 friss hozzászólások 

Megjelent a Hickory zenekar új dala (2)
Nemzetközi játszótér az MTV-vel - Kiállítás világszerte az MTV Swatch Playground alkotásaiból (1)
OneRepublic: Never Ending Summer Tour (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 u.d.o.    adni jó    garry marshall    super 8    ridley scott    Őrült    black sabbath    pitt    zsikla mónika    mission: impossible ghost protocol    the elijah    mole listenig pearls    deák bill blues band    szerencsecsillag    velvet revorver    hst stúdió    demjén ferenc    concerto    george w. bush    dreamworks    wormrot    Óriás    defeated sanity    summer nights    complette failure  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2022 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!