hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [média]  2009. január 12. hétfő   15:48
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Underground Magazin Évértékelő 2008


  A továbbiakban szerkesztőségünk összegzi azokat a lemezeket és koncerteket, amelyek szerintünk a 2008-as évben meghatározónak számítanak - akár pozitív, akár negatív értelemben, valamint a 2009-re esedékes várakozásokat. Az alant leírtak egyéni vélemények, amelyek nyilván elsősorban az elkövető kedvelt zenei stílusaiból táplálkoznak.
  
  MORELLO:
  
  2008. év top lemezei:
  
  Jellemzően nem szoktam sorrendet írni, de akárcsak tavaly, most is nagyon az élre kívánkozott egy lemez:
  
  1. Exodus Let There Be Blood
  
  (tudom-tudom, nem teljesértékű új sorlemez, de nem érdekel, akkor is! Atombomba!!)
  
  És akkor tovább, immár ABC sorrendben:
  
  Amon Amarth Twilight Of The Thunder God
  Bonded By Blood Feed The Beast
  Dalriada Szelek
  Made Of Hate Bullet In Your Head
  Metallica Death Magnetic
  Remorse D.Ü.H.
  Testament The Formation Of Damnation
  Torture Squad Hellbound
  Warpath Damnation

  
  Atyaisten, micsoda felhozatal volt idén!! Egyszerűen lehetetlen 10 lemezt összeválogatni úgy, hogy vagy kétszer ennyi ne szoruljon méltatlanul a háttérbe. Soha rosszabb évet!
  Az Amon Amarth már kiforrott, meglepetéstől mentes zenei világgal rendelkezik, de a Twilight Of The Thunder God még így is rendkívül ütősre és fogósra sikerült, az év egyik legnagyobb dobása.
  Az ifjú Bonded By Blood tavaly már bemutatkozott egy kislemezzel, a lendület pedig idén sem marad alább, nem hoznak szégyent a nevükre, a Feed The Beast igazi thrash metal remekmű lett.
  A Dalriada egyik lemezére sem lehetne 10 alatti pontszámot adni a képzeletbeli 10-es skálán, hát persze hogy ezúttal is így van ez a Szelek album esetében. A kissé borongósabb hangulatú előző album után ez most egy vidám hangulatú, pattogós, bulizós, minden ízében igényes kiadvány lett.
  Ha nem emeltem volna ki az Exodus lemezt, minden bizonnyal a Made Of Hate zenekar Bullet In Your Head albuma került volna az élre. A korábban Archeon néven futó lengyel banda egy zseniálisan kimunkált, az utolsó hangig őrületesen fogós alkotást tett le az asztalra, valamelyest érintve a Children Of Bodom nyomvonalát.
  Bár sokan már csak zsigerből is fikázzák a Metallicát, a világ talán legsikeresebb bandája 2008-ra végre megmutatta, hogy kell metalt, sőt thrash metalt játszani! A Death Magnetic ugyanis a csapat ´90-es éveire jellemző dallamosabb világ mellé kérlelhetetlenül felvette az ...And Justice For All fonalát, így egy nem ízig-vérig tökéletes, de mindenképpen meggyőző lemezt szállítottak le. Soha rosszabbat tőlük ezután!
  Az ózdi Remorse-ban nem lehet csalódni, hazánk underground szinten vezető thrash metal bandája bizonyította az új felállás életképességét is. A D.Ü.H. egy megszokott módon igényes, kiváló zenekari teljesítményt felmutató, harapós album lett, némi „sztárparádéval” megfűszerezve.
  Rengeteget vártunk az új Testament műre, de úgy vélem, megérte a várakozás. A klasszikus felállás, külön kiemelve Alex Skolnick-ot, elsőrangú teljesítményt mutat. Voltak már erősebb lemezei is a csapatnak, de minél tovább hallgatja az ember a The Formation Of Damnation-t, annál inkább betalál.
  Brazília ismeretlen világából előbukkant Torture Squad egy bődületesen erős thrash lemezt hozott össze a Hellbound képében, emellett egy frankó ingyenes koncertet is adtak nálunk az évben, csak kár, hogy senki sem tudott róla... Egy igazi thrash/death rajongó nem csalódhat ebben az albumban.
  A Warpath egy fiatal brit thrash banda, akik a semmiből előkerülve egy olyan észveszejtően jó albumot hoztak össze Damnation néven, hogy csak a fejemet kapkodom...! Első perctől az utolsóig őrületesen fogós nóták, bivalyerős témák, és remekbeszabott szólók jellemzik a lemezt. Kötelező!
  
  A fenti tízes mellé még rengeteg olyan album érkezett idén, ami nélkül nem szabad elmennem szó nélkül, így legalább címszavakban meg kell emlékeznem róluk, mint ”futottak még” kategória. Ezek közül bármelyik belekerülhetne akár a fenti listába is.
  Csak felsorolás szinten tehát:
  All Shall Perish Awaken The Dreamers
  Amaseffer Exodus-Slaves For Life
  Born From Pain Survival
  Brainstorm Downburst
  Cadaveres Evilution
  Cataract Cataract
  Death Angel Killing Season
  Destruction D.E.V.O.L.U.T.I.O.N.
  Eluveitie Slania
  Guillotine Blood Money
  Helstar King Of Hell
  Kalapács Mítosz
  Kataklysm Prevail
  Legion Of The Damned Cult Of The Dead
  Mercenary Architect Of Lies
  One Man Army And The Undead Quartet Grim Tales
  Paradox Electrify
  Perzonal War Bloodline
  Slytract Explanation Unknown
  Soulfly Conquer
  Tankard Thirst
  The Haunted Versus
  Trivium Shogun
  Unearth The March
  Warbringer War Without End

  
  2008. év top koncerjei:
  
  A koncertek közül elvi megfontolásból csak a hazaiakat szoktam ide összeválogatni. Mégpedig azért, mert úgy gondolom, hogy a kedves Olvasót tökéletesen hidegen hagyja, hogy a tisztelt szerkesztő milyen fergeteges koncertet látott mondjuk Edinburgh-alsón... Sokkal érdekesebbek azok, amelyeken maga az Olvasó is részt vehetett, vagy lehetősége volt rá. Másrészt pedig ez a koncertszervezők felé is egyfajta visszajelzés, hogy mely bulik sikerültek a legjobban idén. Természetesen a külföldi bulik, fesztiválok is megemlítésre kerülnek, de különválasztva. Szóval a lista:
  
  1. Parkway Drive, Unearth, Despised Icon, Architects, Protest The Hero 2008.11.22, A38 hajó
  2. Paganfest 2008.04.14, Petőfi Csarnok
  3. Brainstorm, Pagan´s Mind, Sabaton, Moby Dick 2008.03.22, Avalon Klub
  4. Death Angel, Mercenary, Demolition, Extrema 2008.04. 09, A38 Hajó
  5. Torture Squad 2008.06.17, Pinceszínház
  6. Flotsam And Jetsam, Izegrim, Non-Divine 2008.03.09, Avalon Klub
  7. Dalriada, Tűzmadár, Nightquest 2008.12.27 Sopron, 2008.10.10. Érd
  8. Ektomorf, Stuck Mojo, Vengince, Tenside 2008.03.01, A38 Hajó
  9. Onslaught, Eufobia, Kill With Hate, Tremor 2008.05.10, Avalon Klub
  10. Remembering The Steel (Pantera tribute) 2008.12.12 Dürer Kert, 2008.10.16 Dürer Kert

  
  Hatalmas nagy koncertélmény volt a Never Say Die néven futó buli, ahol az Unearth észbontó koncertet adott, a Parkway Drive pedig rátett még egy lapáttal az intenzív metalcore durvulatra. Az este többi fellépője, a Despised Icon, Architects, Protest The Hero, stb. szintén kiváló előadást produkált.
  A Paganfest bulin összesereglett a hazai metal rajongók színe-java, ami abszolút nem csoda, hiszen a Korpiklaani, Ensiferum, Eluveitie, Moonsorrow, Tyr, Dalriada, Bornholm főszereplésével lezajlott este mindvégig fergeteges hangulatban telt, kitűnő koncerteket láthattunk a finn és magyar brigádoktól.
  A Húsvéti Metal Vihar néven futó rendezvény keretében egy felejthetetlen koncertet adott a német Brainstorm, a Pagan´s Mind és a Sabaton gárdája pedig szintén sokat tett az est fényének emeléséért. A Moby Dick egy retro hangulatú programmal készült, ami szintén óriási tombolást eredményezett.
  A filippínó zsenik gárdája, a Death Angel egy bombasztikus hangulatú bulival emlékezett velünk a legendás 2003-as budapesti koncertjükre, a dán Mercenary pedig ugyancsak lenyűgöző produkciót nyújtott az A38 hajón.
  A brazil thrasher Torture Squad csapata gyakorlatilag kizárólag nekem és baráti társaságomnak játszott az ingyenes Pinceszínházas koncertjükön, köszönhetően az elégtelen promóciónak. De mi nem bántuk, bőszen bólogattunk az újabb és újabb thrash csapásokra, fergeteges hangulatú koncert volt. Remélem a szervezők is észbe kapnak, és láthatjuk még őket nálunk.
  Ugyancsak kevés érdeklődő jelent meg a legendás Flotsam And Jetsam buliján, de a veterán amerikaiak egy hihetetlenül emlékezetes estét hagytak nekünk örökül, és ebben nagy segítségükre voltak a bohóckodásra mindig vevő Izegrim és Non-Divine tagjai.
  A Dalriada, Tűzmadár, Nightquest turnét kétszer is megtekintettem az év folyamán, októberben Érden, decemberben pedig Sopronban adtak fergeteges koncertet, a jelenlévők legnagyobb örömére.
  Az Ektomorf intenzív koncertjeire úgy látszik, már minden évben számíthatunk. Tegyük hozzá, hála az égnek! Zotyáék nem hazudtolták meg magukat, falbontó súlyosságú bulit adtak az A38 hajón, amiben a közönség is partner volt. A Stuck Mojo csapatának szintén sikerült megcsinálni a hangulatot, élvezetes, vidám előadást láthattunk tőlük.
  Az Onslaught koncertjével kapcsolatban szinte csak negatívumok jutnak az ember eszébe (rettenetes szervezés, elmaradt húzónevek, gyér létszám, botrányos hangzás), de mindezek ellenére a veterán brit thrasher gárda olyan hihetetlen hangulatot tudott varázsolni, hogy akármennyire furcsa, ez mégis elég volt a toplistára való bekerüléshez.
  A Remembering The Steel néven futó Pantera tribute banda két alkalommal is őrületes koncertet produkált a Dürer Kertben, októberben és decemberben. Ezek a srácok megmutatják, hogy kell életben tartani a Pantera hagyatékát, és méltó módon előadni a legendás dalokat.
  
  Persze még több koncertet is meg lehetett volna említeni, hiszen etéren is rendkívül erős volt az év. Persze lehet panaszkodni (jogosan amúgy), hogy a legnagyobb húzónevek elkerülnek minket, de mint látható, így is sok remek bulira került sor az idén. Érdemes még megemlékezni az áprilisi Rage buliról, a decemberi Soilwork koncertről, és emlékezetes volt még az augusztusi Antiparádé buli, ahol többek között a Casketgarden, Agregator, A Losing Season, Inseason szórakoztatták a jelenlévőket. Két utolsó névnek különösen örülök, hogy sikerült őket imigyen megismerni.
  Külföldi koncertekből is akadt pár emlékezetes, például örökké emlékezetes lesz a november 28-i bécsi Slipknot, Machine Head, Children Of Bodom koncert, számomra elsősorban a Machine Head miatt.
  
  A tavalyi évértékelőmben megfogadtam, hogy megpróbálok minél több fesztiválon jelen lenni. Ez sikerült is, hiszen három bombasztikus fesztivált is végigtomboltam, csak érzékeltetésképpen:
  - Gods of Metal 2008 (Iron Maiden, Judas Priest, Slayer, At The Gates, Carcass, Iced Earth, Testament, Yngwie Malmsteen, Meshuggah, Morbid Angel, Apocalyptica, stb.),
  - Metalcamp 2008 (Wintersun, Six Feet Under, Carcass, In Flames, Mercenary, Legion Of The Damned, Finntroll, Meshuggah, Apocalyptica, Iced Earth, Amon Amarth, Brainstorm, Korpiklaani, Behemoth, Helloween, Ministry, Opeth, Marduk, Rage, Soilwork, Morbid Angel, Onslaught, Volbeat, Skyforger, Eluveitie, Arch Enemy, stb.)
  - Brutal Assault 2008 (Agnostic Front, All Shall Perish, Anathema, Arch Enemy, Arkona, Carcass, Despised Icon, Entombed, Exodus, Finntroll, Hollenthon, Kataklysm, Neurosis, Paradise Lost, Primordial, Sadist, Samael, Septicflesh, Sodom, Soilwork, Sworn Enemy, Textures, The Berzerker, Warbringer, stb.)
  Azt hiszem, ezek a nevek önmagukért beszélnek. És ahogy látom, a 2009-es fesztiválszezon is több, mint ígéretesen alakul, tehát remélem 2009 is hasonlóan sikeres év lesz számomra etéren, mint az idei.
  
  2008. év csalódásai:
  
  Kifejezetten csalódást jelentő lemez nem nagyon volt számomra, hiszen eleve azokat pörgettem az év folyamán, amelyek valamilyen módon megtetszettek. Ahol meg elvárásaim voltak, azok nagyjából teljesültek is. Talán egyedül a Korpiklaani Korven Kuningas album jelentett komolyabb csalódást, hiszen az eddigi mesterművek után idén egy emlékezetes pillanatoktól mentes, önismétlő alkotást kaptunk kézhez. Jó lenne egy kis pihenő a bandának, hogy új ötletekkel felvértezve indulhassanak a következő megmérettetésre.
  Volt pár lemez az év folyamán, amelyek ugyan önmagukban korrekt, szerethető alkotások, de valahogy mégis több kraft kellett volna még beléjük, hogy a toplistához tudjanak csatlakozni:
  A Children Of Bodom Blooddrunk albuma egy amolyan jó iparosmunka, jellegzetes Bodom lemez, de nem kiemelkedő.
  Hasonlót lehet elmondani a DragonForce Ultra Beatdown lemezéről, a srácok továbbra is briliánsak, a dalszerző képességük is átlagon felüli, de a korábbi kiadványaik felülmúlták az ideit.
  Érzékelhető Jon Schaffer kemény munkája az Iced Earth The Crucible Of Man (Something Wicked - Part 2) lemezen, valóban egy nagyszabású, igényes album lett. A nóták viszont filmzeneszerűen hömpölyögnek egymás után, nem találunk semmi kapaszkodót, figyelemfelkeltő pillanatot. És ezen Matt Barlow hangja sem tud segíteni.
  Kicsit hasonló a helyzet a Judas Priest Nostradamus lemezével, itt is a monotonitásba hajló filmzenés jelleg a tetten érhető, noha az igényes kimunkáláshoz kétség sem férhet. Annyiból érdekesebb a Priest műve, hogy ők talán karrierjük végén egy ilyen, tőlük szokatlan alkotással akarták feltenni az i-re a pontot.
  A Cavalera tesók szösszenete, a The Cavalera Conspiracy Inflikted elég sok jó pillanatot tartalmaz, ami miatt már érdemes volt egymás keblére borulnia Max-nek és Igor-nak. Összességében mégis a Soulfly idei lemezét érzem erősebbnek, bár az igazi atomrobbanást szerintem akkor érték volna el, ha a két mű legjobb témáit egy albumba gyúrták volna bele.
  Kíváncsian vártam Yngwie Malmsteen és Tim „Ripper” Owens koprodukciójának az eredményét, és noha nem lett rossz az Yngwie Malmsteen Perpetual Flame, azért nagyobb dobásra számítottam. Mindkét művész rendesen odateszi magát, de Ripper hangja nem tesz akkora pluszt a nótákhoz, hogy azok Malmsteen munkásságának legjavát képezzék.
  
  Koncertek között van néhány nagy fájdalmam, például az augusztus 9-i Killswitch Engage koncertről való lemaradásomat rendkívül sajnálom, hiszen utólagos vélemények szerint erősen év koncertje gyanús buli volt. Hasonló a helyzet a novemberi Heidenfest-tel, ahonnan ugyan csak néhány banda érdekelt volna, de utólag már nagyon sajnálom, mert totálisan őrült bulit láthattak a jelenlévők.
  Kicsit csalódásnak érzem a Sonata Arctica novemberi koncertjét is, mert a finnek nem törték magukat új showelemekkel, pár nótától eltekintve a tavalyi előadást láthattuk újra. Az év elején a Brainstorm mellett sziporkázó Pagan´s Mind sem alkotott maradandót november 14-én.
  Nagy szomorúság, hogy várakozásaimmal ellentétben nem sikerült jelen lennem november 16-án Bécsben a Slayer, Trivium, Mastodon, Amon Amarth koncerten, ami pedig az év egyik legnagyobb dobása lehetett volna. Remélem jövőre sikerül elcsípnem ezen bandákat, ha nem is közös turnén, hát külön-külön.
  
  2009. év reménységei:
  
  Mint már fentebb említettem, a 2009-es fesztiválszezontól sokat várok. Ezen kívül remélem sok jó koncertet is kapunk a határokon belül. Már vannak ígéretes nevek, például a Volbeat, DragonForce, Iced Earth, Saxon, Soulfly, Born From Pain bulijától sokat várok, és ne feledkezzünk meg róla, hogy lesz még egy Kreator, Eluveitie, Caliban koncertünk is Debrecenben! Sőt, Machine Head koncertet is emlegetnek a Hegyalja Fesztivállal kapcsolatban. Szóval úgy érzem, jó koncertekért azért jövőre sem kell a szomszédba menni, vagy maximum csak oda (Bécs, Pozsony, stb.)
  
  Lemezek terén sokáig tartana felsorolni, mennyi mindenre számítok, maradjunk abban, hogy thrash, power metal, metalcore, és dallamosabb death metal stílusban szeretnék jövőre is legalább akkora (és igényes) dömpinget, mint idén. Persze manapság is van sok hülye trend a zenei színtéren, de a kemény zene mégis virágzik, még ha csak underground szinten is. 2009-re se legyen rosszabb évünk, mint az idei!

  BARNA:
  
  2008. év top lemezei:
  
  1. Beneath The Massacre - Dystopia
  2. Meshuggah - obZen
  3. The Faceless - Planetary Duality
  4. Opeth - Watershed
  5. Aborted - Strychnine.213
  6. Hail Of Bullets - ...Of Frost And War
  7. Bloodbath - The Fathomless Mastery
  8. Textures - Silhouettes
  9. Decrepit Birth - Diminishing Between Worlds
  10. Burst - Lazarus Bird

  
  Az utóbbi két évben azt írtam a lemezek minőségét illetően, hogy az éppen aktuális év gyengébb volt, mint az azt megelőző. Sajnos a 2008-as évet illetően is ezzel a megjegyzéssel kezdeném az értékelést. Megítélésem szerint egyre több a kisujjból kirázott sablonprodukció, amely ugyan nem rossz, de egyáltalán nem kiemelkedő teljesítmény.
  Az általam első helyre rangsorolt Beneath The Massacre egy kiváló albummal rukkolt elő, a Dystopia című második lemezük a precíz, technikás death metal magasiskolája.
  A Meshuggah is egy nagyon jó albummal jelentkezett idén, az obZen sokkal jobban tetszik a Catch 33 túlságosan mechanikus számainál. Sőt, szerintem a Chaosphere óta nem alkottak ilyen jó lemezt a svédek.
  A The Faceless technikás, komplex death metalt játszik, némi metalcore hatással megfűszerezve. Az Akeldama című debütalbumukat is méltattam a 2006-os évértékelőmben, a Planetary Duality talán egy még jobban sikerült lemez lett.
  Az Opeth hozta a szokásosan remek zenéjét a Watershed-en, mely ugyan sok meglepetést nem tartogat, de most is kiváló minőségű, és megtartotta egyedi, karakteres ízét.
  Az Aborted muzsikája sem sokat változott az éppen aktuális albumon, talán valamivel dallamosabb lett, mint korábban. Az agresszió azonban még nem veszett ki a zenéjükből, és emellett jó számok sorjáznak a Strychnine.213-on.
  A Hail Of Bullets bemutatkozó albuma egy kiváló old-school death metal mestermű. Az ismert tagokat tartalmazó banda (ex-Pestilence énekes, Gorefest dobos) a háborús tematikában alkotott egy megkapó death metal művet az ...Of Frost And War-al.
  A Bloodbath nevű svéd szuperprojekt (Katatonia tagok, Mikael Akerfeldt az Opeth-ből) hibátlan death metal albumot alkotott az elődeihez hasonlóan a The Fathomless Mastery-vel is. Sőt ez évben egy kislemez is megjelent tőlük Unblessing The Purity címmel, mely szintén remekül sikerült.
  A holland Textures harmadik nagylemeze nagyon jól sikerült: a Silhouettes túlszárnyalja az eddigi munkásságukat, és hihetetlenül megkapó technikás, progresszív metal zenét tartalmaz.
  A Decrepit Birth a technikás, virgázós death metal stílusban alkotott nagyot a Diminishing Between Worlds-el, míg a Burst a progresszív metalban tett le egy csodás albumot a Lazarus Bird-el.
  
  Az eddig ismertetett tíz album mellett még felsorolásszerűen megemlítenék pár lemezt, melyek jól sikerültek, de nem kerültek be a top 10-be:
  Mourning Beloveth - A Disease For The Ages
  The Haunted - Versus
  Origin - Antithesis
  Deranged - The Redlight Murder Case
  Neuraxis - Thin Line Between
  Misery Index - Traitors
  Warrel Dane - Praises To The War Machine
  Death Angel - Killing Season
  Dismember - Dismember
  Brain Drill - Apocalyptic Feasting
  Grave - Dominion VIII
  Sinister - The Silent Howling
  Rotten Sound - Cycles

  
  2008. év top koncertjei:
  
  1. The Dillinger Escape Plan - március 12., Budapest, A38
  2. Despised Icon, Beneath The Massacre - február 10., Bécs, Arena
  3. Carcass, Cephalic Carnage, Neurosis, Textures, Inveracity - Brutal Assault, augusztus 14-16., Jaromer
  4. Immolation - március 11., Budapest, Kék Yuk
  5. Gorefest, Grave, Sinister - Kaltenbach Open Air, július 18-19., Spital Am Semmering
  6. Dying Fetus - június 10., Budapest, A38
  7. Life Of Agony - július 9., Budapest, A38
  8. Nile, Grave - szeptember 3., Budapest, A38
  9. Haggard - november 17., Budapest, Diesel Club
  10. Despised Icon, Unearth - november 22., Budapest, A38

  
  Koncertek terén 2008-ban is el voltunk kényeztetve, nem volt egyszerű kiválasztani a top 10-et a sok remekül sikerült rendezvényből. Az első helyre a The Dillinger Escape Plan orbitálisat zúzó A38-as fellépése került. Hihetetlenül nagy koncertbanda a Dillinger, a budapesti bemutatkozásuk is fenomenálisan sikerült.
  A második helyre a Despised Icon és a Beneath The Massacre bécsi fellépését tettem. Mindkét banda nagyot alakított a bécsi Arena kisszínpadán, egymás után vezették elő a brutális zúzdákat.
  A harmadik helyen a Brutal Assault fesztivál 5 koncertjét említem meg, amelyek különösen magával ragadtak. Nagyon nagy öröm volt élőben látni a Carcass-t, akik egy kiváló koncerttel erősítették meg az „élő legenda” státuszukat. A Cephalic Carnage két részre osztott fellépése, a Neurosis magával rántó produkciója, a Textures zseniális zenéje, és az Inveracity brutalitása szintén a fesztivál fénypontjai közé tartoztak.
  Az Immolation tavaszi budapesti koncertje is az év csúcspontjai közé tartozott: a New York-i zenészek elhozták a világvégét súlyos death metal zenéjükkel a Kék Yuk-ba.
  A 2008-as osztrák Kaltenbach fesztivál ugyan nem büszkélkedhetett olyan jó felhozatallal, mint 2007-ben, de így is voltak olyan koncertek, amelyek magával ragadtak. A holland Gorefest súlyos muzsikája nagyon meggyőző erővel dörrent meg az erdő közepén, ők adták a 2008-as Kaltenbach legjobb koncertjét. A svéd Grave és a holland Sinister szintén kiváló fellépésekkel ajándékozták meg a fesztiválozókat.
  A 2008-as év sem telt el Dying Fetus koncert nélkül. 2007-ben két ízben is megcsodálhattam zenéjük zsigeri erejét, és a mostani budapesti fellépés is zseniális volt. Trióban is hengereltek a brutális death metal muzsikájukkal.
  A Life Of Agony könnyedebb zenét játszik az eddig felsorolt zenekaroknál, de a River Runs Red egy szívemnek nagyon kedves lemez, és nagy élmény volt élőben hallani ezeket a csodás szerzeményeket.
  A Nile a death metal műfaj egyik kiemelkedő zenekara, és élőben is mindig első osztályú produkciót nyújtanak. Az A38-on is csúcsminőséget kaptunk tőlük, bár lehetett volna hosszabb is a koncert. A Grave szintén kiváló előadást nyújtott a Nile előtt.
  A Haggard reneszánsz, komolyzenei elemeket tartalmazó muzsikája a nagyzenekarnak, és a csodás hangulatnak köszönhetően egy varázslatos fellépésben bontakozott ki a Diesel Club színpadán.
  Végül, de nem utolsó sorban az Altamont Never Say Die! turné néven futó koncertestről a Despised Icon és az Unearth falbontó koncertjeit említem meg, melyeken a kirobbanó hangulat és a magával ragadó zene maradandó élményt nyújtottak.
  
  2008. év csalódásai:
  
  A lemezeket tekintve az egyre több fantáziátlan, önismétlő mű mellett az igazán nagy csalódást a Cryptopsy új albuma okozta. Modern, trendi deathcore-os vizekre eveztek a The Unspoken King-el. Nem is lett volna ez különösebben nagy probléma, ha más néven adják ki a lemezt, így viszont a porig rombolták a régebben egyik kedvencemként tisztelt zenekar renoméját. Ráadásul a számok is unalmasak, sablonosak, és a tiszta ének borzalmas a lemezen.
  Koncerteket tekintve az elmaradt júliusi Down koncert jelentette számomra az év legnagyobb csapását. Sokan vártuk a new orleans-i stoner istenek koncertjét, amely sajnos ezúttal meghiúsult. Emellett nagy szívfájdalmamra a pár fellépés erejéig újra összeállt At The Gates-et nem sikerült elcsípnem a nyári fesztiválszezonban. Azért remélem még lesz lehetőségem a pótlásra valamikor!
  Emellett általánosságként továbbra is fennáll az, hogy sajnos még mindig sok turné elkerüli országunkat. Több osztrák dátum, sőt már pozsonyi koncert is van, de valamiért ebbe az országba nem éri meg elhozni az undergroundabb, szélesebb közönség által ismeretlen bandákat. Ez üzenet az olvasóknak is: tessék több zenekart hallgatni, nem pár kedvencnél leragadni, és elfáradni a koncertekre!
  Csalódásként említem még a svéd Deranged feloszlását. Egy nagyon jó death metal zenekarral lett kevesebb a színtéren, akik élőben is kiválóak voltak.
  
  2009. év reménységei:
  
  Biztosan 2009-ben is meg fog jelenni pár jó lemez, nagy várakozásokkal tekintek az új Bolt Thrower, Cannibal Corpse, Cattle Decapitation, Immolation, Mastodon, My Dying Bride, Suffocation, Vader, Vomitory albumok elé és remélhetőleg 2009-ben végre lesz már új Morbid Angel lemez. Azt sem bánnám, ha a Corrosion Of Conformity, Crowbar, Despised Icon, Dying Fetus, Life Of Agony, Nevermore és Paradise Lost zenekarok közül minél többen új albummal rukkolnának elő 2009-ben.
  Koncerteket tekintve hazai fronton a február ígérkezik nagyon erős hónapnak: lesz Cephalic Carnage, Psycroptic, Volbeat, Children Of Bodom, Cannibal Corpse, Kreator, Iced Earth kis hazánkban. Reméljük az év többi részében is hasonlóan telített lesz a koncertnaptár!
  A fesztiválok terén az osztrák Kaltenbach ismét vonzónak ígérkezik az eddig bejelentett bandáknak köszönhetően (különösen a Dying Fetus, Vomitory és Rotten Sound), és jó felhozatal esetén a cseh Brutal Assault-ot 2009-ben is meg fogom látogatni. Emellett jó lenne megnézni az újra aktivizálódott legendás holland Pestilence-et, és az Asphyx-et.
  Végül nincs más hátra, mint hogy 2009-re is remek koncertélményeket és igényes, értékes lemezeket kívánjak mindenkinek!

  EUGENE:
  
  2008. év top koncertjei:
  
  1. Arkhon Infaustus, Angelcorpse, Revenge St. Pölten, május 3.
  2. Immolation, Melechesh Blue Hell, március 11.
  3. Dying Fetus A38, június 10.
  4. Gorefest, Desaster (Kaltenbach Open Air) Spital am Semmering, július 18-19.
  5. Ministry Petőfi Csarnok, július 8.
  6. Biohazard Diesel, november 20.
  7. Primordial (Heidenfest) Diesel, november 16.
  8. Benediction, Holy Moses, Nominion Avalon Club, október 19.
  9. Status Quo Petőfi Csarnok, július 3.
  10. LOrchestra de Contrabasses Millenáris Teátrum, április 6.

  
  2008-ban az előző évekhez hasonlóan sok emlékezetes koncertet láttam, így nem volt egyszerű kiválasztani közülük a top 10-et. Unikum jellege miatt az Arkhon Infaustus ausztriai koncertje végzett az élen: az általam igen kedvelt black/death csapat tanítanivaló teljesítményt nyújtott mind kiállásban, mind zeneileg, a szintén ritkán látható Angelcorpse és Revenge pedig csak hab volt a tortán. Az Immolation-Melechesh tandem az év egyik első jelentős (death) metal eseményének ígérkezett, nálam pedig egyenesen megszerezte az ezüst pozíciót. Jó volt látni-hallani new york-i apokaliptikus death metal hordát, illetve a közel-keleti dallammokkal felvértezett black/thrash csapatot. A Dying Fetus háromfősen is tarolt az A38-as hajón, csakúgy, mint a Gorefest, valamint a Desaster a Kaltenbach Open Air-en. Hattyúdalt is hozott az esztendő: a Ministry utoljára sokkolt/propagált a színpadon, a látványelemeknek köszönhetően örökké az emlékezetembe vésődött a koncert. Visszatérők is akadtak: a Biohazard 20 éves fennállása alkalmából végigsöpört Európán, a Diesel Klub sem menekülhetett meg. Házibulis körülmények között (értsd: hatalmas hangulat, 20 néző) zajlott le a Benediction/Holy Moses/Nominion koncert, mindhárom fellépőt dicséret illeti a lelkes előadásért. A Status Quo (sokkal) nagyobb tömeg előtt tartott házibulit, feelinges rock and roll aláfestéssel, míg a LOrchestra de Contrebasses megmutatta, mit is lehet művelni 8 nagybőgővel mindenféle klisét elutasítva.
  
  2008. év top lemezei:
  
  1. Moonspell Night Eternal
  2. Dismember Dismember
  3. Naer Mataron Praetorians
  4. Septic Flesh Communion
  5. Rotten Sound Cycles

  
  A lemezek rangsorolását tekintve könnyebb volt a dolgom, mivel jóval kevesebb 2008-as anyag ért el hozzám, mint amennyi koncertet láttam tavaly. A Moonspell ezúttal egy igen jó anyagot hozott össze, amelyet bátran az Irreligious mögé helyezhetünk. Ezúttal még nem mellé, remélhetőleg az új anyag már egyenértékű lesz a klasszikus művel. Az svéd death metalban verhetetlen Dismember ezúttal sem találta fel a spanyolviaszt, de olyan albumot tettek le az asztalra, amely hű keresztmetszete az eddigi pályafutásuknak. Hiába no, ők a death metal Motörhead-je, avagy AC/DC-je. A listám 3. és 4. helyén görög csapat szerepel: a Naer Mataron black metal-ja a kezdeti közöny ellenére kis idő elteltével nagyon bejött, ugyanúgy, ahogy a Septic Flesh új lemeze is: hiába másmilyen, mint a korábbi albumaik, a jó nótákat nem lehet elvitatni tőlük. Grindcore anyag eddig nem szerepelt az évvégi számvetéseim között, most ez is megtörtént: a Rotten Sound fénysebbességben történő zajongása viszont kivívta az elismerésemet.
  
  Ezúton el is köszönök a Kedves Olvasóktól, idén már nem olvashatjátok az írásaimat, mivel nem folytatom munkámat a magazinnál. Jó zenékben gazdag évet kívánok nektek, továbbá sikerüljön mindaz, amit előzetesen elképzeltetek!
  
  Tisztelettel:
  Eugene

  TOKI:
  
  2008. év top lemezei:
  
  In Flames A Sense of Purpose
  Bloc Party Intimacy
  Coldplay Viva La Vida
  Senses Fail - Life Is Not a Waiting Room
  The Killers - Day & Age
  Superbutt - You And Your Revolution
  The Kooks Konk
  Muse - HAARP
  Metallica Death Magnetic
  Volbeat - Guitar Gangsters & Cadillac Blood

  
  A felsorolt tíz album között nem tudok és nem is akarok rangsorolni. Attól függetlenül, hogy stílusilag nagyon szerteágazó a listám, ezek voltak azok a lemezek 2008-ban, melyek a legtöbbet forogtak a lejátszómban.
  A keményebb vonalról azért egyértelműen az In Flames korongja volt a legemlékezetesebb, hiszen a Sense Of Purpose a Clayman album óta a legjobb Flames lemez!
  Kellemes meglepetést okozott a Metallica és az év végén utolsónak befutó Superbutt is!
  A másik vonalon a Coldplay korongja szólt a legnagyobbat, de az indie-isten Bloc Party és a kísérletezős The Killers is nagyon mély nyomokat hagyott bennem.
  
  
  2008. év top koncertjei:
  
  1. Coldplay Papp László Sportaréna
  2. The Killers Sziget
  3. Kaiser Chiefs Sziget
  4. Kilswitch Engage, As I Lay Dying - PeCsa
  5. Lake Of Tears A38
  6. Serj Tankian - Sziget
  

  
  Egyértelmű, hogy a tavalyi év legjobb élő fellépése a Coldplay nevéhez fűződik. Chris Martinék varázslatos műsort produkáltak az Arénában, olyat, amit hetekkel később is csak gombóccal a torkunkban tudtunk felidézni.
  A The Killers toplistás helyét előre borítékoltam volna, de a Kaiser Chiefs szigetes fellépése igazi bombameglepetés volt számomra! A leedsi indie zenekar érdemeit még a Hello Bucharest! beszólás sem kisebbíti.
  Az év metal bulija cím a két metalcore brigád nevéhez fűződik: a Killswitch Engage és az As I Lay Dying egymást felülmúlva repesztette szét a koponyánkat, remélhetőleg nem utoljára!
  A Lake of Tears-t sokakhoz hasonlóan már én is évek óta szerettem volna élőben látni. 2008-ban ez végre sikerült és olyan volt, ahogy az előzőleg elképzeltük: varázslatos és felejthetetlen!
  
  
  2008. év top filmjei:
  
  1. Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford
  2. Út a Vadonba
  3. A Sötét Lovag
  4. Spíler
  5. A Quantum Csendje

  
  A Jesse James meggyilkolása nagyon mély nyomokat hagyott bennem. Szomorkás, depresszív, lassú, de ritka filmélményt nyújt! Tízévente egyszer, ha készül ehhez hasonló mű Hollywoodban.
  Az igaz történet alapján készült Út a Vadonba szintén nagy kedvenc lett, csak úgy mint a Sötét Lovag. Utóbbi nem csak Heath Ledger drámai játéka miatt marad emlékezetes, hanem Christopher Nolan rendezői elméje miatt is!
  Guy Ritchie év végi akcióvígjátéka és a legújabb James Bond-sztori pedig csak egyszerűen kurva jó lett!
  
  2008. év csalódásai:
  
  A legnagyobb csalódás, hogy az In Flames ezúttal nem számolt velünk Európa turnéján. Továbbá nem könnyű megemészteni a sok lemondott koncertet sem, melyek a csekély érdeklődés miatt maradtak el.
  
  2009. év reménységei:
  
  Reménykedek, hogy idén már kevesebb lesz a fentebb említettekből, tehát ha egy koncertet leszerveznek hozzánk, azt tartsák is meg!
  Ezen kívül már csak az idei album termésben bízok, nevek megemlítése nélkül, hisz úgy is lesznek új kedvencek és régi bukfencek.
  Ja, és egy Muse koncertért minden megadnék!!!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Underground Magazin Évértékelő 2007

Underground Magazin Évértékelő 2006

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 saint germain    suszter    witherspoon    virgin steele    coroner    uwe boll    gutted    selah vie    absent distance    horse the band    type o negative    téglás zoli    the man-eating tree    cannes    hemlock    the faceless    kispál és a borz    visions of atlantis    európai unió    chelsea grin    morningdeer    hs7    ignite    30 perc vagy annyi se    csiribiri  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!