hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2008. december 21. vasárnap   11:34
nincsen hozzászólás

szerző: Eugene
Heidenfest
2008. november 16., Budapest - Diesel

  A tavaszi Paganfest után adva volt ismét a lehetőség egy kis őszi pogánykodásra, melyre nem kisebb fellépők voltak hivatalosak, mint a Manegarm, a Catamenia, az Equilibrium, az Eluveitie, a Primordial és a Finntroll!
  
  A Manegarm olyan korán kezdett, amire mi nem voltunk felkészülve, így sikerült róla lemaradni sajnos, de a legfájóbb, hogy a Catamenia-val is így jártunk. Fájó, hiszen az est fellépői közül az ő produktumukra lettem volna leginkább kíváncsi. Ezek után nem maradt más hátra, mint hogy a többiek fellépésében merüljünk el, ami azért szintén nem adott okot a csalódásra.
  
  Pláne, hogy az Equilibrium nem akármilyen ajánlólevéllel rendelkezik. Voltak ők már a Nuclear Blast nagy felfedezettjei, valamint két minőségi albummal is letették névjegyüket a folk metal elit mezőnyében. Már ekkor is alaposan megtelt a Diesel, senki nem akart lemaradni az alsógatyás germánok műsoráról. És milyen jól tették, hiszen nem akármilyen műsorral álltak színpadra a németek. Megkockáztatom, ha esetleg sikerült volna elcsípni a Catamenia-t, az sem lehetett volna ennél sokkal jobb. Ráadásul az Eqilubrium az mellett, hogy albumon is nagyszerű, élőben is nagyon korrektül szól. Az Unter der Eiche, Blut Im Auge, Unbeseight, Wurzelbert mind nagy sikert arattak, de a Met talán mindegyiknél nagyobb elismerést váltott ki a közönségből, amely még egy WC kefét is kapott ajándékba a bandától. A koncert után pedig a teljes Equilibrium legénység együtt italozott a rajongókkal a bárpultnál.
  
  (Toki)
  
  Az Eluveitie szekere az utóbbi időben jócskán megindult, kis túlzással nincs olyan turné, ahova ne szorítanának helyet a svájci folk metalosoknak. Ez a muzsikájuk minősége fényében érthető is, ám a dalaikban valahogy nincs meg az az azonnali fülben való megragadás képessége, ami a Finntroll vagy éppen az Ensiferum nótáinak a sajátja. Az a háromnegyed óra, amit a színpadon töltöttek, kellemesen telt el, de azt követően mintha amnézia lett volna úrrá rajtam, mindent elfelejtve, amit azelőtt hallottam. Aki még nem hallotta volna őket, az Eluveitie zenéje mélyen a göteborgi metalban gyökerezik, ezt egészítik ki a tradícionális hangszerek jó sok folkos (jelen esetben kelta) dallammal. Egyértelműen ezek jelentik a csapat vonzerejét, az elektromos hangszerek által szolgáltatott alapok kevésbé fantáziadúsak. Ha ezen tudnak változtatni a közeljövőben, sokkal ember több ember kedvelné meg őket. A színpadi teljesítményükbe nem lehetett belekötni, összeszokottan zenéltek, pedig ezt 8 fő esetében nem éppen egyszerű összehozni persze, a rendszeres turnézás biztos sokat segít ebben. Apropó: jövőre is ellátogatnak majd hozzánk, méghozzá a Kreator vendégeként, Debrecenbe.
  
  A Primordial eddigi magyarországi fellépései mindig élményszámba mentek, így a heidenfestes koncertjük elé is bizakodóan tekintettem. Nem éltek vissza a bizalommal, sőt még rá is dobtak egy lapáttal a két Wigwam-os bulira már ha lehet ilyen szót használni a Primordial kapcsán. Nemthengea ezúttal arcfestéssel és fején pánttal lépett a publikum elé, rögtön tapsra buzdítva az egybegyűlteket s már szólt is az új lemez nyitónótája, az Empire Falls. A már a lemezen is meglehetős sűrűséggel szóló gitár élőben kicsit zajosabb formát öltött, de csak annyira, hogy ne menjen az számfelismerés és az élvezhetőség rovására. Nagyon sarkosan fogalmazva egy egybefüggő dalfolyam volt a koncert köszönhetően a csapatra oly jellemző sodró tempónak, de ez itt és most abszolút nem volt zavaró, az egytől-egyig jól megírt számaik garantálták a folyamatos magas színvonalat. Érthető módon főként a legutóbbi művükről (To The Nameless Dead) játszottak a már említett Empire Falls mellett az As Rome Burns és a Traitors Gate is felcsendült, a legnagyobb élményt viszont az Eluveitie vonósaival közösen előadott Coffin Ships okozta. Az amúgy is igen komor dal hangulatát még inkább elmélyítették a hegedűk szomorú dallamai, az ember szinte átélte a sorokban foglaltakat. Csakis gratuláció járhat ezért a közreműködésért, csakúgy, mint a teljes koncertért is, a Primordial ma is megmutatta miért is tartják sokan őket napjaink egyik legkülönösebb metal csapatának.
  
  (Eugene)
  
  Végezetül jött a Finntroll, ahol azért már voltak gondok az állóképességgel, hiszen elég kimerítő egy ilyen intenzív este. No de panasz helyett inkább a lényegre fókuszáljunk ugye. A finnek ugyanolyan komolytalan kiállással léptek a színpadra, mint az összes többi aznapi fellépő, valószínű még piaszaguk is volt, felháborító!:)
  A hangzást tekintve egy szavunk se lehetett, ami azért nagy szó, mert a Finntroll koncertek nem a jó megszólalásról híresek. Amúgy meg volt itt minden a Rivfader-től kezdve a Midnattens Widunder-en át a Jaktens Tid-ig! A koncert egy órája alatt szinte az összes többi aznapi banda tagja produkált valamit a Finntroll műsora alatt, színesítve ezzel az amúgy is pazar estét.
  
  Ezek után kíváncsian várjuk, milyen folytatást tervez a folk/viking metal bandák világszövetsége a következő évre! Ha csak fele ilyen jó bulival tér vissza hozzánk a Heiden- vagy a Paganfest, már megéri ellátogatni bármelyikre!
  
  (Toki)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Heidenfest

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a végső állomás    paul di’anno    tony allen    sienna miller    first blood    aborted    macabre    myra    rhapsody of fire    moulin rose    roger faxon    decapitated    adam sandler    sylvester stallone        metapay    paul greengrass    foamo    táncoló talpak    john cale    a nyughatatlan    road    lock up    short sharp stock    cryptopsy  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!