hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2002. március 9. szombat   17:57
nincsen hozzászólás

szerző: Higany
II. Fasza (Fabrik) Farsang
2002 március 2, Petőfi Csarnok

   Azon a nyálkás szombati nap estéjén szemerkélő eső sanyargatott bennünket, így utólag nyugodtan nevezhetjük az időt kimondottan ellenszenvesnek. Aki tehette az esőköpönyege nélkül egyáltalán el sem indult otthonról. Olyan hét óra után nemsokkal megérkezve láttuk, hogy már bebocsájtást nyertek a helyszínre érkezett emberek. Úgylátszik nem annyira sietett a rajongók többsége a szombat esti vacsorával, mert még igencsak ritkásan voltak bent ekkor. Mindenesetre a bejárat előtt egy önkéntes Mindcrime-Piros Hetes kazettákat osztogatott boldog-boldogtalannak. Az biztos, hogy sokunknál célba talált ez a zenei anyag, így utólag meghallgatva. Néhány lépésre tőle a vaskordon mögött, belül a helyi erők képviselték a védelmet (kb.tízen). Mindenkit alaposan megfigyelve és végigtapogatva, a csomagokat sem kifelejtve. A csarnokban a gebinestől eleinte csak 300-400 Huf-ért lehetett sört vásárolni. De szemfülesek lévén észrevettük, hogy az ár-tabellán volt egy rövid sorocska Arany Ászok 220 Huf -ért felirat. Ezeket üzleti megfontolásból és szavatosságra hivatkozva a raktárban tartották, hogy miért (?). Hosszú szózatok után végülis sikerült egy rekesz sörhöz hozzájutni és kitetetni a hűtőbe...
  
   Az egész este elég szorosan követték egymást a zenekarok, mivel bele kellett zsúfolni hét fellépőt úgy, hogy mindeniknek megfelelő idő álljon a rendelkezésére. Nyolc óra előtt valamikor, (csak azért körülbelül mert órát egyikünk sem vitt magával), a Faceman határozottan kellemes nyitása indította el az estét. Produkciójuk csak olyan félórás lehetett, de ez már jelezte, hogy tényleg húzós este vár ránk. Technikai és egyéb egyeztetési dolgok miatt, csak 3 számot tudtunk meghallgatni ami viszont elég volt ahhoz, hogy kiegyensúlyozott alaphangulatunk legyen az est hátralévő részére.
  
   A fesztivált lebonyolító technikus gárdának és színpadmesternek igencsak igyekezni kellett a színpadkép gyors átalakításában, két együttes fellépése közt. A dobszereléssel azért nem kellett nagyon bajlódni, mert Fabrik-nak külön dob volt hátrébb egy kis emelvényen fenntartva. Az előtte lévő zenekarok pedig egy előrébb lévő dobkollekciót használtak, körülötte rengeteg zajládával. A szünetekben chill-out és ambient és egyéb divatos jelzőkkel jellemezhető nyugi zenék szóltak, kis pihenőt nyújtva két koncert közt.
  
   Második fellépőként az Agressión következett. A formáció a nagyon komoly és élénk underground hagyományokról is ismert országból, nevén nevezve Hollandiából érkezett. Talán ezért is okozott kellemes meglepetést, ez a -számomra és biztos vagyok benne, hogy mások számára is- teljesen ismeretlen banda. A zenekar egymást állandóan felváltva vokálozó és szólózó gitárosokból állt, akik állandó mozgásban tartották a koncertet. Bátorkodom megjegyezni, hogy Béci a színpadi keverő mellett alapos takarás alatt rázta magát és kezével is ütötte a ritmust... Sajnos a szükség nagyúr, ezért a programjuk alatt be kellett céloznom a higiénia legfontosabb helyi állomáshelyét. Ez egy hatalmas hely a PeCsaban és inkább hasonlít egy prosecturára mint egy mosdóra (ezt a tervezőnek köszönhetjük). A közönség javarészt huszas éveiben járt. Ez a generáció úgylátszik nem annyira hódol a pogózás édes hagyományinak. Agressión, így is, az első hazánkbeli debütálása alkalmával is sikeresen tudta magamellé állítani alkalmi közönségét, és első hallásra is tudott meggyőzőt alkotni.
  
   Az események tovább folytak a maguk medrében és nemsokára a Neck Sprain következett. A program légköre kellemesen beleilleszkedett az előttük és az utánuk jövő csapatok hangulatába. Kellőképpen lassítottak és gyorsítottak ahol kellett és ezzel remekül tudták a fokozni a hangulatot. A trió létükre zenéjüket nyugodtan nevezhetjük lángolónak, mert a fellépés végére egy izzó szintér maradt utánuk.

   A következő fellépőként az Ektomorf-ot tette tiszteletét Mo. leghúzósabb farsangján. Régi színpadjárókhoz illően nem sokat tököltek a beállással, a vezetékeket a megfelelő helyre helyezték és elkezdték az aznap esti mészárlást a színpadnak átalakított mészárszéken. Aki tehette (pl nem volt gipszben) az rögtön beindult a zenekar első hangjainak felcsendülésekor. A színpad deszkái nem menekültek meg egy-egy jól irányzott köpettől és a végtelen szabadalomnélküli hangszeres mozgásterápiától sem. A lejátszott számok nagy része a június 12.-én megjelenő Felüvöltök albumról is lejátszásra került. Így a Fájdalom, Hiányzol, Üvölts fel, Hallgasd, Ki vagy te?. Ez a mostani fellépés ismét egy remek alkalom volt az új számok népszerűsítésére és a zenekar töretlen alkotói lendületének bizonyítására. Az eléggé népes és időközben felduzzadt nézőtáboruk csak nehezen törődött bele abba, amikor a színpadot végülis elhagyták.
  
   Ezekután nem jöhetett más mint az Alvin és a Mókusok, akik inkább a punk érzelmű fiúk és lányok szívét rabolták el galád módon (a gitáros arc fiú és a basszeres lány). A zenéjükkel és a szöveggel nincs baj, mert aki ott volt az remekül érezte magát. Ezt jelezte a koncert alatt ottlévő, (marketingmunkájuk gyümölcseként) Alvin Records-os pólós rajongók. De ne felejtsük el, hogy ez a fesztivál inkább a keményebb vonalat képviselte, és e remek zenekar fellépése egy kicsit valahogy disszonánsabban hangzott a többi fellépő stílusa között.
  
   A mókusok után az est utolsó és méltán sikeres, nemzetközi hírű fellépője, a FreshFabrik mintegy féléves alkotói szünet és 2 hónapos berlini tartózkodás után döngette bele a közönséget a padlózatba. Picit fazont cserélve, hódolva az új trendeknek, szokatlanul rövidebb hajzattal léptek a publikum elé. A koncert legelején még teljesen felöltözve (több réteg ruhát magukon hordva), majd a hőmérséklet egyre emelkedő volta miatt már fél mezítelenül, izzadtan nyomták el számaikat. Valahogy a mostani produkciójuk sokkal kifinomultabb és átfogóbb volt. Én legutóbb a tavalyi árvizi károsultak megsegítésére rendezett koncerten láttam őket. Az összeforrotságot bizonyítva árhatólag egy új lemezzel állnak elő nemsokára, és biztos, hogy az albumon hemzsegni fognak slágergyanús-nagyonütős számok.
  
   A színpad technikáról ez idáig azért nem esett szó, mert nem volt miért... A színpad mögé felvonultattak 24 db ipari- stroboszkópot és 12 db intelligens lámpatestet, melyeket technikusbarátaink valószínű, hogy csak látványos dísznek hozták el. Ritkán kaptak fontos hangsúlyt, de ekkor mindig valami monstre jelleget kölcsönözött a produkciónak az a 10.000 wattnyi villanás és színorgia. A letisztultabb hangzást Szabolcsnak és samplerének köszönhetjük, amely jól kiegészítette a gitárzúzásokat. A felvezető és a befejező taktusoknál érdekes nyugalmat és finomabb fűszerezett hatásokat keltett. Szabolcs furcsa kütyüjét tekergetette, és a többi taggal együtt hullámzott és ugrált. Fabrik régi üdvöskéje András, aki irdatlan méretű rút stúdió fejhallgatóban éktelenkedett a dobok mögött és biztos ütemben mérte a csapásokat Levente basszus játéka alá. Matyi és Béci ezalatt energikus gitárjátékkal próbálták sokszor leküzdeni a gravitáció tehetetlenségét. Elmondhatom, hogy a színpadon mindenki a maximumot nyújtotta az egész farsang alatt. Egy kis csokor a lejátszott számokból: Genius; This time; Shorty; Lamentation; Berlin; Goofy with a gun; Drive my hand; Fight; Wide open eye; Tap tap... A kordon mögül a kezek és karok a nagy távolság miatt csak képletesen érintették a zenészeket és az extázisban beindult rajongók a védelműkre szolgáló kordonokat majd´ 45 fokra tudták megdönteni...
  
   A koncertek után a még bent lévő rajongók hangulatát egy-két dj. próbálta fenntartani. Ezzel együtt nagyon kellemes volt érezni, hogy ezen a farsangon senkit sem tettek ki közvetlenül az utcára a buli végén, hanem hagyták lassan elszivárogni a rajongókat a csarnok területéről (dj.-k nagy segítségükre voltak ebben...)
  
   Még egy utolsó megjegyzés: ennek koncert is volt eltüntethetetlen fekete foltja. Sajnos amitől minden koncerten félek, az ami általában megismétlődik. Vagy a közönség egymás között vagy a biztonság erő(k, mert mindig többen vannak) a manapság nem annyira olcsó jegyét kifizető néző ellen. Sajnos ez ismét megismétlődött. Egy túlbuzgó biztonsági embőr fizikailag inzultálta az egyik fiatalt. Pityesz és az egész Fabrik produkcióját teljesen megzavarta ez a nemkívánatos esemény... pedig van aki felhőtlen extázisban élvezi végig a koncertet és néha kibillentik és aki a túlerő miatt, nem akar reagálni az őt ért fizikai sérülésekre.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 easy a    eyes set to kill    skywalker    lagerstein    tóth árpád    nine inch nails    gentleman    gothica fesztivál    szerk alatt!!!!    periphery    battle: los angeles    karabély    ahumado granujo    donots    peter berg    ghost iris    pacino    deep inside    the mahones    the 88    dr. house    genitorturers    revocation    svart crown    jürgen von knoblauch  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!