hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2008. október 10. péntek   10:47
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Jean Michel Jarre a Papp László Sportarénában
2008. november 12., Budapest - Papp László Sportaréna

  Hosszú idő után újra Magyarországra látogat Jean Michel Jarre! A francia szintetizátormágus igazi varázslatra készül a Budapest Sportarénában! Ötven legendásnak számító analóg szintetizátor és három zenésztársa társaságában újra életre kelti a zenetörténelem áttörést jelentő művét, az Oxygene-t! Nincs más dolgunk, mint egy mély levegőt vennünk és átadni magunkat a csodának!
  
  Jean Michel Jarre aki, bár ez egyáltalán nem látszik rajta, de nemrég töltötte be a hatvanat - az Oxygene három évtizedes jubileumát igazán méltó módon ünnepelte meg, amikor újra feljátszotta a húszmillió példányban gazdára talált zeneművet, amely mai füllel hallgatva is futurista megoldásokkal teli, dallamban és különleges hanghatásokban egyaránt gazdag, hatrészes kompozíció. A koncerten és a lemez felvételekor is ugyanazokat a hangszereket, és a zenei világban akkor egyedülálló szintetizátorokat és egyéb szerkezeteket használta, mint amikor az eredeti művet szerezte. Ez persze nem jelenti azt, hogy a hangzás elavult lenne, sőt! Egyedülálló és senki máséval össze nem téveszthető szerzeményeket hallhatunk csodálatos minőségben, amelyet még teljesebbé tesz a háttér és a színpadkép, amelyre Jarre mindig is nagy hangsúlyt fektetett.
  Az Oxygene 1977-ben született, amellyel az elektronikus zene francia úttörője egy csapásra világhírű lett a rajongók és a zenekritikusok körében is. Jarre nemcsak zenészként előzte meg ezzel a korát, hanem gondolkodóként is. Az Oxygene album ugyanis ahogy azt a borítója is sugallja a Földet veszélyeztető környezeti problémákra akarta felhívni a figyelmet, jóval azelőtt, hogy ez egy mindenkit foglalkoztató probléma lett volna.
  
  Az Oxygene az elektronikus zenében is mérföldkőnek számított, hiszen olyan, akkor még soha nem látott hangszerekkel rögzítette, amelyek nagy részét ma már csak másodkézből lehet megszerezni. Művével az elektronikus zene számára új kapukat nyitott meg.
  
  Jarre mindig is híres volt nagyszabású show műsorairól, történelmi helyszínválasztásairól, a Guiness rekordok könyvében is megörökített koncertjeiről. Elég, ha azt említjük, hogy ő az első francia művész, aki teltházas koncerteket adott stadionokban: a Wembley Stadionban, Barcelonában az Olimpiai Stadionban és a budapesti Népstadionban is!
  A francia forradalom évfordulóján, a párizsi Concorde téren koncertezett. Hatalmas video kivetítőket helyeztek el a város több száz pontján, lézersugarak háromdimenziós effekteket és animációkat rajzoltak, az éji égboltot tűzijáték világította be.
  1990. július 14-én Jarre és ötven zenésztársa, Párizsban, a Défense városrészben, egy gigantikus méretű, piramis alakú színpadon adott koncertet, amelyen - a beszámolók szerint - több mint kétmillió ember gyűlt össze, a Grande Arche és a Diadalív között.
  Továbbá ő az első európai popművész, aki koncertet adott Kínában, 1981-ben, a Magnetique Fields című lemez bemutatóturnéjaként.
  
  Sok minden más mellett érdemes tudni róla, hogy 1983-ban a Victoires de la Musique fesztiválon övé lett Az év show-ja és Az év legjobb albuma elnevezésű díj. 1986-ban, 1989-ben és 1991-ben New Age kategóriában Grammy díjat, 1995-ben a Francia Becsületrend lovagi címet kapott.
  Az UNICEF Tolerancia és Fiatalság Jószolgálati Nagykövete és szóvivője immáron tíz éve, lemez eladásai pedig elképesztők: eddig mintegy hatvanmillió albumot adott el világszerte.
  
  A fentiek ismeretében garantálható a teltházas koncert, hisz mindenki szeretne legalább egy lélegzetvételnyit a legtisztább Oxygene-ből.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Jean Michelle Jarre

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jean-claude van damme    volumefeeder    ratm    gentleman    josh homme    scorpions    action    esazlesa    starbenders    vomitous    arsis    imminence    andy irvine    combichrist    dead men tell no tales    bloody roots    dance or die!    waking the cadaver    black breath    amon amarth    ashton kutcher    gondolat kiadó    obscura    revocation    barátság extrákkal  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!