hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
magazin [program]  2008. augusztus 18. hétfő   16:58
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Soproni Piknik a Várkerületen és a Fő téren
2008. augusztus 20. Sopron

  Augusztus 20-án egy új fesztivállal és egy igazán korszerű ünneppel gazdagodik a Hűség Városa. A Páneurópai Piknik 19. évfordulóján hazai, osztrák és német zenekarok adnak koncertet Sopron belvárosában, nem mindannapi helyszíneken: a Várkerület kellős közepén és a Fő téren. A hagyományteremtő szándékkal debütáló Soproni Piknik házigazdája Fodor Tamás, polgármester, szervezői pedig azonosak a VOLT Fesztivál házigazdáival. A programok ingyenesen látogathatók.
  
  Sopron, a rendszerváltás szimbóluma
  
  Éppen 19 év telt azota, hogy Sopront naponta százával keresték fel azok a Kelet-németek, akik még Trabanttal és Wartburggal járták Kelet-Európát. Merthogy mifelénk akkoriban már könnyedén át lehetett integetni Nyugatra. A Vasfüggöny elbontását követően karnyújtásnyira vált számukra a szabadság, olyannyira, hogy közülük sok ezren éppen Sopronnál nyújtották ki a karjukat, aztán léptek egy nagyot, és ha szerencséjük volt, már át is jutottak a zöldhatáron, ahol a szabad világ várta őket.
  A Sopron környékén akkoriban mindennaposnak számító menekültáradat közepén a legjelentősebb mozzanatnak történelmi pillanatnak, ma már biztos - a Páneuropai Piknik számított. Ausztria és Magyarország határmenti lakói arra készültek, hogy egy jó hangulatú, szabad piknik keretében látogatják meg egymást a határ két oldalán. Ott lépik át a határt, ahol negyven évig szögesdrót és fegyveres őrök védték az országot. Kinyitják a határkaput, és meghívják egymást egy fröccsre. Csakhogy a Pikiknek országosan is híre ment, így még az ünnepélyes határnyitás előtti percekben NDK-sok százai jelentek meg a megnyitásra váró kapunál, és pillanatok alatt áttörték azt. Zokogva, ölelkezve, boldogan és keserűen szaladtak, szaladtak és szaladtak a legközelebbi osztrák faluba, amit ők Szabadságként emlegettek.
  Sopron pillanatok alatt a rendszerváltás szimbólumává vált. Máig úgy tartják: az egyik első és igazán jelentősebb téglát ezen e helyen, Sopronnál ütötték ki a Berlini Falból...
  
  Piknik a belvárosban
  
  A Páneurópai Piknik 20. évfordulója előtt egy évvel, 2008. augusztus 20-án újabb piknikre vár mindenkit Sopron. A belvárosban, a Várkerületen az úttest közepén felépülő nagyszínpadon és a Fő téren számos zenekar és produkció váltja egymást déltől késő estig. Lobenwein Norbert, a VOLT Produkció vezetője, az esemény főszervezője elmondta: Sopron város vezetőivel egyetértésben úgy gondolják, a történelmi esemény évfordulóját ezentúl egy jókedvű és tartalmas program, egy rendhagyó piknik keretében is érdemes megünnepelni. A szervezők célja, hogy a fesztiválváros egy új, hazai- és külföldi turisták számára is vonzó ünneppel gazdagodjon.
  A Várkerületen az Árpád utca torkolatában felépülő nagyszínpadon fél 1-kor a közép-kelet európai népzenei alapokon nyugvó, szlovákiai magyar zenészeket tömörítő GHYMES nyitja a Piknik fesztivált. Programjukban a zenekar gyerekműsorából és más dalokból is ízelítőt ad majd. Őket követi az ugyancsak népzenét játszó Csík Zenekar, amely repertoárjában fontos szerepet kapnak a Kispál és a Borz, a Quimby és a Tankcsapda dalainak igencsak egyedi feldolgozásai is. Népzene után swing és jazz: előbb az országszerte népszerű négyes, a Cotton Club Singers, majd a Váczi Eszter csapata, a SZÖRP lép színpadra. Őket követi a hagyományos cigány népzenét korszerű elektronikával vegyítő nu-roma csapat, az osztrák-cseh-magyar zenészekből álló !Deladap. A várkerületi programot a Bergendy Tánc- és Szalonzenekar tolmácsolásában egy igazi utcabál és tűzijáték zárja.
  
  A Soproni Piknik Fő téri programja igazán friss és tartalmas programot ígér. Az MR2 Petőfi Rádió színpadát 5 órakor a trombitás frontember csapata, a Barabás Lőrinc Eklektric nyitja. Őket követi Németország képviseletében a Mardy Grass BB., vagyis a New orleans-i fesztiválról elkeresztelt brass band fúvószenekar, amely minden elődjénél átütőbben idézi meg a nyers, recsegős-ropogós blues-jazz hangulatot.
  A VOLT Fesztiválon aratott hatalmas siker után újra soproni színpadon idézhetjük meg Szalai Évát a manapság legsikeresebb Kaukázus segítségével, majd egy igazi világsztár érkezik Ausztriából. Az osztrák elektronikus jazz alapokra építkező Parov Stelar-ról és csapatáról azt tartják, ő az első, aki úgy emelte át a jazzt a táncparkettre, hogy a hallgatóság feledhetetlen élményekkel gazdagodva térhet majd haza 11 órakor a tűzijátékot követően. Táncparkett helyett ezúttal az elragadó hangulatő Fő tér macskakövéről, a Tűztorony árnyékából...
  
  Kiállítás, film, honlap, játszóház
  
  A Soproni Piknikhez kapcsolódóan további programok is várják a soproniakat és a minden bizonnyal nagy számban érkező turistákat. A várkerületi színpad hátterében levetítésre kerül Dr. Kárpáti György erre az alkalomra összeállított filmje, amelyben a húsz évvel ezelőtti Sopron képei elevenednek meg. Sopronban közel 50 helyen egy hónapon át óriásplakátokon elevenedik meg Lobenwein Tamás, a rendszerváltás éveit és a Páneurópai Piknik pillanatait bemutató óriásfotó kiállítása, melynek teljesebb anyaga a www.sopronipiknik.hu oldalon tekinthető meg. A koncertek ideje alatt a kicsiket játszóház és aszfaltrajzoló verseny is várja a Várkerület, ezúttal autóforgalomtól mentes útburkolatán.
  Elindult a Soproni Piknik honlapja, amelyen a programok bemutatása mellett arra kérik a szervezők a vendégeket, elektronikus naplóban meséljék el a Páneurópai Piknikhez, a rendszerváltás éveihez fűződő személyes emlékeiket.
  
  Új Forgalmi Rend!
  A Soproni Piknik megrendezése miatt augusztus 19-én 23 órától 21-én 04 óráig lezárásra kerül a Várkerület a Széchenyi tér és az Ikvahíd közötti szakasza.
  Ebben az időszakban az Ötvös utca felöl csak balra, a Széchenyi tér irányába lehet kanyarodni.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sopron Piknik

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 wasting light    the black dahlia murder    alex kapranos    europica    firewind    lenny kravitz    katatonia    electric bastards    suffokate    vreid    stam1na    anvil    over help    tolcsvay lászló    ryan gosling    soderbergh    don gatto    prince    Árstíð    keresztesi botond    manu chao    arkhorrl    systemhouse33    meex    edward norton  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!