hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2001. szeptember 16. vasárnap   15:58
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó
Anima Fesztivál
2001 szeptember 8, Almássy tér

   Bevezetőként csak annyit, hogy előző nap (pénteken) az Almássy téren mindössze kilenc fizetővendég volt kíváncsi a Fresh és az Animal Cannibals előadására... tehát igenis van igény, az agyonszponzorált tévéésrádiócsatornákáltal olysokszorjátszott előadókra.
  
   Egy esős szombati nap, mely igazán jelezte az ősz megérkezését. Ezen a napon konkurenciát jelentett a Ráday utcában fellépő Korai Öröm. Talán ez is lehetett az oka annak, hogy egy kicsit kevesebben voltunk a szokottnál (sajnos). Az este nyolcra beharangozott kezdés természetesen (megszokhattuk már), nem pontosan kezdődött, hanem jóval később. A fesztivál kezdetétől fogva Bosi és Christian (Tilos-os Dj-k) az előtérben reggae és dub mixeket nyomtak hajnalig.
  
   21 óra után kezdte a koncertek sorát az Ez a divat formáció, akik a korai kezdés ellenére is olyan remek hangulatot tudtak varázsolni, mely nagyon is meghatározta az est további részét. Nagyon jellemző erre a zenére a nyújtott basszus játék és dob, valamint erre a biztos alapra épülő énekhang, szaxofon és a zongorista... és az a visszafogott lebegő stílus és a kellően adagolt szólók. Eme összhang keltette fel a figyelmünket a zenekarra és a központban éneklő énekesnőre is. Egyébként a lány hangja magával repítette a nagyteremben lévőket, de legfőképp azt a fiatalembert, aki a szeretlek, imádlak szavakat üvöltötte fel a színpadra neki, mire ő mosollyal honorálta e szavakat.
  
   The Cas!o Samples fellépésének kezdete olyan 22 órára volt tehető, az előre leírtakkal összhangban (Publo hatásos színpadi bábáskodásának köszönhetően... köszönjük neked). A háromtagú zenekarból ketten billentyűztek (és az egyikük énekelt), valamint egy arc a keverőpultnál koordinált. A színpadi kép nem annyira volt mozgalmas, mert az enyhén kékkel megvilágított színpadon a három zenész volt látható pár hangszernek nevezhető gép mögött alig-alig megmozdulva. Közelről az egész úgy festett, mintha valami kutatólaborban járnánk a NASA-nál, csak a billentyűk látványa nyugtatott meg valamelyest. A gépek mellett hangulatomat fokozta a zenészek mögött kifeszített fehér vászon, melyre különböző filmrészleteket vetítettek... ..közlekedési tábláktól egészen az üldözéses jelenetekig. A zene stílusa valahol a Kraftwerk, Neo között található meg, kiegészülve egy kis drum&bass-es alapokkal. Ez a hármas azt valósította meg élőben, amit egy más átlagos partyn sok-sok Dj csinál a sok-sok bakelittel. De itt külön kiemelendő, hogy a The Casio Samples segédkezett a Kispál és a Borz remix lemezén is nem kis sikerrel... és a mostanában megjelenő új Másfél remix-lemezhez is van némi közük.
  
   Ezek után 23 órakor lépett színre némi átszerelés után a Toy Division. Egy kis félreértést szeretnék eloszlatni, mert némi hasonlóság fedezhető fel első rápillantásra az együttes nevében egy másik zenekarral, csak azt a T-t kell kicserélni J-re... ennyi lenne hát az egész különbözőség a Joy Division és a Toy Division név között? Biztos, hogy nem, mert a Toy Division tagjai inkább jazz-elnek és nem annyira depisek, valamint szerepeltetnek egy énekesnőt is néhány szerzemény előadásában. Zenéjükre jellemző a kísérletezés és a smooth illetve latin jazz iránti szeretet. Az egész hangzásba remekül épül be a Dj a bakelitjeivel, a számítógép a hangkészleteivel, a jól megeffektezett gitár és a trombita jellegzetes hangzása. Időnként az őserdőbe, olykor karibi országokba, és egyszercsak az Anima Sound System: Tekerd című számába vezettek minket. Végül is ez a feldolgozás segített nekik abban, hogy ezen a fesztiválon részt vegyenek.
  
   Ezek után az Anima Sound System következett úgy nagyjából a szellemjárások órájának kezdetén. Ők már bevonultak a zenei irodalomba. Nem csak arra a néhány lemezre gondolok itt, amik megjelentettek különböző kiadóknál itthon, hanem azokra a válogatáslemezekre is, melyek szinte bejárták-járják az egész világot. És gondolok itt a Palotai Abrak a Dubra, Living some Dreams, és a Science Fiction Jazz lemezekre is. A koncerten elhangzott számok sorrendjével mostan senkit sem boldogítok, legyen elég annyi, hogy sok-sok kedvencünket játszották, melyeket kitörő örömmel fogadtunk. Nemsokkal a mostani koncert előtt a távoli délről érkezett meg a zenekar, és a fáradsággal dacolva remek, élettel teli koncertet adott a nagyérdeműnek mc Publó és mc Phreak társaságával kiegészülve.
  
   A legutsó, program szerinti fellépő a Method Breakz drum & bass DJ-kollektíva MC Phreak-kal az élen megközelítőleg hajnali 2 órakor lépett színpadra. A stílusuk nagyon eredeti, mert nem kellenek hozzá hangszerek, hanem csak 2 db tű és a hozzá való lemezjátszók x darab számú bakelit valamint egy mikrofonos ember, no meg elég kreativitás...
  
   Zárszóként csak annyit, hogy ezen az estén nagyon tehetséges és ötletes formációk léptek fel, melyek tagjai néhány hangszer és elektronika tekeréséből, forgatásából, nyomkodásából, fújásából, pengetéséből és püföléséből sajátos stílust és hangulatot tudtak létrehozni.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Anima Sound System honlap

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 gallagher    master boot record    mnemic    hour of penance    fourty management    kissi´ dynamite    sólstafir    a38 hajó    hungaroconnections    love and other drugs    moonsorrow    panírozott barikák    subliminal merger    frontside    ripoff raskolnikov    steven tyler    kyuss    twister    cynic    pettybone    christopher nolan    hans zimmer    alight    how do you know    no omega  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!