hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2008. október 31. péntek   12:21
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Sonata Arctica, Pagan´s Mind, Vanishing Point a Pecsában
2008. november 14, Petőfi Csarnok

  A finn Sonata Arctica elérte azt, mint egykori turnépartnereik, a Nightwish. Világszerte és hazánkban is komoly ismertségnek örvendenek, stabil rajongói bázisuk van. Az utóbbi években nálunk is többször megfordultak, és a bulikat mindig hatalmas érdeklődés kísérte. Szerencsére ez az év sem múlhat el Sonata Arctica koncert nélkül, ezúttal a Pagan´s Mind és a Vanishing Point társaságában látogatnak el a Petőfi Csarnokba.
  
  A Sonata Arctica alapítói 1996-ban álltak össze Tricky Beans néven, majd 1999-ben alakult meg ténylegesen a Sonata Arctica nevű csapat Tony Kakko (ének és billentyű), Jani Liimatainen (gitár), Janne Kivilahti (basszusgitár) és Tommy Portimo (dob) közreműködésével. Első lemezeik a Spinefarm Records-nál jelentek meg, 1999-ben az Ecliptica, 2001-ben a Silence, 2003-ban pedig a Winterheart´s Guild ért el komoly sikereket. Ez utóbbi lemezen a Stratovarius billentyűse, Jens Johansson is hallható, állandó tagként viszont Henrik Klingenberg csatlakozott billentyűsként. A Sonata-t amúgy is legtöbben a Stratovarius követőjének tartották, valóban sokat merítettek és tanultak Timo Tolkkiék munkásságából, de kialakultak azok a jellegzetes Sonata Arctica jegyek is, amelyeket a sajátjának mondhat a banda. Ilyen például Tony jellegzetes, kiválóan képzett énekhangja, Jani gitárjátéka és a tipikus szintifutamok.
  
  2004-ben a Reckoning Night már a Nuclear Blast-nél jelent meg, tovább ívelve a banda karrierjét. Ekkortájt az Iron Maiden-nel és a Nightwish-sel turnéztak, ismertségük azonban hamarosan olyan szintre jutott, hogy saját headliner turnékat is megengedhettek maguknak. Ezek során Magyarországra is többször eljutottak.
  2006-ban For The Sake Of Revenge néven elkészült a csapat első DVD kiadványa, amelyen a 2004. februári tokyói koncert kapott helyet. A Spinefarm Records pedig a kiadóváltás előtt a The End Of This Chapter című válogatáslemezt jelentette meg.
  
  2007-ben jött ki a legújabb Sonata Arctica album Unia néven, ami minden bizonnyal fordulópont a csapat történetében, hiszen eddigi legösszetettebb, legprogresszívebb lemezüket hozták világra, amely bár tartalmazza a már megszokott Sonata Arctica jegyeket új irányokba tereli a banda zenei világát.
  Tavaly szinte napra pontosan ugyanekkor játszott a Sonata Arctica a Petőfi Csarnokban, és a szép hagyományt nem törik meg, hiszen november 14-én ismét ugyanitt teszi tiszteletét nálunk a finn csapat, akik mostanra már teljes mértékben összekovácsolódtak az új gitárossal, Elias Viljanen-nel.
  
  A Pagan´s Mind-ot már ismerhetik, és szinte bizonyosan meg is szerették azok, akik látták őket legutóbb a Brainstorm vendégeként. A norvég prog-power metalosok hihetetlen zenei képzettségről tesznek tanúbizonyságot, a kemény rock/metal zene mellett a jazz és a klasszikus zene hatásai is felsejlenek, a Dream Theater és a Queensryche hatásaiból is sokat merítettek. 2000-ben alakultak meg, és ezévben megjelent Infinity Divine debütalbumuk máris megkapta az elismerést.
  2002-ben a német Limb Music-hoz szerződtek, akik a power metal zenekarok Mekkájaként még ismertebbé tették a Pagan´s Mind nevét. Persze ehhez további kiváló albumok is kellettek, mint a 2002-es Celestial Entrance, a 2005-ös Enigmatic: Calling, és a legfrissebb 2007-es God´s Equation.
  A Pagan´s Mind jó választás a Sonata Arctica turnévendégeként, hiszen az igényes zene, az elgondolkoztató dalszövegek, és a jó koncertkiállás egyaránt ötvöződik náluk. A csapat megmutatja, hogy Norvégiában is teremnek elsőrangú prog-power bandák, mégpedig november 14-én a Petőfi Csarnokban.
  
  A harmadik banda, a Vanishing Point Ausztráliából érkezik közénk. A 4 sorlemezes csapat a turnépartnerek zenéjéhez illő prog-power metal zenével izgatják a hallójáratokat, és bebizonyítják, hogy Ausztrália nem csak az AC/DC-ről híres.
  Egy igazi, agymunkát is igénylő power metal estben lehet része a Petőfi Csarnokba látogatóknak november 14-én, hiszen a fellépő bandák nem csak elsőre ható, rögtön megjegyezhető melódiákkal, hanem progresszív, virtuóz témákkal is operálnak. A megunhatatlan Sonata Arctica, az év folyamán már kétségtelenül bizonyított és megszeretett Pagan´s Mind, és Ausztrália titánjai, a Vanishing Point fognak gondoskodni a jó hangulatról.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sonata Arctica

Concerto

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 pribojszki band    varga zsuzsa    xandria    tony scott    anneke van giersbergen    megan fox    ulver    maximo park    black spiders    agregator    dead kennedys    dfsdfs    szesztay dávid    battle: los angeles    how to destroy angels    twitching tongues    b2b3 trió    fabricius anna    ihm    fuwdo    az erő krónikája    keira knightley    stain the canvas    tesstimony    sárvári zita  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!