hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2000. július 30. vasárnap   11:44
nincsen hozzászólás

szerző: Tobias
EFOTT 2000


   A történet egy gondolattal kezdődött: „...Mert akik élnek azok délnek mennek...”, s mi éltünk a lehetőséggel. Lementünk Pécs városába díjmentesen megtekinteni a múzeumokat, a hullámfürdőt, utazgatni a városban, sétálgatni a Széchenyi téren, hallgatni az ott muzsikáló kékruhás, baseball sapkás fúvós zenekart, naponta többszőr meglátogatni a rendezvény bejárata mellett elterülő Tesco-t. Na és a legfontosabb a helyszín. A Békepark-Bolgárkert belopta magát a szívembe örök időkre.
  
   Érkezéskor már az előbb említett áruház bal oldalán elterülő kis mezőn gyülekeztek, italoztak a fesztiválra érkező fiatalok. Délután kettőre érkezvén még nem állt szerencsére nagy sor a csuklószallagot s egyebeket kiadó lakókocsinál. Bár a sátorveréssel bevártunk egy zalai társaságot (´95 óta mindig összeröffenünk EFOTT-ra, bárhol legyen is az), addig se töltöttük üresen az időt. A már harmadszor említett nagy épületben járkálva nézegettük az akciós, EFOTT-ra ajánlott termékeket. Az egészben az tetszett ahogyan az az érzése támadt az embernek, mintha az egész város a fesztivál mellett állna és támogatná (ez így is volt), s nem mint ahogyan egy másik, ennél jóval nagyobb fesztivál környéke. A táborhely már megtelt sátrakkal, ezért a rendezvény hátsó részén lévő kerítést eltávolították, s az ott elterülő focipálya körül sikerült levernünk hajlékunkat. A cölöpverés közben Lecsóékat hallgatva valahogy megszállt minket az egy éve végetért előző fesztivál hangulatának varázslatosan titokzatos, s sok élményt sejtető érzése. Az évente változó, mindig új helyszín bejárása, színpadok, kocsmák és egyéb nélkülözhetetlen helyek felderítése közben jobbról-balról-előlről-hátulról zengő muzsikák már-már szigeti feelinget éreztettek (nagyszínpad, PEK és EST kisszínpadok, sörsátor színpad, színház színpad, dance sátor).
  
   A Quimby koncert alatti italkimérésben való sorbanállást követően belevetettük magunkat a tömegbe, félszemmel ismerősöket keresve (a másik szem kaméleon módjára a zenészeket figyelte). Kiss Tiborék hangversenyét Irigymirigyék bohóckodása követte, amit nem vártunk meg (ezer bocs), mert az Est színpadon már javában ment az Üllői Úti Fa:k. Kispálék koncertje napforduló után csendült fel (ezt nevezik tömény koncertélménynek). A nagyszínpad elhallgatása remek alkalmat nyújtott egy következő kanyarra. Az eső egyre erősödő kopácsolása a sörsátor picinyke tánctere felé üldözött, mely zsúfolásig megtelt. Az ott leledző emberek közül sokan táncra perdültek valamely zenekar hangszereinek pendülése hallatán. Találkozás mezőtúri ismerőssel, ujjongás s miegymás. A többire nem emlékszem, csak arra, hogy szaladgáltam a színpad s színpad közt, hogy mindegyik zenekarból lássak egy keveset (semmiből-ki-nem-akarok-maradni érzés).

   Délelőtt ébredve első utam a sokadszorra emlegetett épület volt (most már biztosan csuklik az áruház). Reggeli közben odajött hozzánk az EFOTT macska valami alamizsna reményében. Ez az állat minden nyitott sátorba beosont. A következő napokban is többször láttuk a tábor különböző pontjain, hol valakinek az ölében, hol éppen valaki által üldözötten. Az étkezést követően a frissebbek elindultak hullámfürdőzni, a fárattabbak pediglen ott tették magukat tisztába helyben. Délután felkerestünk egy bennszülöttek ajánlotta kis étkezdét (Flecken1) s előtte-utána a környék pár söröző-borozóját. Sötétedésre visszaérve a tett helyszínére már a frontember hiánnyal küszködő Publo Hunny nyomta funkyízű dalait. No nézzen csak oda az ember! Azért pablopalko se tudott elszakadni egyenlőre végérvényesen a zenekarosditól, mivel pár taktus erejéig kimerészkedett a világot jelentő deszkák vakító fénytől átitatott magasságába. A VHK ősi ütemeire beinduló lábak közt szlalomozva jutottunk el a PEK színpad közelébe, hol sorrendcsere zavarta össze a nagyérdeműt. Nemtom mi volt, de nem a műsorfüzetben leírtak szerint következtek a zenekarok. Az Anima Sound System távolban, zöld fényben elhangzó chachachája közben megterveztük, hogy mindenképpen megnézzük a bébinővérek nemsokára kezdődő fenomenális ´koncertjét´ a táncsátorban. Úgy is volt:-). Visszacsámpázás a PEK-hez. A három óra harmincra kiírt Placidi több mint egy órai csúszással elkezdődött koncertjének végére reggel lett. Számomra ez volt a fesztivál legjobb előadása, de erről bővebben majd a koncertélményeknél.
  
   Másnap délután a Széchenyi téren ejtve az időt, kellemes Tokaji-t iszogatva hallgattuk a „kéksapkás-pólós zenekart”. Majd ha megtudom kik is ők, akkor idebiggyesztem a soktagú fúvósbanda nevét. Sötétedésre visszaérve a tábor atmoszférája már a jó kis bús-komor s mégis vidám blues zenétől volt tele. Az ezt követő headbangelésre késztető banda riffjeit felcseréltük a Másfél szállós hangulatú dallamaira. Ó azok a szemek! Érdekes eset, ott voltam Tankcsapdán, de semmire sem emlékszem a koncertből. Vajh´ mi történhetett?
  
   Az utsó napra álomból feleszmélve az irányt a nappali, táborban elhelyezkedő italkimérés felé vettük. Egyes emberek kik nem érzékelték a nap átható sugarait még délben is a fűben aludtak. Az egyik ilyen emberen már mindent kipróbáltak, hogy felébresszék (valaki szolidalitásból még papírcsákót is helyezett az arcára, nehogy leégjen a napon). Ekkor odament egy lány és valamit súgott a fülébe. Az ember rögtön elkezdett mocorogni s nagynehezen talpraállva elimbolygott. Ekkor mindenhonnan „boszorkány!” kiálltások záporoztak szegény lányra:-). A szombati nap koncertfelhozatalát sokan elég gyengének érezték. A szóbeszéd szerint ezt a napot a pécsieknek szánta a rendezőség. Végülis jó hangulatot teremtettek ezek a zenekarok is. Magam részéről jobban el tudtam volna viselni egy Balaton, Besh o droM, Colorstar, Sziámi négyest. Szóval visszatérve a valósághoz a Venus torkának szépségét beárnyékolta picit az, hogy túl sok slágerfeldolgozást játszottak.
  
   Az utolsó éjszakát követő reggelen a hagyományos nyolc órai brutál keltés az idén szerencsére elmaradt (tavaly öt kopasz secus kutyával és egy nemnormális élőlénnyel mindenkit felzargatott; az utóbbi egy trombitát dugott be a sátrakba és addig fújta amíg fel nem keltek szerencsétlen bentlakók, és ezen jót is nevettek...). Reméljük ez a hagyománytörő reggel a jövőre is meg fog ismétlődni és az ami tavaly történt csak egy régmúlt, távoli rossz emlék lesz. Mindent összevetve szerintem ez az EFOTT volt mind szervezésileg, mind egyébiránt is a legkellemesebb ´95 óta. De valami az idén is kimaradt valahogy a programból. A túra. No nem baj. Majd jövőre valahol máshol Magyarországon. Addig is kíváncsian és szívrepesve várok.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 19.
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
MARCO MENDOZA (USA)
2024. május 25.
Dinamit 45 – Az utolsó jubileum
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Winger: búcsúkoncerten játsszák el az életmű minden slágerét
  
Alapító tagjaival tér vissza június 11-én Budapestre a Winger

Magyar thrash nagyágyút választott a Megadeth: az Archaic játszik Mustaine-ék előtt júniusban
Júliusban kétnapos koncept eseménnyel érkezik az INOTA Focus az erőmű Turbinacsarnokába
Bring Me the Horizon koncert a Budapest Parkban
MARCO MENDOZA (USA)
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 touché amoré    the dillinger escape plan    s dance    rocktogon    instant    gryllus dorka    w.a.s.p.    il divo    kállai jános    severe torture     született feleségek    solar scream    bathory    richie kotzen    ghost of shelter    sziget 2009    ozzy    jake gyllenhaal    a perfect circle    lake of mind    vida rock band    ronnie james dio    madball    dreamrites    magma rise  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!