hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
film [film]  2008. április 29. kedd   15:16
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A Föld
Bemutató: 2008.május 1

  A Greenlight Media és a BBC Worldwide filmje közös otthonunk, a Föld természeti szépségeinek dicsérete.
  Egy film, mely arra figyelmeztet, milyen törékeny és sebezhető egyetlen élőhelyünk.

  
  Ez a lélegzetelállítóan gyönyörű természetfilm egy felejthetetlen utazásra viszi a nézőt, az Északi-sarktól indulva a Déli-sark felé, követve a Nap útját, és az évszakok változásait. A film főszereplői olyan csodálatos teremtmények, akiknek a mindennapjain keresztül bepillantást nyerhetünk bolygónk varázslatos, de sokszor kegyetlen világába. Lenyűgöző képeket láthatunk egy téli álmából ébredő jegesmedve családról; elefántokról, akik a sivatagon átkelve, számtalan veszéllyel szembenézve igyekeznek, hogy elérjék az Okavango folyót; és bálnákról, aki bejárják az óceánokat, hogy élelemhez jussanak.
  A film egyszerre ünnepli a földi élet szépségét, és figyelmeztet az ember felelősségére, annak megőrzése érdekében.
  
  A film David Attenborough világhírű TV-sorozatának, a Bolygónk a Föld-nek a moziváltozata. Az Earth mérföldkő a természetfilmek történetében, hiszen az alkotók a legmodernebb technikai vívmányokat hívták segítségül a filmezéshez. A produkció öt éven át készült, több mint 200 helyszínen.
  
  Ajánlás
  
  A FÖLD bizonyos értelemben a túlélés filmje. Különleges utazásra hívjuk a nézőt: kameránk segítségével felfedezheti a Föld festőien szép tájait. Olyan helyeket járunk be együtt, ahová csak kevesen juthatnak el életükben. Világkörüli utunkon soha nem látott, gazdag és változatos képsorokkal ejtjük ámulatba útitársainkat.
  
  Tíz vagy húsz év múlva azonban a Föld más arcát mutatja majd, eltűnnek vagy megváltoznak az általunk bejárt vidékek. A törékeny szépség filmje ez azoknak, akik felelősséget éreznek élőhelyünk megóvásáért. Az ő bátorításukra született A FÖLD.
  
  Alastair Fothergill
  rendező

  
  Rövid történet:
  
  Mennyire ismerjük bolygónkat, a Földet? A legkorszerűbb filmes technika felhasználásával A FÖLD olyan utazásra hív, amilyenben még sosem volt részünk.
  Öt milliárd évvel ezelőtt egy óriási aszteroida csapódott a Földnek. Az ütközésnek akkora ereje volt, hogy a bolygót 23,5 fokos szögben megdöntötte. Mégsem okozott katasztrófát, sőt ez a kozmikus baleset alapvető szerepet játszott a földi élet kialakulásában. Ennek hatására vált bolygónk olyanná, amilyennek ma is ismerjük. A Föld tengelyének hajlása nélkül nem jöttek volna létre a változatosan szép vidékek, nem lennének hideg és meleg éghajlati szélsőségek, nem váltakoznának az évszakok. És ami még ennél is fontosabb, nem alakultak volna ki a földi élethez szükséges feltételek.
  
  Földkörüli utazásunkon a Nap lesz vezérlő csillagunk. Három anyaállat sorsát követjük és szemtanúi leszünk a fajfenntartás mindennapos küzdelmeinek.
  Az Északi sarkvidéken a tavaszi napsütés első sugarai ébresztgetik a jegesmedve családot. Vajon találnak élelmet, mielőtt otthonukkal együtt elolvad a vastag hótakaró?
  A jegesmedvék hófehér birodalmát félvilágnyi távolság választja el a Kalahári sivatag forró homokjától. A veszélyeket rejtő kopár vidéken egy elefántanya és kicsinye halad előttünk. A fárasztó úton végre vízet találnak. Ám nincsenek egyedül: egy oroszlán családdal kénytelenek megosztozni a tavacska felett. Meddig tartható a törékeny fegyverszünet?
  
  A film utolsó harmadában egy púpos bálnát és borját kísérjük 6000 kilométeres hosszú útjukon az Egyenlítőtől egészen az Antarktiszig. Az anya csodálatra méltó gondossággal vigyázza útjukat.
  
  Ez az élet rendje a Földön. Az év minden egyes napján, a nap 24 órájában az élet él és élni akar. Az évszakok váltakozásával minden élőlény engedelmeskedik a Nap hatalmának. Egyetlen film sem tudta még megragadni a földi létezés drámaiságának valódi mélységeit állatszereplők megható és szívet melengető sorsán keresztül. Mostanáig....
  
  A film számokban:
  
  - 5 évig tartó munkálatok
  - 4500 terepen eltöltött nap
  - 200 forgatási helyszín
  - 26 ország helyszínei az elkészült filmváltozatban
  - 40 szakértő csapat
  - több mint 1000 órányi maszter
  - 250 nap légi felvétel
  
  A filmben szereplő fontosabb helyszínek:
  
  Antarktiszi-félsziget; Argentína; Banks-sziget, Kanada; Danum-völgy, Borneó; a Mount Everest vidéke, Nepál; Gabon, Mexikói-öböl; Himalája, Nepál; Japán; Kalahári sivatag, Botswana; Kali Gandaki folyó völgye, Nepál; Karakoram hegység, Pakisztán; Kibale-erdő, Uganda; Laponia, Svédország; Északnyugati területek, Kanada; Okavango folyó deltája, Botswana; Csendes-óceáni partvidék, Kalifornia, USA; Rurutu, Francia Polinézia; Szahara, Nigéria; Seal Foka sziget, Dél-Afrikai Köztársaság; Spitzbergák, Norvégia; Egyesült Királyság; Venezuela; Vermont Állam, USA; Vlagyivosztok, Szibéria; Western Highlands, Pápua Új-Guinea
  
  Filmidők:
  
  A filmezés kezdete: 2004. november
  A filmezés befejezése: 2006. június
  Filmhossz: 98 perc
  
  Világelső felvételek:
  
  - Jegesmedve-ébredés, Kong Karls Land, Norvégia A norvég kormány 25 év óta először a BBC stábjának engedélyezte, hogy ezen védett, jegesmedvék lakta vidéken forgathasson.
  
  - Jégtáblákon vadászó jegesmedve a Spitzbergákon, Norvégia A stáb speciális cineflex kamerával készítette a páratlan légi felvételeket. (A jegesmedve mozgását a szárazföldön lehetelen követni.)
  
  - Rénszarvasokra vadászó farkasok, Északnyugati terület, Kanada Az első levegőből készített felvétel (cineflex technológia), amely a vadászatot elejétől a végéig megmutatja.
  
  - Paradicsommadarak, Western Highlands, Pápua Új-Guinea Az ország őserdeiben élő madarak násztáncát a rossz fényviszonyok miatt még nem sikerült ilyen részletességgel és élességgel rögzíteni. A nagy fényérzékenységű HD technológia tette most lehetővé.
  
  - Cseresznyevirágzás és lombhullás A stáb nem alkalmazott számítógépes grafikát (CGI), a rögzített képeket gyorsította fel (time lapse photography).
  
  - Az első kiváló minőségi légi felvételek a Himalája csúcsai között a nepáli hadsereg Reconnaisance repülőgépének fedélzetéről.
  
  - Soha nem látott helyek a Karakoram hegységben, Pakisztánban Itt található a legtöbb magas hegycsúcs bolygónkon.
  
  - Tepuis táblahegyek, Venezuela Az elszigetelten fekvő fennsík, mely Conan Doyle Az elveszett világ című tudományos fantasztikus regényét ihlette.
  
  - A super high speed kamera első használata nem stúdió körülmények között A FÖLD stábja saját céljainak megfelelően adaptálta és alkalmazta az autótesztekben és ballisztikai kísérletekben használt kamerát. A cápatámadás és a gepárd vadászatának részletei ennek a kamerának a segítségével váltak láthatóvá.
  
  Az alkotók gondolatai a filmről:
  
  Alastair Fothergill, rendező
  
  A FÖLD című film sok szempontból maradandót alkotott. A mozi történetében még egyetlen dokumentumfilmes produkció sem döntött ekkora csúcsokat idő, munka, tehetség és rögzített anyag tekintetében.
  A sötét vágószobában minden felvett képsor kezdeti varázsa egy idő után elveszett. Aztán amikor a vásznon újra megpillantottam a némán pergő képeket, majd meghallottam a BPO és George Fenton csodálatos zenéjét, az egész ismét nagy erővel hatott. Őszintén remélem, hogy a nézőkre is ugyanolyan mély benyomást tesz majd a film, mint amilyenben nekem volt részem a forgatás alatt.

  
  Mark Linfield, rendező
  
  Öt év nagyon hosszú idő. A stáb tagjaiban többször felmerült, vajon végig tudjuk-e csinálni. Ennyi idő alatt egyszer sikerül, másszor pedig nem az eltervezett felvétel, a kiszabott feladat. Csúcspontok és hullámvölgyek követték egymást. Állandóan újra kellett gondolni a történetet. De így öt év távlatából úgy érzem, hogy minden nagyon jól alakult.
  Remélem, hogy A FÖLD minden korosztályt lenyűgöz majd. Bízom abban, hogy a film megtekintése után kortól függetlenül mindenki szerelmes lesz e csodálatos bolygóba
.
  
  George Fenton, zeneszerző
  
  Természetfilmhez zenét szerezni nagyon felszabadító és hálás dolog. Az ember elrugaszkodhat a valóságtól. Hagyja, hogy a varázslatos képek magukkal ragadják. Azt ír, amit akar. Természetesen hű maradva a képek világához.
  Az emberiség az egyetlen faj a Föld történetében, amely fejlettségének köszönhetően felismerheti élőhelye nagyszerűségét és megértheti e természetes környezet védelmének fontosságát. A film erősen sugallja ezt az üzenetet, remélem, sokan megnézik majd és megértik ennek jelentőségét.

  
  Sophokles Tasioulis, producer
  
  Számomra A FÖLD inkább történelmi, mint természetfilm. Az elkövetkező évtizedekben a filmben szereplő jelenségek és helyszínek egy része el fog tűnni. Ez pedig óhatatlanul emelni fogja az elkészült képanyag értékét.
  
  Alix Tidmarsh, producer
  
  Otthonunk, a Föld csodálatos világ: az év minden napján életek és történetek milliói születnek, finoman egymásba szövődnek. Mindannyiunkra hatással van a Nap éltető ereje, az évszakok állandó változása. A film mindegyik története egyedi és a néző önkéntelenül azonosul vele. A film végén lelkesedéssel és örömmel lélegzünk fel.
  
  Rendező: Alastair Fothergill, Mark Linfield
  Narrátor: Patrick Stewart
  Eredeti cím: Earth
  Színes, feliratos angol-német természetfilm
  Gyártási év: 2007.
  Eredeti nyelv: angol
  Műfaj: természetfilm
  Hossz: 96 perc
  Korhatár: BA
  Bemutató: 2008.május 1.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2022. augusztus 20.
Sabaton + Avatar + Dynazty
Fekete Zaj
2022. augusztus 27.
Új dalokkal és orfűi minifesztivállal tér vissza a Kispál és a Borz
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Svindler (The Card Counter)
18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál
Epic Drama sorozatok
Szuperállatok ligája
Clusterfuck: Woodstock ´99, Netflix dokumentum sorozata
Exhibition: A modern kert festői: Monet-tól Matisse-ig
Vörös Rakéta (Red Rocket)
Koncertfilmek hete a Cinema MOM-ban
 kiemelt 
Marco Mendoza - New Direction Tour 2022
  
Maco Mendoza neve nemcsak a basszerek között fogalom, hanem a rockvilág nevei között is előkelő helyet foglal el

Fekete Zaj
Simply Red
Első Emelet 40, Berkes 60 - 2 az egyben – Születésnapi nagykoncert
Sting (My Songs), Joe Sumner a Papp László Budapest Sportarénában
 friss hozzászólások 

Megjelent a Hickory zenekar új dala (2)
Nemzetközi játszótér az MTV-vel - Kiállítás világszerte az MTV Swatch Playground alkotásaiból (1)
OneRepublic: Never Ending Summer Tour (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 muse    honeyball    alex chilton    pure love    rómeó vérzik    james sullivan    dr. melancholia    verge    gusto mastivo    the hangover 2    lich king    symphonica    deep in the woods    uma thurman    devildriver    accept    uneven structure    untsoppable    first memories    németh juci    bornholm    power trip    mark zuckerberg    george clooney    nasum  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2022 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!