hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2008. április 9. szerda   14:24
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Nyugatbeat Fesztivál
2008. április 11. AGORA Művelődési és Sportház- Szombathely

  Nyugatbeat Fesztivál elnevezésű kezdeményezés célja, hogy kialakuljon egy stabil, a hazai könnyűzenei kínálat élvonalát rendszeresen bemutató, az évnek mindig ugyanazon időpontjában megrendezett, igazi fesztiválhangulatot és pezsgést kínáló több napos és több művészeti-kulturális műfajt, kísérőprogramot is felvonultató nagyrendezvény. Egy ilyen, a megyeszékhely popkulturális kínálatából évek óta hiányzó klasszikus fesztivál alapjául szolgáló rendezvényt mutat be a KO Records Rendezvényszervező Iroda idén április 11-én az Agora Művelődési és Sportházban.
  
  Szándékaink szerint a kora tavaszi időpont alkalmas lesz arra, hogy a nagy rendezvénydömping előtt regionális vonzerővel bíró találkozóhellyé és eseménnyé váljon a fesztivál az igényes, manapság leginkább alternatívnak hívott zenei műfajokat és előadókat kedvelő közönség számára. Ennek megfelelően természetesen nem csak Szombathelyről és Vas Megyéből, hanem a környező megyékből és a szélesebb régióból, a Dunántúlról is várjuk az érdeklődőket.
  A bemutatkozó év kínálatában olyan előadók kerültek egymás mellé, akik biztosítékot jelentenek arra, hogy már az első Nyugatbeat Fesztivál is szélesebb, színes közönséget vonz majd Szombathelyre.
  
  Már kora délutántól olyan közkedvelt környékbeli zenekarok játszanak a színpadon, mint az igényes rockzenét, igényes szöveggel előadó Metrosurfing, akik már számos befutott csapatot kísértek előzenekarként, és a tavalyi Átjáró tehetségkutató elismert szereplői is voltak. Valamint a 2004-ben alakult érett, összeforrt hangzású Zaporozsec, akik olyan zenekarokkal lépnek rendszeresen színpadra, mint a Kispál és a Borz, Quimby, vagy a 30 Y. Helyet kap még a hangulatbemelegítésben a funky és alternatív zenei elemekkel tarkított progresszív rockot játszó Notwithstandig nevű trió is.
  
  Az estét a Tatabányáról indult, az interneten korlátozás nélkül terjesztett lemezeik révén egyre népszerűbb fiatal alternatív rockzenekar, a Kaukázus kezdi. Kidolgozott, gyakran filozofikus szövegeik kortárs életérzéseket és hangulatokat közvetítenek.
  
  A színpadot utánuk egy igazi szombathelyi kedvenc, az Ocho Macho nevű, nyolc lehengerlően tehetséges fenegyerekből álló csapat követi, tömören összefoglalva pop-rock-jazz-ska-reggea-latin muzsikájával. Műsoruk nagyobb részét teszik ki egyelőre a feldolgozás dalok (pl. Manu Chao), de már készülnek a saját szerzeményeik is.
  
  A zenét nyolc órától olyan neves előadók szolgáltatják, akiknek a neve már minden rutinos fesztiválozó számára ismerősen cseng. A sort a Pál Utcai Fiúk Leskovics Gábor (Lecsó) 1983-ban alakult zenekara indítja, a szélesebb közönség számára is fogyasztható, de minőségében sohasem megalkuvó dalokkal.
  
  Később a ZAGAR mint a Yonderboi zenei kíséreteként indult, de hamar önálló arculattal rendelkező és a nezmetközi elektronikus zenei színtérnek elismert formáció fokozza a pörgést. Kompozícióik jazzes és indie-rockos zenei motívumokat is gyakran használnak, atmoszférájuk leginkább a késő 60-as évek hangulatának modern megidézéseként jellemezhető; második albumuk Wings of love című dala, több hazai alternatív énekesnő közreműködésével a tavalyi év egyik hatalmas slágere lett.
  
  A hazai elektronikus 1998 óta létező NEO, nemzetközi szinten is jegyzett sztárcsapatának hangzásvilágából is hallható lesz egy kis ízelítő. A nagyközönség által leginkább az MTV-n és más zenei adókon is sokat játszott Rószaszín párduc filmzene-feldolgozásuk vagy a Ranbo 13 klipje, valamint a Kontroll című kultuszfilm zenéje alapján ismerheti őket. Zenei filozófiájuk szerint a zenéjüket poszt újhullám, indie popos melódiákkal fűszerezett dark és elktro-pop jellemzi.
  
  Szinte minden hasonló fesztivál elmaradhatatlan fellépője már a Kiscsillag zenekar, most sem lesz ez másként. A Kispál és a Borz korai időszakában már együttjátszó zenészekkel (Ózdi Dezső, Brautigan Gábor és Lovasi András), eredetileg szabadidő zenekarként 2005-ben összeállt csapat zenéje természetesen Lovasi szövegi világára építkező, letisztultabb és egyszerűbb zenei motívumokkal, klasszikusabban rockos hangzásokkal dolgozik.
  
  A programot két olyan lendületes, a késő éjszakában elfáradt közönség számára új energiát adó ska alapokból építkező együttes zárja a nagyszínpadon, mint a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), és a Tizenhét néven futó szombathelyi zenekar. Az előbbi a tradicionális jamaicai ska zene népszerűsítésének szándékával 2003-ban alakult zenekar. Stílusuk érdekes keveréke a tradicionális ska-nak, a reggae-nek és a 2tone-nak, de más zenei hatások is felfedezhetők benne a jazztől kezdve a dubig. A Tizenhét zenekar ötvözi az első és második generációs ska muzsikát, a reggae és a rocksteady stílusjegyekkel.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 utolsó rapszódia    snow white and the huntsman    palace    muzsikás    csík    saoirse ronan    stagediving    mc verse    pigs might fly    septic flesh    bouncing souls    volt 2013    emancer    timberlake    kobalov    nagyfiúk    bikini    futurspektiv2    emi    filmbox    novarock    amber heard    egek ura    the ting tings    képzelt város  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!